Колело - натоварване

07.03.09
23:54

При какво съпротивление на колелото (велоергометъра) какво се постига? Т.е. ако въртим колелото при малко съпротивление върху какво се набляга, ако въртим с голямо на какво се набляга? По-точно не ми се получава да се изразя  :red:

08.03.09
06:56

казано от Demoman на 07.03.09, 23:54:

При какво съпротивление на колелото (велоергометъра) какво се постига? Т.е. ако въртим колелото при малко съпротивление върху какво се набляга, ако въртим с голямо на какво се набляга? По-точно не ми се получава да се изразя  :red:

малко съпротивление-разходка из тв-програмите,голямо съпротивление- наблягане върху дишането :-)

Мнението беше редактирано от малкия113 на 09.03.09 03:10.

08.03.09
07:14

Оптималното изгаряне на мазнини на велоергометър за начинаещи се определя така:
мъже:220-възраст,което е максимален пулс.Тази стойност се умножава по 0,65 за оптимално изгаряне на мазнини и по 0,75 за кондиция(това ти е пулса,който трябва да поддържаш на велоергометъра)
жени:226-възраст,отново максимален пулс.Умножава се както при мъжете.Поздрави!!!

08.03.09
07:46

Не съм от най-компетентните читатели на темата, но също съм чувал, че от 220 се вадят годините ти. Не знам колко е вярно, макар да не звучи логично да поддържаш 200 удара/мин. за 15 минути, но така съм чувал/чел.

казано от Thrashmetal на 08.03.09, 07:46:

Не съм от най-компетентните читатели на темата, но също съм чувал, че от 220 се вадят годините ти. Не знам колко е вярно, макар да не звучи логично да поддържаш 200 удара/мин. за 15 минути, но така съм чувал/чел.

Прав си от 220 вадиш годините и получаваш максимума на сърцето си.Обаче никога не се тренира за 100% при аеробните натоварвания се казват че се цели човек около 65-70% тъй като тук по важно е и самото време на натоварване.
Пример за 20 годишен трениращ
220-20= 200 пулс
200 x 0,7 = 140 удара в минута

Разбира се това е в случай че има как да го следиш и е важно за теб.Малко хора го правят просто въртят 40-45 минути и това е достатъчно.

08.03.09
12:39

казано от Иван Шишманов на 08.03.09, 08:12:

Разбира се това е в случай че има как да го следиш и е важно за теб.Малко хора го правят просто въртят 40-45 минути и това е достатъчно.

Точно това е въпросът - със какво съпротивление да въртя тези 40-45 минути?

08.03.09
12:46

Такова , което да ти позволи да поддържаш оптимален пулс. Въртиш, следиш пулса и преценяваш.

08.03.09
14:09

И сега логичния въпрос - какво ми трябва, за да си следя пулса? :red:

08.03.09
14:38

казано от Demoman на 08.03.09, 14:09:

И сега логичния въпрос - какво ми трябва, за да си следя пулса? :red:

Ами да си сложиш ръцете на пулсметъра , който представява метална ръкохватка на рогата на колелото . Ако нямаш ... нямам идея :(

08.03.09
14:47

Дори и най елементарните кардио уреди имат пулсметър. Иначе продават отделно.

08.03.09
19:51

Няма пулсметър в залата, в която ходя. Някаква идея за цена на пулсметър и къде да го търся? :)

08.03.09
22:17

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/product_info.php?manufacturers_id=52&products_id=643

Сигурно има и други. Виж в гугъла.

Demoman недей се вглъбява толкова много в това нещо.Върти така, че да не ти е свръх лесно и така, че да не ти е свръх трудно все пак идеята не е да припаднеш на колелото.Аз напимер въртя две минути на ниска степен после включвам на висока въртя докато се натоваря добре после по преценка намалям степента за минута две и после пак качвам, всичко е по преценка. Неможеш да правиш всичко по учебник все пак твоето тяло не е като моето нито като на този писал учебника. Малко хора правейки аеробика следят чак толкова нещата. То понякога е по важно изобщо да въртиш отколкото как и колко въртиш.

09.03.09
16:49

А пулса си можеш да го измериш, ако има часовник. Въртиш 5-10 минути, след това измерваш в рамките на 15 секунди и умножаваш по 4. Но наистина, най-добрият е вариант да усетиш за себе си темпото, което можеш да поддържаш за 30-40 минути.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1