Кардио :)

Прескочи до:
BA

17.12.04
00:39

Еми мисля че досега никой не е пускал такава темичка :) начи изцяло посветена на кардиото и още дали е правилно да си казва кардио защото някакси не ми звучи правилно :) хаха а и оня ден запитах един инструктор за кардио и той като се опули и зе да ме пита се сетих че не сам се изказал правилно :) така че пишете всичко което знаете за кардио упражненията ( дано така е по-правилно ) :)

17.12.04
03:06

Абе =) Бая сме писали по темата =)
Ама, щом постваш, ето: според мен си е правилно да се нарича както си се нарича cardiovascular exercise - упражнение за сърдечно съдовата система, накратко “кардио”. Идеално си е името - от една страна ти помага организма ти да изгради капилярчета и да подобри снабдяването с кръв на “нови” места, от друга страна е полезно за сърцето и т.н.
Може да си се нарича и “fatburning exercise” - Гюнтер така си го нарича, но самият той обясняваше, че за разлика от повечетео билдъри, тоий си правел кардио всеки ден и през offseason-а и оттам можел да се похвали с отличен пулс и т.н. благоприятни показатели за сърдечно-съдовата система...

17.12.04
03:48

Ето малко инфо по темата  :wink:

http://www.bb-team.org/training/000302.php

17.12.04
20:47

Ами така си е най-познато.Който и да срещнеш в залата като му кажеш кардио се сеща за кво става на въпрос, а не някви научни термини да използваме да ни се пулят насреща.
Има и други такива думи например XEROX като ти кажат и се сещаш за копирен апарат а това същност е марка

BO

17.12.04
22:04

мммм, нещо да питам тука аз... не беше ли така, че като става въпрос за кардио дейност пулса трябва да е в по-висока стойност, отколкото при аеробна работа... така ли е наистина и колко точно бяха числата за това?

17.12.04
22:12

самото кардио е аеробна дейност
за да бъде ефективно кардиото пулсът ти трябва да бъде 80-85% от максимума ти (220 минус възръстта)
напоследък все по-модерно (поради доказаната си ефективност) става високоинтензивното интервално кардио HIIT (например: 1 минута “спринт” + 2 минути умерено тичане/въртене въответно в парка или на велото, след което тоази цикъл се повтаря докато не изтече определеното време) който снижава времето за кардио на половина: 20-30 мин. и стимулира отделянето на хормон на растежа (който пък стимулира отделянето на “Insulin Growth Factor – 1” [IGF – 1] - като и двата, особено втория, са силно анаболни и в същото време - изгарящи мазнините).

затова някои дори наричат високоинтензивното интервално кардио “анаболна аеробика

17.12.04
22:15

При мен интервалното кардио гори доста мускул и затова спрях да го правя, но за ендоморфи предполагам че е идеално, стига да нямат проблеми със сърдечно-съдовата система.

BO

17.12.04
22:19

[quote author=“Leo”]самото кардио е аеробна дейност
за да бъде ефективно кардиото пулсът ти трябва да бъде 80-85% от максимума ти (220 минус възръстта)

хмм, бях чел някъде че 80-85% пулс от максимума е за кардио дейност (сърдечно съдова система), а 50-65% от макс. пулс е за аеробна работа (в смисъла й за горене на мазнини). Защото при 80-85% тренировката е и доста за издръжливост.... поправете ме ако трябва но нещо такова бях чел някъде

17.12.04
22:36

някъде между 80% и 90% от максималния пулс е границата от която натоварването започва да става анаеробно, тъй като сърцето не успява да “изтласка” достътъчно кислород за да обезпечи окисляване на мазнините. Може да се прави и с по-малко естествено, но пък 50% ми се вижда несериозно.

BO

17.12.04
22:44

[quote author=“Pars”]..., но пък 50% ми се вижда несериозно.

ами едно ходене с високо темпо сигурно е към 50% от пулса ... пък ще си е аеробно натоварване. Несериозно ще е ако се поддържа малко време 50%, но ако е за по-дълго време...

