Упражнения за гръб (за маса ) моля помогнете

Прескочи до:

12.06.08
14:34

здравейте
тренирам от известно време на 18 години съм
но гърбът ми доста изостава спрямо другите ми мускулни групи.Всичко друго ми расте супер бързо ,само проклетия гръб ми изглежда много малък и бавно напредвам там
Мисля че по правилното в моя случай е да тренирам за маса така че кажете ми упражнения за маса.
Иначе мисля 4е проблема да не расте толкова бързо е че не правя упражненията правилно .Смисъл стойката ми не е съвсем изправена
и като правя самите упражнения ми е трудно да се изпъча напълно .Поне аз така си обяснявам факта че досега мускулна треска на гърба съм нямал пак и както казах гърба доста ми изостава
Моля посъветвайте ме какви упражнения за ММ да правя ,но такива че да няма начин да изпълнявам грешно упражнението.
Ей тоя REDWALKEr момчето ако наистна е на 16 години и има такъв гръб евала му правя,само че аз по начина по който вървят работите не знам дали ще направя такъв гръб :(

ще ви бъда много благодарен
мерси предварително

Темата беше редактирана от Георги Гайдов на 12.06.08 20:16.

12.06.08
15:10

Гръб се прави на тежки упражнения - набирания,тяга,мечка,гребане.Всички други упражнения за мене са загуба на време.Натисни на тези базови упражнения като не правиш повече от 12-13 работни серии за гръб, стреми се да използваш прилична тежест, храни се правилно, спи достатъчно и съсвсем скоро ще видиш как гърба ще започне да расте..Започвай с набирания като редувай подхват и надхват, после тяга и накрая мечка/гребане.Успех :)

12.06.08
17:54

Както ми каза така ще правя братле
Аз набирания все още не мога да правя по много ама ще ги правя редовно и ще се науча.Това с хватовете също ще го приложа.
Иначе кое какво натоварва ,смисъл пред врат и зад врат кои мускули съответно натоварват.
При тягата и чукчетата мисля че няма начин да ги правя грешно ,само мечката единствено не ми се отдава нещо
Ще започна да правя гръб по два пъти седмично ,дано това да даде по бърз резултат.
Редуоукър ,бих искал да те питам ти за колко време направи този гръб , и пил лиси някакви добавки или нещо от сорта ...
Иначе мерси много за отговора
:)

12.06.08
18:01

Сега от два пъти гръб няма файда,не забравяй,че имаш и бицепс :) С две тренировки за гръб и една за бицепс,ще го скапиш...Освен,ако не пиеш разни “мерудиики”за експресно възстановяване :Д Също \/-oбразната форма на тялото зависи и от талията,и от раменете.Така,че ако целиш такава форма не мисли,че само гърба е от значение.Не си казал нито ръст,кг...Най-добре дай снимка да те видим и преценим...

12.06.08
18:24

pff братленце
аз тъй съм се надъхал тренирам от 2 седмици яко и през тез две седмици съм ходил 12 пъти на фитнес :) .МНого съм се надъхал иначе не пия нищо ,ама не ми трябва да пия поне за сега .смятам така да ходя още няколко седмици и тогава ще започна по 4 пъти само да ходя .Аз съм тренирал доста спортове тенис много години лека атлетика тъй че не  ми е проблем здравата тренировка :) .Иначе съм 184-185 см някъде 77-78 кила ,бях повече ама отслабнах щото ми вадиха сливиците апак то тогава не можеш да ядеш и да пиеш нищо .Снимка утре ще направя и ще сложа няма проблем .Не съм супер здрав ама съм си чист амапък  мисля че доста бързо напредвам .Само с тос пусти гръб по бавно става ама причината е че не правя правилно упражненията .Чета гледам статии разучавам ама като отида в залата все не ги правя като хората .Ще правя упражненята дето ми каза оня пич редуоукъра апък ще видим какво ще стане :)

12.06.08
18:56

Ами .. при гребането има доста неща, които може да сбъркаш за по-сигурно погледни някое клипче с правилна техника.Внимавай много с тяга/мечка/гребане, защото при неправилна техника може да ти докарат проблеми..Набирания зад врат според мен не ти трябват.Прави пред врат с подхват и надхват.Финдо много добре го каза - илюзията за голям гръб идва както от гръба така и от раменете и талията, затова раменете също не трябва да изостават.Тези 12 пъти за 2 седмици са прекалено много.. не ти трябват повече от 3 пъти в началото.За добавки не си помисляй за сега и поне за 5-6 месеца напред.Иначе аз тренирам от година и половина .. с отклонения от месец/два.Никога не съм пил добавки, разчитам само на храна.

