Overhead Squat

Първо да покажа, кеото упражнение има точно предвид:
http://www.exrx.net/WeightExercises/OlympicLifts/OverheadSquat.html

Няколко въпроса имам:
1. Някой пробвал ли го е?
2. Как може да помогне това упражнение за маса/сила? Осново ме интересува ефекта върху горната част на тялото.
3. Има ли смисъл от него в непрофисионалният спорт?

Преди няколко дена го пробвах за пръв път. Правиh го със символична тежест разбира се и стигнах до извода, че не е толкова лесно колкото изглежда :)  Усетих главно натоварване в рамената и гърба. Клeка беше тип “Ass To The Grass”.
Балансът в долно положение (пълен клек) ми беше доста труден, но като цяло доста ми хареса упражнението.
Напоследък взех да разнообразявам доста тренировките си и това ми оказва позитивно влияние в желанието да тренирам.

Темата беше редактирана от Йосиф В. Сталин на 18.12.07 13:58.

18.12.07
14:31

Моите 2 цента:
Упражнението е яко и е готино от време на време да го пробваш. Помага за баланса и еластичността, ако правиш олимпийските движения.
Обаче няма как да даде значителен принос към силата ти, понеже надали ще го правиш с повече от 50% от тежестите на клека. При мен удря по-малко краката (предно и задно бедро) и повече гъ*а. За горната част на тялото по-скоро не ми харесва.

P.S. Първият път като го пробвах, бях толкова дървен, че лостът сам падна пред мен, докато спусках надолу. Който е пробвал, знае какво имам предвид :D

Мнението беше редактирано от Mitk0 на 18.12.07 14:33.

18.12.07
14:44

Без стабилен overhead squat няма snatch. Иначе като част от тренировка за крака надали би имало полза от него..виж за баланса доста помага (при повечето хора първия опит е като описания в по-горния пост :) )

18.12.07
15:02

Не съм го правил тъй като ми се струва доста рисково упражнение а и не може да се постигне ефекта на нормалния клек тъй като се използва значително по малка тежест, това е добро подготвително упражнение със специфична цел обаче когато се изучават олимпийските вдигания заедно с фронталния клек, пуш пресите и др.

Главно ме интересува дали би спомогнало това упражнението за маса/сила/стабилност на раменният пояс.
Тежестта вярно е малка, за да има ефект в показване на маса/сила в краката, но мен това не ме притеснява.
В момента искам да развия горна част повече, защото ми изостава от краката. Всяко упражнение, което пряко или косвено помага ще го включа в програмата си.

След време ще почна и Snatch (пр?).

Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 18.12.07 15:16.

18.12.07
15:21

Ако искаш да развиеш горната половина на тялото ще ти помогнат най - вече упражнения като раменни преси, вдигане от лег и кофички за бутащите и тяга, гребане и набирания за дърпащите групи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1