Пърженe - масло ?

28.06.09
09:06

Ето , че и аз имам проблем с храненето :) От 3-4 седмици насам си правя яйца ( 15бр. дневно ) само на тиган с 10гр. масло . От тогава , обаче все си мисля , че е неправилно , все пак е пържено ... Та , кажете ми дали е доспустимо пърженото в масло или да се насоча към тефлон? А и да кажа , че спазвам ВМ-НВД , но това няма отношение към въпроса :)

28.06.09
09:14

Тефлон най-добре,но аз съм против вманиачаването и “живота” в една диета... ;) Можеш да си позволяваш понякога и пържено с мазнина.

28.06.09
09:27

С масло е друга работата, със свинска мас и масло спокойно можеш да направиш едни яйца - по-устойчиви са на температурата, пък за яйцата не ги насилваш кой знае колко, все пак не е продължителен процес, за 3-4 минути са готови. Проблемът е с олио и разни други растителни боклуци да не ги правиш, че те даже без да ги нагряваш са шит.
Тефлонът е кофти малко, но и на тефлон става, и на обикновен тиган - но с масло и в двата случая, иначе стават сухи. Само ме притеснява, че ти е малко маслото май - 10 грама като си го представям е едно нищо, смело слагай по 40-50 - стават доста по-добри яйцата :)

28.06.09
10:55

Аз на 3 яйца 1 сл масло, иначе не се усеща :)
Слагай спокойно без да се замисляш ;)
Успех.

28.06.09
11:16

И със зехтин става добре, само малко качествата му заминават...

28.06.09
12:26

Ами tonu ми беше споменал , че растителните мазнини се окисляват , докато животиснките - не. Значи продължавам в същия дух и това е :) Благодаря.

TR

28.06.09
12:39

Те не се окисляват , те са си вече окислени :) Качеството на олиото и като цяло на растителните мазнини е когато са сурови. Дори и печените ядки не са полезни. Така ,че дали ще е пържено с масло и пържено с олио е все едно. Не прекалявай с него 10-20 грама са предостатъчно като имаме предвид ,че приемаш доста друга храна. Ако си на ВМ-НВД става и повече масло. Единствения + на маслото пред олиото е ,че е малко по-некалорично (и по-вкусно според мен).
Ако става на въпрос за това кое е най-добре , гледал ли си филма с Рони Колман в който “пържи” на тефлонов тиган белтъци и после си мие тигана ? :D :D :D

28.06.09
12:43

Не съм го . Ще ми е интересно да видя :)

28.06.09
13:04

казано от TrainHard на 28.06.09, 12:39:

Те не се окисляват , те са си вече окислени :) Качеството на олиото и като цяло на растителните мазнини е когато са сурови. Дори и печените ядки не са полезни. Така ,че дали ще е пържено с масло и пържено с олио е все едно. Не прекалявай с него 10-20 грама са предостатъчно като имаме предвид ,че приемаш доста друга храна. Ако си на ВМ-НВД става и повече масло. Единствения + на маслото пред олиото е ,че е малко по-некалорично (и по-вкусно според мен).
Ако става на въпрос за това кое е най-добре , гледал ли си филма с Рони Колман в който “пържи” на тефлонов тиган белтъци и после си мие тигана ? :D :D :D

1) Качествaтa на олиото и при термична обработка, и в сурово състояние (не е много ясно кога е сурово, ама да го кажем, че за необработвано става дума) са зле, да не кажем че ги няма. Печените ядки също не са стока, така е. Как от тези 2 неща обаче следва третото? Все едно било дали ще е с масло или с олио? Когато правиш такова изказване, противоречащо на кажи-речи всички познати изследвания и опит на хората, занимаващи се с тези неща, би трябвало да има някаква много сериозна аргументация, за да се вземе насериозно. Така че - на базата на какво го твърдиш това? Аргументация свързана нещо със свойствата на двете, със свойствата на животинските спрямо растителните мазнини при висока температура, нещо изобщо като факти да приложиш към такова изкаване? ... Или маслото и него го броиш растителна мазнина? Все едно..
2) Страхотен плюс наистина  :lol: Защо не почетеш повече по въпроса с мазнините, преди да се изказваш по темата? Масло и олио били все едно, само калориите и вкуса ги различавали.. докъде стигнаха нещата...
И между другото, Рони Колман не е точно от хората, от които би искал да се учиш на хранене, повярвай ми. Като за начало се насочи към неща, писани/правени от хора, които разбират за какво става дума, пък филмите с белтъците и тефлоновите тигани на културистите ги остави на първо време. С тях може да се забавляваш после, когато понаучиш кое как - засега, както е видно, може да останеш с много погрешни представи от там.

