04.10.06
19:45
Значи,искам да включа Мъртвата тяга в тренировката ми за гръб защото знам,че това много добро упражнение-проблема е,че съм бая висок и слаб и ме е страх за кръста.Знам точно изпълнението на упражнението, самоче ми е доста трудно да свалям щангата до доло.Дали има вариант примерно да свалям щангата до определена височина или ще трябва да се мъча да я свалям до доло?
04.10.06
19:56
Ами до долу ще има пълен ефект. Прави го с по - малко килограми щом ти е тежко. Другия вариант е първо да започнеш с екстензии или друго упражнение за долната част на гърба за да се укрепиш.
15.12.07
06:41
Имах проблеми с коляното ( не беше сериозно маи някви вразки предпомагаше доктора ) мазах се с един продукт мина за по малко от седмица и ся се питам дали мога да права тяга или да изчакам поне месец !!
Задължително първо прави екстензии. С тяга има толкова хора които си мислят, че я правят правилно, а в същност само си трохат кръста.
И за какво пускане до долу говориш? Тяга мез да свиваш краката ли искаш да правиш? Според мен това е пълна простотия, изобщо не е естествено движение и рано или късно ще направи травма. Най-честото е тежко разтежение на долния гръб, а има и по големи ужасии.
Търси в ютюб тяга с крака:
http://www.youtube.com/watch?v=cs-wOHN5tdw
@ivo
По-добре почини малко и тогава я прави пак.
@автора
Колко си висок?Можеш да правиш частична мъртва тяга, но от пълната определено има по-голям ефект.Иначе за предпазване загрявай добре кръста, а след това ползвай колан и няма да имаш проблем мисля.
Никъде не се казва че тяга се први до долу! Дори е направилно!
Щангата се пуска на до 5 пръста под коляното, за да се държи натоварването във вече разперилия се латисимус дорси! И там е акцента, в ексцентричната фаза на движението. Когато дърпаш нагоре вече, заради по-ниското спускане, няма да имаш натоварване в кръста и от там проблема ти се решава!
Тягата е страхотно упражнение, стига да знаеш как да го изпълняваш!
Още повече, когато спуснеш до долу, си правиш почивка по този начин. Кому е нужна тя! ;)
Спускаш малко под коляното с изпънат гръб, еректори на гърба, поглед нагоре и напред и издъшваш издрърпвайки гърба назад и нагоре, без да въртиш рамената назад. ;)
Успех
15.12.07
16:19
би ли обяснил това с изпъването на гърба и неизпъването на раменете?
казано от Тютчев на 15.12.07, 16:19:
Идеята е, че не опъваш назад раменете, те НЕ играят в упражнението, защото някой ги опъват назад (което е грешно). Относно гърба - изправяш без да се извиваш назад, гърбът е перпендикулярен на пода.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.12.07 18:18.
казано от Питона на 15.12.07, 12:09:
Щангата се пуска на до 5 пръста под коляното, за да се държи натоварването във вече разперилия се латисимус дорси! И там е акцента, в ексцентричната фаза на движението. Когато дърпаш нагоре вече, заради по-ниското спускане, няма да имаш натоварване в кръста и от там проблема ти се решава!
Още повече, когато спуснеш до долу, си правиш почивка по този начин. Кому е нужна тя! ;)
Спускаш малко под коляното с изпънат гръб, еректори на гърба, поглед нагоре и напред и издъшваш издрърпвайки гърба назад и нагоре, без да въртиш рамената назад. ;)
Успех
Не съм много съгласен с теб за това. Ако изпълняваш правилно тягата, то краката ти ще водят при отлепването от земята. Така кръста не се натоварва много повече, отколкото при твоя начин. А и си мисля, че не е, как да кажа, “рентабилно” да не правиш пълното движение и така да дебалансираш собственото си тяло заради по-голямо натоварване в перките, при положение, че можеш да постигнеш подобен и даже по-добър ефект с набирания например.
Не искам да се заяждам, просто “Дори е неправилно!” ми се наби в очите.
17.12.07
18:41
Не разбирам много ама гледам че изпалнението дето казва Питона маи е повече за граб а това е на Митко е маи повече за цялото тяло !!
