27.01.05
17:25
ако въобще се прави. имам предвид напълно спиране на тренировките проимерно за месец. на кви периоди се прави.
Интуитивно може да се направи. Около месец почивка няма да има негативни последици, ако ядеш както трябва. Прави се примерно веднъш в година за да си почине организма.
по-здрави
Нямам мнгоо опит (т.е. по-малко е от година), но ми се струва, че не е лошо да е дори по-често от един път годишно тази “голямата” почивка - примерно на 6-7 месеца.
Аз точно това направих (правя сега де - все още си почивам) и има ефект - качих видимо маса за много кратко време (което значи че съм претренирал преди).
Вярно, че спрях заради болест (настинка, ама като те хване здраво си е лоша), но така или иначе си мислех да спра за 2-3 седмици.
Та да спра да се разливам - съгласен съм наполовина с Емил - с добро хранене по време на почивката в никой случай няма да има лош ефект (даже напротив, все пак свикналия на трениране мускул се стресира малко като му дадеш почивка - поне така си го обяснявам аз), но по-често то 1 път в годината ми се струва по-подходящо
Ами то си е зависи и от стажа братле. Но като се натрупа опит вече се знае от какво има нужда организма за да постига целите.
по-здрави
27.01.05
21:16
Аз съм на мнение, че може да не е само голяма. Можеш да си почивам на 3,4 месеца за около седмица-две. А за голямата, лятото е най-подходящото време - жега, не ти се тренира (а и не е особенно полезно), пътуваш наляво надясно и така..
Доколкото съм чел а и правил чат пат на 3 месеца 1 седмица е ексра при мене даже след почивката се вдига и силата следствие на въстановяването на организма.Ако си тренирал редовно и не тренираш 1 седмица ти иде да влезеш с шут в залата и да направиш адска тренировка
извод: въстановяване + мотивация
Някои варианти:
1. След три седмици тренировки, четвъртата се тренира с 50% натоварване или се почива
2. След месец тренировка се отдаваш на пълна почивка за седмица
3. Интуитивно - след завършване на даден цикъл (3 седмици до 3 месеца - зависи) се почива по усмотрение от една до 4 седмици. Ако цикълът е дълъг (3 месеца) отново по инстинкт може да се приложат точки 1 и 2 по време на самия цикъл.
Поздрави!
ПС - Голямата почивка си се прави тогава, когато си постигнал целите си за годината, което при добър план трябва да е някъде по времето, когато се ходи на море, но смятам, че са единици хората от форума, които си правят целогодишни планове за тренировка и е безсмислено да се задълбочаваме в разсъждения по този въпрос.
28.01.05
11:41
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Доколкото съм чел а и правил чат пат на 3 месеца 1 седмица е ексра при мене даже след почивката се вдига и силата следствие на въстановяването на организма.Ако си тренирал редовно и не тренираш 1 седмица ти иде да влезеш с шут в залата и да направиш адска тренировка
извод: въстановяване + мотивация
напълно съм съгласен с теб и аз правя така :wink:
и наистина мотивацията е голяма и влизаш в залата с голям хъс
Аз пък правя почивка за около 3 седмици по коледа и нова година,след това лятото за около 2 месеца и така си ми е супер.Е вярно,че 2 месеца е дълъг период,ама просто нямам възможност.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Не е задължително да спираш.Иначе аз винаги спирам на 1 август (тогава ходя на море) до 20 август горе долу.Само че колкото повече почиваш толкова повече те домързява.Може и да не спираш - ще играеш леко и с малко серий.
Състезателите обикновенно правят своите почивки след състезанието и всеки си избира колко да са обикновенно по седмица две. До колкото съм чел в “Енциклопедия на културизма” то почивката се явява преходния период,като дават за България и се саобразяват с климатичните особенности то периода наи добре е да е от 15 август до 15 септември. иначе и ти сам може да си измислиш кога да е
Почивката от време на време не е само препоръчителна а задължителна според мен за да може организма да се нормализира и въстанови
29.01.05
19:32
Здравейте
ами има един тренировъчен план където голямата почивка предизвиква свръхкомпенсъциата,
но това не е за всеки организъм, та планът е 2-3 седмици без паузи много интензивна тренировка, 1 седмица пауза,и така нататък, обаче този вид тренировка трябва да се регулира умишлено и изисква познания върхо тялото, но все пак е един от фундаменталните тренировачни системи
иначе по принцип едноседмични или двуседмични почивки се отразяват на организма доста добре, аз мисля че всеки трябва сам да си прецени кога му е реда за една такава почивка, тези неща се чувстват някак си
стан
Съгласен съм, че почивката може и на месец даже, и че си е добре по усет. Но не съм много съгласен с тоя стандартен период за почивка - лятото (и както някои беше написал - 15 август до 15 септември). Лятото според мен е хубаво време за качване на маса (при това качествена, без много мазнини). Аз лично така направих. Релеф е хубаво да си имаме за лятото => релеф се праи напролет. След средата на лятото какво пречи да се тренира за маса - за 1 месец няма да се омажеш и да ти замине релефа, пък масата не пречи да я има. Пък поради по-големите калорийни разходи лятото (спортуване най-вече) е по-лесно да се поддържаш изчистен според мен.
Ако някой не е съгласен да ме опровергае, това все пак е само мое мнение на неопитен човек. Ако се окаже че не съм прав си е пак полза ;-)