Мнението беше редактирано от G33K на 28.06.09 13:06.

TR

28.06.09
13:52

Аз сам немога да оценя моите познания. Но ти казваш ,че “растителните боклуци” са лоши дори и ненагряти. Това дали е вярно ? А маслото е полезно така ли ?! Мислех ,че ненаситените са полезни а наситените вредни. Ти явно ми казваш друго.
Незнам дали да вярвам на теб(пишеш това) или да вярвам на всички тенденций за мазнините -  да са занижени. И да се използват малко само ненаситени мазнини. Да наистина , кои е Рони Колман та да гледам от него ? И абсолютно всички културисти предполагам намазват един тиган със 100 грама масло или сланина слагат яйцата и нагъват? Така се става с малък процент подкожни мазнини !
Чета мненията в този форум от отдавна , знам ,че си привърженик на ВМ-НВД ,но това е твое мнение не го втълпявай в главите на другите.
Ще може ли да ми дадеш информация където да прочета как маслото е полезно а растителните мазнини-боклуци ?

28.06.09
14:48

казано от TrainHard на 28.06.09, 13:52:

Но ти казваш ,че “растителните боклуци” са лоши дори и ненагряти.

казано от G33K на 28.06.09, 09:27:

Проблемът е с олио и разни други растителни боклуци да не ги правиш, че те даже без да ги нагряваш са шит.

Забележи, не “растителните боклуци”, а НЯКОИ растителни боклуци. Всички рафинирани като за начало, примерно. Но не всичко растително е боклук, не съм го казвал - примерно зехтинът е ОК (не всичкия, че и там някои много ги преработват). Но дори читавите растителни (и зехтинът в това число) НЕ СА подходящи за термична обработка, защото са много по-неустойчиви на висока температура. Докато маслото и другите наситени мазнини 3те минути за които стават едни бъркани яйца не ги усещат.

Незнам дали да вярвам на теб(пишеш това) или да вярвам на всички тенденций за мазнините -  да са занижени.

ВСИЧКИ тенденции предполага да си много навътре в нещата и да ги следиш отблизо. Про положение, че сам признаваш че не е така, откъде идва тази увереност? Кварталните билдъри със сигурност не са всички тенденции, а просто благодатна почва за утвърждаването на много митове - а главно те се пазят от всичко мазно като дявол от тамян. Пък ти можеш да вярваш на каквото искаш, конкретно аз не целя да те убеждавам в нищо - само ти препоръчах да не се изказваш толкова категорично без аргументация, защото отстрани не изглежда сериозно.

Да наистина , кои е Рони Колман та да гледам от него ? И абсолютно всички културисти предполагам намазват един тиган със 100 грама масло или сланина слагат яйцата и нагъват? Така се става с малък процент подкожни мазнини !

Ами наистина кой е? Не съм срещал из тези среди да го споменават като авторитет по биохимия или нещо друго. Нито кой да е друг културист от тези, които визираш (иначе има). Отделно, че да се учиш на хранене от хора, които буквално живеят на инжекции и лекарства не ми изглежда много смислено. Не вярвам да искаш да си в неговото здравословно състояние, така че спокойно можеш да игнорираш повечето от хранителните му навици. А за малкия процент мазнини - аз съм с около 8, и ям поне едно 300 грама масло дневно.. ако спра печените картофи процентът ще стане и по-нисък, гаранция. Така че не виждам какво пречат мазнините от храната на подкожните ти мазнини специално.

Чета мненията в този форум от отдавна , знам ,че си привърженик на ВМ-НВД ,но това е твое мнение не го втълпявай в главите на другите.