12.06.08
19:15

ами аз ще тренирам така още известно време няма постоянно .Аз тренирах мин година няколко месеца но после не се чувствах добре и ми беше много трудно да продължавам и накрая спрях.Сега съм по-добре и се чувствам добре да тренирам повече за да мога да наваксам .Долу в талията съм слабичък смисъл нямам мазнини.Горе кофите трябва да разширя понеже не са ми много големи .ще правя нещата които си ми казал и ще ям яко тъй че мисля че проблем няма да има.
иначе искам да попитам това с многото тренировки на седмица добре ли е или не е добре ,питам от гледна точка на разтежа на мускула .Понеже на мен не ми пречи да тренирам но не знам дали мускула ще расте по бързо като правя повече тренировки седмично .Бяха ми казали че ако взимам добавки мога да тренирам дадена мускулна група и по 3 пъти седмично ако искам но аз не взимам така че ....какво ще кажете по въпроса ?!?!

12.06.08
19:28

Има добавки, с които можеш да растеш и с 3 тренировки за мускулна група седмично. Тези добавки обаче се обсъждат в друг форум и за тях ти е много рано, викат им “зоб” ;) На тебе ти трябва да ядеш колкото можеш повече и дори малко отгоре и да тренираш тежко 2-3 пъти седмично. Така месец-два-три и после можеш да ги направиш 3-4 пъти седмично и така вече още поне година и нещо-две. Предвид, че ти май целиш само и единствено растеж, е напълно безидейно да ходиш по 6 пъти на седмица. Отиваш, даваш 110% от себе си и оставяш мускула да расте 2-3 дни (а той расте САМО И ЕДИНСТВЕНО докато не го натоварваш). Иначе няма да стане.

Мнението беше редактирано от G33K на 12.06.08 19:29.

12.06.08
19:33

Разбрах те напълно какво имаш предвид.сега знам какво да правя мерси много

12.06.08
19:49

Как разбра обаче,че гърба не ти върви?Като тренираш от 2 седмици?Много бързо правиш заключения...На тоя етап тренирай гръб един път в седмицата.

12.06.08
20:24

ами не съм сигурен но мисля 4е споменах че съм тренирал около 3-4 месеца преди това .Тоест мин година есента
А и като го сравня с останалата част от тялото си просто отзаде нямам почти нищо .....Това беше причината поради която го казах
Да малко е времето което съм го тренирал но както казах другите мускули са испъкнали макар и за малкото време ,но гърбът не е

13.06.08
07:21

Дай мерки ръст/кг/ръце/гръб/талия, за да видим дали наистиан гърба ти е изоставащ и ако дадеш някоя снимка цена нямаш :)

13.06.08
10:34

Потренирай известно време с постоянство, да кажем половин-1 година и после прави заключения относно изоставащи групи. С 3 разпокъсани месеца стаж и 2 седмици, в които си тренирал 12 пъти, което е абсурдно за начинаещ какъв ефект очакваш незнам... Също така според мен не си наясно с нито един тренировъчен принцип, затова е редно да почетеш относно правилния начин на трениране, хранене и възстановяване.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 13.06.08 10:34.

13.06.08
10:45

да е прав си стояне .Чета в момента една книга за силовата тренировка ,вярно е че не съм запознат много .
Но това с всекидневните тренировки го правя защото съм свикнал едно време с леката атлетика всеки ден да се тренира здраво ,но явно при фитнеса е по различно.Но имам един познат който ми каза че като тренира по два пъти седмично една мускулна група тя му расте по-бързо .Смисъл той се измерва постоянно за да разбере кога мускулът му расте по-бързо.Но той взима добавки , а аз не взимам и скоро няма и да взимам така че всекидневните тренировки може би не са много правилни в случая...не знам всеки случай но все си мисля че мускул става с тренировка а не със седене .Разбира се и здраво ядене но аз по принцип ям стабилно тай че .....
аве не знам като свърша книгата предполагам че ще съм по наясно вече :)

