17.11.07
09:15
Значи... по-стар юзър съм и поне веднъж месечно посещавам форума за някоя-друга тема да прочета, понеже, ббтийм е източник на изключително ценна информация за всеки човек, който се занимава с любителски спорт. Та тази сутрин ми трябваше малко информация за орелефяване и реших да я потърся тук. Влизам аз и какво виждам:
Форумът претъпкан с десетки еднакви теми (”как да сваля мазнините по корема”, “как да качвам мускула и да топя мас” и т.н.), на които или е отговорено 0 пъти, или някой остроумко затапва с “пий химия и ш’се опрайш”. Значи от 5 страници нищо интересно не успях да открия, само такива излишни глупости. Молбата ми е към модераторите, които или да преместват такива банални теми в някакъв раздел “КОШЧЕ” или нещо такова, за да може по-лесно да се пресява полезната информация. След като си има FAQ, не виждам защо трябва да се толерират глупави и съвсем новаторски теми!
Пример. Нов потребител Ivan_sf пуска тема “Какво е протеин”. Модераторът вижда такава тема, пуска му един линк към FAQ със съвет “Моля прочети тази обща тема и не пускай такива теми”, след което му мести темата в “КОШЧЕ” по негова преценка и я заключва, щото иначе... форумът става нек’ва боза...
Поздрави на прекрасния екип и юзъри на бб-тийм :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 20.11.07 19:37.
17.11.07
09:49
AcTivE, благодаря за предложението. Като “по-стар юзър” вероятно помниш, че подобна практика е имало, доведе до някакъв резултат, но не до този, който следваше да бъде. Ние помислихме за едно по-нестандартно решение, над което работим.
Active,аз пък предлагам модератора изобщо да не дава обяснение,защо затваря темите,а и не е длъжен да пише защо я затваря.Според мен правилата трябва да се преструктурират.Ето например:вчера юсер с ник iliq91,пусна тема за съня и понеже беше написал,че търсил,аз се заех да го оборя и успях като му изкарах на бял свят 5-6 теми идентични.Нищо лично към него,просто ми беше пресен пример,но са стотици като него.Няма форумна култура това е.По-лесно е да се пусне темата,в резултат на,което опитните и знаещи хора подминават и така трябва да бъде.Появява се някой регистриран вчера и пуска глупаво мнение(ако си мислите,че не мога да пример,ще ви кажа и той е:vladko еди кой си,регнат преди 5 дена,с прословутото мнение,че добавките са боклуци,разбира се опитах да му поискам мнението,той не го даде,щото няма какво да каже,чул недочул,съвет дава).Въобще сцената тук във форума много се е променила,тъйкато не бях влизал може би 5 месеца и мога да направя разликата.
Към начинаещите има сърч-използвайте го.Пък и не само във форума,сигурен съм,че отговорите на въпросите го има в статиите на самия сайт.
Ще ми е интересно какъв е новия подход от страна на бб-тима?Щото май именно този подход не дава резултат.
17.11.07
10:43
Е, не очаквайте чудеса. :)
Този проблем е генерален за всички по-големи форуми. Ако можеше да го решим, ситуацията щеше да е доста различна. Но нека видим как ще го измъдрим накрая оптимизирането.
Финдо, сцената се е променила в цялата сфера “фитнес” и то доста сериозно. Щеше да е поне странно, ако форумът не беше мръднал за това време. :)
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 17.11.07 10:44.
18.11.07
02:04
Към мнението на Актив бих добавил, че се е напълнил и с такива, на които едно от последните неща в йерархията им по приоритети е (пре)възпитанието. Разбрали-недоразбрали нещо, почват да квалифицират даден човек и да лепват етикети, а после се оказало, че разбрали друго, а в крайна сметка и другото май не са разбрали. Тъпо е по-скоро за хората, които за първи път влизат тук или пък за първи път са влезли в залата - едва ли им действа вдъхновяващо, като видя някой да се прави на дървен философ пред друг и да обижда или иронизира по сериозна тема.
18.11.07
08:35
Комюнитито и обществото като цяло винаги е игнорирало подобен вид “съвети” (тези, които Nacionala визира). Активността им е краткотрайна, било то по морални или чисто технически причини.
18.11.07
08:50
Значи искам да кажа, че това се случва и във всички чуждестранни форуми. И на мен ми е писнало да чета едни и същи теми по 100 пъти, и на английски, и на български, които са толкова безсмислени, че като им видиш заглавието вече знаеш, че става въпрос за някакво 14 годишно, което още не се е научило да се храни целесъобразно и вече пита какво да пие. Във всеки форум има много такива теми, но проблема е, че не може така с магия да се забранят, защото вече и без това като се регват, никой не си прави труда даже да прочете правилата, после, ако има някакъв въпрос първо да ползва търсачката и, ако не е намерил това, което търси чак тогава да пита, но под търсене разбирам да прочете много теми много статии от сайта. Аз преди да се регна в сайта четях много статии, теми, стари, нови няма значение, но явно трябва някаква както се изказа някой по-горе(сорка, че не запомних кой) форумна култура. Иначе и на мен ще ми бъде интересно какво ще бъде новото решение на модераторите.