Нищо не втълпявам, в случая човекът сам си е избрал да се храни по-високомазнинно и му казвам да не се притеснява от кратката термична обработка на маслото (който искаш питай, където искаш чети, специално по въпроса с термичната обработка на наситени и ненаситени митология няма). На теб пък ти казвах да не се изказваш гръмко без аргументация. На никой нищо не втълпявам, хората си имат глави за да си ги ползват. Колкото до материалите - преди си играех да пускам и цитирам някакви неща за холестерол, мазнини и т.н. но не си ги пазя на компютъра тия неща и сега няма да седна да ровя кое къде е било, понеже си имам и друга работа на тоя компютър посред сесия. Така или иначе никой не те кара да си променяш вижданията, само да ги аргументираш.
edit : Айде малко само за преработените масла и олио и т.н. -> http://www.drmirkin.com/nutrition/9483.html . Съотношението омега 6 : омега 3 е нещо немаловажно, а колкото повече от бутилираните течни мазнини има в храната ти, толкова повече се отдалечава от правилното. Друг е въпросът, че статията не е съвсем коректна, защото са премълчани част от източниците на омега 3 (жълтъците на истинските яйца примерно), но карай ;) Важното е, че за олио говорехме.. важното е да се яде минимално преработена храна - растителна или животинска, без значение. Семките на слънчогледа от питата - ОК, ама под формата на олио вече е твърде различно. Докато маслото примерно можеш да си го избиеш от млякото в домашни условия и то лесно - за каква преработка говорим тогава? И кое е естествения продукт - олиото или маслото?

Мнението беше редактирано от G33K на 28.06.09 15:12.

28.06.09
14:55

Хайде малко за холестерола че ми стана интересно :)))
http://homodiet.netfirms.com/q_a/cholesterol_level.htm
http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
http://daobg.com/forum/index.php?showtopic=14255

@Геек- аз си ги пазя /хехе/

28.06.09
15:28

Ще може ли да ми дадеш информация където да прочета как маслото е полезно а растителните мазнини-боклуци ?

Извинявам се, че се намесвам, но ето малко материали:

Масло - http://www.bodyecology.com/07/07/05/benefits_of_real_butter.php

“Полезните растителни мазнини” - http://www.thescreamonline.com/essays/essays5-1/vegoil.html

Изводът е яжте наситени мазнини, мононаситени мазнини и малко полиненаситени (омега 3 - рибено масло).
В продукти изглежда така: 80-90% животински мазнини + 10-20% студенопресован зехтин (и орехи, но не са задължителни).

TR

28.06.09
16:17

Квартални билдъри не познавам. Виждам какво ядът бодибилдърите и никъде невиждам наситени и транснаситени мазнини.Аргументирам се с тях. На друго не вярвам.
Това дали олиото е истинско или не е незнам. Казвам какво би трябвало да бъде.

28.06.09
16:33

казано от TrainHard на 28.06.09, 16:17:

Квартални билдъри не познавам. Виждам какво ядът бодибилдърите и никъде невиждам наситени и транснаситени мазнини.Аргументирам се с тях. На друго не вярвам.
Това дали олиото е истинско или не е незнам. Казвам какво би трябвало да бъде.

Аргументираш се с практиката на болни хора, и то именно за хранене? Добре. Следвай техния пример, евентуално ще получиш подобни на техните резултати ... какво повече мога да ти кажа? Не вярваш с резултатите на хора, които за това са учили, които с това се занимават (да изследват, не да наливат в себе си), а вярваш на хора, които разбират от биохимия мааалко повече от средностатистически американец и които това, с което те убеждават (физиката) са го постигнали най-малко заради храната.. какво повече може да говорим, явно си си преценил за себе си кой да ти е авторитет, мога само да ти пожелая успех.
Междувременно можеш да проучиш разликата между наситени и транс мазнини, защото далеч не са едно и също, а май под един знаменател ги слагаш. А олиото винаги е истинско и никога - естествено (не са еднозначни понятията). Ама едва ли те интересува де, така или иначе културягите и него не го ползват ;)

TR

28.06.09
16:41

казано от G33K на 28.06.09, 16:33:

Следвай техния пример, евентуално ще получиш подобни на техните резултати ...

Благодаря много !
Мисля да спрем със спора. За този момент не споделям мнението ти.

28.06.09
16:50

Пържа с масло.
А относно спора ви - вече и в списанията по културизъм взеха да пишат, че мазнините са полезни и трябва да присъстват в храненето. Просто инерцията на обществото и на затворените субкултури е голяма.

28.06.09
17:01

казано от Петко К на 28.06.09, 16:50:

Пържа с масло.
А относно спора ви - вече и в списанията по културизъм взеха да пишат, че мазнините са полезни и трябва да присъстват в храненето. Просто инерцията на обществото и на затворените субкултури е голяма.

Всичко с времето си :)

TR

28.06.09
17:07

Петко К - а за какви мазнини става на въпрос ,че са полезни ?

