29.08.07
17:59
Мнение за сплит
Тренира се по следният начин: Тренировка 1, почивка, Тренировка 2, почивка, Тренировка 1, почивка....
Тренировка 1
1.Лежанка с дъмбели 3х6-8, 4х12-15
2.Кофички с тежест 3х6-8, 4х12-15
3.Бицепс с дъмбрели 2х6-8, 3х12-15
4.Корем молитва 3х 8-12
5.Бедрено сгъване 3х6-8, 4х12-15
6.Бедрено разгъране 2х6-15
Тренировка 2
1.Набирания подхват 2хколкото мога
2.Мечка 3х6-8, 4х12-15
3.Долен скрипец 3х6-8, 4х12-15
4.Раменна преса зад врат 3х6-8, 4х12-15
5.Разтваряне на дъмбрели 3х8-10, 4х12-15
5.Трицепс френско 2х6-8, 3х12-15
6.Добро утро 3х8-10. 4х12-15
П.С. Посечените различни серии и повторения са на следната логика: 1 тренировка 3х6-8, следващият път когато трябва да се прави съответната тренировка се прави 4х12-15. Целта е постоянно да се натоварва по различен начин мускула.
Някои упражнения нямат втори вариант за трениране, което е направено с цел минимална хипертрофия (предно бедро и задник) или качване единствено на сила в дадената област (корем)
П.С.2. Програмата е без тяга, защото натоварва задника, което е нежелано в случея.
П.С.3. Програмта е част от цялостен цикъл, почващ от малък обем на трениране, но често и стига до огромен обем, един път седмично.
П.С.4 Основна цел на програмата е качване в горна част на тялото+задно бедро.
29.08.07
18:55
Ако искаш да стресираш мускула - качвай тежести или прави друго подобно упражнение. Едва ли ще го стреснеш с тези 12-15 повторения :)
казано от Huskarl на 29.08.07, 17:59:
Някои упражнения нямат втори вариант за трениране, което е направено с цел минимална хипертрофия (предно бедро и задник) или качване единствено на сила в дадената област (корем)
Програмата е без тяга, защото натоварва задника, което е нежелано в случея.
Не мисля, че проблема ти е в клека или тягата.
Но все пак, ако искаш минимална хипертрофия при тях, прави минимален обем, не е нужно да ги спираш. Нещо от сорта на 3х3 или 2х5.
30.08.07
00:41
казано от Петко К на 29.08.07, 19:37:
казано от Huskarl на 29.08.07, 17:59:
Програмата е без тяга, защото натоварва задника, което е нежелано в случея.
Не мисля, че проблема ти е в клека или тягата.
Но все пак, ако искаш минимална хипертрофия при тях, прави минимален обем, не е нужно да ги спираш. Нещо от сорта на 3х3 или 2х5.
Хм... може би си прав... ще се обмисли... иначе задника ми е добре развит... за добро или за лошо..
А горе споменатият обем е достатъчен нали?
Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 30.08.07 00:46.
“но често и стига до огромен обем,”
Това сигурно ще ти дойде по-нанагорно.
И аз съм ЗА клек-а и тягата, но в по-силов вариант няколко серии с малко повторения..примерно. :)
Аз бих сложил бицепса в тренировка 2, а трицепса в 1.
30.08.07
13:50
казано от С7АЛК3Р на 30.08.07, 06:28:
“но често и стига до огромен обем,”
Това сигурно ще ти дойде по-нанагорно.
И аз съм ЗА клек-а и тягата, но в по-силов вариант няколко серии с малко повторения..примерно. :)Аз бих сложил бицепса в тренировка 2, а трицепса в 1.
Не съм се изразил добре по-горе.. имам предвид от малък обем и често се стига до огромен обем 1 път седмично.
Пада ми силата след гърди и гръб, затова слагам изолиращите упражнения с отделните тренировки... пъл и те се възстановяват бързо и по този начин може би ще ги стимулирам по-добре.
Сериозно се чудя дали да не правя силово клека и тягата...но така трябва да променя доста неща...
Не ми харесва програмата ти, първо че аз смятам че програма в която няма поне едно от двете или тяга или клякане който и да е вариант е слаба и неефективна и второ ако искаш маса прави упражненията с щанги не с дъмбели или машини/скрипци - това по отношение на гърдите, бицепсите и гърба.
30.08.07
16:36
казано от Alkorin на 30.08.07, 16:10:
Не ми харесва програмата ти, първо че аз смятам че програма в която няма поне едно от двете или тяга или клякане който и да е вариант е слаба и неефективна и второ ако искаш маса прави упражненията с щанги не с дъмбели или машини/скрипци - това по отношение на гърдите, бицепсите и гърба.
