12.07.09
17:02
Здравейте,
Аз съм момче на 14 год. 183 см. 74 кг.Стремя се към покачване на мускулна маса, но тренирам и баскетбол и се чудя дали тичането ще ми попречи много.Ходя на фитнес около месец и изпълнявам тази програма ,но днес реших да тренирам по тази ,която сам си направих.Приемат се всякакви критики.
Понеделник: Бицепс,гърди и корем
Вторник: Почивка
Сряда: Гръб,трапец и корем
Четвъртък: Рамо,трицепс корем
Петък: Почивка
Събота: Крака и корем
Бицепс:
Бицепсово сгъване с дъмбели - 4x7
Скотово сгъване - 4x7
Концентрично сгъване 4x7
Гърди:
Лежанка - 4x7
Избутване на дъмбели от полулег - 4x7
Флайс - 4x7
На машина - 4x7
Гръб и трапец:
Придърпване на вертикален скрипец пред гърди - 4x7 и зад врат 4x7
Придърпване на хоризонтален скрипец - 5x7
Гребане с дъмбел - 4x7
Чукчета - 4x7
Трапецовидно повдигане на рамене - 4x7
Рамене:
Раммени преси - 4x7
Повдигане на ръце в страни - 3x7
Повдигане на ръце напред - 3x7
Разтваряне на пек-бек машина - 4x7
Трицепс:
Повдигане на щанга от лег с тесен хват - 3x7
Трицепсово разгъване на скрипец - 4x7
Трицепсово разгъване на машина - 4x7
Корем:
Коремни преси - 5x20
Повдигане на крака - 5x15
На машина - 5x15
Крака:
Лег преса - 3x12
Бедрено сгъване - 4x15
Повдигане на пръсти от седеж - 4x15
Калф машина - 4x15
Темата беше редактирана от fr3ak_0u7 на 13.07.09 14:26.
еми като цяло програмата ти е добра.Флайса го прави след лежанките , пек-бек се спелува пек-дек,за гръб прави мъртва тяга и махне тея чукчета,и мисля ,че сериите са ти множко.Не си давай толкова зор имаш много време пред теб.
Т’ва е от мен.Дано сам помгнал
Какви са тия 5 серии на упражнение?Вярно,че си атлетичен за тая възраст но все пак.Не знам и колко време ще ти отнемат всичките серии.Освен това ще слагаш по-малка тежест отколкото ако са 3-4 серии.Раменните преси които развиват раменете са едва трети.Но ако са първо упражнение ще имаш по-голяма сила и ще използваш по-голяма тежест.Съответно по-големи мускули.При краката също-легпреса и бедрено сгъване са трето и четвърто,а за прасеца първо и второ място.При краката се правят 12-15 повторения с 3-4 серии.И за гърди обикновено след лег следва полулег и едва след това флайс.
Значи да намаля сериите от 5 на 3-4,да сложа рамменните преси пред всички други упражнения за рамо,флайс след лежанките,бедрено разгъване и лег преса след прасец и повече повторения при краката.
Edit: Ще направя промените в най-горния пост, ако има още грешки в програмата моля да ме уведомите и благодаря за отговорите!
Мнението беше редактирано от fr3ak_0u7 на 13.07.09 10:05.
Извинете ,но имам и още един въпрос.При тренировка за крака на лег-пресата има ли вероятност от разкъсване на херния ,защото аз съм опериран от херния и не знам...
Да,намали на 3-4.Раменните преси-първо упражнение.Флайса след лежанките.Краката-1.Лег-преса, 2.Бедрено сгъване, 3.Калф машина, 4 Повдигане на пръсти от седеж. Това разтваряне за задно рамо се нарича разтваряне на пекбек машина,както го беше написал в началото.Даниел,който те поправя не е много запознат с имената на упражненията.И неправилно те коригира.
Опитай програмата.Сигурно ще ти е тежка и ще окастриш по 1-2 серии за някои упражнения.За хернията и легпресата.Смятам няма е опасно,ако правиш с по-малки тежести.Използвай 45-градусова преса.Опираш задните части плътно в долната част на седалката.Движението и натоварването да се поемат изцяло от краката,а не от корема или кръста.Според мен трябва да внимаваш и при чукчетата.Натоварването е надолу,не слагай големи тежести докато мястото се укрепи и заздравее.
Мнението беше редактирано от Миро на 13.07.09 12:12.
@Миро много благодаря за съветите, от херния съм опериран много отдавна ,но се питам дали трябва да си взема някакъв специален колан ?
@Милов не мисля ,че ми е рано.Да наистина като възраст съм малък ,но мисля ,че с физиката изпреварвам доста от по-големите ,които познавам.
Добре е да вземеш предпазни мерки за всеки случай.Някакъв специален колан,бандажи,нещо там измисли.Да си спестиш много ядове и неприятни истории,че лошото бързо идва.След още година-две мускулите и тъканите ще укрепнат още и може би тия мерки ще са излишни.
Милов по принцип е прав за 14-годишните.Но ти не си като всички :).По-добре си физически от много мъже и съвсем правилно му отговаряш.
Абе аз си го казвам, защото на неговите години и аз се различавах доста от другите, но това не ти пречи да се увредиш на тази възраст.
Ти си решаваш, но поне внимавай!
Ами абсолютно всяко упражнения го чета по няколко пъти, гледам по сайтове на видео как се прави.Гледам да се интересувам ,тъй като тренирам от малък и сега наистина съжелявам за това ,че се претовархвах.Напълно разбирам ,че тук пренатоварването и неправилното изпълнение на упражненията може да доведат до доста по-сериозни контузии от тези ,с които съм се сблъсквал ,затова се опитвам да внимавам възможно най-много.Все пак благодаря за загриженоста :)