28.06.09
17:27

Гледам, че в последния брой на МиФ реабилитираха свинското, скоро може и до маслото да стигнат :)

28.06.09
17:48

Малко оффтопик : Ако искате ще променя заглавието , че гледам много голяма дискусия ще стане.

А някой може ли да ми каже кога излиза МиФ , че все не мога да го намеря , благодаря :)

28.06.09
17:59

Някъде средата на месеца, около 15-то число. Поне така пише на страница 4 в самото списание :)
Иначе тук си виси цял месец по щандовете, не е проблем да си го купиш когато искаш.

DA

28.06.09
18:04

а не обичаш ли варени :? :)

28.06.09
18:41

Лично аз обожавам разнообразието, дори мисля, че не мога без него. Не ям ли яйцата по друг начин освен сварени в продължение на само един месец, примерно, започвам да се отвращавам само от мисълта за тях.

28.06.09
19:15

Само не разбрах защо изместих те темата - на какви яйца ядем и обичаме ?>???
Трашметъл - твой проблем че не можеш да ядеш една от най-хубавите/вкусни храни.

29.06.09
09:35

Това стана една много сполучлива дискусия. Евала на GEEK за изчерпателните и съдържателни отговори, както винаги!!!

Мнението беше редактирано от maria на 29.06.09 09:35.

29.06.09
12:54

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37268/

Темата скоро няма да намери истината, точно както и темата с жълтъците и целите яйца.

29.06.09
17:06

Някои хора са я намерили отдавна.
Както и за жълтъците.

казано от tra^la^la на 29.06.09, 17:06:

Някои хора са я намерили отдавна.
Както и за жълтъците.

Много хора си мислят, че са я намерили.

29.06.09
19:13

А много хора никога няма да я намерят, защото вечно се съмняват и подхождат към всичко с недоверие :)

02.07.09
16:32

И за да няма спорове дайте и химичнте форумли на най-често срещаните висши мастни к-ни, които се съдържат в маслото и олиото.... ебаси. За мен тоя спор е супер издребнял. На G33K много трудно му следя мисълта, но това което ме учуди е 8% подкожни мазнини?! Как ги сметна бе брат? Ква формула използва, то граничи с патология твоето май..

02.07.09
16:43

А да.. някъде бях чел един много интересн физиологичен факт: Тестостеронът знаете, че намалява обема на адипоцитите защото стимулира отделянето на глицерол и ВМК в кръвта (на това се дължи и един вторичен полов белег на мъжете- по-малко подкожна мастна тъкан  ~15% в сравнение с жените ~25%). От това пък произтича и следното- увеличения (но умерен, а и с ред други уговорки съобразени с индивида) прием на мазнини ще стимулира отделянето на повече тестостерон.
И за да дам пример ще спомена за един момент от диетите на Арнолд едно време - той не е избягвал майонезата в диетата си. Едва ли е знаел точната причина, но сега се знае, че много от нещата които е включвал в спортната си кариера са се доказали като ефективни, нищо чудно и за майонезата да е бил прав. Нещо на принципа Мит Бъстърс се е получило, само че митът е ъпруув

TR

02.07.09
17:22

А тя дали се е правила така или с повече белтъчини ? А знаеш ли ,че е пил обезмаслено мляко. Те тогава на диета и плодове са яли а сега..

02.07.09
18:34

казано от introducer на 02.07.09, 16:32:

На G33K много трудно му следя мисълта, но това което ме учуди е 8% подкожни мазнини?! Как ги сметна бе брат? Ква формула използва, то граничи с патология твоето май..

Кое те учудва? 8% е нормално, за трениращ мъж, който се подържа. И не се смятат, мерят се с калипер, сравнително точно и евтино излиза, иначе има и други методи.

казано от introducer на 02.07.09, 16:43:

От това пък произтича и следното- увеличения (но умерен, а и с ред други уговорки съобразени с индивида) прием на мазнини ще стимулира отделянето на повече тестостерон.

Ами нормално, то холестерола участва при синтезирането на тестостерон (и други хормони).

02.07.09
19:57

Животинските мазнини съдържат холестерол, но растителните съдържат ергостероли (холестерол подобни, ама не са все пак) , така че не слагай еквивалент мазнини = холестерол.

По принцип тестостеронът повишава плазмената конц. на холестерола, но холестерола не повишава секрецията на тестостерон. Високите плазмени конц на холестерол не стимулира ендогенната синтеза на полови хормони, защото той е под строг контрол.

02.07.09
21:22

Казах холестерол, не мазнини, още по-малко пък съм споменавал растителни.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1