Често срещани грешки при изпълнение на различни упражнения

Прескочи до:

18.04.07
09:22

Предлагам темата да стане важна.
Нека всеки опише тук често срещаните грешки при изпълнението на различни упражнения, които наблюдава по залите. Мисля че темата ще е от голяма полза, особено за начинаещите.

Ето няколко неща, за които се сещам в момента.

1. Лег - качване на краката върху лежанката
2. Разгъване на горен скрипец за трицепс - слагане на прекалено голяма тежест и натискане с цялото тяло надолу.
3. Бицепсово сгъване с лост от стоеж - чупки в кръста с цел подмятане на тежеста (някои го наричат чийтинг)
4. Придърпване на долен скрипец - при всяко повторение навеждане на цялото тяло назад и  избутване с помощта на  краката (много често срещано при начинаещите).
5. Мечка - прегърбване
6. Кросоувър - вместо разтягане встрани и прибиране на ръцете една към друга, бутане на ръкохватките напред.
7. Трапец - кръгови движения на раменете

18.04.07
09:44

A, защо?

То май, не е лошо да се пишат и причините, поради които тези неща са грешни.:)

18.04.07
09:49

Аз съм забелязъл (не че много разбирам) че при бутане от лег някои хващат лоста твърде тесно(като за трицепс почти) и в резултат натоварването пада повече върху трицепса а не върху гърдите( пповтарям не говоря за бутането с тесен хват за трицепс) и после нямат сила, за вдигането на краката незнам дали е неква грешка тва
А при трапеца кръговото двигение не е грешка щоти по този начин се натоварват и другите части на мускула, а не само тези при врата

18.04.07
12:22

#Гребане с щанга- изпълняване в прегърбено положение, което е много опасно!

18.04.07
17:41

казано от С7АЛК3Р на 18.04.07, 09:44:

A, защо?

То май, не е лошо да се пишат и причините, поради които тези неща са грешни.:)

Ако си слагаш краката върху лежанката с цел ако те затисне щангата да повдигнеш тялото и да доизбуташ с долни гърди, то това си е нечиста работа. Но има вариант, с крака във въздуха, който е по-чист като изпълнение.

*Една от най-големите грешки са прекомерните тежести с цел душевен оргазъм.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.04.07 17:43.

DN

18.04.07
18:20

А някой да се е замислял че може да се качват краката защото лежанката е твърде висока? ;) На мен краката ми едвам опират в пода в залата в която ходя са правени собсотвеноръчно уредите и лежанката е доста висока и или си подлагам нещо или ако няма си слагам краката не на самата лежанка на мекото а на рамката за да имам упора (изпълнявам без да дигам кръста)

18.04.07
19:26

@ С7АЛК3Р - когато краката се качат върху лежанката, почти винаги при последните повторения се прави и мост, което си е груба грешка.
@ predatorzzz - с кръговото движение на раменете можеш да си прецакаш жестоко ключиците, особено ако го правиш с големи килограми.

dn_bg, какви са тия лежанки във вашата зала !? :bug:

Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 18.04.07 19:27.

18.04.07
19:32

ами някои като се набира напрао се гъни и отхвърля а то това не е правилно само с рацете се работи тука
пуловер забелязвам че като разпънат и се огъват в кръста с цел да се разпънат още според мене е грешно
кофички - неправилно изпалнение огъват се и се отхвърлят за да могат да направят броиките...
придърпване на вертикален скрипец не изпъчват гъртите на пред и залягат мн назад
раменно разтваряне в страни надигат се на пръсти и с цялото тяло помаг за избутването в страни с дъмбелите
прав с щанга за бицес мн махове правят с тялото
мъртва тяга не изпъват гърба както трябва и гледат на доло което е грешно трябва да се изпъне гърба за да няма травми
прекалено мн килограми слагат и правят чиитинг и то при начинаещи
някои с стаж към 6 месеца тренират по 5-6 пъти в седмицата... максимум 4 и трябва
гребане с щанга не изправят гърба слагат мн килограми и не застават както трябва
:)

18.04.07
20:45

това са 3 от най-фрапантните неща в залата, които съм виждал :
на първо място : вдигане от лег със супиниран хват :) това според мен бие класацийте
на второ място : придърпване на горен скрипец за гръб с тесен хват зад врат :Д
и последно : колан закопчан на обратно - закопчалката беше на гърба, а широката част отпред :Д:Д:Д
това е от мен  ... дано сте се посмяли :)

DN

19.04.07
13:23

казано от Vladimir8507 на 18.04.07, 19:26:

dn_bg, какви са тия лежанки във вашата зала !? :bug:

Домашно производство ;)

19.04.07
14:42

казано от 5koff на 18.04.07, 20:45:

това са 3 от най-фрапантните неща в залата, които съм виждал :
на първо място : вдигане от лег със супиниран хват :) това според мен бие класацийте

Това не е грешка, има такова упражнение за трицепс.
http://kbierek.powweb.com/shapefit-pics/triceps-exercises-reverse-triceps-bench-presses.gif

Мнението беше редактирано от Петко К на 19.04.07 14:48.