13.06.08
11:08

по принцип крака,корем и гръб най-трудно ще ги направиш..затова не очаквай големи резултати бързо..трябва да потренираш поне ГОДИНА за да забележиш че гърба е порастнал..за по малко време ръцете ще ги видиш,ама перките трудно!!!
по горе redwalker е казал мн точно “..Започвай с набирания като редувай подхват и надхват, после тяга и накрая мечка/гребане.” аз бих добвавил да правиш 3х6 набирания, ако не можеш помоли някой в залата да ти помага за 1-те 2 серии,а третата на горния скрипец,дърпай пред гърдите..и като посл.  упражнение сложи хиперекстензии http://www.bb-team.org/exercise/1157 , то не е за маса,но мисля е важно да се прави..успех

п.п. неможа ли някой да ти снима гърба,аз на тази снимка не виждам колко е развит...

Мнението беше редактирано от n_sko на 13.06.08 11:10.

13.06.08
11:13

няма кой да ме снима съжелявам ,ама аз и нямам нищо особено за снимане тъй че не  е голяма загуба :)
иначе ще правя квото ми е казал редуоъкър.Това ще стане от другата седмица защото тас се по изморих доста апък и тренирахвече гърба........

13.06.08
13:26

Мускула не расте в залата!
Почивката ражда шампиона!
Замисли се над това.Фитнеса не е спорт,като другите,да търчиш на стадиона по цял ден и да ти се подобрява формата.

13.06.08
21:54

свалих едно видео в което се обясняват упражнения за различни мускулни групи и се дават примерни упражнения
какво ще кажете за следната програма която е за ГРЪБ

1 - Чукчета                                5(серии)      12 , 10 , 8 , 6 , 6
2 - Мъртва тяга                            4(серии)      10 , 8 , 8 , 6
3 - Вертикален  Скрипец пред гърди        3 (серии)      8 ,8 , 10
4 - Добро утро                              3 (серии)      8 ,10 ,10
5 - Хоризонтален скрипец                  2 (серии)      10 ,10

ТОва е Mass gaining program смисъл програма за маса
ако се питате защо няма набирания причината е че те бяха включени в програмата за релеф

Та какво ви е мнението за програмата ?!?!?

14.06.08
00:32

Аз бих ти препоръчал следната,по която тренирам в момента и има доста добър ефект

1. Набирания
2. Мечка
3. Чукчета
4. Тяга

14.06.08
06:53

за гръб прави само със свободни тежести - забрави скрипците и разните машини. 4 упражнения по 4 серии, ТЕЖКО, са ти достатъчни.

14.06.08
07:50

С тази програма, която си избрал ще претренираш сериозно.. когато нещо не расте не зна4и, че като го тренираш с 50 серии ще дръпне..Съгласен съм с Франко 4х4 или по-добре 3х4 ТЕЖКО!Без скрипци и други такива..не видях да си включил набирания?Ако не можеш да ги правиш потърси из сайта 1 статия за набиранията и започвай, защото те могат да донесът наистина голям прогрес.

14.06.08
07:56

ами аз споменах за набиранията ,а и аз не мога да правя кой знае колко в момента след около месец два предполагам че ще ги правя по повече но сега не мога и мисля че точно скрепеца пред врат го замества до известна степен поне.А и не знам какво да правя защото вие ми казахте кои са най добрите упражнения за гръб и аз смятам да ви послушам но така или иначе трябва да ги правя в някаква последователност и с някакъв брой серии и повторения .Ще я пробвам все пак днес тази програма ,ще видя как я изпълнявам и как се чувствам след нея и ще ви пиша. :)

14.06.08
09:59

Ти ако чакаш да започнеш да правиш набирания от самосебе си едва ли ще стане..започни с по 2-3 повторения колкото можеш.Стреми се към една упределена бройка, да кажем 20-25-30 повторения на тренировка в колкото серии станат и така.Пак казвам, че имаше много хубава статия в сайта и няма да е лошо да я прочетеш :)

14.06.08
10:33

сега ще я прочета братле
иначе днес направих програмата и съм доволен понатоварих гърба имайки предвид че бях доста изморен успях да направя добра тренировка ,за първи път съм доволен от тренировката за гръб :) Смятам все пак другата седмица да намеря инструктур да ми помогне за упражненията за гръб ,за да съм сигурен че техниката ми е правилна ...:] Може би не съм сигурен единсвено за чулчетата и за мечката ,дали стойката на тялото ми е правилна като ги правя.Аз ги правя с по-голям наклон на преде За жалост в клипчето в сайта за това упражнение не е дадена стойката на тялото в профил и затова ми е малко трудно да разбера точно ....

