Базово упрежнение за крака без клек

Прескочи до:

14.02.09
21:32

Е както щеш го разбирай,а пък за лега не знам защо си толкова сигурен,че не си изпълнявал грешно - има 1000 такива начина.А за загрявката - напълно достатъчно е да се направи само една серия на умерени килограми за начало,след което да скочиш на максималното за повторения.Останалите стречинги и пр. са загуба на време и енергия.

14.02.09
21:38

Рзрови се ако искаш и прочети малко защо се загрява и какви травми има нека неспориме излишно не съм ги измислил аз тия работи :)

14.02.09
21:40

Ти колкото искаш може да намериш писано за всяка тема и всякакви мнения по нея,друг е въпроса кое е вярно...

14.02.09
21:48

Нищо лично нецеля да те обидя но аз бих предпочел да повярвам на някой който го виждам че е постигнал убедителни резултати и се е утвърдил като професионалист от колкото някой когото дори незнам как изглежда в някакъв форум немислиш ли ? :)

14.02.09
22:26

казано от asroma на 14.02.09, 21:38:

Рзрови се ако искаш и прочети малко защо се загрява и какви травми има нека неспориме излишно не съм ги измислил аз тия работи :)

Не си ги измислил ти, но осмислил ли си за какво става въпрос? Или просто ги приемаш за чиста монета, без да помислиш сам по въпроса? И от колко и кои източници черпиш информация по тези въпроси?

казано от asroma на 14.02.09, 21:48:

Нищо лично нецеля да те обидя но аз бих предпочел да повярвам на някой който го виждам че е постигнал убедителни резултати и се е утвърдил като професионалист от колкото някой когото дори незнам как изглежда в някакъв форум немислиш ли ? :)

Разбира се, всеки може да вярва на каквото иска. Аз като изразявам мнение, обикновено споменавам, че така е според мен и моите знания и виждания по въпроса.
Аз не загрявам с аеробни упражнения, разтягания и т.н. Считам го за излишен разход на енергия, и че подобна загрявка не предпазва от травми, а напротив. И разбира се, травми нямам.
Но който иска да загрява с колела, пътечки, екстензии, стречинг и т.н. моля, негово право си е.

14.02.09
22:39

Първо разбира се че не говоря за колела и тичане и т.н. това не е загрявка а това просто го правят за раздвижване на кръвта а говоря за загрявка с леки упражнения в смисъл да загрееш ставата и самия мускул... А колкото до източника ми тренирам заедно с Георги Димитров и 80% от знанията си в тая област се дължът на него а останалите са от други източници.

15.02.09
08:47

Белчо Христов също ми е казвал десетки пъти, че загрявката е много важна. Чрез нея мускулът се стимулира за растеж. Без загрявка ефекта от тренировката значително се намалял. Това е що се отнася до мускула, за ставите не е споменавал нищо, но аз предпочитам за си загрея преди тренировката. И не загрявам с аеробни упражнения, а с малки тежести.

15.02.09
08:56

Добре,а замислял ли си се какво точно означава това,че се “стимулирал за растеж” от загрявката?И ефектът бил намалявал.Ако ми обясниш каква е логиката зад тези твърдения си супер.Това,че си ги чул някъде,въобще не ги прави вярни.Звучат точно като част от статия в някое списание,където надълго и нашироко ти разказват сума ти и глупости.Неподкрепени с доказателства “факти”.

15.02.09
09:04

Аз никога не се изказвам неподготвен! Самият факт, че съм споменал Белчо е достатъчно доказателство.
Ето ти научно малка част от това, което прави загрявката за твоето тяло:

Загряването на организма преди усилени физически упражнения е първата стъпка към засилване на растежа и развитието на мускулната ни маса и към предпазването от травми. Физиолозите са установили, че при загряването действат 6 физиологични механизма, които водят до подобряване на изпълнението и до намаляване на опасността от травми, причинени от повишаването на кръвния поток и мускулната и телесна температура. Те са цитирани от Bergh, IJ., and Ekblom, B.: Physical Performance and Peak Aerobic Power At Different Body- Temperatures. J. Appl. Physiol. 46:48, 1979.3:

Винаги когато тренирам в залата, забелязвам, че над 95 % от трениращите не загряват, а ако го правят, то е или неправилно или му липсва методичност, т.е. без никакъв смисъл, “No sense”! Загряването бива както ставно, мускулно, така и за цялостно загряване! Цели 3 вида. Дълбоко се съмнявам да се спазват правилата за загряване преди фитнес тренировка. Ето най-важните му плюсове:

1. Дава по-голяма скорост на съкращението и релаксацията на мускулите, което намалява натоварването на съединителната тъкан.

