26.01.09
20:27
Добър вечер приятели . Пиша темата с цел да ви предпазя от това , което ми се случи преди около 30 мин. на мен. Става следното : Излизам навън и реших да си купя риба за вечеря , след което влизам в магазин и си купувам замразен хек филе . До тук добре . Да , но с прибирането още ми замириса на мърша ( буквално ) , но си помислих : ” Риба е , нормално да има странен мирис ” , след което си я сложих в тавичка и ги пекнах на фурна. Както всяка вечер си сварих 7 яйца и си отделих само белтъците , като в същото време забърках една зелена салатка. Всичко стана готово , започнах да вечерям , но не доядох рибата , заради мноооооооого странен вкус , който дори не мога да определя. Помислих си , че съм вечерял нормално , но уви - след 10 мин. започнаха страшни болки в стомаха , като че ли ножове ме раздираха и казах на майка ми , която веднага ми изцеди един лимон и ми даде да пия. Според нея това е ефекта от рибата и яйцата заедно . Точно това ме поддтикна на напиша темата , защото скоро четох в дневника на някой ( да ме извинява , че не съм го запомнил ) , дали било добре да се яде риба с яйца или мляко. Та приятели , не правете като мен , че бях жив труп за около 30 мин. , много зле се чуствах , дори не знам сега дали ще мога да заспя , защото все още усещам гадния вкус в устата си . Пазете си здравето и не експериментирайте с него !
26.01.09
20:53
Вкуса бил гаден ..миришело на мърша мисля че е ясну - рибата е проблема
Що бе аз доста пъти съм ял риба за вечеря и после 10-15 яйца, пък нямам проблеми?! Е верно е че аз съм малко като циганска торба... ям всичко и накуп - все на едно място отива. Наистина възможно е просто рибата или яйцата да са били скапани.
приятел, пак ще повторя и ще натъртя :)))) на хранителната бомба, както казват диетолозите - не се яде риба с яйца и млечни продукти
С ориз и зеленчуци...това е...не си прави експерименти, и не се притеснявай-хека си мирише...:)
Аз ако бях тая риба отивам и в дупецето на рибаря в магазина...без майтап! Търсете си правата, хора!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 26.01.09 21:40.
И според мен проблемът не е в комбинацията риба с яйца - може и да не е добре, но това не значи, че води до хранително натравяне. Хекът не мирише, поне не и както го описваш. Както казва Стоянчо, с рибата в магазина и по главата на продавача.
27.01.09
08:32
Майка ми не може да приема риба и млечни продукти едновременно, за яйца не знам. При мен обаче не е проблем.
27.01.09
10:28
казано от Георги Николаев на 27.01.09, 08:32:
Майка ми не може да приема риба и млечни продукти едновременно, за яйца не знам. При мен обаче не е проблем.
Редовно си папам 15 белтъка на ден с риба тон, и 2 кисели млека и си щракам с пръсти .........засега :)
Проблема се изясни , след като отидох в спешния център , където ми дадоха активен въглен и ми направиха изследвания. Според обясненията на доктора съм направил лош “микс” от белтъци + риба , с неизяснен произход и срок на годност. Проблема бил на 60% в рибата , но ми препоръча да не правя подобна комбинация , защото много скоро можело да се наблюдава образуването на белтъчен шок ( буквално го каза ) . От любопиство го попитах какви комбинации не са полезни ( белтъчни комбинации ) и той ми каза следното : “Консервирана риба с кисело мляко - много силни болки в стомаха , отравяне първа степен ( не знам по какво ги определят ) ; Белтъци ( над 10 броя ) + алкохол - пресичане , следователно диария. ” Каза също така , че всякакви други комбинации на мляко , риба и яйца са относително опасни , зависи от обема на приетия продукт , личното здраве и издражливостта на стомаха. Това е , което мога да ви съветвам - пазете си здравето . Въпреки , че няма да се доверявам на магазина , от който купих рибата ...
ЕДИТ: @slavko , защо ориз със зеленчуци не се яде ?
Мнението беше редактирано от Гошко на 27.01.09 10:52.
е явно при всеки действа различно, но по-скоро проблема може би е в годността на стоките, което според мен от много малко хора се гледа
Проблема е там , че рибата беше опакована в кухненско фолио и нямаше етикет. Около 20 пъти съм купувал същата риба , но до сега не съм имал подобен проблем . И все пак продължавам да обожавам рибата.. :)
27.01.09
11:21
И разваленото месо образува токсини. Ботулинови. Мисля, че се отделят от бактериите, развиващи се вътре.
Така че по - скоро се пази от развалено, отколкото от месо.
Специално рибата е чудесна фитнес храна; богата на белтъци, фосфор, а колкото мазнини има са предимно есенциални.
Но не си позволявай повече да ядеш риби с мирис на развалено, ацетон и други подобни...
доктора, който те е прегледал просто е потвърдил това, което и аз те посъветвах...!!!!! нали така... ;-)
а за другото- исках да кажа, че е добре рибата да се яде с ориз и зеленчуци, може и комбинация, там няма проблеми...това ми беше мисълта.
мой, извинявай, ама следващият път като изядеш едно кисело мляко, преседяло една седмица на слънце, не пускай тема, че си се отровил. Може ли да ядеш риба, която ти мирише на мърша? А аз бях този, който говорех за комбинацията яйца и риба. Поне на нем не ми действат много благоприятно.
Тук ясно, че проблемът не е от комбинацията, а рибата, но все пак аз в моята диета спазвам елементарни правила за комбиниране и не включвам 2те най-трудни храносмилаеми храни месо и яйца (особено варени) на едно ядене. По подобен начин изключвам и лошата комбинация месо + плод за десерт.
казано от С7АЛК3Р на 28.01.09, 08:44:
месо и яйца...почти всеки ден.... :)
Е то май повечето хора занимаващи се по-сериозно с този спорт използват тази комбинация ежедневно. Разбира се че при всеки различно ще повлияе. Аз на ден си ям 15+ яйца и месо няколко паржоли или филета не ми мърдат, пък нямам никакви проблеми. Никога не ме е болял корем, само ми се е случвало киселини да ми излезнат, ама след едно кисело мляко (или зелен чай без мед) всичко изчезва. :-)
И аз ям по 5 цели яйца дневно и 4 пъти на ден месо... + евентуално яйца под някакъв друга форма в друго ядене. Въпросът е че не ги комбинирам в едно ядене. Комбинацията им в едно ядене е трудно храносмилаема, което може да доведе не само до проблеми с храносмилането/отделянето, но и до непълно усвояване, което пък пречи да се възползваме напълно от анаболните качества на храните. Мисля, че точно Лий Хейни беше културистът, който проповядва бавното ядене за по-добро храносмилане. Като цяло колкото по-опростено е едно хранене, толкова по-добре.
Иначе, Петров, “хора, занимаващи се по-сериозно с този спорт” и здраве, здрава храносмилателна система... някакси като ключови думи не ги поставям в една категория :D
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 28.01.09 13:26.
Е добре де аз не твърдя че съм сериозно занимаващ се, но се старая да ям достатъчно и каквото трябва. Имах предвид, че при мен от комбинирането на тези храни няма никакви “странични”, така да го кажа, ефекти. Както знаем всеки е различен. Аз лично нямам никакъв проблем с приема (комбинирането) на каквито и да било храни. Никога не ме е болял, камоли да ми стане лошо чак каквото и да съм ял, а то е ясно че доста боклуци съм ял.
Разбирам те и се радвам за теб, Петров. Нека всеки бъде жив и здрав като теб, когато консумира по 15 яйца с месо. : )