Лежанка...

11.03.08
15:01

Когато си правя лег пускам щангата до долу - често дори се опира в гърдите ми. Виждал съм обаче много често хора, които пускат съвсем малко под средното положение (м/у максимално горе и опряна в гърдите щанга), а понякога дори и до средата, че и по-малко. Това съм го виждал от доста напреднали хора и не ми се вярва да го изпълняват грешно.Вероятно има някакъв резон в това. Разбрахте въпроса ми :)
ПП. Това съм го виждал, когато правят с много големи тежести, но пак казвам - съмнява ме просто да го правят грешно.

Темата беше редактирана от ozo на 11.03.08 15:02.

11.03.08
15:17

Различни хора дават различно обяснение:
1.Държи мускула постоянно в напрежение;
2.Някой го правят заради травми в раменете;
3.Действа по-напомпващо.
Незнам дали си гледал как Р.Колман тренира гърди с дъмбелите - супер малка амплитуда на движението.

ZO

11.03.08
17:47

Дамм,и аз не пускам до долу-винаги ми остават по 2-3см.,защото ако пусна до долу ме болят раменете,а и имам стара травма в дясното и просто не смея  да си опирам щангата в гърдите.Няма лошо ако човек няма проблеми да си спуска до долу-но не чак да си подпре щангата,защото така наистина се снема мускулното напрежение.Чрез ЕМГ изследване е доказано,че няма разлика в активирането на pectoralis major при спускане до долу и при спускане до няколко см над гърдите.

11.03.08
18:40

казано от zoben_pitbul на 11.03.08, 17:47:

Дамм,и аз не пускам до долу-винаги ми остават по 2-3см.,защото ако пусна до долу ме болят раменете,а и имам стара травма в дясното и просто не смея  да си опирам щангата в гърдите.Няма лошо ако човек няма проблеми да си спуска до долу-но не чак да си подпре щангата,защото така наистина се снема мускулното напрежение.Чрез ЕМГ изследване е доказано,че няма разлика в активирането на pectoralis major при спускане до долу и при спускане до няколко см над гърдите.

за мен при спускане до 5 см до гърдите трябва да има , защото както каза Стоянчо гръдните мускули трябва винаги да бъдат в напрежение за максимално горене и до 5-10 санта до горното положение.

11.03.08
20:18

А има някои хора с такава сила пускат щангата до гърдите си, че чак отскача, нещо като чийтинг се получава -помагат си, което за мен е пълна глупост...ше земе си натроши гръдния кош заради подобна тъпотия.
Следващия път като правя гърди ше пробвам да пускам малко повече от половината да видя каква е разликата в натоварването и напомпването.

Мнението беше редактирано от ozo на 11.03.08 20:19.

14.03.08
16:03

Аз лично го комбинирам като стил.Примерно ако трябва да правя 4 серий 2 ги правя до долу , 1 до средата и зависи дали съм изморен или не последната правя ,ако съм изморен - До долу и броя няколко секунди след това дигам... много товари

14.03.08
17:18

Серджо Олива е правил само половинки за гърди и е действало при него. Физиотерапевтите също препоръчват когато има проблеми с рамената да не се спуска щангата до долу. Според мен всеки трябва да си намери чалъма как ще се натоварва най-добре.

16.03.08
02:02

Днес в залата си зададох същия въпрос - защо при същото упражнение с дъмпели се спуска до 90 градуса на лактите, а при лежанката се пуска до долу. Съответно си зададох въпроса дали не е правилно и при лежанката да се пуска само горе долу до средата, където се получава прав ъгъл между тялото и ръката.

Последно да разбирам, че общо взето разликата е в това, че при пълно пускане до гърдите се наторават повече раменете?

Поздрав,

16.03.08
05:15

Не знам от къде ти хрумна, но при дъмбелите не се спуска само до 90 градуса. Така ще загубиш едно от най-важните предимства на дъмбелите - увеличения обхват на движение. При щангата също спускай до долу.

16.03.08
08:04

След като се преди доста време се коригирах и започнах да пускам щангата почти да опира в гърдите, резултатите ми се подобриха рязко и гърдите ми направо избухнаха. Така че не гледайте какво правят Рони и Серджо ако вие самите не знаете какво всъщност правите!

16.03.08
14:32

Лежанката е малко особено упражнение - тя има две части, едната е долната - от опряна до гърдите до към средата и другата е горна от средата до изпънато положение. При двете може да има различна сила защото ударението пада върху различни мускули - при долната част основно значение има трапеца и горната част на гърба а при горната трицепса и рамото. Има хора с небалансирана физика при които гърба изостава сериозно и ако правят пълното движение значи да намалят доста килограмите - затова те пускат някъде до половината - обикновенно такива хора тренират с години с едни и същи килограми.
Има и тренировка в която се използва обратното - движения само от гърдите до средата които са за подсилване именно на тази фаза от лежанката. При “Metal Militia” - едни от най - добрите клубове по пауърлифтинг и сигурно най - добрите в лежанката, тя се тренира 2-пъти седмично, 1-ния път се тренира само долната фаза а 2-рия цялото движение.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 16.03.08 14:33.

16.03.08
15:13

Аз съм за пускане до долу.Нищо не ти пречи да опиташ и варианта до половината.

16.03.08
18:20

Гърдите работят най-много именно от долна позиция до към 1/2 или 3/4 на движението. Рони Колман може и да прави частични движения на лег, но почва от долна позиция!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1