Коледа - Весел празник или поредната простотия?

Прескочи до:

09.12.07
11:33

Интересно ми е какво мислите за Коледа ;) Има такива, за които тя е просто обикновен ден и нищо повече, а за други тя е един много весел празник, който чакат с нетърпение през цялата година.Лично за мен Коледата е просто обикновен ден, в който аз съм на зала.Единствения + на коледата е ваканцията, в която мога да направя по стабилен хранителен режим и евентуално да кача нещо.Като цяло не виждам смисъл в коледата.Вие какво ще кажете ?

ИВ

09.12.07
12:12

Не поже просто така да отхвърлим празникът с лека ръка. Той се празнува много отдавна, както е известно. Може би това е един от малкото дни в годината, когато хората са сплотени или поне тези, които го “празнуват”. Коледното празненство не се явява като някакви парти, а именно както казах по-горе ;).

Аз също не си давам почивка на Коледа, тренирам повече на този ден отколкото през всеки друг по време на годината.

09.12.07
12:17

И аз тренирам по време на коледа,но на този празник настроението ми е някак си преповдигнато,весело. Коледата е доста хубав празник като се замислиш. :)

09.12.07
12:26

RedWalker,постът ти е “поредната простотия”!!!

09.12.07
12:41

Оспамихте форума с теми за Коледата. Е каква е тази православна Коледа на 25. декември? Православните я празнуват на 6. януари! Дядо Коледа първоначално не е носил подаръци. Носил ги е Свети Николай (Николаус). Дядо Коледа даже не е бил облечен в червено преди една много популярна напитка да проведя няколко поредни години много агресивни рекламни кампании. Коледата придобива друг смисъл.
Иначе - който има прасе - блазе му!

П.П. А някой да е спазил коледните пости? Те са част от празника.

09.12.07
12:52

Немците все още подараци им носи Николаус.А иначе Дядо Коледа има от доста време. От баба си знам,че в нашата страна преди доста време(соц. времената) имало Баба Коледа. А Коледа не става въпрос за подаръци.,а за раждането на Исус Христос.

09.12.07
12:55

@Jay
Никой не те задължава да пишеш като поста и темата ми са “тъпи” :) Говорил съм с много хора по тоя въпрос и исках да видя други какво мислят.Всеки излага неговата гледна точка, аз изложих мойта мисли я за тъпа, за остра - твоя воля.

Мнението беше редактирано от RedWalker на 09.12.07 12:56.

ИВ

09.12.07
12:58

Да, междудругото червения дедо Коледа е дело на кока-кола.

Като цялостно настроение ми харесват празниците. Иначе не ми е много приятно защото нашите са разведени и а напред с единия а назад с другия и е лудница.

09.12.07
17:27

Коледа си е прекрасен семеен празник и това, че някой не го признават не го прави по-малко празник. Друг е въпроса, че по това време лека полека ми наближава сесията и се позасядам на задника си да чета повече, което малко ми осакатява коледното настроение.

09.12.07
21:14

абе не знам ама за мен коледа си е най-хубавият празник.може би защото всички празнуват и навсякъде е весело и т.н. и аз не знам но лично аз се радвам повече на коледата отколкото на рожденния ми ден :)

11.12.07
18:04

RedWalker, докато не прочетох какво си написал най-горе имах добро мнение за теб...  :-/
Всъщност, тъжно е, защото доста млади хора мислят като теб. Още по-тъжно е, че останалите, които празнуват Коледа, я разбират само като ден за размяна на подаръци и ядене на свинско. През последните години истинската същност на празникаРождество Христово се изгуби някъде между рекламите на Кока-Кола и холивудските филми.

Аз лично съм вярващ и почитам всички Християнски празници - така съм възпитаван, така мисля, че е правилно и така се чувствам най-добре! А Рождество ми е най-любимия празник от всички.

11.12.07
18:31

Виж сега аз не съм от така да се каже вярващите.Ходил съм на църква веднъж в живота си и не бих отишъл пак, защото през всичките години не съм ходил и не върви изведнъж да отида и да започна да се кръстя.Просто Коледата и другите празници не ми допадат, малко ми се губи празничния дух покрай някои проблеми и други такива :) Помня, че като малък много се кефех на Коледата и наистина ми беше забавно но след време всичко започна лека по лека да изчезва.

