28.02.07
11:35
Не отговарям на всички показатели за претрениране - отпадналост, умора, нежелание за тренировка и т.н. Напротив чувствам се добре. Обаче тренирам всеки ден, това за начинаещ не било добре. Дали претренирам?
:shock:
Каква ти е тренировката?
Начинаещ трябва да започне с 3, максимум 4 пъти в седмицата. Погледни в сайта за програми, подходящи за тебе.
И работните тежести са важни, ако вдигаш с някакви мижави кила и по два пъти на ден да тренираш трудно ще претренираш, но ако тежестите са сериозни ти е нужна почивка след това.
28.02.07
14:18
Дори да не претренираш пак е по - добре да почиваш.
За начинаещ дните са 3, не прекалявай.И аз преди време се бях изсилил да ходя всеки ден, обаче в крайна сметка голяма полза нямаше, така че спретни си една програма 3 пъти седмично, добра работна тежест, правилна техника и вместо умора ще имаш добри постижения ;)
Значи няма смисъл от ежедневни тренировки. Аз си мислех, че като тренирам всеки ден ще постигна по - голям резултат, но като се позачетох разбрах, че може да се получи обратен ефект. Тежестите ми не са големи просто правя повече повторения. Ако намаля повторенията и тренирам всеки ден по малко дали ще е добре?
[quote author=“koki_br”]1)Значи няма смисъл от ежедневни тренировки. 2)Аз си мислех, че като тренирам всеки ден ще постигна по - голям резултат, но като се позачетох разбрах, че може да се получи обратен ефект. 3)Тежестите ми не са големи просто правя повече повторения. 4)Ако намаля повторенията и тренирам всеки ден по малко дали ще е добре?
1) Зависи за какво тренираш.Ако искаш да свалиш ( правиш кардио и т.н.), тези 7 дни ще са ти идеални.
2)Ако тренираш за качване на мускулна маса няма смисъл ежедневно да блъскаш.3 дни за начинаещ-това е моето предложение!
3)За качване трябва да правиш точно обратното, 8-10 повторения и по-голяма тежест във всяка следваща серия.
4)Еми ако тренираш за здраве, може и да си ходиш всеки ден :)
Пич, зададения от теб въпрос ... е нещо като параметрично уравнение с 15 неизвестни и ти искаш да ти го решим.
Еми няма начин.
Седни и прочети сайта/сайта първо не започвай от форума/, сам ще си отговориш на въпросите.
Не че не съм чел, просто не ми стана много ясно.
Тренирам за маса, трудничко качвам и затова реших, че всекидневни тренировки (без събота и неделя) ще ми се отразят добре. Но като попрочетох, разбрах, че това може да доведе до обратен ефект. Проблема е там, че се чувствам добре. Нямам симптоми на претрениране, обаче да се тренира всеки ден не било добре.
Значи от другата седмица мисля да почна да тренирам така:
понеделник - тренировка (гърди, корем, трицепс 3х7 за гърди, 3х30 коремни и 3х10 трицепс)
вторник - тренировка (рамо, гръб, бицепс - 3х7 рамо, 3х10 бицепс и 3х 10 гръб)
сряда - почивка
четвъртък - като понеделник
петък - като вторник
събота и неделя - почивка
Така всяка мускулна група ще има 2 дена почивка, а и не правя кой знае какви натоварвания, както казах тежестите са съобразени. Също да спомена, че пия гейнер и протеин.
02.03.07
13:22
А краката къде са? Не ги пренебрегвай НИКОГА (освен, ако нямаш контузия и не можеш да ги тренираш) Виж си и храненето. От него зависят много неща - след като искаш да качиш яж повече месо, орис, варени картофи..
Тренировката по добре да ти е такава -
1 ден - Гърди; бицепс; корем (по желание)
2 ден - почивка
3 ден - Гръб; трицепс; корем (по желание)
4 ден - почивка
5 ден - Рамо; крака
6 ден - почивка
7 ден - почивка
Тренираш за маса, качваш трудно и ...ще тренираш по много тежка програма със съобразени/не особено тежки/ тежести?
Не ми звучи подходящо.
По-добре:
гърди - бицепс
почивка
гръб - трицепс
почивка
рамо и крака, а може и краката в отделен ден.
Почивка - ден или два. :)
На мен лично ми допада и гърди- п. и с. рамо, гръб-з.рамо, почвика/корем, бицепс-трицепс, почивка/корем, почивка и отначало.
И гледаш да вдигаш тежко с тежести, които си направиш тренировката с макс 8 повторения.
Значи е добре 3 пъти на седмица, не повече.
А така става ли:
1 - гърди, корем, трицепс (понеже лицевите и кофичките натоварват и трицепса)
2 - почивка
3 - корем/гръб, бицепс, рамо
4 - почивка
5 - рамо, гръб, бицепс
Крака тренирам отделно. Само не знам дали много не разреждам тренировките така. По добре всеки ден по малко или така по 3 пъти, но да натоварват повече?
03.03.07
00:01
Тренира се така, защото мускула освен тренировка иска и почивка. Mускула расте най-много, когато почива, но трябва да бъде натоварен както трябва ;)
За да не пускам нов пост ще задам един страничен въпрос.
Какви упражнения да правя за да разширя раменете?
Сега правя:вертолет, повдигане на ръцете встрани и раменни преси с дъмбели. Какво да махна или добавя?
[quote author=“koki_br”]За да не пускам нов пост ще задам един страничен въпрос.
Какви упражнения да правя за да разширя раменете?
Сега правя:вертолет, повдигане на ръцете встрани и раменни преси с дъмбели. Какво да махна или добавя?
...може да добавиш и повдигане на ръцете напред с дъмбели
А тази става ли:
1 седмица
1 - рамо, гръб, бицепс, трапец
2 - почивка
3 - гърди, корем, трицепс
4 - почивка
5 - рамо, гръб, бицепс, трапец
2 седмица
1 - гърди, корем, трицепс
2 - почивка
3 - рамо, гръб, бицепс, трапец
4 - почивка
5 - гърди, корем, трицепс
Крака тренирам отделно. С тази програма ще редувам натоварване на рамо и гръб с гърди през седмица.