Упражнение за трицепс

DR

03.12.07
21:23

Здравейте на всички :)

Значи искам да ви питам за някое упражнение за трицепс, с което да заместя френска преса.  От него ме голи леко китката. А и според мен немога да го правя мн правилни ( постоянно си мърдам лактите). Бихте ли ми дали някъкъв съвет???

Когато “предозирам” с френската преса (т.е. лактите отказват тотално), ползвам някое от тези две упражнения:

Разгъване на дъмбел зад глава
Трицепсово разгъване с дъмбели от лег

Ако успяваш да балансираш добре, второто упражнение е жесток заместител на френската преса (прагматично погледнато).

04.12.07
09:29

Френската преса по мое мнение е най-доброто упражнение за трицепс. Не го изоставяй, освен ако не е крайно наложително.
Намали тежестта за сметка на правилното изпълнение. Дори и с по-малко килограми, пак е много ефективно!

Ако все пак твърдо си решил да го изоставиш, вариантите, които ти е предложил Димитър Михайлов са чудесни, като аз по-скоро давам глас за Разгъването на дъмбел зад глава.

ТЮ

04.12.07
09:49

всички видове разгъване с рото щанга

04.12.07
11:56

казано от Димитър Михайлов на 04.12.07, 06:58:

Ако успяваш да балансираш добре, второто упражнение е жесток заместител на френската преса (прагматично погледнато).

Точно това бих ти препоръчал и аз.Много повече ми харесва от френското с щанга.По-добре влиза,по-голяма амплитуда на движение има.С не големи килограми и добро изпълнение направо ми пръсва трицепса!

DR

04.12.07
13:37

казано от vatchev на 04.12.07, 11:56:

казано от Димитър Михайлов на 04.12.07, 06:58:

Точно това бих ти препоръчал и аз.Много повече ми харесва от френското с щанга.По-добре влиза,по-голяма амплитуда на движение има.С не големи килограми и добро изпълнение направо ми пръсва трицепса!

Благодаря много. Ще го пробвам.

DR

04.12.07
13:40

казано от Владимир8507 на 04.12.07, 09:29:

Френската преса по мое мнение е най-доброто упражнение за трицепс. Не го изоставяй, освен ако не е крайно наложително.
Намали тежестта за сметка на правилното изпълнение. Дори и с по-малко килограми, пак е много ефективно!

Ако все пак твърдо си решил да го изоставиш, вариантите, които ти е предложил Димитър Михайлов са чудесни, като аз по-скоро давам глас за Разгъването на дъмбел зад глава.

Пич аз не толкоз че него правя правилно, но китката ме боли след него вчера го правих Френското и след него мн ме болешекитката даже още ме боли ама сега е по слабо.

Мнението беше редактирано от Drenski_e_pich на 04.12.07 13:40.

04.12.07
14:07

казано от Drenski_e_pich на 04.12.07, 13:40:

Пич аз не толкоз че него правя правилно, но китката ме боли след него вчера го правих Френското и след него мн ме болешекитката даже още ме боли ама сега е по слабо.

Свиквай с болките - в тоя спорт не може без тях ;)

Те хората са го казали - NO PAIN, NO GAIN.

DR

04.12.07
14:42

казано от Владимир8507 на 04.12.07, 14:07:

казано от Drenski_e_pich на 04.12.07, 13:40:

Свиквай с болките - в тоя спорт не може без тях ;)

Те хората са го казали - NO PAIN, NO GAIN.

да така е знам го това, ам тя ме боли китката на ляватапъка ( която бях си вадил ), иначе не ме бърка. Страх ме е да нестане нещо :)

ТЮ

04.12.07
14:45

Не съм наясно как ще стне, но защо не пробваш по някакъв начин със надхват и фитили?

04.12.07
14:54

При мен при “обратен”  на нормалния хват при френско се натоварва още повече китката, не вярвам да му помогне. Ако иска да я стабилизира малко може да пробва с накитници :)

04.12.07
15:03

Чудя се, как ви удря в китките, а не в лактите. За мен болката в лакета винаги е била най-голямото неудобство при френската преса.

04.12.07
17:18

Владимир е прав че трябва да се свиква с болката.Не се оставяй тя да те надвие.

ТЮ

04.12.07
17:27

Абе какви му ги ръсите, болката значи че има нередност, знаете ли как ми звучите, нещо от рода    “като  имаш проблеми с кръста, прави тежка тяга”

04.12.07
18:08

Френското с дъмбели е същото като това разгъване, но с 2 раце. Прави се или във V хват, или другия беше Е ли, Z ли не помня, като препоръчвам да го правиш от обратен лег. V хват това означава като спускаш надолу рацете, вече като са над главата образуват буквата V, а си разгъваш нормално.

Мнението беше редактирано от difference на 04.12.07 18:12.