11.12.07
19:08

За мен това е най - хубавия празник , последван от нова година. Просто настроението по - целия свят (ехх почти целия) е яко , празнично.Не виждам сходство с друг празник.

11.12.07
20:53

РедЛоукер щом не ти харесва един от най-големите празници не го празнуваи ма нещо немога да разбера как не харесваш коледа може и рождения си ден да го празнуваш в залата  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Мнението беше редактирано от Mafiq_vg на 11.12.07 20:54.

12.12.07
11:55

Празнувах го два пъти - в залата и после на масата (LOL)  (LOL)

Мнението беше редактирано от RedWalker на 12.12.07 11:56.

12.12.07
12:23

казано от RedWalker на 09.12.07, 11:33:

Интересно ми е какво мислите за Коледа ;) Има такива, за които тя е просто обикновен ден и нищо повече, а за други тя е един много весел празник, който чакат с нетърпение през цялата година.Лично за мен Коледата е просто обикновен ден, в който аз съм на зала.Единствения + на коледата е ваканцията, в която мога да направя по стабилен хранителен режим и евентуално да кача нещо.Като цяло не виждам смисъл в коледата.Вие какво ще кажете ?

Не съм вярващ - атеист съм.
Мнението ми за християнството  е ... недобро.

Дали на самата дата ще е весел празник с повод и религиозна символика или без, както и дали ще е пълна простотия си зависи от нас.

За мен лично е обикновен ден, в който мога да си направя купона или не.  :)
Малко в повече ми идват истински вярващи и псевдохристияни(вторите преобладават за първите съм чувал само), ама се старая да ги огранича като контакти.

Понеже видях едно питане...
Какво толкова се побърквате по рожденни дни?  :gulp:

Адолф - забавен си :)))))

Мнението беше редактирано от 6th на 12.12.07 12:30.

Адолф, или Ади,
Ше те дам на евреите, момчето ми да си ханукясвате на воля. Спри с етно - религиозните намеци или си намери подходящ форум за целта.

Мен друго ми е интересно.
Добре, Коледа е на 25 декември или когато е...
Коледа е рождението на Христос.

Ок, ами какво е нова година?
Ами... следващата кръгла година след рождението на Христос.
Да. Най - ясно лазано така броим годините. Сега идва 2008 от рождението на Христос.

Е не би ли трябвало и двата празника да са един?
Заради разместването в календара ли се е получило така? По същество и двете отразяват едно и също, но на различни дати.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 12.12.07 14:30.

12.12.07
14:44

казано от Adolf Hitler на 12.12.07, 14:32:

?ащото не се знае кога е роден точно Иисус!За това по стар езически обичай Рождество Христово съвпада със смяната на летното слунцестоене със зимното,въведена е от Св. Василий Велики през 4 век,сещаш ли се  :coolsmile: 
Да не говорим,че едно време са го празнували на Богоявление(6-ти Януари) :)
А а и ханука е евреиската коледа  :lol:
А нова година започва да се празнува от преди 4К-5К века още от вавилон...Според теб вавилонците вярвали ли са в Иисус?
Р. X. и Н. Г. са две различни неща,едното е календарен празник,а другото религиозен.....Все пак някои народи не празнуват нова година на 31-1…........А да сред тези народи са и любимите ми евреи AxAXaxax

Така си е.  :)

12.12.07
14:48

Който се интересува, може да прочете: http://donkov.hit.bg/Calendar.htm

Адолф, то... уикипедия и аз съм чел, само че там е пропуснато нещо.
Че вавилонската нова година е била празнувана 11 дена, около 22 март... Празник за настъпващата пролет.
Схващаш ли накъде бия?
Броенето на годините и празнуването на новата година е стар обичай.
Така се отбелязва времето. Аз питам за нашият празник обаче.
Нашето празнуване в началото на януари обаче започва някъде около 2 век ОТ НОВАТА ЕРА.
И ние и днес броим 2008 година ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТА.
Т.е. нашата нова година дава ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТА.