2. Осигурява повишена ефективност на механиката поради намаляване на вискозното съпротивление вътре в мускулите. Улеснено преминаването на кръвта през капилярите, което води до повишаване на нивата на кислорода, навлизащ в работещите мускули.

3. Чрез него се ускорява оползотворяването на кислорода от мускулите, поради повишената температура и засиленото отделяне на кислород от хемоглобина.

4. Миоглобинът повишава отделянето на кислород както хемоглобина спомага за по-доброто му оползотворяване от мускулите. Трябва да подчертая, че кислород може да се отделя от миоглобина само при повишена температура.

5. Загряването засилва нервната проводимост и обмяна на веществата в мускулите при повишена температура. Специфичното загряване може да доведе до максимално активиране на повече двигателни единици.

6. Осигурява се повишен кръвен поток през активната тъкан при разширяване на кръвоносните съдове под влияние на повишената температура. Това дава възможност на по-големи количества кръв, включително и на преносителя на кислород – хемоглобина, да нахлуе в мускулната клетка. Увеличеният кръвен поток води до повишена мускулна работоспособност.

В резултат на изброените по-горе физиологически механизми се получава следният положителен ефект:

1. Повишено отделяне на кислород и оползотворяването му от мускулите;

2. Повишена работоспособност на работещите мускули в резултат от повишената мускулна и телесна температура;

Това е цитат от блога на г-н Христов. Ако не ти е достатъчно отвори гугъл и напиши “загрявката преди тренировка”. Тогава може да се нагледаш на научни обосновки.

15.02.09
09:15

Добре бе човек и аз съм чел за изследвания,които показват,че загрявката преди тренировка няма ефект върху тялото,не намалява риска от травми и пр.,това,че не можах да намеря информацията,за да я постна тука,както и да е,но искам да кажа,че само защото някой е написал някъде нещо,не означава,че това е вярно.Най-добре е сам да рабереш кое има смисъл да правиш - при мене поне е така.И вместо да се кълнеш в тези принципи,вземи пробвай някой път без да загряваш да тренираш,няма да се осакатиш,може и да ти хареса.

15.02.09
09:23

Чакай малко, никой не е казал, че ако не загрееш един път ще се осакатиш. Увеличава се опасността от травми не е еднозначно на 100% контузия. Има хора с по-здрави стави, които трудно биха се контузили и без загряване, но с напредване на възрастта все по-често ще чуваш от тях: “Ох боли ме кръста! Дали да не си взема и аз един космодиск?”.
Пък и аз говоря предимно за положителните страни на загрявката върху мускулите.

15.02.09
11:06

Eто статия за загрявката:
Част 1.
Част 2

И как не трябва да загряваме.

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.02.09 11:07.

15.02.09
12:40

Ауч! Третата статия беше доста гадничка. Само дето не показаха, как жената каучук, влиза в кутия 50х50см.
Аз лично, не загрявам много много. Най-често, правя малко клекове с 50ина кг преди да сложа работните на клек -  просто за раздвижване. Отскоро, започнах да правя и клекове без тежест, преди раменни преси, че иначе ми се схващат краката(също и махове с ръце). Единственото друго загряване е серия с малко по-малко кг. от работните и то само за някои упражнения. Поне за мен, тяга с пренебрежимо малко килограми и незагрял я усещам като по-опасна от тяга с работни килограми, може би във първия случай е въпрос на психика и липса на концентрация. Също така, гледам да не млятя щангата в пода, да не се изправям рязко след оставяне на щангата и въобще ..без резки движения, непосредствено след тежко упражнение и т.н.

PS Моля, не считайте по-горното като препоръка или съвет за правилно загряване и разгряване.

Мнението беше редактирано от 6th на 15.02.09 12:42.

FC

15.02.09
16:22

Моят пост ще бъде в подкрепа на Петко. Дори днеска се поразрових малко тук и там исках да пусна някой материали които си мисля че щяха да бъдат интересни но не можах да ги открия. Става въпрос за някой неща на Мел Сиф точно по темата за загряването от книгата му FACTS AND FALLACIES OF FITNESS там доста добре е обяснено. В същност Петко е пуснал доста добри неща в които се използват материалите за които аз споменах.
Ltts Самият факт, че си споменал Белчо като достатъчно доказателство по темата май наистина показва че си малко неподготвен