19.04.07
15:08

мерси за инфо-то :) не го бях знаел тва упр преди ( винаги има какво ново да научиш :) )
но все пак точка 2 и 3 са си големи грешки

19.04.07
20:11

4. Придърпване на долен скрипец - при всяко повторение навеждане на цялото тяло назад и избутване с помощта на краката (много често срещано при начинаещите).

Тук или аз не съм те разбрал точно какво имаш предвид или просто не знаеш, че това се прави с цел да има по-голямо разтягане и амплитуда... иначе за краката това вече не е правилно, прав си...

19.04.07
20:18

Едно въпросче - защо правят така наречените чупки в кръста при лега ? Нали се пъчат кой колко кг вдига, а с тея чупки си скъсяват хода на движението максимално и един вид само заради килограмите го вдигат.. :bug:

Ами точно :) За да се види, че вдигат повече. Или просто в края на серия като им стане яко тежко да не трябва човека който ги пази да помага а да го вдигнат сами.

20.04.07
14:29

Aз го правя, ако ми дойде нанагорно - никой не ме пази, защото иначе...не е никак приятно да летят щанги наоколо.

20.04.07
15:01

казано от freethedoom на 19.04.07, 20:18:

Едно въпросче - защо правят така наречените чупки в кръста при лега ? Нали се пъчат кой колко кг вдига, а с тея чупки си скъсяват хода на движението максимално и един вид само заради килограмите го вдигат.. :bug:

Така вдигат трибойците - едно време китайците са си слагали тръби под кръста и 12см токчета на краката, които са изнесени максимално назад с цел по-големия мост в кръста да се скъси движението. Тази работа няма смисъл за културистичния тип тренировка. Лично аз правя малък мост без да отлепвам седалището от лежанката - така усещам по-добре гърдите.

МОНСТАРА трибойците нямат право да отлепят кръста от лежанката.

DN

20.04.07
18:46

казано от Jorku на 20.04.07, 18:08:

Нито главата от лежанката нито стъпалата от пода нито палцита от щангата ;p

20.04.07
19:04

казано от DJПетко на 19.04.07, 20:11:

4. Придърпване на долен скрипец - при всяко повторение навеждане на цялото тяло назад и избутване с помощта на краката (много често срещано при начинаещите).

Тук или аз не съм те разбрал точно какво имаш предвид или просто не знаеш, че това се прави с цел да има по-голямо разтягане и амплитуда... иначе за краката това вече не е правилно, прав си...

Значи, имах предвид изпълнение, при което тялото е прегърбено и се накланя цялото назад, а краката избутват.

20.04.07
20:00

казано от Jorku на 20.04.07, 18:08:

Съжалявам, състезания по лег имах предвид, но едно съм мислил, друго съм написал.

То и там не би трябвало да вдигат, но не знам как стоят нещата. Просто това си е чийтинг който не би трябвало изобщо да се позволява ама кой ги знае.

20.04.07
21:06

Скоро гледах едно предаване, което проследи исторически състезанията по вдигане от лег. Дадоха, че преди години легаджиите са били със “женски токчета” на по 10-12см за да могат да изтеглят възможно най-назад краката си. Между другото те не повдигат нищо, просто под кръста си слагаха някви тръби, иначе задниците им залепени за лежанката. Но сега и в състезанията по вдигане от лег и при трибойците - да, забранено е.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.04.07 21:12.

22.04.07
18:53

Момчета,извинявам се, че се включвам,ама ми се щеше и аз да споделя грешки, които виждам в залата и от момичета и момчета.
тяга - при изправяне се прегърбва гърба и се изправя първо с краката, а после с гърба, а трябва едновременно
лег преса - краката не са успоредни, пръстите стърчат извън плочата, отлепят се петите
скотово - щангата не се пуска до долу
гребане с дъмбел - дъмбела не се придърпва до хълбока, а понякога когато им е прекалено тежък дори не стига до тялото
чукчета - щангата не се движи покрай краката и не се придърпва към основата на корема, изгърбват се
раменни преси - дъмбелите не се пускат до нивото на раменете, ами едва до ушите защото са им прекалено тежки

А най-мразя като видя някой на колелото да върти с такава скорост, че ако му дам гоблен, ще може и да бродира (това се отнася основно за дамите)

22.04.07
19:13

казано от peterinka на 22.04.07, 18:53:

А най-мразя като видя някой на колелото да върти с такава скорост, че ако му дам гоблен, ще може и да бродира (това се отнася основно за дамите)

Представих си как някоя знойна мацка бродира докато кара велоаргометъра и се смях с глас :-)

22.04.07
20:58

казано от peterinka на 22.04.07, 18:53:

лег преса - краката не са успоредни
скотово - щангата не се пуска до долу

- не е нужно краката да са успоредни
- щангата не трябва да се спуска до долу

С другото съм съгласен в общи линии.