Всъщност на мен отговорът ми е ясен.
Нашата нова година е проекция на римският езически празник по юлианския календар.
Т.е. това си е езически празник :)
Отделно обаче ние я отчитаме като година от рождението на христос и отделно отчитаме и рождество христово.
Има нещо тотално сбъркано в цялата концепция, нали :)
Макар че е пределно ясно, че празникът Коледа вероятно е измислен от юдеите като алтернативен на Римската Нова Година, във времето когато е правено Евангелието те са били или във война, или окупирани от Рим. Т.е. вероятно става въпрос пак за същото нещо :)

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 13.12.07 09:27.

13.12.07
13:31

Според мен традициите са нещо много важно. От части това е нещо което липсва на българското общество. Те спомагат хората да не откриват всеки по отделно топлата вода, а да използват вече направенето. Честването на Коледа също има подобен характер, зачитането на различни ценности и т.н. Ако някой си задава въпроса какво толкова имат по-различно страните с по-развитите икономики, е това е - респект и зачитане на направеното от хората преди тях. Това което още  Омуртаг ни го е казал, ама кои да се сеща...

Жалък е даже самия факт, че такава тема съществува. Явно просто автора няма достатъчно житейски опит за да му минават подобни мисли през главата. Мисля също така, че Коледа е важен от семейна гледна точка. Тя допринася за семейните ценности, а оттам и за самото семейството. Човек трябва да има повечко опит в отношенията си с другите за да го оцени.

П.П. Нищо лично към автора разбира се, просто изразявам мнение на страничен наблюдател.
П.П.П. Аз също мисля, че религията е опиум за народите, но тя винаги ще е жива, тъй като всеки човек има нужда да вярва в нещо голямо. Явно не можем без опиум. :)

NC

13.12.07
16:45

казано от RedWalker на 09.12.07, 11:33:

Абе,приятел на теб само фитнесът ли ти е в главата?Доста си се ограничил.
Господин Хитлер,след някоя и друга година ще се излекувате от червената чума,но до тогава стига сте бълвали  простотии,ти евреин познаваш ли?А виждал ли си?
Хайде със здраве :)

Мнението беше редактирано от Nikolai CHakalov на 13.12.07 16:46.

13.12.07
16:58

Доста мнения се изразиха в тази тема.Не съм очаквал просто, че има все още толкова хора които държат на Коледа.Е май може би малко от малко и аз ще трябва да се просветя в Коледния дух ;)

NC

13.12.07
18:53

Току виж ти е харесало,не е нужно да си вярващ,за да се радваш на празника,на първо място той е за семейството,приятелите,а след това идва библейския мотив.
Весели празници!

13.12.07
21:57

Христос е проповядвал хуманност и човеколюбие.Казвал е: ако имаш две ризи,дай едната на ближния си.Днес 2008 години след неговото раждане и 1975 години след неговата смърт,много хора злоупотребяват с името Христово.Мъчат се и с него търговия да правят и за съвсем користни свои лични интереси да го използват.Казал е дай едната риза на ближния си.А нашите търговци вече 10-15 години редовно надуват цените точно на Коледа.Е няма да празнувам.Просто няма как.Не е до парите.Обаче едно се говори,друго се върши.Проповядва се нещо,а тия търгаши се смятат за най-набожните едва ли не.Обаче на практика бъркат в джоба на хората точно на светия празник.Нямат от това ни грях,ни срам.В Западна Европа всяка година по празниците правят остъпки.И нищо не губят.Защото това е най-големият им оборот през годината.Мерси,не ми се празнува Коледата.Предпочитам Новата година.Тогава сменяме календара с нов.Остаряваме с една година,но пак има нещо реално което да се празнува.А не изчислен и измислен празник 3-4 века след Христа.С когото(с Христос)днес никой не се съобразява и никой го няма за нищо.Нито неговите 10 заповеди.Голяма е разликата между страхопочитанието на мюсюлманите към техния аллах и нашата лицемерна вяра в Христос.Ей тъй за пред хората.Да си доказваме кой е по-по-най вярващ  или религиозен и т.н.