п.с. аз не говорех за анаеробно натоварване. в темата нали става въпрос за кардио. аз само казвам, че бях чел че кардио е с по-висок пулс от обикновеното аеробно натоварване, но не мога да съм сигурен...

поздрави!

17.12.04
22:49

[quote author=“bobtosh”]
Несериозно ще е ако се поддържа малко време 50%, но ако е за по-дълго време...
поздрави!

да, ако ходиш 3-4 часа :D .
Аз поне не правя разлика между аеробно натоварване и кардио. Ако има такава, тя може да е в медицинската терминология, но във фитнес терминологията мисля че няма такава разлика.

18.12.04
00:56

Според мен кардиото трябва да продължава 40 мин.До 30 мин организма гори предимно гликогена който е в мускулите и след привършването му (около 30-тата минута) започва да гори от мазнините.до 40 мин казах защото след това са наред мускулите

BO

18.12.04
01:01

ще добавя към поста на djgorgio, че времето, за което гликогена ще се изчерпи зависи и от това всъщност дали го има достатъчно... в смисъл, че ако сте на НВД в период на чистене тогава по-бързо организма ще превключи на “горене на мазнини” и съответно по-бързо ще се включат и така ценните мускули в горенето. Според мен в такъв период след 15-20тата минута ще започне горене...

18.12.04
01:09

Точно това е важното до се знае горе долу,или по точно да се осети,защото ако прекалим,почваме да горим трудно качената мускулна маса

18.12.04
02:27

затова се и прави сутрин на гладно или след анаеробната тренировка...
и в тези случаи 40 минути са множко, макар че аз съм правил доста пъти и по 1 час  :oops:

да - кардиото си е 40-45 мин, а високоинтензивното интервално кардио е наполовина (аз нямам много сили да правя интервално кардио, понеже още не мога да спра цигарките, а съм си и прасенце... за момента... правя интервалното докато имам дъх - после по-дълги периодчета от нормално кардио, и когато мога - пак спринт... правя нещо средно май... манджа с грозде)

18.12.04
08:08

Искам да ви питам - боя по боксовия чувал с достатъчно интензивни движения може ли да се смята за добра кардио тренировка?
Кога е най-добре да се прави, защото имаме чувал в залата и обикновено след тренировка прекарвам 20-30 мин “около него”.

18.12.04
10:37

мисля, че ако правиш леки, фиксиращи движения около чувала е кардио, но ако налагаш яко чувала :D - не е кардио.

18.12.04
15:30

[quote author=“Slade”]Искам да ви питам - боя по боксовия чувал с достатъчно интензивни движения може ли да се смята за добра кардио тренировка?
Кога е най-добре да се прави, защото имаме чувал в залата и обикновено след тренировка прекарвам 20-30 мин “около него”.

Да сигурно става но не е жлателно според мен ръцете да го отнасят т.е. да не се сваля от ръцете мускулна маса (има го този момент) а от краката според мен е по удачно.

19.12.04
03:00

Да, за това не се бях замислял, че може да сваля маса от ръцете. Може би трябва да скачам на въже вместо това?

DM

19.12.04
03:20

ами прави каквото искаш ама си вземи часовник дето мери пулса и така най добре се знае кога е аеробно и кога не е

19.12.04
10:46

да, DJ Madman като цяло е прав, но ако не можеш да си позволиш такъв уред, добър ориентир е натоварването да е такова, че да можеш да водиш лек разговор, не без въобще да се задъхваш, но с малко задъхване.

BO

19.12.04
11:07

[quote author=“Pars”]да, DJ Madman като цяло е прав, но ако не можеш да си позволиш такъв уред, добър ориентир е натоварването да е такова, че да можеш да водиш лек разговор, не без въобще да се задъхваш, но с малко задъхване.

точно така да... или по друг начин казано натоварването да е такова, че всъщност да не е възможно да достигнеш отказ

19.12.04
17:23

[quote author=“Slade”]Да, за това не се бях замислял, че може да сваля маса от ръцете. Може би трябва да скачам на въже вместо това?