Мнението беше редактирано от difference на 18.11.07 08:56.
Дифранс,знаеш ли какво е за мен решението.Бан,бан и пак бан,затваряне на темите.Затвори му темата 1 път,кат я отвори втори пък пак затваряне с порция бан,след 3 месеца ще търсе не,ами пушек ще се дига.Ох,котио да бях модератор,с удоволствие ще ги чакам такива.Ето пак тема за яйца-намерил нещо си в интернет,ми поне да беше превел,да не мисли,че ще си прая труда да превеждам,че и да му отговарям.
Мисля,че във форума имаше тема как имало 20 000 потребители(може и да бъркам) и всеки поздравява.Какво поздравявате като половината са бройкаджии и правят само калабалък.Кой къде го присърби оп тема.В този форум вече не се обсъждат хубави и интересни теми,вече не пишат стойностните хора на,които с интерес прочитам и препрочитам постовете.Всеки търси да пие...Как да пия тва,как да пия онва има си тема като слънце-”начини на приемане на суплементите”.Или пък “как да кача същевременно и да чиста”.
Ето прост пример:защо примерно зоб дог(потребител,който много уважавам) пише дали гледа саут парк,а не отговори на темата по-горе какво да пия и как да пия,щото и на него са му излянали пришки незнам къде.Тва е релултата от всички тия теми.Начинаещи едни други се лъжат.
Причината да има стотици подобни постове се крие в мързела да се “рови” из сайта, съчетан със желанието да се получи спешно смляна и индивидуализирана за съответния юзър информация, която той да изконсумира на момента и да ускори резултатите си. Спрямо това наистина трябват или дръстични мерки (не мога да дам пример) или никаква санкция или “прикрита” такава, посредством затваряне на теми със или без съответния коментар от модераторите, който да послужи като забележка. И все пак въпросите бидейки свързани със един спорт в даден момент се поизчерпват и започват да се въртят, така, че ако някой очаква “иновативен” въпрос, то има да почака известно време примерно докато не излезе на пазара нов продукт и някой не помоли за информация.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.11.07 10:41.
18.11.07
13:47
казано от MOHCTAPA на 18.11.07, 10:36:
Причината да има стотици подобни постове се крие в мързела да се “рови” из сайта, съчетан със желанието да се получи спешно смляна и индивидуализирана за съответния юзър информация, която той да изконсумира на момента и да ускори резултатите си. Спрямо това наистина трябват или дръстични мерки (не мога да дам пример) или никаква санкция или “прикрита” такава, посредством затваряне на теми със или без съответния коментар от модераторите, който да послужи като забележка. И все пак въпросите бидейки свързани със един спорт в даден момент се поизчерпват и започват да се въртят, така, че ако някой очаква “иновативен” въпрос, то има да почака известно време примерно докато не излезе на пазара нов продукт и някой не помоли за информация.
Съгласен съм с изложените от теб причини, но скромното ми мнение е, че този проблем ще си остане неразрешен. Ако се вземе дебелата гьостерица и започнат масово да се трият и заключват теми и да се гонят потребители, това ще отблъсне много хора от форума. От друга страна, несъмнено е дразнещо едно и също нещо да се пита и съответно обяснява по 100 пъти.
В крайна сметка, зависи от самите потребители да се мръднат малко и да използват функцията “търсене”.
Владо,и какво става?Получава се омагиосан кръг.Как ще ги накараш да търсят?Щото с тия лозунги и писаници”позвайте сърч” няма да стане.Не мисля,че ще се гонят потребителите,даже напротив форума ще е по-подреден и няма да има 5 теми абсолютно еднакви една след друга.
Подкрепям мнението на Владимир8507.
И нека бъдем малко по толерантни. Този е нов, а онзи задава глупав въпрос..бан, бан, банан.
Досадно е, но допуснете за момент, че дори и в една зададена за хиляден път и лишена от много здрав разум тема..все пак има възможност да се научи нещо ново и полезно, дори и от най-големите експерти. Въпрос на отношение и добро желание е, някой по-’стар’ да се включи в темата с няколко линка.
Да не забравяме, че идеята на този форум, а и на форумите по принцип е свободното общуване и обмен на информация. Надявам се не греша.
