11.04.09
15:53
Искам да ви попитам кой е най-добрият начин да се науча да издържам да тичам, много, ама наистина много.
11.04.09
16:11
като тичаш много,ама наистина много :) аз започвам с бавно темпо и го подържам постоянно в първите дни ако съм ръждясал малко.болката в краката не е голяма работа,ама болката в далака и в областа на корема си е кофти и винаги спирам като ме заболи много.важното е да знаеш че в началото винаги картинката е жалка.1лято обаче всяка сутрин ходих в 7-8 часа да бягам всеки ден като по часовник,за 3месеца редовно бягане имах чуството че мога да обиколя земята за 1 ден с бягане.
11.04.09
16:23
Емил не сте ме разбрал правилно, то и аз не се изказах правилно де.Н е ми трябва да мога да тичам с 1 темпо, ами просто да издържам разбирате ли?Да издържам няма значение спринт или каквото и да е бягане просто питах за издръжливост, стамина.. Благодаря на отзовалите се. Само да ви попитам казвали са ми, че се вдишва през устата а се издишва през носа, има ли нещо вярно и ако да, защо?
11.04.09
16:24
тва не беше ли в плуването??
11.04.09
16:27
Може и в плуването да го има, но аз и за бягането съм го чувал поне за футбола са ми казвали, че е така, ама то футбол,баскет и т.н. все с ие тичане.. ама не знам как стоят нещата, за това чакам вие да ми кажете.
Носът е за дишане, устата за ядене. Дишенето през уста се ползва, когато през носа не е достатъчно, тоест при големи натоварвания и в плуването...
казано от JustSmiLe на 11.04.09, 16:23:
Само да ви попитам казвали са ми, че се вдишва през устата а се издишва през носа, има ли нещо вярно и ако да, защо?
Тамън обратното.
11.04.09
21:09
JustSmiLe - 11.04.2009, 18:23
Само да ви попитам казвали са ми, че се вдишва през устата а се издишва през носа, има ли нещо вярно и ако да, защо?
Ти така можеш да глътнеш някоя муха, а за да издържяш много бягай с бавно темпо продължително :)
11.04.09
21:35
Според мене волята :)
12.04.09
08:41
http://www.bb-team.org/articles/1588/
виж това.Ако 60 минути без спиране не са ти достатъчни,не знам.Прекаленото бягане не е много хубаво,защото започваш да гориш и мускули.Виж само маратонците на какво приличат.
поздрави
Ами за да ти4а6 много ти трябва “въздух”.А въздуха се прави трудно!С бягане и бягане и пак бягане.Ти какво на какво бягане иска6 да издържа6? На кросово е по-лесно,но неависимо какво е бягането примерно прави..30 мин крос и после няколко спринта примерно.Спринтовете на дълго(100) метра 6те ти дадът “въздух”
Просто трябва да имаш воля да издържиш до към 2-3км и тогава мускула свиква и не те боли и можеш да издържиш много след това ама не трябва да тичаш и прекалено бавно защото тогава неможеш да издържиш много не тичай под 7-8км/ч
Би било добре да дефинираш мноого, ама наситина мноого - или като дистанция или като време...
Когато аз започвах да тичам, издържах макс 20 мин, около 3-4 км, доста бавно темпо. Постепенно привикнах (за около 2седмици, да кажем) и увеличавах разстоянието, докато стигна до оптималното за мен сега - 8-9 км за около 40 мин.
Беше ми най-трудно да се науча да дишам - вдишваш през носа, издишващ през устата. Гледаш да дишаш дълбоко, с диафрагмата, на всяка 3та-4та крачка. Ако дишаш плитко (само с дробовете), се изморяваш много по-бързо и мисля, че, понеже не поемаш достатъчно кислород, преминаваш в анаеробен режим на осигуряване на енергия => изчерпваш гликогена и те заболява рязко в дясно (това дето му викаме далак, ама то май си е черния дроб от изчерпване на гликогена)