22.11.07
08:02
здравейте, значи въпроса може да ви се стори малко тъпичак, но аз пак да си питам. значи нов съм в тоя занаят и искам да питам как да разбера с каква тежест да правя дадено упражнение. едни ми казват не прави с големи тежести, др пък викат с по големи има по голям ефект, трети пак дранкат за 80% от моите вазножности ( което не зн как да го разбера )
например мъртвата тяга я пражя с 35 кг а клека с 15 и така на татак .
добре ли са тея тежести ?
173см 55кг 16г
мерси предварително
еми щом си в началото не си давай много зор ... 80 % може да ..... коет значи примерно ако праиш лег с 70 ... си изпълняаай упражнението както трябва с 40-50кг макс. 60 .. дет са вика прай сас средни кг .. да не ти е много леко (само с лоста) ама и да не са напъваш...
Първо трябва да усвоиш техниката на изпълнение на упражненията.Затова започни с не много големи тежести.След като се научиш правилно да ги изпълняваш можеш да увеличиш тежестта.
казано от groupW на 22.11.07, 08:02:
здравейте, значи въпроса може да ви се стори малко тъпичак, но аз пак да си питам. значи нов съм в тоя занаят и искам да питам как да разбера с каква тежест да правя дадено упражнение. едни ми казват не прави с големи тежести, др пък викат с по големи има по голям ефект, трети пак дранкат за 80% от моите вазножности ( което не зн как да го разбера )
173см 55кг 16г
мерси предварително
Въпроса “добре ли са тея тежести” в случая е неуместен. Щом си нов във залата е хубаво да свикнеш с упражненията, да си изградиш двигателната култура за този спорт и чак тогава да започнеш да мислиш за килограмите. Цитирам ако не се лъжа Владимир Недков “нека килограмите бъдат средство, а не цел”.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 22.11.07 15:32.
22.11.07
15:11
казано от MOHCTAPA на 22.11.07, 10:35:
казано от groupW на 22.11.07, 08:02:
173см 55кг 16г
мерси предварително
Въпроса “добре ли са тея тежести” в случая е неуместевн. Щом си нов във залата е хубаво да свикнеш с упражненията, да си изградиш двигателната култура за този спорт и чак тогава да започнеш да мислиш за килограмите. Цитирам ако не се лъжа Владимир Недков “нека килограмите бъдат средство, а не цел”.
Лошото е че повечето новобранци,тези на неговите години 15 - 17 дигат възможно най - много кила , правят контузии дето сега не усещат... но най - смешното е,че след като вдигнат 2пъти 50 кила на лежанката или някакви кила за бицепс тичат на огледалото или се снимат хахаха Познавам 2 такива индивида,като се замисля,че мен даже ме мързи да си измеря ръката се чудя дали не е в мен проблема хахаха :)
Важното е да усвоиш коректна техника, базовите упражнения като тяга, клякане и вдигане от лег не са прости упражнения както може да ти се стори на пръв поглед те си имат много чалъми и начини да се подобри изпълнението им, проучвай ги и ги прилагай.
казано от Alkorin на 22.11.07, 20:51:
Важното е да усвоиш коректна техника, базовите упражнения като тяга, клякане и вдигане от лег не са прости упражнения както може да ти се стори на пръв поглед те си имат много чалъми и начини да се подобри изпълнението им, проучвай ги и ги прилагай.
Напълно прав.Дай си 1-2 месеца, в които се стреми да заучиш техниката, а не толкова да се стремиш към максимално натоварване.И след това вече подбирай килата не както ти казва някой, а както чувстваш натоварване.Не си е работа да сложиш +10 кила над възможностите ти и да се гърчиш на лежанката като глист или пък по-тежка тяга, при която ще си държиш гърба превит през цялото време, защото никога няма да порастеш.