13.12.07
22:24

Миро, празникът може да се празнува и без подаръците, скъпите джундурии и прочие, които всеки търговец ни пробутва по празниците ежедневно.
За мен Коледата и Бъдни вечер са семейни празници, които доста уважавам и почитам. Може би това е единствения ден в годината(24Декември), в който не опитвам нищо животинско, но въпреки това трапезата е обсипана с лакумства. Самите празници за мен не са нищо специално като дни и общо взето преминават като всеки един нормален ден. Единствената разлика е в настроението.
Относно религията, всеки има право да вярва в каквото си иска и да се интересува от каквото си иска.
“Вярата крепи човека”

18.12.07
19:59

Празник който уважавам но не се вживявам прекалено. Хубаво е има настроение минава и заминава. Като малък обичах много коледата заради подаръците :)

18.12.07
20:31

Аз коледа харесвам заради събирането на роднини :)
за мен простотия е нова година .....ужасно много го мразя този “празник”!!

Мнението беше редактирано от QcK на 19.12.07 13:44.

NA

18.12.07
22:18

казано от gorki1 на 18.12.07, 20:31:

Аз коледа харесвам заради събирането на роднини :)
за мен простотия е нова година .....ужасно много го мразя този “празник !!

При мен е обратното, Бъдни вечер и Коледа ги уважавам заради вкусотиите на масата (и без това не съм религиозен), докато Нова година си ме кефи далеч повече заради атмосферата навън в полунощ, а и с приятелите. Предпочитам един празник да минава шумно, а не спокойно ;).

ДЗВЕР много добре каза, че май има нещо доста сбъркано около “Коледа” (в исторически аспект).

Иначе усещах духа на коледните празници когато бях дете, сега за мен празник е нова година, а коледа е просто ей така...
По начало коледа е християнски празник, ако не си вярващ, няма коледа за тебе.

Да не говорим до какви извращение е достигнал култа към коледа и “традицията” да се подаряват подаръци.
Даже смея да твърдя, че за по-голямата част от празнуващите коледа хора (вече не само християни) по света, празникът не е нищо друго освен подаръците. Всичко това разбира се не е случаино, все пак по коледа се харчат милярди за подараци и неща свързани с новата “традиция”. Кой печели от това и кой го подбужда е ясно.

Според мен коледа трябва да е семеен празник, мигове които да бъдат прекарани със семейството. а не кой колко ракия може да изпие или колко киФтета може да погълне преди да му се сцепи корема от към пъпа. Нито пък подаръците имат нещо общо със смисъла на празника.

Накратко: коледа за мен е поредната простотия, защото по начало е базирана на нещо невярно и много зле интерпретирано, което в последствие се извращава даже още повече.

П.С. Темата за религията и всичко свързано, основано, произхождащо от нея е доста интересна и провокативна.Има много за дебатиране и анализиране... някой ако има желание да пусне тема, можем да направим един интелигентен дебат.

Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 19.12.07 01:32.

19.12.07
07:55

За мен Коледа и Бъдни вечер не са простотии, а семейни празници, в които се сабираме в хола, около камината, подаръци има да,те допринасят за настроението, но те не са от голямо значение за мен, защото то през цялата година има подаръци - например когато искам да си купя нещо, все още майка ми и баща ми ми дават пари, но това не се приема за подарък, а по Коледа ... Около празника незнам защо, настроението винаги го е имало при мен, може би защото винаги съм го празнувал със семейството и винаги имам хубави спомени и от 2-та празника. А и имам рожден ден на Бъдни вечер, а на Коледа имен ден и винаги имам гости, и винаги ги свързвам с хубаво настроение, приятели, роднини и т.н.

Мнението беше редактирано от difference на 19.12.07 07:58.

19.12.07
10:49

Ауу присъеди се поне 1 човек към мойто мнение :Д

19.12.07
11:22

Г-н. Шикългрубер, а не смятате ли, че да празнуваш рожденният ден на един ЕВРЕЙН, е недопустимо за един истински ариец?