Ако някой се чувства чак толкова възвишен, че да си губи времето по форумите с темите на ‘новите’.. да напише книга. :cheese:
Евентуално групиране на темите, FAQ, рейтинг система...наистина могат да са от полза при търсенето на полезна информация.
Предполагам, че решението което ББ-тийм ще приложи ще е в тази насока.
По-здрави.
18.11.07
16:29
Признавам, че темата ми хареса много в личен план - показа сериозно отношение и че Ви е грижа как се развива форума, т.е. че топката не е само в ръцете на екипа само. Това е било винаги целта на работата ни - да накараме потребителите сами да предложат и да асистират за резултата, който искат да видят, като посетят изданието. Удоволствието да го направим реалност е двойно. Благодаря!
Съветите са изцяло конструктивни, намерили или в процес на (програмно) намиране на приложение в периодичните обновявания на изданието. Един чисто нов инструмент, който е на ход, ще разчита много на Вашата съпричасност, затова се надявам тя да не стихва. :)
Разбира се,че няма да стихва подкрепата ми(ни) към Вас.Лично аз съм научил много от сайта и форума и определено ме е грижа.
18.11.07
20:47
Може да е досадно, когато се появява нова тема, като вече съществува такава. Може да дразни мнозина от по-опитните (дали участващи във форума или предимно четящи), но пък не е номерът да се реагира селски. Пише му се директно какво да прочете, казва му се какво ще последва, ако продължи така и толкова. Хубаво е човек и да се поставя на мястото на току-що дошлия във форума, респективно в сайта на BB-Team. Иначе разликата между хората и животните става прекалено малка, дори никаква, а и да не се забравя (!), че тези хора са дошли тук, за да получат решение на проблемите си.
Затова примерно аз се издразних на няколко пъти наскоро, когато обяснявах нещо и първо - не останах разбран, и най-вече второто - реакцията бе точно такава, за каквато споменах - селска. Същото отношение ще получи и по-неопитен, което само ще го сдуха.
P.S. Благодаря на сайта и форума, че съществуват. Толкова полезна информация за фитнес, здравословно хранене, добавки и т.н. в българското Интернет-пространство на друго място няма, за което имате един много високо вдигнат палец нагоре от мен ;).
Мнението беше редактирано от Nacionala на 18.11.07 20:49.
19.11.07
08:21
Не може да се реши този въпрос. Не че ние не го искаме, но... Има го навсякъде.
1. Всеки човеки има проблема си за сериозен и индивидуален. Би си пуснал отделна тема за него даже ако види подобна, само за да покаже разликите.
2. Склонността на посеителите да четат и препрочитат една и съща тема също не е константа. Бас държа, че даже и вие, кито искате консолидиране на темите, като видите тема 30 и повече страници няма да я прочетете цялата за да видите дали ням да се преповторите с някого. И повторения пак ще има, пак не всичко ще се чете, па кние ще сме с ивиновни.
3. Когато порблемът е индивидуален, и хората са по - склонни индивидуално да по магат. По вероятно е да се пише подробно ня няколко теми за счупени крака, отколкото 4 потребителя да получат свестно тоговори в тема “Счупих си крака” и отдолу “и аз”, “и аз”, “и аз”!
4. Търсачките във форумите са скъпи, ресурсоемки и никак не са оптимални. След време те “загубват” част от натрупанте теми, не търсят и не структурират много добре
5. Ако даже само за опита с вас се съберем 10 човека, обсъдим един проблем и после всеки трябва да му направи тема във форума, темите ще се казват по различен начин и проблемът ще е описан по различен начин. Не е разбираемо за всеки .А представете си хиляди теми с най - разнообразни заглавия, и човек, който пише не защото няма кой да пита, а защото бързо търси отговор на проблема си. Какъвто е често срещания случай
6. Много от темите започват сериозно и завършват несериозно, с изпадане в подробности, лафче и т.н. Ясно, че ние не сме редакторски колектив за вярност на съдържанието. Но вие бихте ли продължили такава тема?
7. Някои потребител изнаят и четат, но много спорадично влизат и са подготвени с конкретни въпроси. Не е за чудене, че те не се справят, а и не се занимават с диренето и стрктурирането на информацията!
И още, и още, и още....
А решения... Имаше. FAQ, “важни теми” - те сега са в архива и пак никой не ги чете, а бяха много, местене на повтарящи се теми, заключване с даване линк към старата тема...
Моята препоръка е, не го мислете и не се дразнете. Приемете нещата, както са си. Просто няма решение, което да не ви дразни(ил ида не подразни много колеги). Интернет общуването има и минуси, това е.