KL

22.04.07
21:57

@peterinkaБе аз при скотовото разгъвам до 160 градуса примерно, защото усещам как ми се натоварват ставите, ако пускам до долу, апа ти както искаш си прави!

Мнението беше редактирано от Klimentii на 22.04.07 21:58.

23.04.07
08:42

Не ми се сърдете, за лег пресата винаги са ме учили, че краката трябва да са успоредни, а за скотовото, може би наистина не трябва да се пуска най-до долъ, но доста момчета гледам, че правят половин движение буквално.

23.04.07
17:16

като заговорихме за лег преса аз мн често виждам как краката се изпъват докрай и се заключва от колянната става, което аз знам че е краино грешно и може да се стигне да травма

23.04.07
17:28

казано от predatorzzz на 18.04.07, 09:49:

Аз съм забелязъл (не че много разбирам) че при бутане от лег някои хващат лоста твърде тесно(като за трицепс почти) и в резултат натоварването пада повече върху трицепса а не върху гърдите( пповтарям не говоря за бутането с тесен хват за трицепс) и после нямат сила, за вдигането на краката незнам дали е неква грешка тва

Явно човекът е искал да акцентира на вътрешната част на гърдите.. Забавното в тази тема е че много хора си мислят,че нещо е грешно без да знаят, че трениращия си има причина да изпълнява упражнението по този начин. Иначе е добра идеята ;)

DN

23.04.07
18:12

казано от valaraukarky на 23.04.07, 17:28:

казано от predatorzzz на 18.04.07, 09:49:

Явно човекът е искал да акцентира на вътрешната част на гърдите.. Забавното в тази тема е че много хора си мислят,че нещо е грешно без да знаят, че трениращия си има причина да изпълнява упражнението по този начин. Иначе е добра идеята ;)

Аз пък за лежанка с тесен хват да се прави за вътрешна част на гърдите също не бях чувал ;)

23.04.07
18:48

Много често виждам грешки при кикбека . Тия хора мятат гирите в всякакви посоки и чак се изненадвам как успяват. Упражнението е изклиучително просто - лакътя трябва да е близо до тялото и да се изпъва ръката докрая както и да се  държи хоризонтална .

24.04.07
09:01

Хахх и аз съм го забелязал, но като вземат 20 кг дъмбел как ще го правят тоя кикбек..

казано от dn_bg на 23.04.07, 18:12:

Аз пък за лежанка с тесен хват да се прави за вътрешна част на гърдите също не бях чувал ;)

Еми сега чуваш :Р

23.11.07
21:23

Днес станах свидетел на нещо, което ме срази.

Лег, широк хват... всъщност, хват реално нямаше. Не само че палецът беше под лоста, а всички останали пръсти бяха разперени. Всъщност, лоста лежеше върху дланите на човека, без да бъде обхванат с нито един пръст. На това ако не му се вика риск... не че тежестта беше много голяма... 60кг - но пак е достатъчно да счупи някой зъб или ребро.

23.11.07
23:29

Виждал съм френско с махове.. изхвърляне на тежестта с замах, а не избутване с трицепс.Доста фрапиращо.

23.11.07
23:57

Аз съм забелязвал следните грешки:
При раменни преси и лег не се пуска достатъчно лоста което не дава добър резултат.
При клекове се изпъва ставата и натоварването отива там.
Твърде голям чийтинг при бицепсово сгъване.
Вертикален скрипец за трицепс - лактите трябва да са колкото може по-близо до тялото, за да хване малката глава на трицепса повече, а доста хора забравят това.
При повдигане от лег пък се вдига прекалено много тежестта - до едно време работят само гърдите, а понагоре започва и рамото от която няма смисъл.
Придърпване на вертикален скрипец за гръб - прави се прекалено голям наклон назад с цел да се издърпа тежестта, но за сметка на това ефектът от упражнението клони към нулев.
При гребане с щанга тялото не е достатъчно наклонено. Виждал съм някои хора да го правят полу-изправени едва ли не...не мисля че има ефект от по-изправено тяло.
При подвигане от лег прекалено много се изкривяват китките назад и така поемат тежестта, което е опасно а нови китки няма от къде да се купят.
Сгъвне с дъмбел зад врат за трицепс. За това упражнение виждам много хора които не са разбрали че ръката трябва да е колкото се може повече приближена до главата и движението трябва да има голяма амплитуда, за да се разтегне мускула повече.

