кога се прави голямата почивка?

27.01.05
17:25

ако въобще се прави. имам предвид напълно спиране на тренировките проимерно за месец. на кви периоди се прави.

27.01.05
17:29

Интуитивно може да се направи. Около месец почивка няма да има негативни последици, ако ядеш както трябва. Прави се примерно веднъш в година за да си почине организма.
по-здрави

27.01.05
20:19

Нямам мнгоо опит (т.е. по-малко е от година), но ми се струва, че не е лошо да е дори по-често от един път годишно тази “голямата” почивка - примерно на 6-7 месеца.
Аз точно това направих (правя сега де - все още си почивам) и има ефект - качих видимо маса за много кратко време (което значи че съм претренирал преди).
Вярно, че спрях заради болест (настинка, ама като те хване здраво си е лоша), но така или иначе си мислех да спра за 2-3 седмици.
Та да спра да се разливам  -  съгласен съм наполовина с Емил - с добро хранене по време на почивката в никой случай няма да има лош ефект (даже напротив, все пак свикналия на трениране мускул се стресира малко като му дадеш почивка - поне така си го обяснявам аз), но по-често то 1 път в годината ми се струва по-подходящо

27.01.05
21:03

Ами то си е зависи и от стажа братле. Но като се натрупа опит вече се знае от какво има нужда организма за да постига целите.
по-здрави

SS

27.01.05
21:16

Аз съм на мнение, че може да не е само голяма. Можеш да си почивам на 3,4 месеца за около седмица-две. А за голямата, лятото е най-подходящото време - жега, не ти се тренира (а и не е особенно полезно), пътуваш наляво надясно и така..

27.01.05
23:53

Доколкото съм чел а и правил чат пат на 3 месеца 1 седмица е ексра при мене даже след почивката се вдига и силата следствие на въстановяването на организма.Ако си тренирал редовно и не тренираш 1 седмица ти иде да влезеш с шут в залата и да направиш адска тренировка
извод: въстановяване + мотивация

28.01.05
09:13

Някои варианти:
1. След три седмици тренировки, четвъртата се тренира с 50% натоварване или се почива
2. След месец тренировка се отдаваш на пълна почивка за седмица
3. Интуитивно - след завършване на даден цикъл (3 седмици до 3 месеца - зависи) се почива по усмотрение от една до 4 седмици. Ако цикълът е дълъг (3 месеца) отново по инстинкт може да се приложат точки 1 и 2 по време на самия цикъл.
Поздрави!
ПС - Голямата почивка си се прави тогава, когато си постигнал целите си за годината, което при добър план трябва да е някъде по времето, когато се ходи на море, но смятам, че са единици хората от форума, които си правят целогодишни планове за тренировка и е безсмислено да се задълбочаваме в разсъждения по този въпрос.

28.01.05
11:41

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Доколкото съм чел а и правил чат пат на 3 месеца 1 седмица е ексра при мене даже след почивката се вдига и силата следствие на въстановяването на организма.Ако си тренирал редовно и не тренираш 1 седмица ти иде да влезеш с шут в залата и да направиш адска тренировка
извод: въстановяване + мотивация

напълно съм съгласен с теб и аз правя така  :wink:
и наистина мотивацията е голяма и влизаш в залата с голям хъс

28.01.05
13:51

Аз пък правя почивка за около 3 седмици по коледа и нова година,след това лятото за около 2 месеца и така си ми е супер.Е вярно,че 2 месеца е дълъг период,ама  просто нямам възможност.

29.01.05
01:23

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]ти иде да влезеш с шут в залата и да направиш адска тренировка!

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Не е задължително да спираш.Иначе аз винаги спирам на 1 август (тогава ходя на море) до 20 август горе долу.Само че колкото повече почиваш толкова повече те домързява.Може и да не спираш - ще играеш леко и с малко серий.

29.01.05
17:21

Състезателите обикновенно правят своите почивки след състезанието и всеки си  избира  колко да са обикновенно по седмица две. До колкото съм чел в “Енциклопедия на културизма” то почивката се явява преходния период,като дават за България и се саобразяват с климатичните особенности то периода наи добре е да е  от 15 август до 15 септември. иначе и ти сам може да си измислиш кога да е

29.01.05
18:12

Почивката от време на време не е само препоръчителна а задължителна според мен за да може организма да се нормализира и въстанови

DM

29.01.05
19:32

Здравейте
ами има един тренировъчен план където голямата почивка предизвиква свръхкомпенсъциата,
но това не е за всеки организъм, та планът е 2-3 седмици без паузи много интензивна тренировка, 1 седмица пауза,и така нататък, обаче този вид тренировка трябва да се регулира умишлено и изисква познания върхо тялото, но все пак е един от фундаменталните тренировачни системи
иначе по принцип едноседмични или двуседмични почивки се отразяват на организма доста добре, аз мисля че всеки трябва сам да си прецени кога му е реда за една такава почивка, тези неща се чувстват някак си
стан

31.01.05
12:34

Съгласен съм, че почивката може и на месец даже, и че си е добре по усет. Но не съм много съгласен с тоя стандартен период за почивка - лятото (и както някои беше написал - 15 август до 15 септември). Лятото според мен е хубаво време за качване на маса (при това качествена, без много мазнини). Аз лично така направих. Релеф е хубаво да си имаме за лятото => релеф се праи напролет. След средата на лятото какво пречи да се тренира за маса - за 1 месец няма да се омажеш и да ти замине релефа, пък масата не пречи да я има. Пък поради по-големите калорийни разходи лятото (спортуване най-вече) е по-лесно да се поддържаш изчистен според мен.
Ако някой не е съгласен да ме опровергае, това все пак е само мое мнение на неопитен човек. Ако се окаже че не съм прав си е пак полза ;-)

31.01.05
19:20

Аз пък на всеки 2 месеца тренировка, правя по 2 седмици почивка и доста добре ми действа...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1