04.12.07
19:51

казано от Тютчев на 04.12.07, 17:27:

Абе какви му ги ръсите, болката значи че има нередност, знаете ли как ми звучите, нещо от рода    “като  имаш проблеми с кръста, прави тежка тяга”

Много добре знам какво казвам.При травма съм спирал да тренирам докато мине и после като почна пак се обажда същата травма.Може малко да намали килограмите докато мине травмата,но според мен е по добре да не спира.
П.С:Някъде преди време в тоя форум прочетох следното:Силните ще намерят решение,слабите ще се откажат.

Мнението беше редактирано от mihtar на 04.12.07 20:08.

04.12.07
21:20

Ако дадено упражнение причинява болка, въпреки правилната техника - зарежете го, без условия. Упражнения има хиляди, ставите са ви едни и са за повече от година или две или колкото ви е там мерака да правите мускули. Това за свикването с болката, и лозунгите от типа “без болка няма растеж” и т.н. са пълни глупости. Между болка (мускулна треска) в мускулите, вследствие на тренировка и болка в ставите разликата е голяма. Първата е нормално да я има понякога, втората е противопоказна и трябва да се избягва на всяка цена. Няма смисъл да се травмирате, ако не се лъжа, целта на тренировките не е да се повредите, нали?
Не става въпрос само за лакти - говоря и за китки, колена, кръст, рамене. Има ли болка в ставите - нещо не е както трябва и е задължително да намерите причината и да я отстраните, а не да свиквате с нея и да се правите на мъже.
Мен също от френското са ме болели лактите (по - точно левия лакът), затова го правя през тренировка, като последно упаржнение, с не много големи тежести и перфектна техника. И ако пак усетя болка - намалявам тежестите или го спирам напълно. Няма незаменими упражнения.

ТЮ

04.12.07
22:48

От всички само Петко каза нещо смислено, но ако искате продължавайте въпреки болката...след 20-30 години като изхрупвате при всяко движение ще съжалявате за неразумието си :)

05.12.07
05:20

Петко е прав.Предполагам че на никой не му харесва болката.Вярно е че няма незаменимо упражнение,но ако не е натрениран както трябва започват травмите.Не вярвм че има човек който тренира този спорт и не е получавал травми и че при травма спира тренировките.Човека казва че китката леко го наболява и за това го посъветвах така.Решение то си е негово.

Мнението беше редактирано от mihtar на 05.12.07 05:39.

ВН

05.12.07
06:15

Подкрепям Петко. Аз самият съм се контузвал десетки пъти, но погледнато от сегашна гледна точка - всеки път е било без особен смисъл. Най-честата и незабележима травма, която нанася редовното претоварване на ставите са растеж на “мъртви костици”, които с времето блокират в някаква степен движението. Имам такава в лявата китка и почти съм се отказал от лег-а... Знам и какво ще се случи. В един момент ще трябва да я оперирам, а това ще ме върне назад в резултатите. И после за какво е бил целия зор? :) Пазете си здравето!

05.12.07
12:50

Незнам защо смяташ, че тренировката ти за трицепс трябва да се базира на френското.Това, че то е наистина добро упражнение не значи, че не може да се замени.Има много подходи за тренировка на трицепс, които могат да дадът резултат без френската преса, но в никакъв не продължавай с нея щом те боли.За справка погледни тук http://www.bodybuilding.com/fun/triwork.htm

05.12.07
16:29

казано от Петко К на 04.12.07, 21:20:

Ако дадено упражнение причинява болка, въпреки правилната техника - зарежете го, без условия. Упражнения има хиляди, ставите са ви едни и са за повече от година или две или колкото ви е там мерака да правите мускули. Това за свикването с болката, и лозунгите от типа “без болка няма растеж” и т.н. са пълни глупости. Между болка (мускулна треска) в мускулите, вследствие на тренировка и болка в ставите разликата е голяма. Първата е нормално да я има понякога, втората е противопоказна и трябва да се избягва на всяка цена. Няма смисъл да се травмирате, ако не се лъжа, целта на тренировките не е да се повредите, нали?
Не става въпрос само за лакти - говоря и за китки, колена, кръст, рамене. Има ли болка в ставите - нещо не е както трябва и е задължително да намерите причината и да я отстраните, а не да свиквате с нея и да се правите на мъже.
Мен също от френското са ме болели лактите (по - точно левия лакът), затова го правя през тренировка, като последно упаржнение, с не много големи тежести и перфектна техника. И ако пак усетя болка - намалявам тежестите или го спирам напълно. Няма незаменими упражнения.

Като цяло си прав, но не си отчел, че има разлика между болка и болка. Никой няма предвид да се прави дадено упражнение, ако причинява неистови мъки и стенания. Но ако заради всяка малка болка търсим алтернативно упражнение, накрая ще стесним доста кръга от изпълнявани упражнения. Ако кажеш, че от всички упражнения, които изпълняваш НИТО ЕДНО не ти причинява поне малка болка някъде по ставите, няма да бъдеш искрен. Като се замисля, то май всеки спорт причинява някакви травми или най-малкото болезнен дискомфорт (може би без шахмата). За нашия спорт това важи с по-голяма сила, поради спецификата на тренировките.
Аз примерно имам проблеми с колената и затова не слагам големи тежести на клек. Преди бях спрял с френската преса, заради СИЛНА болка в левия лакет, която обаче после отшумя, сега има само леко ехо и затова продължавам с това упражнение.