С дъмбели си е супер за маса, те са свободни тежести все пак..
Не си прав, че без тяга и клек не се качва, аз съм качвал и много мой познати... натурално при това.
Просто няма да е оптимално.
Как да тренирам корема главно за сила? Кои упражнения са най-подходящи?
Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 30.08.07 16:40.
казано от Huskarl на 30.08.07, 16:36:
казано от Alkorin на 30.08.07, 16:10:
С дъмбели си е супер за маса, те са свободни тежести все пак..Не си прав, че без тяга и клек не се качва, аз съм качвал и много мой познати... натурално при това.
Просто няма да е оптимално.
Как да тренирам корема главно за сила? Кои упражнения са най-подходящи?
Нали искаш съвет - давам ти можеш да го приемеш или не, безмислено е да се спори.
30.08.07
21:25
За корема - renegade rows, dragon flag и full contact twist
Или можеш да редуваш като мен - единия ден renegade rows, другия римско столче + повдигане на краката от вис.
п.с.
За Dragon Flag само мога да си мечтая още, а Full Contact Twist не правя, защото просто няма място в злата.
Виж ренегадското гребане е екстра и корема се чуди откъде му е дошло ;)
Мнението беше редактирано от tbby на 30.08.07 21:27.
05.09.07
19:20
Ето и последният засега вариант на програмата ми.
Тренировка 1
1.Лежанка с дъмбели 5х4-6
2.Pullover с щанга 3х4-6
3.Бицепс с дъмбрели 3х4-6
4.Клек 1,2х3-5
5.Бедрено сгъване 3х6-8
6.Молитва 3х8-12
Тренировка 2
1.Набирания подхват 3х колкото мога
2.Мечка 5х4-6
3.Добро Утро 4х8-10
4.Раменна преса зад врат 5х6-8
5.Трицепс тесен хват 2х6-8
6.Повдигане на крака от вис 3х колкото мога
Така има още какво да се доработи ми се струва, затова поствам и този вариант да си дадето мнението и за него.
Добавих клек, малко серии и повторения, за минимална хипертрофия.
Махнах кофичките, защото вече ги правя известно време.
Тяга не съм сложил, защото нямам 100% сигурност в техниката си, че да я правя силово, за добро или за лошо я оставям в резерва.
Взех назаем няколко принципа от Chad Waterbury ( с малки мой промени) и ще пробвам да видя къде ще му излезе края.
Както споменах по-рано искам да кача доста сила в корема (не мога да правя тези упражнения, които ми показаха някои от вас.. поне засега). Причината да искам сила в корема е: явен дисбаланс в сила на кръста (еректорите) и сила на корема.
Неприятното е че това води до леко(?) изкривяване на стойката (anterior pelvis tilt или нещо от сорта се казваше).
Затова съм решил да тренирам корема по силов метод, малко серии и повторения, често.
Пак ще спомена, че оснавната ми цел е покачване на мускулна маса в гърба(малко широчина и много плътност), рамената и задно бедро. Имам широк ханш и сравнително едри (мускулисти) бедра... и голям задник (щръкнал назад), къде мускул, къде мазнотии.
Задно бедро ще тренирам на принципа често, среден обем и средна интензивност и по два различни начина. Тренировка едно ще бъде трениране на задно бедро на принципа сгъване на мускула (една от функцийте му), а втората на принципа на разтягане.
Всяка тренировка ще бъде изпълнявана 2 пъти седмично.Надявам се, че по-ниската граница на повторения ще помогне за увеличаването на силата, повече от колкото 3х8 принципа..
П.С. Петко К пишеш по-горе, че проблема не ми е в клек и тяга.Какво точно имаш предвид?
Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 05.09.07 19:30.
казано от Huskarl на 05.09.07, 19:20:
П.С. Петко К пишеш по-горе, че проблема не ми е в клек и тяга.Какво точно имаш предвид?
Имам широк ханш и сравнително едри (мускулисти) бедра... и голям задник (щръкнал назад), къде мускул, къде мазнотии.
Причината да искам сила в корема е: явен дисбаланс в сила на кръста (еректорите) и сила на корема.
Неприятното е че това води до леко(?) изкривяване на стойката (anterior pelvis tilt или нещо от сорта се казваше).
Ти сам си си отговорил. Това е проблема - излишните мазнини по краката и ханша и изкривяването, а не че много качваш мускули от клека и тягата.