Дано Митко да измисли нещо по въпроса. Щом го обявява, значи е измислил нещо. Но честно казано аз съм скептичен към панацея за този проблем. Успее ли, публично обещавам ,че ще потърся и ако има кандидатстване за награди за управление на сайтове, непременно ще го номинирам. Даже бих прежалил и малка такса :-)
казано от Nacionala на 18.11.07, 20:47:
Може да е досадно, когато се появява нова тема, като вече съществува такава. Може да дразни мнозина от по-опитните (дали участващи във форума или предимно четящи), но пък не е номерът да се реагира селски. Пише му се директно какво да прочете, казва му се какво ще последва, ако продължи така и толкова. Хубаво е човек и да се поставя на мястото на току-що дошлия във форума, респективно в сайта на BB-Team. Иначе разликата между хората и животните става прекалено малка, дори никаква, а и да не се забравя (!), че тези хора са дошли тук, за да получат решение на проблемите си.
Затова примерно аз се издразних на няколко пъти наскоро, когато обяснявах нещо и първо - не останах разбран, и най-вече второто - реакцията бе точно такава, за каквато споменах - селска. Същото отношение ще получи и по-неопитен, което само ще го сдуха.
P.S. Благодаря на сайта и форума, че съществуват. Толкова полезна информация за фитнес, здравословно хранене, добавки и т.н. в българското Интернет-пространство на друго място няма, за което имате един много високо вдигнат палец нагоре от мен ;).
С разбиране към кой?Разбирам да,напиши директно нещата в една тема,във втора,но не можем да си затваряме очите на всяка тема при положение,че трябва да повториш едно и също нещо.Да,тези хора идват да получат отговори на въпросите,само че тия отговори са дадени не в една тема вече.
Дзвер,да разбирам ли,че ти е приятно това,което става?Тогава защо в тоя форум са нужни модератори,след като няма една тема затворена,защото се повтаря с друга?Толкова ли е трудно като имаш въпрос на тема за “водата” да го зададеш в тема за”водата”,а не да отваряш нова.Търсачката си е наред,вадил съм теми от 2005 година.Ама то се иска и акъл,толкова ли не могат да помислят-”чакай бе,аз кво правя?Трябва да си задаваш въпрос-”абе дай да вида аджеба дали темата ми няма да се повтори”.Банално е оправданието-”аз търсех,ама...”.Кажете поне,че не сте търсели,че да не ставате смешни.
Национал,ти ако имаш нерви да обясняваш по 5 пъти на ден”как да кача маса”,ок,само,че незнам докъде ще изкараш.или пък,”абе искам да изчиста от гърдите,ама да не ми спадат и същевременно да кача и маса”.Тва е без санкции,форума е заприличал на хан,всеки си влиза и излиза спами,пуски си теми квито му е кеф и тва е.Мен тази реалност ме дразни и не мога да я приема.Национале,аз когато бях от другата страна съм са изтрепвал да чета теми и статии и за всеки въпрос намирах отговор,въпроси които не са по-различни от масовите.Регнат съм април,ама от февруари чета.Тва е не мога да разбера камъни ли ги караме да носат като поразроват?
Мнението беше редактирано от Финдо на 19.11.07 12:18.
19.11.07
14:19
Не искам да превръщаме темата в спор с потребителите.
Теми може и от 2004 да изкараме. Търсачката не е повредена, просто има странни модели на систематизиране.
Не ми харесва проблемът с повтарящите теми. Но няма какво да се направи.
Вече писах защо не може да се случи това, което искате.
Сега пак ще напиша, като един от старите модератори, какво Е ПРАВЕНО за да се преодолее въпроса. Няма пак да го правим, защото има някой, който не вярва че не става. Такъв винаги ще има. Ние сме го мъчили с доста по - малко потребители, с повече няма да е по - добре.
Та значи имали сме:
1. Важни теми, десетки във всеки раздел, закачени отгоре. Резултат? Под важна тема “креатин” например се появяват теми “какви видове креатин има”, “по колко креатин да пия”, “кажете креатин”.... И т.н. След половин - или повече годишна мъка просто разкарахме ненужните важни теми.
2. Пренасочване на потребителите към материали в сайта. Не става . Много народ във форума даже не подозират какво пише в сайта, просто си “чатят”. Обратното не е в сила. Основната цел на екипа е сайта всъщност, но даже и мерките в тази насока нямаха бог знае какъв успех.
3. Заключване на повтарящи се теми(ужасно трудоемко и натоварващо е да следиш всяка нова тема дали има клонинг). Но сме го правили. Новата тема се заключва, и се дава линк към старата. Напълнихме кофата. Сами се отказахме, а и модераторът трябва да получава министерска заплата за да изрива всеки раздел с лопатата от до.
4. Заключване на стари теми, да кажем след 2-3 месеца. Да не се спами и използвайки правилото да се ръгат ненужни теми или такива с вече неактуална информация. Практически безполезно.
