07.10.07
09:55
Вижте сега, където и каквото и да чета изкарват раменните преси като най доброто упражнение за рамо, но аз нямам възможност да го правя, боли ме рамото от тях и въпроса ми е
Бих ли могъл да ги заменя напълно и да постъигна същия ефект със Военни преси, Арнолд преси, това зад кръст, и с разтваряния на ръцете ?
07.10.07
10:06
Ако въпросът ти е дали можеш да замениш раменни преси със споменатите упражнения и да имаш подобен ефект - то отговорът е да!
Военни преси, това е раменна преса пред врат
Арнолд преси - раменна преса с дъмбели със завъртане на дъмбелите.
Предполагам, че под ‘раменни преси’ имаш предвид раменни преси зад врат. Много хора ги смятат за вредни.
Разтваряния на ръцете -
ако е в страни - целиш се в страничния сектор на рамото
ако е под наклон - целиш се в задното рамо
За предното рамо - освен раменни преси, можеш да правиш и повдигане на щанга пред тялото, както и вертолет(вдигане на щанга/дъмбели до брадичката/
Това беше само за обща информация... :)
Така или иначе, ако те боли рамото от раменни преси ( най-вероятно си се контузил или прекаляваш с килограмите), надали ще можеш да правиш някое друго упражнение за предната част на рамото. Ако си с контузия, най-добре почивай, а и желателно да се консултираш с лекар.
казано от Cord на 07.10.07, 09:55:
Вижте сега, където и каквото и да чета изкарват раменните преси като най доброто упражнение за рамо, но аз нямам възможност да го правя, боли ме рамото от тях и въпроса ми е
Бих ли могъл да ги заменя напълно и да постъигна същия ефект със Военни преси, Арнолд преси, това зад кръст, и с разтваряния на ръцете ?
Какви раменни преси правиш(щанга или с дъмбели).Ако е с щанга пробвай с дъмбели и обратното.За себе си се обедих че раменните преси зад врат може да бъдат наистина болезнени.Прави пред врат и успех
07.10.07
10:31
еми виж, арнолд пресите ги правя сдъмбели, и разтварянията, всичко друго с щанги
ако съм прав и хвана една щанга с удобен за мен хват и бутам нагоре пред врат не ме боли рамото и ми е добре, а на стола и зад врат боли много, и с по широк хват като хвана повече ме боли...прав военните преси като ги правя с раменен или малко по широк хват си чувствам рамото супердобре и си ме кефи упражнението, така по тесничко може да вкарва повече трицепс но все пак...
като правя това зад кръст което е не ме боли, като разтварям настрани лееко ме боли, иначе от военните не ме боли...просто искам да имам яко рамо без раменни преси
ПП. Раменните преси зад врат мога и да ги избегна, но не искам да си заменям набиранията зад врат! Яки са!
Мнението беше редактирано от Cord на 07.10.07 10:32.
Замислял ли си се над правилното изпълнение на раменните преси или ако думата правилно не е правилно употребена, то нека я заменим с “безопасно”?
08.10.07
16:51
да да замислял съм се,
08.10.07
17:12
По мое скромно мнение, най-важното упражнение за раменните мускули е разтварянето с дъмбели встрани от стоеж и чак след това идва раменната преса.
Ако в залата ти има машина за раменни преси - пробвай там.