15.02.09
17:14

Добре тука забелязвам хора, които се фащат за нечии реплики като удавник за сламка. Имам доста наблюдения във форума, които ми помагат да преценявам чии коментари да послушам и чии не. Имам много добри впечатления както от Белчо така и от Петко. И сега кво, Белчо казва разгрявай, Петко казва недей и са кво да правя? Не мога хем да разгрявам, хем да не разгрявам (поне за сега не съм се научил). И какво правя? Ами преценявам за себе си кое е по-добре, как се чувствам по-добре и този начин използвам. Не се хвърлям в безкрайни спорове говорейки абсолютни глупости от типа “тренирам с Митко Димитров, това значи че всичко което знам е така и недей да спориш с мен, защотото каквото кажа съм го научил от него ... следователно ... е вярно”. Хора много - мнения 2 пъти повече. В случая става въпрос за нещо което е персонално за всеки и не можеш да кажеш така пише в книгите (или в нечии статии) занчи това е правилния вариант и така трябва да правят ВСИЧКИ. Аз лично познавам 1-2 момчета които никога не разгряват и никога не са разгрявали... да ти кажа въобще не им липсва “стимулиране на растежа”. Аз разгрявам, не знам защо, просто така се чувствам по-добре на тренировка и някак си по раздвижен и бодър. (можеби си въобразявам, но е така.)

15.02.09
18:37

Я ми посочете къде съм казал да не се загрява?
Казах, че загрявката е специфична, т.е., за тяга се загрява с тяга, за лег - с лег и т.н. и това е нужно не за да се предпазвате от травми, ами за да влезете в работен режим и съответно да можете да тренирате максимално интензивно на конкретното упражнение.

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.02.09 18:37.

15.02.09
18:37

слушай Белчо, няма да сгрешиш, ама никак!!!!
та опитвам се да си представя, излиза един щангист и изхвърля 150 кила и преди тва леко е разгял с серийка от 50кг. клек хахах
излиза един гимнастик или спринтиор и почва упражненията на макс. след лек стречинг...абе хора...кви ги бръщолевите...????
намерете филма на абаджията, там много добре се вижда по колкко време загрява един тежкоатлет, после пак елате коментирайте.

15.02.09
19:14

казано от Петко К на 15.02.09, 18:37:

Я ми посочете къде съм казал да не се загрява?
Казах, че загрявката е специфична, т.е., за тяга се загрява с тяга, за лег - с лег и т.н. и това е нужно не за да се предпазвате от травми, ами за да влезете в работен режим и съответно да можете да тренирате максимално интензивно на конкретното упражнение.

Имах предвид разгрявката с разтягания и колело (пътека или въже).

15.02.09
19:30

А аз имам предвид тежката загрявка. И не разбрах какво имате против Б. Христов? Вие повече ли разбирате от него?
Айде че почва да ми писва... Правете каквото и както искате! Всеки си носи отговорността и последствията!
Пък и нито за момент не съм опровергавал мнението на г-н Петко К. Никъде не съм казал, че трябва да се загрява на пътека или вело! Излагам научни тези на специалисти, а вие ми бръщолевите и просто не искате да отстъпите от тезите си, пък били те и грешни.
Може би поради факта, че никога не сте имали тежка контузия(и не ви пожелавам да имате такава). Може би, защото аз съм си патил и сега съм, така да се каже “по-внимателен”. Тренирайте упорито и не слушайте всеки първи и втори във форумите, защото се бръщолевят много глупости. Може би и аз съм в това число, аз може да съм този, когото не трябва да слушате. Избирайте внимателно информацията, поднесена ви от интернет!

PS: Сега препрочетох набързо първата статия от T-Nation и там се споменава точно това, което сме изписали до тук. Няма да цитирам, защото цитатът би станал много голям, който го интересува ще си ги прочете сам.

Много здраве на всички, пожелавам ви от сърце да не се контузвате, че е доста неприятно.

Темата отдавна е изчерпана и бих помолил някой модератор да я заключи, ако автора не възразява...

Мнението беше редактирано от LttS на 15.02.09 19:44.

FC

16.02.09
08:54

казано от LttS на 15.02.09, 19:30:

А аз имам предвид тежката загрявка. И не разбрах какво имате против Б. Христов? Вие повече ли разбирате от него?
Айде че почва да ми писва... Правете каквото и както искате! Всеки си носи отговорността и последствията!
Пък и нито за момент не съм опровергавал мнението на г-н Петко К. Никъде не съм казал, че трябва да се загрява на пътека или вело! Излагам научни тези на специалисти, а вие ми бръщолевите и просто не искате да отстъпите от тезите си, пък били те и грешни.
Може би поради факта, че никога не сте имали тежка контузия(и не ви пожелавам да имате такава). Може би, защото аз съм си патил и сега съм, така да се каже “по-внимателен”. Тренирайте упорито и не слушайте всеки първи и втори във форумите, защото се бръщолевят много глупости. Може би и аз съм в това число, аз може да съм този, когото не трябва да слушате. Избирайте внимателно информацията, поднесена ви от интернет!