5. FAQ и речник ли?
Моля заповядай Моля заповядай Моля заповядай
Така че, Финдо....
Излишно е да се дразниш. Напълно излишно.
Излишно е да ни укоряваш... Правили сме вече... много неща. Сигурно и повече от тея, дето съм ти изброил
И като цяло, излишно е да се бориш с този проблем. Той е проблем на интернет общуването, не на форума на bb-team. Не знам как да го оправим, не е по силите даже на всички форуми в страната заедно според мен. То йе проблем на самосъзнание, култура, его. Не на модерации.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.11.07 14:22.
19.11.07
14:28
Финдо, напълно ми е ясно това, аз също не обичам някой да дойде и без да си има и понятие как стоят нещава във форума да започне да пуска тема след тема. Въпросът беше в реакцията на теб, мен, други по-опитни тук или в залата. Аз също не приемам немърливостта и мързела на хората, но знам, че не е нарочно - просто така са свикнали. От такива като нас зависи да си променят навика и да се научат да търсят и да четат.
И аз също съм бил “от другата страна”, регнах се, виж сам кога, но сигурно между половин и една година преди това влязох за първи път тук и предимно четях, защото не съм като цяло фен да пиша по форуми (този е единственият от подобен тип, в който пускам мнения)... а с фитнес се занимавам от 10 години... Само че нали се сещаш, че не всеки мисли като теб и мен. Отчитай и това.
В няколко теми виждам как хора от сайта пускат само линкове като обяснение с насоката да се прочетат и толкова - може и да са се подразнили и сигурно е така, но реагират нормално. Виж, ако новите продължават по един и същи начин и в бъдеще, пак е просто - бан от страна на модераторите и се приключва. Мисля, че нещата са далеч по-лесни, отколкото изглеждат.
Аз предлагам да се въведе система за наблюдения. Като в даобг например. Всеки нов потребител е под модераторски контрол. Мненията и темите му се преглеждат от модератор за одобрение. Ако премине одобрението - мнението се пбликува. Ако е например тема “Спешно” и съдържание “Купих си суроватъчен протеин на _____ как да го пия” - не се публикува и потребителя получава съобщение “Прочети правилата, използвай търсачката” или инк към подобна тема (това, ако модератора е на кеф). Едва след като натрупа х мнения потребителя излиза от модераторския контрол (като може по всяко време да се върне там). .
Обаче за нещо такова ще трябват повече модератори. Прави впечатление, че доста от модераторите не влизат вече (vanisher например). Модераторите са същия брой, че и по-малко, а потребителите се множат. Плюс, че модераторите и те са хора и нямат възможност да прегледат всяка една тема.
От друга страна с нарастващия брой сатии и теми става и трудно за един начинаещ да се ориентира. Представете си, че търсите нещо в bb.com, или някой друг голям форум - ще ви изплюе 3 тона информация.
Екипа има и по-важни занимания от триенето на теми от типа “как да си пия протеина”. Форума е само добавка към сайта. Това, че доста начинаещи не четат дори правилата е техен проблем.
А личните нападки много дразнят! Тук изразяваме мнение. Ако някой има критика, или не е съгласен с мението да атакува менеието, а не автора. И ако може по възможност да назове достатъчно аргументи, с които да подкрепи мнението.
Идеята на locvs е добра.Може също да се включи и warn система от 0 до 100 %.Всяка порция warn(предупреждение) се състои от 20 %,след 60 % потребителя минава на модерейт,при 100 % разбира се бан.Може и деректен бан,по преценка на администратор/модератор.
Както може да се слага warn,така може и да се маха отново по преценка на администраторкия и модераторския екип,когато даден юсер е получил “възнаграждение”,но след него известно време,за добро поведение се поощрява като му се маха 20 % примерно.
19.11.07
20:49
Това са автоматични съобщения от системата, и после модераторите проверяват само юзъри под наблюдение, да не мислите че има 300 000 реално подробно цензурирани мнения от модератори?
Това, коеот предлагате за да се осъществи реално предполага минимум потребителите да станат колкото модераторите. Преглед на всяко мнение, търсене на повтарящи, та 20, та 30% warn.
И каот добавим геометричната прогресия, в която растат потребителите на форума, работата не само няма да намалява, а напротив... Ше станеме форум на модераторите.
Личното ми мнеие е че във форма има много колегиална атмосфера и даже модерациите, където са наложителни, не са приети зле. Всякакви такива форми на ultimate контрол и цензура само ще влошат климата.
Форумът не е моя собственост, но моето мнение за каива промени е по - скоро не. А иначе лесно може да се приеме да се въведе и после кой ни знае какво правим? Пускаме един автоматичен коректор за нецензурни думи и готово. Но не мисля, че има смисъл.