Идеята е доста добра.Също можеш на вело да джиткаш в залата ,може и с колело но е трудно да въртиш постоянно,може на място да бягаш (както аз правя) може ,може ,може само да се измисли
Успех

19.12.04
21:55

Мерси за отговорите на всички, ще започна да пробвам разни работи.

20.12.04
01:01

Избери най правилното според теб и съобразено за теб,тренирай известно време обърни се назад виж дали има резултат ,смени ако няма, така се процедира универсална тренировка няма,всички сме различни

20.12.04
12:44

само да вметна - ако нямаш уред, който ти измерва пулса постоянно, може би апаратът ти за кръвно налягане има такава фнкция (моят има). можеш и на ум и с хронометър, но...

20.12.04
16:12

Той да почне да го прави редовно пък за пулса после да му мисли

20.12.04
16:16

djgorgio-ASTOR написа:
    Той да почне да го прави редовно пък за пулса после да му мисли

Рискувам да прозвучи безмислено, но искам да кажа, че напълно подкрепям горното.

DO

21.12.04
13:06

значи  2 въпроса имам : Велоргометрите(ако се пише така:) ) могат ли да мерят пулса имат ли такава фукция и 2ро : значи до 80%-90% ускорение на пусла е да се прави кардиото след това не така ли ?

21.12.04
13:51

велотата имат такава опция, но в повечето случай просто не измерва вярно
на “кормилото” има пластини, където да си поставиш ръцете - но наистина - почти е бутафорно и “за заблуда” при някои велота...
ако не си сложиш ръцете там, велото пак се опитва да “познае” пулса ти на база на скоростта и натоварването (наклона)
но не разчитай на този “брояч”

по принцип над 85% мисля, че не е хубаво да качваш...

21.12.04
16:17

Аз не съм виждал на колело но съм виждал на тренажор - един много скъп беше PANATA в залата на Валентин Златев (може да си го позволи)

DO

21.12.04
20:53

иии само да питам последно кое е по-добре да правя цялото кардио с постоянна скорост или да правя спринтове/въртежи на вело. и по-умероно бягане и да ги редувам ?

22.12.04
01:11

Ами вече доста хора залагат повече на второто (с ускорение) по е добро и според мен

22.12.04
03:30

второто - вискоко интензивно интервално кардио.
(отделя се GH и IGF-I при него и за това го наричат “анаболна аеробика”)
някои велота имат опция “random” - която ти мени наклона “произволно”, но ако нямаш такава - редуваш 1 мин спринт, 2 мин по-умерено каране и повтаряш.

DO

22.12.04
10:46

ОК ясно мерси за отговорите !

22.12.04
11:22

Аз лично мисля че уредът на велоергометъра мери съвсем точно или поне никога не съм имал никакви съмнения.
Относно интервалното кардио, зависи какъв тип си - аз съм ектоморф и свалям повече мускул отколкото искам с него, затова го спрях, но ако си с по-бавен метаболизъм - интервалното кардио е “твоя човек”.
Над 80-85% от максималния пулс е само за състезатели по... лека атлетика.

22.12.04
19:16

Аз и без да си меря пулса съм постигал много добри резултати затова тренирайте а това като второстепенна задача няма да се ръсите с 98 лева толкова струваше един апарат за кравно + пулс

DO

23.12.04
16:13

[quote author=“Pars”]Аз лично мисля че уредът на велоергометъра мери съвсем точно или поне никога не съм имал никакви съмнения.
Относно интервалното кардио, зависи какъв тип си - аз съм ектоморф и свалям повече мускул отколкото искам с него, затова го спрях, но ако си с по-бавен метаболизъм - интервалното кардио е “твоя човек”.
Над 80-85% от максималния пулс е само за състезатели по... лека атлетика.

аааа как да разбера колко мие максималния пулс ? :)

23.12.04
16:19

120 минус годините на които си.

ПС - Както ще каже Петко, 220 минус годините. Да не се объркате нещо, ей :D

23.12.04
17:09

Малка поправка - 220 минус годините :)

23.12.04
17:18

ХЕ хе  :D , мерси Петко, така е като бърза човек :oops:

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1