08.10.07
17:22
Осещам, че е тука мястото да кажа какви бяха моите проблеми с рамената :) Само че при не ме боляха двете рамена ами едното (лявото) :) болеше ме от раменни преси със щанга зад врат дигах малко по - тежко и май от това стана друг път ме болеше от челна стойка друг път от набирания на широко зад врат мисля че от тея рати ме болеше. Ходих на лекар той не каза нищо съществено, изписа ми едни хапчета за стави май бяха, но отидох при едни познати дето са физиотерапевти и ми казаха, че това били хапчета за пенсионери и да не ги взимам тай че нямам вяра на лекарите вече! :) като спра не ме боли рамото а като почна ме боли ама може би това е нещо с претоварване. Така че на тебе ти казвам за сега по - леко ще я караш а след време като заякнат рамената ти може да се оправи и да си дигаш и тежко :)
08.10.07
19:36
казано от Zoning на 08.10.07, 17:22:
Осещам, че е тука мястото да кажа какви бяха моите проблеми с рамената :) Само че при не ме боляха двете рамена ами едното (лявото) :) болеше ме от раменни преси със щанга зад врат дигах малко по - тежко и май от това стана друг път ме болеше от челна стойка друг път от набирания на широко зад врат мисля че от тея рати ме болеше. Ходих на лекар той не каза нищо съществено, изписа ми едни хапчета за стави май бяха, но отидох при едни познати дето са физиотерапевти и ми казаха, че това били хапчета за пенсионери и да не ги взимам тай че нямам вяра на лекарите вече! :) като спра не ме боли рамото а като почна ме боли ама може би това е нещо с претоварване. Така че на тебе ти казвам за сега по - леко ще я караш а след време като заякнат рамената ти може да се оправи и да си дигаш и тежко :)
Най-вероятно става дума за претоварване. Към средата на февруари имах подобен проблем, но след консултация със специалист се оказа, че се нуждая само от почивка.
Винаги ми става весело, когато си спомня как лекарката ми каза “Господине, направили сте впечатляваща мускулатура - не мога да ви напипам ставата” :-)
08.10.07
20:00
казано от Петко К на 08.10.07, 17:10:
Не прави преси зад врат и не се набирай зад врат. Само отпред.
Послушай човека!
09.10.07
07:14
е да за рааменните преси ще го послушам, може и за набиранията но първо бих желал да ми се обясни защо да избягвам набиранията зад врат, и тези отпред ‘по-лоши’ ли са от тези зад врат? и какви са предимствата на едните пред другите, защото ако тези зад врат са по добри ще се жертвам леко
09.10.07
07:31
Ами значи тези зад врат са по гадни, 1 защото прецакват повече раменните стави - да не говорим ако се хващаш на широко, 2 движението не е естествено - помисли си добре къде използваш това движение в бита, дето да дърпаш нещо зад врат :) докато отпред не прецакват така раменните стави и движението е по - естествено от тея зад врат :) Бях чел на едно място: Ако не сте професионален бодибилдър не правете набирания и скрипец на широко зад врат! А иначе и широко и тясно да се хващаш пак повече прецакват :) иначе са ми готини и на мен набиранията зад врат :)
09.10.07
07:57
хубаво разбрах сеа за недостатъците, а кажете ефекта от едните и от другите кои са по добри,
казано от Cord на 09.10.07, 07:57:
хубаво разбрах сеа за недостатъците, а кажете ефекта от едните и от другите кои са по добри,
Надали, някой може да ти каже подобно нещо, а и дори и да ти каже, това няма да означава, че ще е прав когато става дума за теб.
При раменните преси зад врат, натоварването се измества в по-голяма степен към средното рамо, сравнено с натоварването на тези пред врат.
Значи искам да изясня въпроса с раменните преси зад врат, да те са си опасни особено когато не се изпълняват както трябва, обаче от друга страна те са най - доброто за натрупване на мускулна маса по - раменете упражнение.
Как може да се изпълняват така че хем да се ползваме от техния ефект на най - добро упражнение за маса на раменете хем да избегнем рисковете - ето така, дали си седнал или прав гърба и кръста ти трябва да са прави а не под ъгъл, щангата се спуска бавно и контролирано зад врата до основата му т.е. пълен диапазон не както някои правят 1/2 или 1/3 от движението съответно трябва да се избере тежест която да е подходяща, задържа се долу 1 секунда и се вдига бързо но и контролирано.Най - лошото което може да се направи при раменните преси зад врат е да се спуска бързо щангата това е почти сигурна контузия.Хвата също не трябва да е широк това също способства за контузии, по - тесен хват по - добре разбира се толкова че да се чуства удобство, някъде към раменната ширина е оптимума но всеки трябва да експериментира и да види къде точно му е най - удобно.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 09.10.07 12:37.
09.10.07
12:51
най- доброто...а след него?