Ще предложа едно много лесно и ефективно решение така че всички да са доволни.Нормално е хората които дълго време са се занимавали с фитнес да им е дошло до гуша от банални въпроси тип “какво е протеин” и т.н., от друга страна напълно е нормално някой нов да иска отговор на въпросите си които за него са от съществено значение в дадения момент.
Така че ето какво предлагам аз - във всеки раздел на форума да се създаде подраздел който да е за ветерани във фитнеса които са тренирали от години и са им ясни всички базови въпроси свързани с ядене, тренировки и суплементи.
Във всеки такъв подраздел ще се задават конкретни специфични въпроси подплатени със съответното базово познание и ще се отговаря от хора запознати със спецификата и изказващи компетентно мнение. Тези специфични теми ще са и като учебник на новаците в които те могат да разгледат компетентни мнения без да се налага да търсят къде ли не отговори на въпросите си, но и без да ги оклепват с допълнителни безмислени коментари като се включват с некомпетентно мнение. Ако някой пусне там тема тип “какво да ям за да имам резултати” тя да бъде преместена в по - общия раздел където който иска може да отговаря.
20.11.07
10:15
Всичко хубаво, обаче не си прецинил само едно, тези новаци като почнат да “клепат” става друга работа, защото ти даже и да им кажеш, че този раздел е за напреднали които имат няколко годинки стаж, те пък няма въобще да те слушат.Ще си кажат кво ме интерисува, той ще ми каже каде да пиша и като почне един, след него друг и ... А и повечето вобще няма да разберат, че е за по-напреднали, защото ги мързи да прочетът за какво се отнася раздела :D
Мнението беше редактирано от difference на 20.11.07 10:17.
20.11.07
10:44
казано от Alkorin на 20.11.07, 10:07:
Ще предложа едно много лесно и ефективно решение така че всички да са доволни.Нормално е хората които дълго време са се занимавали с фитнес да им е дошло до гуша от банални въпроси тип “какво е протеин” и т.н., от друга страна напълно е нормално някой нов да иска отговор на въпросите си които за него са от съществено значение в дадения момент.
Така че ето какво предлагам аз - във всеки раздел на форума да се създаде подраздел който да е за ветерани във фитнеса които са тренирали от години и са им ясни всички базови въпроси свързани с ядене, тренировки и суплементи.
Във всеки такъв подраздел ще се задават конкретни специфични въпроси подплатени със съответното базово познание и ще се отговаря от хора запознати със спецификата и изказващи компетентно мнение. Тези специфични теми ще са и като учебник на новаците в които те могат да разгледат компетентни мнения без да се налага да търсят къде ли не отговори на въпросите си, но и без да ги оклепват с допълнителни безмислени коментари като се включват с некомпетентно мнение. Ако някой пусне там тема тип “какво да ям за да имам резултати” тя да бъде преместена в по - общия раздел където който иска може да отговаря.
Тази идея не e никак лоша
Админа Димитър Mихайлов какво ще каже ?
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 20.11.07 10:44.
20.11.07
11:09
Той ще има последен думата, но лично аз ще ви кажа, че именно нещо такова, каквото предлагате - дъщерен форум на bb-team за понапредналите потребители и професионални спортисти, минали над базисните познания - беше изходната концепция на gohard. Даже още трябва да я пазя някъде като документ.... Общо взето, така беше обявено и на потребителите.
В създаването на нови подфоруми вероятно няма лошо. Но даже и да се случи, не очаквайте да е панацея на точно този проблем, който искаме да решим. Такова решение е сякаш доста приемливо и всъщност няма какво да усложни чак толкова, но ми прилича на филм, който съм гледал.
Иначе обаче е истина, сякаш в гохард няма теми “какво е протеин” и “как се вдига за бицепс”. Но пък Пичага, аз мисля, че те знам и от другия форум... И като гледам, пак не намираш проблема за решен. Т.е. решението май не е решение...
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.11.07 11:17.
20.11.07
11:48
казано от D3BEP на 20.11.07, 11:09:
Той ще има последен думата, но лично аз ще ви кажа, че именно нещо такова, каквото предлагате - дъщерен форум на bb-team за понапредналите потребители и професионални спортисти, минали над базисните познания - беше изходната концепция на gohard. Даже още трябва да я пазя някъде като документ.... Общо взето, така беше обявено и на потребителите.
В създаването на нови подфоруми вероятно няма лошо. Но даже и да се случи, не очаквайте да е панацея на точно този проблем, който искаме да решим. Такова решение е сякаш доста приемливо и всъщност няма какво да усложни чак толкова, но ми прилича на филм, който съм гледал.
