11.03.08
15:01
Когато си правя лег пускам щангата до долу - често дори се опира в гърдите ми. Виждал съм обаче много често хора, които пускат съвсем малко под средното положение (м/у максимално горе и опряна в гърдите щанга), а понякога дори и до средата, че и по-малко. Това съм го виждал от доста напреднали хора и не ми се вярва да го изпълняват грешно.Вероятно има някакъв резон в това. Разбрахте въпроса ми :)
ПП. Това съм го виждал, когато правят с много големи тежести, но пак казвам - съмнява ме просто да го правят грешно.
Темата беше редактирана от ozo на 11.03.08 15:02.
Различни хора дават различно обяснение:
1.Държи мускула постоянно в напрежение;
2.Някой го правят заради травми в раменете;
3.Действа по-напомпващо.
Незнам дали си гледал как Р.Колман тренира гърди с дъмбелите - супер малка амплитуда на движението.
11.03.08
17:47
Дамм,и аз не пускам до долу-винаги ми остават по 2-3см.,защото ако пусна до долу ме болят раменете,а и имам стара травма в дясното и просто не смея да си опирам щангата в гърдите.Няма лошо ако човек няма проблеми да си спуска до долу-но не чак да си подпре щангата,защото така наистина се снема мускулното напрежение.Чрез ЕМГ изследване е доказано,че няма разлика в активирането на pectoralis major при спускане до долу и при спускане до няколко см над гърдите.
казано от zoben_pitbul на 11.03.08, 17:47:
Дамм,и аз не пускам до долу-винаги ми остават по 2-3см.,защото ако пусна до долу ме болят раменете,а и имам стара травма в дясното и просто не смея да си опирам щангата в гърдите.Няма лошо ако човек няма проблеми да си спуска до долу-но не чак да си подпре щангата,защото така наистина се снема мускулното напрежение.Чрез ЕМГ изследване е доказано,че няма разлика в активирането на pectoralis major при спускане до долу и при спускане до няколко см над гърдите.
за мен при спускане до 5 см до гърдите трябва да има , защото както каза Стоянчо гръдните мускули трябва винаги да бъдат в напрежение за максимално горене и до 5-10 санта до горното положение.
А има някои хора с такава сила пускат щангата до гърдите си, че чак отскача, нещо като чийтинг се получава -помагат си, което за мен е пълна глупост...ше земе си натроши гръдния кош заради подобна тъпотия.
Следващия път като правя гърди ше пробвам да пускам малко повече от половината да видя каква е разликата в натоварването и напомпването.
Мнението беше редактирано от ozo на 11.03.08 20:19.
Аз лично го комбинирам като стил.Примерно ако трябва да правя 4 серий 2 ги правя до долу , 1 до средата и зависи дали съм изморен или не последната правя ,ако съм изморен - До долу и броя няколко секунди след това дигам... много товари
Серджо Олива е правил само половинки за гърди и е действало при него. Физиотерапевтите също препоръчват когато има проблеми с рамената да не се спуска щангата до долу. Според мен всеки трябва да си намери чалъма как ще се натоварва най-добре.
Днес в залата си зададох същия въпрос - защо при същото упражнение с дъмпели се спуска до 90 градуса на лактите, а при лежанката се пуска до долу. Съответно си зададох въпроса дали не е правилно и при лежанката да се пуска само горе долу до средата, където се получава прав ъгъл между тялото и ръката.
Последно да разбирам, че общо взето разликата е в това, че при пълно пускане до гърдите се наторават повече раменете?
Поздрав,
Не знам от къде ти хрумна, но при дъмбелите не се спуска само до 90 градуса. Така ще загубиш едно от най-важните предимства на дъмбелите - увеличения обхват на движение. При щангата също спускай до долу.
След като се преди доста време се коригирах и започнах да пускам щангата почти да опира в гърдите, резултатите ми се подобриха рязко и гърдите ми направо избухнаха. Така че не гледайте какво правят Рони и Серджо ако вие самите не знаете какво всъщност правите!
Лежанката е малко особено упражнение - тя има две части, едната е долната - от опряна до гърдите до към средата и другата е горна от средата до изпънато положение. При двете може да има различна сила защото ударението пада върху различни мускули - при долната част основно значение има трапеца и горната част на гърба а при горната трицепса и рамото. Има хора с небалансирана физика при които гърба изостава сериозно и ако правят пълното движение значи да намалят доста килограмите - затова те пускат някъде до половината - обикновенно такива хора тренират с години с едни и същи килограми.
Има и тренировка в която се използва обратното - движения само от гърдите до средата които са за подсилване именно на тази фаза от лежанката. При “Metal Militia” - едни от най - добрите клубове по пауърлифтинг и сигурно най - добрите в лежанката, тя се тренира 2-пъти седмично, 1-ния път се тренира само долната фаза а 2-рия цялото движение.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 16.03.08 14:33.
Аз съм за пускане до долу.Нищо не ти пречи да опиташ и варианта до половината.