два вида гребане

DE

10.10.07
22:57

каква е разликата между двете гребания. Едното при наклон от 45 градуса ,а другото при доста по малък наклон.Може ли двете да се съчетаят в една тренировка за гръб.Струва ми се че и хвата при двете се различава... Айде и ако някой е наясно да споделя

Темата беше редактирана от Deqn на 10.10.07 22:58.

TB

11.10.07
06:34

Аз съм виждал да правят и на 90 градуса наклон, в youtube има доста филмчета. Може да се гребе и легнал, абе вариантите са много...
Според мен недей да ги правиш в една тренировка, тъй като упражнението е същото.

11.10.07
07:13

Гребането с по-малък наклон е така нареченото Дориан-стайл.Аз права само такова гребане и да ти кажа доста добре флиза на гърба и се усеща, че работи много добре.

11.10.07
11:02

Аз мисля, че като е 45 градуса наклона влиза и повече трапеца, а при 90 градуса се натоварва най хубаво според мен гърба. Така го чувствам аз.

CO

11.10.07
11:46

Истинското най-добро максимално хубаво и перфектно гребане го правиш максимално наведен с изправен кръст и  Арнолд го прави така :)

11.10.07
11:50

@Cord
Ти не гледай кой как го прави.Дориан не го прави като Арнолд, но има с пъти по-добър гръб.Това, че единия го е правел по 1 начин и е имало ефект не значи, че като го копираш ще имаш същия резултат.

11.10.07
12:02

казано от Deqn на 10.10.07, 22:57:

каква е разликата между двете гребания. Едното при наклон от 45 градуса ,а другото при доста по малък наклон.Може ли двете да се съчетаят в една тренировка за гръб.Струва ми се че и хвата при двете се различава... Айде и ако някой е наясно да споделя

Ако говорим за гребане с щанга - не прави и двата варианта в една тренировка.
Аз предпочитам гребането под 45 градуса наклон.

казано от difference на 11.10.07, 11:02:

Аз мисля, че като е 45 градуса наклона влиза и повече трапеца, а при 90 градуса се натоварва най хубаво според мен гърба. Така го чувствам аз.

12.10.07
07:13

Да, но 90-градусовия наклон е нестабилен и не може да товариш много. Също така се товари повече кръста! Що се отнася до Дориан, той освен, че го прави по-изправен гребе с подхват, което товари повечко бицепса и ако не се лъжа така го и скъса. Тъй като и двата варианта товарят горе-долу едно и също, избери си единия или го редувай през тренировка.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 12.10.07 07:14.

казано от MOHCTAPA на 12.10.07, 07:13:

Да, но 90-градусовия наклон е нестабилен и не може да товариш много. Също така се товари повече кръста! Що се отнася до Дориан, той освен, че го прави по-изправен гребе с подхват, което товари повечко бицепса и ако не се лъжа така го и скъса. Тъй като и двата варианта товарят горе-долу едно и също, избери си единия или го редувай през тренировка.

Според мен и двата начина са еднакво нестабилни, но поради различни причини. Гребането от 45г е малко по-трудно като стойка, но се използва по-малка тежест при него, а 90г гребане е по-лесно от към стойка, но там се използват доста по-големи тежести, което допринася за нестабилност.

Двата вида гребане не натоварват гърба по сходен начин. Натоварването при 45г гребане отива до голяма степен в трапеца и бицепса (заради по-голямата тежест), движението също е по-малко(съкратено, което не е нещо хубаво). Гребането от 90г натоварва доста по-добре (директно) гърба и минимизира участието на трапеца, бицепса също участва сравнително по-малко.

Подхват при гребане според мен е излишен (не казвам неефективен). Излишно по-опасен е за мускулна травма, както и излишно натоварва бицепса, все пак  тренираме гръб с гребането нали?
Единствената полза според мен от подхват е при тренирането на цялото тяло в една тренировка, с цел натоварване на бицепса без допълнителни упражнения (но реално има набирания за тази работа).

12.10.07
08:49

При 45 градуса тежестите са по - големи, не при 90. Трапеца не се товари много. Ако при вас се товари, значи не гребете правилно. Подхват и надхват - на мен и двата варианта ми харесват, затова ги редувам през тренировка. При гребането в подхват участието на бицепса е малко по - голямо, но ако се товари повече от колкото гърба - значи не гребете правилно.

12.10.07
09:28

казано от MOHCTAPA на 12.10.07, 07:13:

Винаги съм си мислел, че Дориан е използвал надхват  :roll:

казано от Петко К на 12.10.07, 08:49:

При 45 градуса тежестите са по - големи, не при 90. Трапеца не се товари много. Ако при вас се товари, значи не гребете правилно. Подхват и надхват - на мен и двата варианта ми харесват, затова ги редувам през тренировка. При гребането в подхват участието на бицепса е малко по - голямо, но ако се товари повече от колкото гърба - значи не гребете правилно.

Петко К
Сега за дребно объркване/недоглеждане проблем ли ще правиш ;-P
Каква е разликата в килограмите между хоризонтално гребане и Дориан-стил при теб?
Иначе съм съгласен, че ако бицепса се товари доста - неправилна техника.

CO

12.10.07
12:25

Важното е да се гребе, ама според мен най добро гребане се получава на 135 градуса

12.10.07
16:32

казано от Cord на 12.10.07, 12:25:

Важното е да се гребе, ама според мен най добро гребане се получава на 135 градуса

45 искаш да кажеш. Не е важното просто да се гребе, важното е да се гребе правилно, което важи за всички упражнения - правилно изпълнение!

CO

12.10.07
16:57

не исках да кажа 45, исках да се пошегувам, а тия еректори дет си ги направил само с тяга ли си ги направил?

12.10.07
21:24

Когато тягата ми дотежи, спирам я за месец и правя това—> http://www.exrx.net/WeightExercises/ErectorSpinae/BBBentKneeGoodMorning.html
Е, сега тяга не правя от около месец, защото имам някой травми...

CO

12.10.07
21:29

Навеждане с Щанга е това у сайта го има, много ли е страшно и то за кръста?На мен ми се струва по ужасно и от тягата за кръста, макар че я правя и тягата

12.10.07
22:11

Трапеца няма начин да не се товари.Чувал съм Митко Димитров, че не прави трапец, а той идвал от гребането..И няма спор, че при 45 градуса гребане тежестите са по-големи.

13.10.07
07:42

казано от Cord на 12.10.07, 21:29:

Навеждане с Щанга е това у сайта го има, много ли е страшно и то за кръста?На мен ми се струва по ужасно и от тягата за кръста, макар че я правя и тягата

Не, няма проблеми, най-малкото, че работиш със значително по-малки килограми.

13.10.07
15:39

това на 90 градоса е направо мъка никакви кг. немогат да се сложат ,МОНСТАРА е прав :)

DE

13.10.07
18:19

аз от доста време си правя с по-голям наклон(2 год вече)беше ми интересно ,защото съм виждал доста начини за изпълнение-с подхват ,с надхват ,90градуса,45 градуса и така.Забравих преди да попитам някой съчетавали гребането с чукчетата за гръб.Доста добре ми влизат заедно сс набиранията и тягата ;-)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1