Вместване на мъртва тяга?

Да си призная досега ме беше страх да вкарвам мъртвата тяга в програмата си,главно заради страх от контузии и т.н.Ама май времето и вече дойде.Въпроса ми е на мястото на кои упражнения да я сложа?
Програмата ми е:
Набирания с широк надхват
Набирания с подхват
Мечка/Хоризонтален скрипец - редувам ги през седмица
Гребане с дъмбел
Хиперекстензии

Ясно е,че заради мъртвата тяга екстензиите отпадат,но кое от другите да махна.

03.04.09
20:41

Някой слагат тягата първа-защото тогава имаш най-много сила, но ако не си загрял добре може наистина да се контузиш.Други като последно защото тогава се предполага че си загрял добре и риска е по-малък.Щом сега ще го въвеждаш по добре го сложи накрая,мисля че няма да започнеш с големи тежест така че не ти трябва сила толкова.Съвет работи първо за техника и тогава вдигай тежко.

май ще махна хиперекстензиите и набирането подхват.Този ред на упражненията приемлив ли е?
Набирания с широк надхват
Хоризонтален скрипец/Мечка
Гребане с дъмбел
Мъртва тяга

04.04.09
10:42

Здравей!
Както каза Biad__, някой я слагат в началото, други в края на тренировката. Моето мнение е, че ако тяга се изпълнява тежко, то по-добре е да бъде като последно упражнение, защото когато аз съм изпълнявал тежка тяга, след това краката ми треперят на останалите упражнения и кръста го чувствам изморен. Поради травма в коляното ми се налага да правя тягата с по-малко килограми, което от своя страна позволява да я изпълнявам когато си поискам като поредност в програмата. Така, че ти прецени.
Ако решиш да правиш тяга, махни хиперекстензиите.
Набирането с широк хват да остане, набирането с тесен може да отпадне. Гребането с дъмбел и мечката са упражнения, които товарят/акцентират върху една и съща част на гърба - средата. Затова ако искаш ги редувай през тренировка. Вместо едното от двете, добави гребане с лост.

Кое упражнение може да се използва като алтернатива на гребането с щанга,нямам симпатии към него.

04.04.09
15:23

Ако искаш я сложи 1-ва в този тренировъчен ден и махни хиперекстензйите. Ако не остави си деня така а прави мъртва тяга в друг ден например с крака, хем ще комбинираш мъртва тяга за крака..

04.04.09
15:53

казано от RogerF на 04.04.09, 14:17:

Кое упражнение може да се използва като алтернатива на гребането с щанга,нямам симпатии към него.

Гребане с дъмбел ;)

Подредбата може да е следната:
Набирания
Гребане с щанга/дъмбел
Долен скрипец
Тяга

04.04.09
16:12

казано от Емил Начев на 04.04.09, 15:59:

казано от Стоянчо на 04.04.09, 10:42:

Здравей!
....

Ами една серия хиперекстензии примерно, без допълнителна тежест, преди тягата, за раздвижване на кръста и дългите гръбначни мускули?

За загравка? Да може но немисля че ще имаш ефект от тая серия (само губене на време). По добре разтегни кръста/краката хубаво и направо прави загрявки с мъртва тяга. Слагаш по леки закряваш, прави 2 серйики за да загрейш и после вече слагай голяма тежест. Но това само може да навреди ако незнаеш правилната техника на мъртвата тяга и можеш да имаш последствия.

казано от Гошко на 04.04.09, 15:53:

Гребане с дъмбел ;)

Подредбата може да е следната:
Набирания
Гребане с щанга/дъмбел
Долен скрипец
Тяга

Най-вероятно така ще направя.Само където ще разменя местата на гребането с дъмбел и скрипеца,защото досега винаги скрипеца съм го правил първи.

04.04.09
18:39

казано от Гошко на 04.04.09, 15:53:

Гребане с дъмбел ;)

Не, това не е вярно!!! Гребането с дъмбел се “покрива” с мечката и акцентира на средната част на гръбните мускули, които са по-близо до гръбнака. За разлика от това, гребането с лост е за широкия гръбен м. (перки).
Следователно и двете трябва да са в тренировката!

казано от Емил Начев на 04.04.09, 15:59:

казано от Стоянчо на 04.04.09, 10:42:

Здравей!
....

Ами една серия хиперекстензии примерно, без допълнителна тежест, преди тягата, за раздвижване на кръста и дългите гръбначни мускули?

Както прецениш, но загрявката може да се направи и със самата мъртва тяга, но с леки килограми.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 04.04.09 18:41.

04.04.09
18:46

Аз пък ти препоръчвам да не почваш от първите тренировки да слагаш каквито и да е килограми ,освен лоста.Нека някой да ти покаже и точно как се изпълнява ,защото техниката трябва да е идеална.И кръстът да е стегнат.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1