28.03.07
11:51
Да севтосам новичкото ни форумче с една тема. :)
Колеги, казвайте, давайте акъл, мнения и препоръки за добра програма
за тренировка на цялото тяло.
Общо взето, като тренировка...от 3 до 5 пъти седмично, хайде нека да е между 3 и 4, горе долу през ден.
Програмата да е за маса, като идеята е да се натоварват МГ отвсякъде.
Като първоначална идея, смятам че по 2 упражнения на голяма и 1 на малка МГ би било добре.
Обаче,
нямам и ни най-малка идея, в колко точно серии да ги правя.
Друга насока - обмислям, вариант в който програмата ще е променлива, откъм упражнения.
Например: в тренировка 1 - гръб ще е с Набирания и гребане, т2 гръб ще тренирам с тяга и мечка, а в тренировка три - набирания и гребане с дъмбел или нещо подобно. :)
Също така - без машини, защото нямам на разположение. :-P
Давайте предложения за организиране на програмата.
Стаж - към 8 месеца.
Цел: разбира се, че ММ..ама както се досещате, в момента се и чисти, така че е по-скоро за чистене. Ако имам сили - кардио след тренировката, ако не -> в почивните дни.
В случай, че идеята с променливите упражнения или броя на самите упражнения ви се сторят тъпи, ще се радвам да видя ваши идеи за добри ТП на цялото тяло. :)
Леле... колко изписах. Имайки предвид пролетната умора..ако някой прочете въпросите ми, пак ще е добре. :D
28.03.07
11:58
Малко множко ми се вижда като продължителност и натоварване ако е по 2 упражнения на голяма МГ. Идват ти по 10 упражнения най - малко. Аз бих правил по 1 упражнение на мускулна група в 4 серии за големите и 3 серии за малките групи. Останалото е яко храна, че това ще си е тегава работа.
И един въпрос - защо все пак искаш да минаваш на обща тренировка?
Досега не съм го правил. :)
Предполагам, че би имало добър ефект за чистенето, все пак..цялостно натоварване и изтощаване, комбинирано с кардио. Чисто теоретично и ако не тренирам тотално...
Другото нещо, заради което бих искал да посменя е, че откъдето и да го погледна, трудно ще го докарам до 3-дневен сплит.
А и не се сещам за подходящ, който да ме устройва, освен гръб-трицепс, гърди-бицепс, рамо-крака. От друга страна, напоследък срещнах доста категорични мнения, че което и да комбинираш с краката - изостава. Също така, не бих искал да разделям биц. и трицепс, а тренировката за предно и средно рамо след гърди ми е ...мноооого слаба.
За упражненията, множко се връзват, прав си. Има и вариант да се правят с малко серии (2х5до8 с почти максимална тежест), общо взето се получава същото, като 1 упражнение в 4 серии.
По мои сметки, като бройка упражнения
гърди 2
гръб 2
бицепс -трицепс - общо 2
рамо - 1 / ако в 2 разл. тренировки правя по 1 за всяка част../
Всъщност, темата ми е пглавно от любопитство. Искам да видя, дали според вас нещо подобно би ми се отразило добре, ако да - в какъв вид да е и ..съответно да се пробва или ако е кофти идея - да я зарежа. :)
А и имаше някакви препоръчителни до 2 години стаж 5по5 програми и подобни.
Мнението беше редактирано от 6th на 28.03.07 12:29.
28.03.07
12:41
Аз също съм се чудел за такава програма. Проблема идва от там, че е много изтощително да направиш както трябва всичко на един път, а за кардио след това... не ми се мисли. Не ти трябват повече от 3-4 серии, особенно като се тренира толкова често всичко заедно. Даже бих казал 3 серии за мускулна група, която ти е проблемна със директното натоварване и 2 серии за тези, които се натоварват лесно, но това зависи и от упражненията.
Всичко трябва да се променя динамично -> серии, упражнения, почивка, повторения спрямо моментното ти състояние и ситуация.
Имал съм дни, в които съм се изкъртвал тотално само с 2-3 серии, а друг път не мога дори и с 4-5 серии. Аз наричам това “Тренировъчна Динамика” (каквото и да означава това хахаха).
Оффтопик: Не мога да разбера защо всички казват (пример) правя по 3 упражнения за гърди или 5 гръб. Това по колко упражнения правиш е доста неточна и неясна информация. Примерно аз правя някой път по 4 упражнения за гърди, но с по 1 серия, едва ли се получава същото.
Затова аз съм на мнение, че трябва да се казва общо колко серии правиш за мускулна група, а не броя на упражнения... по-точно е.
1. Набиране
2. Раменна преса
3. Тяга
1. Гребане с щанга
2. Лежанка
3. Клек
Ето ти програма за цялото тяло. И понеже спомена 5х5, може да ползваш този протокол за всяко упражнение. 5х5 с еднаква тежест, не тренираш до отказ естествено. Ако имаш сила след това, правиш 1-2 изолиращи упражнения за рамо и/или ръце в 2-3 серии с повече повторения.
Ето ти и други идеи:
http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=508031