VE

14.06.08
19:07

това ти ли си на снимката? :) и защо реши че само гърбът ти изостава?

14.06.08
19:26

хах ддз и аз
да ви попитам само ,по принцип как се гради релеф, по особени ли са тренировките или???

VE

14.06.08
19:39

еми.. по особени са да..ама малко  :) всичко зависи от храната
първо качи кг. и тогава релеф...

14.06.08
20:11

Хъм,ами ти гърба си го имаш.Ама гледам нещо ръцете са ти проблем.Пусни нова тема за тях.

BU

15.06.08
16:20

Упражнения за гръб ли?Я хващай лъжичката и започни да гребеш. :) Мене и така ме е срам да поствам снимки и да задавам въпроси...пък за тебе незнам.Гърбът ти не изостава,спрямо останалото ти тяло е в пълна хармония,повярвай ми!Не искам да звуча грубо,не това е целта ми.Просто специализацията е последното нещо,което ти трябва сега.Никоя част от тялото ти неможе да расте ПРЕД другите...или ако го прави,няма да е с много.Хубаво е да имаш цел (хубав гръб),а не да тренираш на сляпо.

ПС:Вярно,как реши че гърбът ти изостава?

Имаш данни за изграждане на мускулна маса,обаче. :)

Мнението беше редактирано от BusyMan на 15.06.08 16:22.

15.06.08
16:59

ами не се срамувам от тялото си да ти кажа честно,пък и мисля че човек не би трябвало да се срамува от него каквото и да е тялото му .....Иначе не питах конкретно за гърба ,по принцип исках да знам с какво се различава тренировката за релеф от тази за ММ.Аз си говорих с едно приятелче който е доста здравичък и той ми каза че зимата трнира за ММ а лятото започва диета и тренира за релеф.Аз смятам сега да потренирам 4-5 месеца яко без да правя диети ,ще ям просто повечко и ще се опитвам протеиновите храни да са повече .Щом понапредна ,в началото на есента ще започна да обръщам повече внимание на храната .Смятам че така е правилно

BU

15.06.08
17:08

казано от pavlinito на 15.06.08, 16:59:

ами не се срамувам от тялото си да ти кажа честно,пък и мисля че човек не би трябвало да се срамува от него каквото и да е тялото му .....Иначе не питах конкретно за гърба ,по принцип исках да знам с какво се различава тренировката за релеф от тази за ММ.Аз си говорих с едно приятелче който е доста здравичък и той ми каза че зимата трнира за ММ а лятото започва диета и тренира за релеф.Аз смятам сега да потренирам 4-5 месеца яко без да правя диети ,ще ям просто повечко и ще се опитвам протеиновите храни да са повече .Щом понапредна ,в началото на есента ще започна да обръщам повече внимание на храната .Смятам че така е правилно

Лошо няма.Има един друг момент,че колкото и як да ставаш винаги ще искаш още.  :P

Лично за мен тренировката “за релеф” просто връща или по-лошо - занулява резултати и затова си тренирам за маса и сила целогодишно,а когато реша,че съм станал шишавичък си променям храненето,но никога тренировките.

За 4-5 месеца ще се харесаш,особено ако си постоянен и тренираш правилно. ;)
Нито тренировката за маса ще ти даде маса,нито тази за релеф ще те направи релефен.Храненето е ключовият момент.