Не съм много съгласен с теб за това. Ако изпълняваш правилно тягата, то краката ти ще водят при отлепването от земята. Така кръста не се натоварва много повече, отколкото при твоя начин. А и си мисля, че не е, как да кажа, “рентабилно” да не правиш пълното движение и така да дебалансираш собственото си тяло заради по-голямо натоварване в перките, при положение, че можеш да постигнеш подобен и даже по-добър ефект с набирания например.
Не искам да се заяждам, просто “Дори е неправилно!” ми се наби в очите.
Никой не се заяжда! :)
“Начинът” не е мой ;) а е просто един от вариантите, в които категорично не се натоварва кръста. Като професионално изкривяване ми е да погледна първо причината за въпроса - а тя е болки в кръста. Имах клиент с дискова херния, хиляди пъти съм го питал къде усеща натоварването (разбира се тежестта бе малка) - а той ми вика “Единствено и само там, в перките”.
Така че, заставам отговорно зад думите си. Жалко че нямам клип да го пусна тук, бях си правил снимки веднъж, амъ .... :)
Чета с интерес мненията ви, така че, темата продължава ;)
Според мен за целите на тягата(сила и маса) , задължително трябва упражнението да се прави с пълна амплитуда на движението.
18.12.07
13:44
казано от MOHCTAPA на 15.12.07, 18:17:
Идеята е, че не опъваш назад раменете, те НЕ играят в упражнението, защото някой ги опъват назад (което е грешно). Относно гърба - изправяш без да се извиваш назад, гърбът е перпендикулярен на пода.
Неизпъване на раменете? Ако го разбирам правилно имате предвид да не придърпваме раменете назад, когато сме напълно изправени с щангата? Или се има предвид да не държим раменете “назад” (Shoulders high, изпъчване на гърдите) през цялото движение или казано по-друг начин, раменете да са напълно отпуснати.
Та кое е правилното?
казано от Питона на 15.12.07, 12:09:
Успех
Не съм съгласен с теб, тягата е уникално упражнение което развива цялото тяло но за да имаш пълна полза от него трябва да се изпълнява с пълен диапазон, когато го използваш с пълния диапазон акцента върху отделните мускулни групи се променя непрекъснато - когато вдигаш отдолу краката поемат основното натоварване и най вече задната част на бедрата, в средната част се тренира гърба и най - вече долната част на гърба, в горната част пак гърба и най - вече трапеца.
Макар че тягата се усеща най - вече в тези групи докато се изпълнява, ако я изпълняваш в пълен диапазон тя развива всички мускулни групи.
Що се отнася до кръста той става по - силен от тягата а не се уврежда, нали не мислиш че когато привим лежанка увреждаме гърдите?
18.12.07
20:53
И все пак няма само 1 вид мъртва тяга. Примерно аз харесвам много класическата (със свиване на коленете).
Мисля, че преди всичко е безопасността затова е добре да се увеличават тежестите постепенно ,гръбнакът да е задължително изправен за да не стане там беля , то тялото си казва най добре.Не е задължително да се спуска до долу.
19.12.07
09:56
aз пък пускам до долу, правя тежка тяга, и досега съм нямал проблеми с кръста, само на последната серия понякога имам чувството, че ще ми се скъса глутеуса :)
казано от Йосиф В. Сталин на 18.12.07, 13:44:
казано от MOHCTAPA на 15.12.07, 18:17:
Неизпъване на раменете? Ако го разбирам правилно имате предвид да не придърпваме раменете назад, когато сме напълно изправени с щангата? Или се има предвид да не държим раменете “назад” (Shoulders high, изпъчване на гърдите) през цялото движение или казано по-друг начин, раменете да са напълно отпуснати.
Та кое е правилното?
Вднъж изправил еректорите, недей тегли с раменете назад, защото някой в стремежа си да опънат възможно най-назад гърба (което по мое виждане не е необходимо, да не кажа грешно) теглят назад и раменете си (което може да доведе до неприятни болки в рамото след време). Това не го казвам от опит, а споделям неща, които съм чел в различни статии от различни автори. Но от опит знам, че ако това не се прави, с две думи - не боли :-)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 19.12.07 18:01.