28.11.07
15:16

казано от Владимир8507 на 23.11.07, 21:23:

Днес станах свидетел на нещо, което ме срази.

Лег, широк хват... всъщност, хват реално нямаше. Не само че палецът беше под лоста, а всички останали пръсти бяха разперени. Всъщност, лоста лежеше върху дланите на човека, без да бъде обхванат с нито един пръст. На това ако не му се вика риск... не че тежестта беше много голяма... 60кг - но пак е достатъчно да счупи някой зъб или ребро.

ми  има хора с 130кг.  правят с този  “дланен хват” и имат страхотни гарди!!!!!!!!!

28.11.07
15:56

Най-често срещаната грешка е момчета с по два-три месеца стаж да правят по 3-4 упражнения за мускулна група на по 3-4 серии. Както и да се правят тези упражнения, те са просто прекалено много за начинаещи, които обаче обикновено не слушат като им го кажеш. Също ми изглезда безумно пич с 45 бедро и 35 ръка да ми прави предмишница, или задно рамо, или трапец. В началото на тренировките с тежести трябва да се правят само базовите клек, лек и тяга в 4-6 работни серии с по 8-12 повторения, с по едно базово упражнение за рамо, бицепс и трицепс в 4-6 серии, три пъти в седмицата.

IS

01.12.07
21:05

Понеже тва ми хареса жена да пише в тоз форум,пълен с деца ще зема да ти дам отговор на “грешките”!
За номер 1-но - краката може да са във въздуха но това е само при изпълнението за културисти или бодибилдъри,при трибоиците е задължително краката да са здраво на пода за да се “бута” с тях :)
По простата причина че ако си културистка целта ти е да изолраш гърдите (доста по трудна задача бтв),а ако си трибоика целта ти е да бутнеш тежеста от точка А до точка Б и колкото повече мускули заангажираш толкоз повече ще можеш да бутнеш!
За номер 2 - ами на скотовото не се пуска докраи защото цялото напрежение наи-долу отива в лакетната става и особено ако някои селски силач се напъне с 50 кг и над тях може сериозно да се увреди!Полвинчатото движение докато предмишницата стане на 90 градуса с пеиката всъшност ако се прави правилно работи за връх на бицепс-а - не е грешно въобще!
Като цяло нещата които посочваш като грешни са си верни,просто зависи от целите ти!

казано от peterinka на 23.04.07, 08:42:

Не ми се сърдете, за лег пресата винаги са ме учили, че краката трябва да са успоредни, а за скотовото, може би наистина не трябва да се пуска най-до долъ, но доста момчета гледам, че правят половин движение буквално.

02.12.07
10:31

Повечето от нещата които сте описали като грешни всъщност обслужват специфични цели а не са грешни, примерно вдигането от лег с максимален мост - това е техника от трибоя която помага за максимално стабилизиране на тялото и скъсява дистанцията която изминава лоста - това изключително помага за бързо развиване на силата от лег, пускането до долу при скотовото е с цел максимален стречинг както и се използва за максимално натоварване на бицепсите защото когато движението тръгва най - отдолу при опънати ръце има най - голямо напрежение в мускула, по тесния хват при лежанка може да е или за да се натовари повече вътрешната част на гърдите или просто това е оптималния хват за конструкцията на тялото на дадения човек примерно такъв с по дълги ръце.

Иначе едни от най - основните грешки са: при клякане гърба се заобля и се изправя не с краката а с кръста, при тяга пак заобляне на гърба и погледа не се държи леко нагоре а отива забит в пода, при раменни преси и други бутащи упражнения не се изпълнява целия диапазон на движение тежеста се пуска на 1/2 или 2/3 и се вдига и може би най - вече упражненията се изпълняват без необходимия контрол - тежеста или се блъска или рязко се придърпва с помоща на цялото тяло.

02.12.07
11:41

@Alkorin
Имаше една статия .. в бг-фитнес някакъв такъв сайт.В тази статия пишеше, че е грешка да се прави пълна амплитуда на раммени преси примерно и се извлича много по-голяма ползва, когато щангата се сваля примерно до нивото на ушите:избягва се излишното натоварване на ставите;не се дава почивка на мускула;

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1