Малко помощ за Олимпийските вдигания?

19.09.07
19:54

Някой да знае някакви базови инструкции и изисквания/насоки към техниката на изпълнение или да даде линк към тях?
Чета че много развивали горната част на гърба и искам да ги зауча, мисля да започна с по елементарните варианти и най вече с олимпийското обръщане - това където щангата виси от опънатите ръце и с едно движение я вдигаш към раменете, някой да има мнение по въпроса? или всички са боси по темата?

20.09.07
07:44

Alkorin,
имаш предвид  това ли (по средата на страницата)? Аз правя първата вариация (muscle clean) от 2-3 седмици и ми се разказва играта. Може и да бъркам още дишането, но така не ме “запъхтява” никое друго упражнение. Единствения проблем (за сега не е де, може би по-натам) е, че ако го правя чисто ще стигна килограми които мога да бутна, но не и да дръпна  :coolsmirk:
PS. Сега видях, че това е variation of an Olimpic lift, така е може би не е това за което пишеш... :)

20.09.07
08:38

Да това е движението т.н  “power clean” това което е по мощното движение с цялото тяло, значи четох че е най добре да се усъвършенства това движение преди да се пристъпи към Олимпийските вдигания защото ако го научиш добре вече било много лесно да се изпълнят и останалите движения.Обаче ме притеснява техниката тъй като е сложна като най - сложните базови упражнения - клек, тяга и т.н. и докато за тях има достатъчно информация за да се коригираш ако ги правиш технически неправилно, за олимпийските вдигания има по - малко, та ще ми бъде от полза ако някой каже за какво трябва да се внимава при изпълнението или да дане някъкъв линк към такива инструкции.
Ти иначе къде го усещаш най - много да удря muscle clean-а ?

Мнението беше редактирано от Alkorin на 20.09.07 08:39.

20.09.07
08:52

Алкорин,
ами цялостно на раменете и... на предмишницата :) Може би е от “въртеливия” момент, или от факта, че не оставям щангата. Значи аз го правя така - Хват такъв, че в крайната част на упражнението да е удобен като за милитъри преси. Сега малко ще ме извиниш ако обяснявам дебилно. Дърпаш към брадата (издишаш) като щангата гледаш да е към талото. Във възможно най-горния момент  приклякаш малко и обръщаш щангата над раменете с въртене на китките (по това време вдишвам). Тука е важно да не залитнеш назад! Изправяйки се, буташ догоре (издишваш) и задършаш за малко. Бавно правиш всичко обратно (аз лично не я оставям), поемаш дълбоко въздух и давай Коля сначале :)
Подчертавам, че го правя много отскоро и може да не го правя като хората, но мисля да го задържа в програмата си задължително :)

Мнението беше редактирано от vlade на 20.09.07 09:12.

20.09.07
09:06

Да това е движението аз го знам горе долу на теория, само че аз искам да го правя без това 2-ро изтласкване като раменни преси а само първото движение от опънатите ръце с щангата до вдигането под брадичката, после свалям и пак.И другата разлика е че искам да науча тоя вариант при който се използва цялото тяло  -  където един вид цялото тяло се извива в арка и леко подскачаш за да можеш да вдигнеш тежеста.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1