Иначе обаче е истина, сякаш в гохард няма теми “какво е протеин” и “как се вдига за бицепс”. Но пък Пичага, аз мисля, че те знам и от другия форум... И като гледам, пак не намираш проблема за решен. Т.е. решението май не е решение...
DЗBEP в gohard може да няма теми” какво е протеин “и “как се вдига за бицепс” , но за сметка на това има теми” какво е метан” , “какъв стероиден цикъл” и т.н :coolsmirk:
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 20.11.07 11:49.
20.11.07
11:56
Тъкмо това имам и аз предвид. Трудно е да се самокласифицира някой като напреднал и да се откаже да пише глупости във форум който не е за него. Ще се пише напреднал и пак ще изкенза нещо. А административни мерки - например да го пускаме там след като натрупа 100 или 1000 поста... Не е оценка на това колко е напреднал. На никого от форума не може мда направим такава оценка обективно - дали е умен и дали е напреднал...
Иначе няма лошо, и ако измислите хубав подфорум към който повечко хора проявяават интерес, съм сигурен, че Митака ще в иго пусне. Просто ти казвам: Може и да стане хубав форум, но не очаквай кой знае колко добро постижение срещу повтарящите се теми и от това решение. Обществото вече е твърде голямо и е трудно делимо.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.11.07 11:56.
20.11.07
12:17
казано от D3BEP на 20.11.07, 11:56:
Тъкмо това имам и аз предвид. Трудно е да се самокласифицира някой като напреднал и да се откаже да пише глупости във форум който не е за него. Ще се пише напреднал и пак ще изкенза нещо. А административни мерки - например да го пускаме там след като натрупа 100 или 1000 поста... Не е оценка на това колко е напреднал. На никого от форума не може мда направим такава оценка обективно - дали е умен и дали е напреднал...
Иначе няма лошо, и ако измислите хубав подфорум към който повечко хора проявяават интерес, съм сигурен, че Митака ще в иго пусне. Просто ти казвам: Може и да стане хубав форум, но не очаквай кой знае колко добро постижение срещу повтарящите се теми и от това решение. Обществото вече е твърде голямо и е трудно делимо.
И 100-1000 и 5000 мнения да има някой пак не означава че разбира , броят на мненията не е гаранция,че разбира от нещата и ,че всичко което пише е правилно , някой потребител може да е регистриран от 5 дена и да знае много повече от тоя с 5000 мнения регистриран от миналата година примерно , неговите съвети и мнения може да са много по ценни за останалите потребители от на този с 5000 мнения , но е много кофти когато тоя с 5000 мнения регнат от няколко години каже на този човек регистриран от една седмица че е скоро регистриран и че нищо не разбира и да не обажда много и да дава съвети защото е скоро регистриран и др подобни изказвания
Когато един човек разбира от нещата и 5 мнения да прочете на някой човек ,може да разбере колко разбира от нашия спорт бодибилдинга , но наистина да разбира
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 20.11.07 12:18.
Няма смисъл от такива подфоруми.Както Дзвер каза са се правили такива важни теми,но без резултат,с подфорума няма да е по-различно.Боли го новия в кой раздел се намира,праска някаде и тва е.Няма оправдание за тях и това,че незнаят какво е протеин не им дава право да пускат теми.Има толкова много достъпна литература.
Да разбирам ли,че на модераторите не им се занимава да заключват теми и да дават “награди”?
Подфорума е добра идея да се направи,но не с цел да спре малумните въпроси.
Мнението беше редактирано от Финдо на 20.11.07 12:36.
20.11.07
12:40
Какво значи “не им се занимава”
Това, което искаш ти, Финдо, аз ще ти го обърна в цифри.
Ти искаш всяко мнение да е модерирано и да е проверено за повтарящи се.
За 3 години този форум има нарастващо и прогресивно близо 300 000 мнения.
Последната година - около 150 хиляди.
Ако догодина са около 200 000 това прави близо 800 мнения на ден. С колебания и постоянно увеличаване.
Всяко от които искаш да се модерира, провери поотделно и публикува от модератор.
Колко модератора смяташ, че са необходими, за да вършат тая работа доброволно и между другите си ангажименти? Защото форумът, поне за сега е свободна зона и няма “професионални” модератори, нито пари за такива. От друга страна пък няма модератори женени за форума. По моя сметка околко 100 действащи модератора ще са достатъчни, което значи минимум 200 назначени. Без да говорим за това как ще им омръзва и докага ще го правят.
Господ да ни е на помощ тогава как ще контролираме процеса на модериране....
Според мен, да престанем да се бъгваме с таз иидея. Отново казвам, това “съобщениеот ще се разгледа и публикува от модератор” е пожелание от системата, не е обективната истина.”