Не политизирайте форума. Никой не го интересува дали слагате червени, сини, или кафеви дискове на лоста!

Коледа е за семейството. Не е за религията, не е за подаръците.

19.12.07
11:38

-Гн. Шикългрубер, а не смятате ли, че да празнуваш рожденният ден на един ЕВРЕЙН, е недопустимо за един истински ариец?

Не политизирайте форума. Никой не го интересува дали слагате червени, сини, или кафеви дискове на лоста!

Коледа е за семейството. Не е за религията, не е за подаръците.

Много добре казано! В крайна сметка който иска да празнува, който не иска- да не празнува! Всеки е свободен да решава сам.

19.12.07
13:46

То нова година освен пиянски истории аз друго не съм видял...а мразя алкохола следователно мразя и нова година :)
Незнам как за някои хора  Приятели и алкохол>Семеиство и роднини? :)

19.12.07
16:21

Коледа е хубав семеен празник. А Нова година е единствения празник, когато всеки прави купон и целия народ се забавлява, за т’ва толкова много го обичам.

19.12.07
16:40

ДЗВЕР, не си прав за това разминаване между Коледа и нова година. Вярно е, че отбелязваме годините преди и след Рождество Христово, обаче двата празника нямат нищо общо. На 1 януари в древен Рим се е отбелязвала нова година, просто така е прието, както други народи я честват от 22 март, 22 юни и т.н. Римляните са направили строг и ясен календар и първият месец  е този на бог Янус-януари. През Средновековието нова година се е чествала на 1 септември, а и досега тогава се отбелязва църковната нова година. Коледа, т.е. Рождество Христово, съвпада с голям римски езически празник в чест на слънцето, най-вероятно свързан със зимното слънцестоене, което неправилно кара някои да си мислят, че християните са присвоили и обърнали в свой този празник.
Абе накратко, мисълта ми беше, че не броим годините от деня на Рождество, защото календара ни е римски и така си е останал за удобство.
А пък Коледа си е хубав семеен празник и по традиция си го прекарвам със семейството си. Нова година я оставям за приятелите и простотиите, които обаче тази година ще пропусна, защото черния ми дроб и без това е натоварен :cheese:

Казано с други думи, сбъркано е.
Защото броим годините от рождението на Христос, а отбелязваме рождество христово не на нова година,
а за нова година ползваме настъпването на месец януари - посветен на бог Янус, както само ти каза.
С други думи имаме два празника празнувани с претенции за нова година и даже сме избрали грешния :)
Би следвало нова година да е на 25-ти декември, ако ще броим години от Христовото рождество.Както правим.
Проблемът е, че явно и другият празник (римският) е здраво залегнал в обичаите ни.
Иначе е ясно, че коледата не е замислена като новогодишен празник.
Но фактът, че оттогава сме започнали летоброенето си автоматично я трансформира именно в такъв!

Adolf Hitler,
Първо не си интересен
Второ май не си достатъчно запознат с историческата фактология, а използваш образът на фюрера за да се пъчиш
и трето, само те предупреждавам, има тема за теб и “арийското ти поведение” която лесно може да се модифицира в бан. Мисля, че това е последно предупреждение. Задръж си пропагандата. Пиши по темите. Спести ни коментарите.
Поздрави!

MO

19.12.07
19:50

казано от gorki1 на 19.12.07, 13:46:

То нова година освен пиянски истории аз друго не съм видял...а мразя алкохола следователно мразя и нова година :)
Незнам как за някои хора  Приятели и алкохол>Семеиство и роднини? :)

Е как може да мразите нова година бе , т’ва е най-якия празник! Все пак нова година нов късмет!! Ако не я посрещнеш както трябва значи си яко глупав или пък на нова година да си легнеш в 11 например , готино е да гледаш и зарята.. Може и да се омажеш :D обожавам нова година!

19.12.07
21:04

@D3EP
По-добре заключете темата.Получи се един безкраен офтопик, които излезе от контрол.Май изобщо не трябваше да пускам темата..

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1