Бе,аз смятам че ТРЯБВА хората да се срамуват от телата си,за да се стрмят да ги променят към по-добро.И не само от телата си,а от всичко,което може да бъде подобрено. ;)

15.06.08
18:13

последното ти твърдение ми хареса.Прави че това е серизонен стимул за много хора.Аз винаги съм бил доста здрав ,но няколко ходини се чувствах много злс спрях да тренирам и сега виждам че другите доста са дръпнали така че и при мене присъства вече това чувство че може би не изглеждам чак толкова добре.Сега не се чувствам перфектно но по-добре и съм решил този път каквото и да става да тренирам :) Смятам че ще постигна резултата.Иначе аз се стремя към оформеня фигура ,не искал да ставм обемист .
Тъй като имаш повече опит от мен какво ще кажеш за следната програма.По натоварена е но сега лятото ще имам време и бих могъл да я изпълнявам:
Понеделник-  Гърди  и рамо(но не на макс)
вторник-      Гръб
сряда  -      rest
четвъртък-    ръце
петък  -      рамо и гърди(но не на макс)
Събота    -    гръб и ръце
втората тренировка за дадена мускулна група няма да бъде правена на макс за да имам досттъчно сила да направя пълноценна тренировка за тази мускулна група в определения ден за нея .Даже сега в съзнанието ми се върти варианта примерно 1-ния ден да правя тренировка за маса ,а втория ден в седмицата когато тренирам пак тази М група да правя за релеф.чудно ми е при този вариант какво ще се получи

15.06.08
18:29

В тази тренировка бицепса работи 3 пъти (2 пряко 1 път непряко), а трицепса 4(2пъти пряко 2 непряко)..С това напредък не очаквай в ръцете..

15.06.08
18:46

за трицепса непрякото натоварване е при тренировка за гърдите,но натоварването не е чак толкова акцентирано върху рацете че да пречи.Пак и то няма как да се избегне ,за непряката тренировка в/у бицепса не знам кое имаш предвид .А ако се правят упражненията правилно натоварването може да пада почти само върху желата група .....тъй че непреките натоварвания върху другите мускулни хрупи могат да се избегнат или да се намалят до минимум

15.06.08
19:22

Няма смисъл от тренировка, ако не е на макс :) . Веднъж в седмицата ама кат охората да е да са измъчиш и да имаш мускулна треска. Останалото “не на макс”... вятър работа според мен ;)

15.06.08
19:26

не мисля че е вятър работа.Всяка тренировка е плюс.Пък и ти да отидеш да направиш няколко серии мускула пак се пълни с кръв ,пак се изразходва енергия и когато се прибереш и хапнеш тази енергия отива за направята на мускулни влакна тъй че няма излишна тренировка....

15.06.08
20:05

Ок, щом немога да те убедя карай на сляпо - след два-три месеца ще разбереш къде е истината...

BU

15.06.08
20:07

Виж,помисли малко,да носиш бурканите от село също пълни трапеца ти с кръв,но няма да порастне.Имаш нужда от нестандартни и по-тежки натоварвания за да се адаптира тялото ти към тях.Това е възможно най-простото обяснение,което знам.

15.06.08
20:42

казано от pavlinito на 15.06.08, 19:26:

не мисля че е вятър работа.Всяка тренировка е плюс.Пък и ти да отидеш да направиш няколко серии мускула пак се пълни с кръв ,пак се изразходва енергия и когато се прибереш и хапнеш тази енергия отива за направята на мускулни влакна тъй че няма излишна тренировка....

Мускула не расте от пълнене с кръв. Разхода на енергия е нежелателен, когато се цели покачване на тегло/размери, именно защото енергията от хапването няма да отиде за “направа” на мускулни влакна, а първо ще се разходва за възстановяване от натоварването. Аз също съм на принципа, че всяка тренировка е плюс, но моите цели са много различни от твоите. Само че ти целиш обем и размери -  това с много тренировки не става, става с малко тренировки.

Мнението беше редактирано от G33K на 15.06.08 20:43.

BU

15.06.08
20:47

казано от G33K на 15.06.08, 20:42:

казано от pavlinito на 15.06.08, 19:26:

Само че ти целиш обем и размери -  това с много тренировки не става, става с малко тренировки.

Хаха,това изказване много ми хареса. :)
Гийк,посвети ме в твоите тренировъчни методи и цели,защото подучувам оттук,оттам за някакви олимпийски вдигания,изхвърляния или както там се казва.А дневник нямаш. :(

15.06.08
20:54

Краткосрочна цел е да преборя една 95-96 килограмова маймуна с 2 пъти повече стаж в борбата ;) А метода е - 2 пъти на ден, яко. От 2-3 месеца теглото ми се движи +/- 1 кг, в зависимост от това колко съм вечерял. Въпреки, че като цяло ям доста повече от необходимото. От това по-добро доказателство, че с много тренировки размери не се качват не знам :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1