09.03.09
18:14
Според вас кое оказва по - голямо натоварване? Четох някъде, че имало някаква разлика... Примерно сега времето се стопля и се чудех дали не е по - добра идея да се тича навън? От друга страна навън няма лента, която да се движи постоянно и да стимулира това да продължаваме да бягаме, т.е много по - лесно може да се спре примерно. Вие какъв избор сте направили за вас, не говорим за няколкото минути тичане преди тренировка с тежести тях е ясно че няма как да ги направите навън, но да речем само кардиото къде предпочитате да си го правите и кое мислите, че е по - ефективно? Също така ме притеснява, че май за начинаещ би било трудно да се контролира степента на натоварване... когато няма машина, която да го прави.
Темата беше редактирана от c0m3w1thm3 на 09.03.09 18:16.
Ще кажа следното:Преди тичах в залата доста често-държах се добре,излезнах навън да тичам-доста тегаво ми стана нещо.Друг е въпроса,че например ако си с приятел в парка,ще поспрете да загледате задника на момчето/момичето което минава покрай вас,ще загледате птичките,ще напсувате някой или някоя и така се губи темпото....Добър вариянт за лятото е следното:Тичане навън,вело в залата,тичане в залата и така да се не падат две тичания подред....
на вън винаги е по добре, но през лятото си е истинско изпитание на тези температури за това зима и лято може да се пробва в зала а пролет и есен на вън .
Мразя да тичам в зала!или в кръг, чуствам се като хамстерче , но обичам да тичам в парк или в гора по трудно е но лично на мен ми е по приятно
09.03.09
20:37
Незнам каква е разликата,но на открито е по-добре според мен
Опитвам се да бягам колкото мога по-често в парка. Общо взето като се затопли времето съм в парка всеки ден или през ден (зависи). По-рано тичах и в залата. Като ефект мисля, че разлика трудно може да се направи. Лично аз се чувствам по-добре докато тичам на открито и гледам природата. Действа ми много по-успокояващо. Когато бягам в залата, даже да е отворен прозореца, пак въздухът не е толкова чист колкото е в парка.
10.03.09
08:22
Бягането на пътека не е истинско бягане.
На пътека може да се бяга повече време при едно и също темпо и наклон.
Но ако целта е просто сваляне на килограми—най-доброто е това, което е най-удобно—пътека, вело, въже, навън, няма значение...
Мнението беше редактирано от theykilledkenny на 10.03.09 08:23.
Аз лично съм за тичането на открито, и на пътека тичам, но по хубаво е на открито :) а и със сигурност е много по натоварващо на открито все пак :)
Мнението беше редактирано от Vess на 10.03.09 10:01.
определено на вънка е по добре особенно рано сутрин.За менене няма по хубаво не6то от ти4анет навън ;-P
Тичане на открито, особено пък в парк, т.е. леко неравен терен си е отлично упражнение!
казано от c0m3w1thm3 на 09.03.09, 18:14:
Според вас кое оказва по - голямо натоварване? Четох някъде, че имало някаква разлика... Примерно сега времето се стопля и се чудех дали не е по - добра идея да се тича навън? От друга страна навън няма лента, която да се движи постоянно и да стимулира това да продължаваме да бягаме, т.е много по - лесно може да се спре примерно. Вие какъв избор сте направили за вас, не говорим за няколкото минути тичане преди тренировка с тежести тях е ясно че няма как да ги направите навън, но да речем само кардиото къде предпочитате да си го правите и кое мислите, че е по - ефективно? Също така ме притеснява, че май за начинаещ би било трудно да се контролира степента на натоварване... когато няма машина, която да го прави.
на чист въздух си е наи добре, а и пътеката е много еднообразна, относно изказването ти не виждам как една лента може да те спре ако ти самия нямаш воля да тичаш. Предлагам ти друг стимул отиди някъде на отсечен терен примерно по някакъв планински път тичаи 3-4 км в едната посока и на връщане ше имаш стимул че дет се вика треа се върнеш :D
10.03.09
13:09
Е то е близко до ума Че навън си е най яко. Ти като си тръгнал да бягаш нема да са разконцитроваш има други хора дето бягат и дишаш Чист вуздух а в залата всеки втори пръЧ вонти от пот и спарен въздух. Затуй ти може да бягаш 30 мин. на путека а навун и 5 неможеш .
когато е студено не тичам - връткам си велото в къщи, а когато става времето - навън. като тръгна съм като кон с капаци - тичам от точка А до точка В и обратно. не позволявам на нищо да ме разсейва ;)
Естествено че на открито е по-добре!
Винаги съм се чудил на хората които предпочитат да правят кардио на закрито във фитнесите... Малко са местата където кардио-то е отделено от силовата част.. а там където са заедно наистина положението е много зле. А още по-малко са местата където се чисти редовно ( да речем на всеки кръгъл час да се минава с мокър парцал да обира мърсотията от пода ).
Някой ще каже че на открито ( да речем в рамките на СФ ) е същата работа.. да ама не.. колкото и да е мръсен въздухът в СФ, в залата е в пъти по-зле ( откъм съдържание на твърди частици и наситеност с кислород ).
Борисовата градина примерно е едно доста добро място. Там може да се каже че си има мини биосфера, макар и в близост до центъра. Лошата страна е че настилката е асфалт и може да се появат болки в ставите.
Друго перфектно място на минути от СФ е Панчерево.
Бтв.. бях чул че има някъде кардио зала с озонатори?
18.03.09
07:44
Ако става въпрос за това къде е по-здравословно и къде въздухът е по-чист, несмнено това е навн.
Относно въпроса на c0m3w1thm3 за натоварването при различите видове тичане - може да е еднакво натоварващо и на двеъе места. Мисля, че няма по-добра “машина” дозираща натоварването от нашето тяло, така, че не винаги ни е необходима пътека, която да го прави. Има много други критерии - пулсова честота, дишане, чисто субективно усещане, за определянето на които не е нужен кой знае какъв опит.
Освен това тичането на открито и то по терен, преминаващ през различни райони е перфектният вариант за тренировка на сърдечно-съдовата система (кардио тренировка). Промяната в наклона на трасето води до промяна в сърдечната честота по време на тичане, което засилва адаптационните й възможности. Да не говорим за чистия въздух, зеленината, това, което чуваш около себе си и т.н.
Аз имам щастието на живея близо до Витоша и бих заменил тичането в планината с нищо друго. През зимата просто не тичам, но не мога да си представя да го правя в залата.
Моят съвет е да избереш тичане навън.
Поздрави!
18.03.09
08:31
А какво ще кажете за тичането с тежести? :) Прави ли го някой?
казано от c0m3w1thm3 на 18.03.09, 08:31:
А какво ще кажете за тичането с тежести? :) Прави ли го някой?
Освен ако не гониш спортни цели не ти трябва...Бягането с тежести на краката натоварва още повече глезените... За ръцете евентуално може, но тежестите трябва да са достатъчно малки - и пак не виждам особен смисъл