19.09.07
19:54
Някой да знае някакви базови инструкции и изисквания/насоки към техниката на изпълнение или да даде линк към тях?
Чета че много развивали горната част на гърба и искам да ги зауча, мисля да започна с по елементарните варианти и най вече с олимпийското обръщане - това където щангата виси от опънатите ръце и с едно движение я вдигаш към раменете, някой да има мнение по въпроса? или всички са боси по темата?
Alkorin,
имаш предвид това ли (по средата на страницата)? Аз правя първата вариация (muscle clean) от 2-3 седмици и ми се разказва играта. Може и да бъркам още дишането, но така не ме “запъхтява” никое друго упражнение. Единствения проблем (за сега не е де, може би по-натам) е, че ако го правя чисто ще стигна килограми които мога да бутна, но не и да дръпна :coolsmirk:
PS. Сега видях, че това е variation of an Olimpic lift, така е може би не е това за което пишеш... :)
Да това е движението т.н “power clean” това което е по мощното движение с цялото тяло, значи четох че е най добре да се усъвършенства това движение преди да се пристъпи към Олимпийските вдигания защото ако го научиш добре вече било много лесно да се изпълнят и останалите движения.Обаче ме притеснява техниката тъй като е сложна като най - сложните базови упражнения - клек, тяга и т.н. и докато за тях има достатъчно информация за да се коригираш ако ги правиш технически неправилно, за олимпийските вдигания има по - малко, та ще ми бъде от полза ако някой каже за какво трябва да се внимава при изпълнението или да дане някъкъв линк към такива инструкции.
Ти иначе къде го усещаш най - много да удря muscle clean-а ?
Мнението беше редактирано от Alkorin на 20.09.07 08:39.
Алкорин,
ами цялостно на раменете и... на предмишницата :) Може би е от “въртеливия” момент, или от факта, че не оставям щангата. Значи аз го правя така - Хват такъв, че в крайната част на упражнението да е удобен като за милитъри преси. Сега малко ще ме извиниш ако обяснявам дебилно. Дърпаш към брадата (издишаш) като щангата гледаш да е към талото. Във възможно най-горния момент приклякаш малко и обръщаш щангата над раменете с въртене на китките (по това време вдишвам). Тука е важно да не залитнеш назад! Изправяйки се, буташ догоре (издишваш) и задършаш за малко. Бавно правиш всичко обратно (аз лично не я оставям), поемаш дълбоко въздух и давай Коля сначале :)
Подчертавам, че го правя много отскоро и може да не го правя като хората, но мисля да го задържа в програмата си задължително :)
Мнението беше редактирано от vlade на 20.09.07 09:12.
Да това е движението аз го знам горе долу на теория, само че аз искам да го правя без това 2-ро изтласкване като раменни преси а само първото движение от опънатите ръце с щангата до вдигането под брадичката, после свалям и пак.И другата разлика е че искам да науча тоя вариант при който се използва цялото тяло - където един вид цялото тяло се извива в арка и леко подскачаш за да можеш да вдигнеш тежеста.