PS: Сега препрочетох набързо първата статия от T-Nation и там се споменава точно това, което сме изписали до тук. Няма да цитирам, защото цитатът би станал много голям, който го интересува ще си ги прочете сам.

Много здраве на всички, пожелавам ви от сърце да не се контузвате, че е доста неприятно.

Темата отдавна е изчерпана и бих помолил някой модератор да я заключи, ако автора не възразява...

Младо момче никой няма нищо против Б.Христов, НАПРОТИВ! Въпроса е че не може просто ей така с постването на мнението на някой си специалист( който навярно дори и не познаваш)научно да доказваш подобни тези!

Принципно погледнато и аз не загрявам с движения, имитиращи опит за политане на млад щъркел.
Вярно, моята тренировка е малко по - друга.
Но не съм и на мнение, че изтъкнатите ползи - като повишаване на температурата и повече кислород - са много полезни при силова тренировка. Още повече при всяка силова тренировка. Да не говорим, че ми идва въпросът “с колко загрявката ще повиши телесната температура?”
Идеята пък за подобрено съкращение на мускула и намалено натоварване на съединителната тъкан??? - вероятно се имат предвид сухожилията - направо съм склонен да я отхвърля. Просто няма откъде. От първото движение запасите намаляват, актина и миозина започват по - трудно да приплъзват... Всичко върви към умора в самият мускул, друг е въпросът че нервната система се нагажда към натоварването(откъдето и рабоният пик, преодоляната болка). Запомни последното изречение. Но даже и всичко в тезата да е вярно, мускулът си има винаги еднакъв брой сухожилия и еднаква тежест и свиване еднакво ще ги натовари, без значение дали със загрявка или без. По - скоро телесни течности тук биха могли да са от полза. Но не съм убеден, че ставата се “смазва” от загрявката.
ПРавилното загряване за мен си е загряване с движението. Загряващи серии , а не чупене на китки.

Но, LttS, аз друго ще ти кажа.
Тестостеронната нация може би има някакъв резон в твърденията си.
Обаче.
Ако ти вярваш в загрявката, ако си твърде убеден, че ти помага в тренировката, по добре Я ПРАВИ.
Мани кой какво ти казал и кой каква статия написал.
По принцип като цяло американските школи много подценяват ПСИХИЧНАТА ПОДГОТОВКА.
Заменят я с качествени стероиди и добра екипировка. Не че я нямат, но я подценяват много. Особено в спортове, за които е ключова.

Според мене спорът по това какво прави загряваката на мускула ти и какво не е абсолютно безмислен, различен при различната тренировка и далеч не толкова изразен, колкото и двете страни се опитват да изкарат. Според мен и двете страни преувеличават, нито ще ти помогне толкова, нито ще ти навреди толкова на мускула загрявката.
Обаче, щом ВЯРВАШ в нея, щом си МОТИВИРАН да я правиш, прави я.
Психическата “загрявка” в случая има много по - голямо значение от физическата.
И като цяло това е именно смисълът на загряващите серии, Адаптация на нервната система.
Според мен в крайна сметка пак до това ще стигнеш, но щом засега от това се чувстваш по - добре, това прави!

Лично мнение.
Поздрави!

16.02.09
10:29

Аз не отхвърлям нито едно от споделените мнения и съм склонен да се вслушам във всяко едно от тях, но те не трябва да бъдат просто изложени. Искам да бъдат подкрепени! Твоят пост изключително много ми хареса. Психическата нагласа има не голяма, а направо огромна роля във всяко едно начинание. Психическата нагласа може много. От това да накара 85 килограмов човек да се стряска при вида на 60 кг на лежанката до това 70 килограмов човек да избута 100. Аз твърдо вярвам, че загрявката е неотменна част от всяка една тренировка(било то и силова) и пак казвам: против аеробната загрявка съм! Загрявка с тежест имам предвид.

PS: @FCgym, ако прочетеш още в началото на темата ще видиш, че познавам г-н Христов и съм запознат с работата му. Аз не му вярвам, само защото е специалист. От мен искаха да подкрепя тезата си с научна обосновка и тъй като аз не съм достатъчно подготвен в тази насока цитирам човек, когото е изучавал доста време подобни неща. Но не цитирам просто един от многото “разбирачи” из интернет блоговете, а човек, на когото вярвам, защото достатъчно добре познавам работата му.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от LttS на 16.02.09 10:35.