Ако става дума за ЛЕКА болка или дискомфорт, не смятам, че това е достатъчен повод да се избягва дадено упражнение. В противен случай, който го е страх от мечки - да не ходи в гората :)

Надявам се, да не приемеш написаното от мен като заяждане ;)

Поздрави

05.12.07
18:43

казано от Владимир8507 на 05.12.07, 16:29:

Ако кажеш, че от всички упражнения, които изпълняваш НИТО ЕДНО не ти причинява поне малка болка някъде по ставите, няма да бъдеш искрен.

НИТО ЕДНО от упражненията, които правя в момента не ми причинява болка никъде по ставите.
Старая се да правя такива упражнения, с такава подредба и с такива тежести, че освен мускулна треска понякога нищо друго не ме боли. Ако се случи нещо да ме заболи (случвало се, признавам си), не продължавам да вдигам тъпо и упорито, а взимам адекватни мерки, като намаляване на тежестите, промяна на техниката, замяна или пълно отказване от дадено упражнение, допълнителна почивка и други. Тренирам за здраве, добра физическа форма и външен вид, а не за да се самоизтезавам. Вярно е, че понякога се увличам с тежестите или натоварването. Правил съм и доста грешки, за щастие, без сериозни последици, затова в момента се стремя да тренирам максимално безопасно и разумно.
Ако те интересува - бърз списък на проблемите със ставите, които съм имал и причината за тях. Левия лакът - френско. Дясното рамо - дърпане зад врат и тежка лежанка. Лявото коляно - ски. Дясната китка - комбинация от тежка лежанка и крив лост.
В момента нищо от изброеното не ме боли, нито по време на тренировка, нито след това.
П.П.
Но тези места вече са слабо място (усещам го) и могат пак да създават проблеми. Не случайно казах, че ставите не са за една година. Аз моите смятам да ги ползвам поне още 50, така че в момента гледам да тренирам максимално разумно, пък това, че трицепса ми евентуално нямало да се натовари толкова добре много слабо ме вълнува. Аз френското даже не го класирам в тройката на най - ефективните упражнения за трицепс.

Мнението беше редактирано от Петко К на 05.12.07 18:55.

05.12.07
19:38

@Петко
Дай твойте фаворити за трицепс, вярно е че за всеки е индивидуално, но все пак си човек със сериозен стаж и знаеш по какъв друг начин можеш да накараш трицепсът да расте.Аз мисля, че една тренировка примерно с Лежанка тесен хват,Кофички,Кикбек и без френско ще даде много добър резултат.Още повече, че достигнах до извода, че мускулът изисква разнообразие не само на поредност и повторения, но и на упражнения.Тоест да робуваш цял живот на френско.. е грях.

05.12.07
20:48

Кофички с тежест, лежанка с тесен хват, пуловер. Изолиращи - разгъване с дъмбел зад главата, скрипец с извита ръкохватка, някъде тук е и френското.

05.12.07
22:27

Трицепса расте добре от тежката лежанка, раменни преси и кофички, ако искаш повече детайл и V образна форма може да вкараш и по някое изолирано упражнение с малки тежести и перфектна техника като разгъване с дъмбел или френско.

06.12.07
07:25

казано от Петко К на 05.12.07, 20:48:

Кофички с тежест, лежанка с тесен хват, пуловер. Изолиращи - разгъване с дъмбел зад главата, скрипец с извита ръкохватка, някъде тук е и френското.

За първите две - абсолютно :)))
Аз съм голям френ и на френското.
Ама..пуловър? Как го изпълняваш за трицепс...?

06.12.07
08:44

При пуловера трицепса си участва активно, както и да го изпълняваш.

06.12.07
12:58

казано от Петко К на 06.12.07, 08:44:

При пуловера трицепса си участва активно, както и да го изпълняваш.

Абсолютно подкрепям това и всички останали мнения на Петко в тази тема. Винаги когато правя пулоувър, трицепса ми се напомпва много здраво, но не го смятам за основно за трицепс. Френската преса ми е едно от любимите упражнения, но това не означава, че съм се оженил за нея. Винаги гледам да въртя упражненията. Основните за трицепс са тесен хват от лег, кофички (както каза Петко) и бих добавил едно упражнение, при което краката са на една табуретка, облягам се на друга с ръце до тялото и пускам тялото към земята (май се казваше кофи на пейка). Към изолиращите бих добавил разгъване на скрипец с въже.
Колкото до болката - девиза “NO PAIN, NO GAIN” - ви предлагам да го забравите (освен ако не говорим за лека мускулна треска, но това за мен не е болка). Както казва един познат: “Train like animal, but not stupid animal!”  ;-) . Поздрави!

Мнението беше редактирано от Bumer на 06.12.07 13:01.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1