И това модераторите да ги мързи и да се искат от тях невъзможни неща са съвсем различни работи.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.11.07 12:44.
Нямах предвид мнения...Виждам,че е трудно затова идеята на модерейт да отпадне.Тогава аз предлагам да се заключват темите от сега нататък.Пример:”сън,какъв протеин,кво е креатин,как да кача маса,как да сваля,вода,алкохол” и всякви подобни бозави теми.Аз не искам от модераторите да се проверява всяко мнение и всяка тема.Колко подобни теми могат да се отвовят днес 5-10 макс.Не че не искам да се помага на хората,но да се помага на хора,които искат и имат воля да се занимават с тоя спорт.Индивида X пуска тема с едно изречение “как да кача маса” нито години,нито килограми,нито стаж,ръст.По начина по,който е оформена темата можеш да добиеш представа за човека.Или пък”кво да прая,че картата ми за морето почва след месец”.Като гледам и сайта е написан на чист български език и ако не си киорав,можеш да видиш колко информация има(за начинаещите говора).Тези теми никнат кат гъби,защото донякаде няма и респект от бб-тима,новия знае,че дори и да наруши правилата няма нищо да му стане.Когато земат да гаснат един по един и малко по малко ще се научат да търсат.Пък следващия път да видим дали ще пусне тема.
Мнението беше редактирано от Финдо на 20.11.07 16:19.
Както стана дума за броя мнения ми се струва добра идея в тези (евентуално) подфоруми за ветерани наистина да пишат хора които вече имат някаква база от постове за да не може всеки който е решил да си спами излишно с некомпетентни мнения, така ще се предотврати възможноста и там да се оспами.Така ако се сложи примерно някакъв праг от около 200 поста може да има някаква сигурност че човека през времето за което ще ги достигне ще попрочете доста материал от форума и ще понаучи доста неща, да вероятно ще има малко хора които са тренирали от години и едва наскоро са се регистрирали и няма да могат да пишат в тези подфоруми но те ще са малко и бързо биха стигнали този минимален праг след като има какво да кажат.
За да няма объркване какво имам предвид с тези подфоруми (може да се изразявам неправилно) ще обясня какво точно имам предвид - например в форума тренировки и упражнения има следните подфорумни папки 1.тренировъчни програми и упражнения 2.упражнения 3.травми и контузии 4.общи теми за тренировки и упражнения и тука като пета папка може да се добави 5.общи теми за тренировки и упражнения за ветерани - и в скоба да се сложи примерно 200 поста минимум.
Нещото, което ме кара да чета и пиша в този форум е точно това - когато дойдох, познанията ми за тоя спорт бяха ...никакви.
Хареса ми това, че тук получих отговори. Сигурно съм задавал елементарни и тъпи въпроси. Получих отговори.
Това е нещото, което ми хареса, затова и когато видя някоя ‘поредна, тъпа и бозава’ тема, ако мога да дам отговор на въпроса, ако ще да е и с линк към предишна такава тема - правя го. Все пак, тук сме с идеята да понаучим нещо, както и да споделим наученото, не да се надуваме и да претендираме за ‘форумно величие’ - това последното би било смешно и жалко.
В тази тема, имаше и добри предложения, но като цяло е...едно голямо мрънкане.
За съжаление нямах време да изчета всичко написано в темата, но мисля, че положението е повече от ясно.
Мисля, че форума има вече солидна история за жанра си. В него има голяма по количество и често пъти по качество информация. Тя трябва да бъде систематизирана и подредена, така че да бъде използваема. Ясно е, че в едно чекмедже може да имаш много ценни и полезни неща. Ама като вътре е пълен бардак няма да може нищо да намериш.
Според мен трябва да се създаде нещо като добре замислена логически база данни от теми и мнения от форума. Това не е никак проста работа и изисква време и професионални качества, което предполага и известен финансов аспект.
Чесно казано не виждам какво друго би могло да свърши работа в конкретния случай. А ако по една или друга причина не се предприеме подобен ход, ще си е откровено циклене на едно място, стъпка назад.
Поздрави и успех ако решите за да се захванете с проекта.
20.11.07
19:36
Уважаеми съфорумци, благодаря за така добре развилата се дискусия. Радвам се, че има желание да споделяте вижданията си за развитието на изданието.
Нарочно ще се въздържа от коментар какво е и какво не е планирано вече да се направи, предлагам да представим една идея и да я коментираме отново.
С цел тази тема да не се разводнява като повечето родна извара на пазара, ще я заключа и ще Ви поканя отново при наличен резултат от работата, за да стреляме директно в целта, а не на посоки.
Надявам се да сте ме разбрали, благодаря още веднъж. :)