В такъв случай аз не виждам спор. Не знам защо се палихте и намесихте и Белчо...
Само ще доуточния:
В силовата тренировка загрявката с тежест според мен има сисъл ако се зарява тренираният мускул в основното движение.
Не повече.

Загрявката за бицепс не помага при клек, нито според мен дори загрявката на рамо при лежанката.. Различен е и мускула, и натоварването, и нервният импулс, моторните влакна, всичко.
Но ако някой го усеща по друг начин, да го прави.

Поздрави!

FC

16.02.09
12:34

казано от LttS на 16.02.09, 10:29:

Аз не отхвърлям нито едно от споделените мнения и съм склонен да се вслушам във всяко едно от тях, но те не трябва да бъдат просто изложени. Искам да бъдат подкрепени! Твоят пост изключително много ми хареса. Психическата нагласа има не голяма, а направо огромна роля във всяко едно начинание. Психическата нагласа може много. От това да накара 85 килограмов човек да се стряска при вида на 60 кг на лежанката до това 70 килограмов човек да избута 100. Аз твърдо вярвам, че загрявката е неотменна част от всяка една тренировка(било то и силова) и пак казвам: против аеробната загрявка съм! Загрявка с тежест имам предвид.

PS: @FCgym, ако прочетеш още в началото на темата ще видиш, че познавам г-н Христов и съм запознат с работата му. Аз не му вярвам, само защото е специалист. От мен искаха да подкрепя тезата си с научна обосновка и тъй като аз не съм достатъчно подготвен в тази насока цитирам човек, когото е изучавал доста време подобни неща. Но не цитирам просто един от многото “разбирачи” из интернет блоговете, а човек, на когото вярвам, защото достатъчно добре познавам работата му.

Поздрави!

Ltts говоря за авторите които Белчо цитира а от там и ти. Т.е ти пускаш някакво инфо за което инфо не знаеш нищо но затова че Белчо го е поствал в блога си смяташ че е достатъчно/твърдо доказателство за верноста на дадена теза.......нали ?
Само че аз се опитвам да ти обесня следното: че не можеш да докажеш теза с твърдения на един автор......защото има поне още 5 които по същия този научен начин ще ти докажат обратното.....
Белчо е избрал тези автори, доверил се на тях, споделя тяхните идеи, има последователи......абсолютно нормално няма нищо лошо в това, Петко е срещнал други автори с по различна визия........повярвал е на тях.....Дзвера мисли по-различно и така...
За добра дискусия по тема не е нужно да доказваме правората на нашата визия по-темата..............добрата дискусия ще се получи тогава когато влезеш добре подготвен, изложиш това в което вярваш и го устояваш.....но без да се мъчиш да го доказваш защото просто няма да успееш!

16.02.09
13:58

Белчо е избрал тези автори, доверил се на тях, споделя тяхните идеи, има последователи......абсолютно нормално няма нищо лошо в това, Петко е срещнал други автори с по различна визия........повярвал е на тях.....Дзвера мисли по-различно и така...

Аз не правя ли същото? Всеки човек си е прав за себе си.

Т.е ти пускаш някакво инфо за което инфо не знаеш нищо но затова че Белчо го е поствал в блога си смяташ че е достатъчно/твърдо доказателство за верноста на дадена теза.......нали ?

Какво трябва да знам за конкретната информация? Аз чета дадена статия, оценявам я според моите разбирания и тогава избирам дали да й се доверя или просто да я затворя. Не смятам, че само статията на Белчо е достатъчна, просто тя ми беше под ръка в даденият момент. Ако пак се поразровиш в началото на темата ще видиш, че съм споменал, че с едно отваряне на гугъл би могъл да прочетеш достатъчно тези, всяка все по-различна от другата, но във всички има нещо вярно.

За добра дискусия по тема не е нужно да доказваме правората на нашата визия по-темата..............добрата дискусия ще се получи тогава когато влезеш добре подготвен, изложиш това в което вярваш и го устояваш.....но без да се мъчиш да го доказваш защото просто няма да успееш!

Тук съм абсолютно съгласен с теб! Казах вече, не съм искал да убеждавам никого в моята теза. Просто вече ми е писнало да гледам по българските форуми единствено мнения, неподкрепени даже и с едно изречение!

16.02.09
16:01

Какъв вид тяга влиза най-много в краката?И повече в квадрицепса?

В квадрицепса - нормалния, щанга от земята, в бицепса(на крака) - римската тяга(изправени крака).

Поздрави!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1