бицепс сгъване, амплитуда

09.02.05
21:35

Чувал съм различни мнения за това кое е по-добре като амплитуда при сгъването с щанга за бицепс. Едното е че е добре ръцете да опишат цялата траектория от колената до под брадичката, знаем за предимствата на пълната амплитуда. Наскоро един инструктор в залата обаче ме посъветва да го правя с доста по-тясна амплитуда за да не оставам мускула да почива, нещо като леките махове при коремните преси. Тоест ръцете минават много малко над положение успоредно на пода и докато бицепса още е контрахирал, връщаме обратно.
Имате ли впечатления за ползата от двата вида амплитуди, тъй като бицепсът ми е костелив орех и много трудно расте.

09.02.05
21:49

На мен в общи линии бицепса ми е от лесните групи (не че е голям, но сравнен с други като гърди и трицепс) е добре.
Впечатленията ми са че и двете работят, като според мен пълната ампитуда по-добре, затова не съм правил много с тази по-малката.
Но моето мнение все пак е на начинаещ който не е експериментирал чак толкова със себе си :-) Стажа ми е 8 месеца сериозно (демек да знам ко правя в залата, а не просто като първите 2-3 да се ослушвам и да прая кото праят другите)

WO

09.02.05
22:29

аз днеска правех бицепс(по изключение само него) и установих доста нови неща- едно от тях беше тази по-кратка амплитуда(друго беше поразителния ефект на изометр. повторение/май така беше/). по принцип винаги съм бил стриктен и съм правил упр от начало до край, мислех, че другото изпълнение е неточно и неправилно...да,ама не ... пробвайки по-къса амплитуда днес разбрах, че има мн добър ефект от тва...задоволството ми може и да се дължи на факта, че стресирах мускула с нещо ново, но все пак го препоръчвам.....

09.02.05
22:36

Важното за да натувариш яко и правилно бицепса е ръката ти да бъде изместена леко навънка тъкаче мускула да е в пълно съкращение. Колкото повече се съкрати мускулът толкова по-добре. Аз също при бицепсовите сгъвания обичам да наблегна на малкият пръст да го стисна мноооо яко. А амплитудата ми е от крайна долна точка до стречинг до максимално сгъване с вдигане на лактите леко.
по-здрави

WO

09.02.05
22:39

а изометрично ли беше това със задържането ...?

09.02.05
22:41

Изометричното е сгъване без тежести. По-скоро това е статично натоварване или напрежение.
по-здрави

WO

09.02.05
22:43

начи съм в грешка.... :cry:  а сещаш ли се как се казва тва , за което питам?

09.02.05
22:45

Ае статично си е това и има доста ефект в културистичната тренировка. Ае добра методика си е при мен е давало резултат.
по-здрави
ПП човек когато се цитира сам себеси значи или е луд или е станал класик. Еми не ща да съм креизииииии махам тоя цитат :))) ае успех и братле да не спамваме темата

WO

09.02.05
22:48

ахам , не го разбрах в първия пост, съжалявам.. та това ми допадна много ще видя утре как съм и мога да го включа и занапрад в тренировката

09.02.05
23:38

Аз винаги съм бил привърженик на цялостна амплитуда частичните или получастичните упражнения ако не става въпрос за сила (преминаване на мъртва точка) ми се виждат несериозни

10.02.05
09:51

Абе имат ефект частичните повторения и намалените амплитуди и точно за културистичните тренировки най-вече! Но са за по напреднали и си зависи от нивото на трениране ако яко тренираш по-добре да се придържаш към класиката тия методи ще те претренират. Но помагат да се акцентира, което за мен е много ценно!
по-здрави

10.02.05
11:07

Именно , частичните повторения ти дават възможност да акцентираш найстина “както трябва ” . При бицепс-а правя упражненията в пълен обем като се старая да намаля до минимум ( което е невъзможно ) почивката при сгъването и разгъването (краините точки). С оглед на стажа ти , по-добре (лично мнение ) го прави в пълен обем .

10.02.05
11:10

Мускула се натоварва най-силно от по-голям ъгъл при изпълнение, но аз лично не изпъвам лактите докрай с правия лост, защото тежестта при отпускане до долу пада изцяло върху ставите и сухожилията, които се натоварват силно и в последствие - в първите моменти на сгъването. Така че пускам почти до долу, но оставям малък ъгъл. Бицепса ми расте много добре от комбинация на сгъване с прав лост и скотово сгъване с щанга или концентрирано сгъване с дъмбел (по 4 серии). Повече упражнения не правя и никога не съм имал нужда да правя. Манфред Хьоберл - човека с огромните ръце споделя, че когато намалил броя на упражненията и сериите ръцете му порасли неимоверно много. Претренирането не води до добър растеж.

10.02.05
11:37

Манфред Хьоберл за мен е апсолютен смешник и книгата му е зверски тъпа!
по-здрави

10.02.05
12:19

Не си мисли че това което пише този немец ще те направи като него.Едва ли с 3упр 3х8 ще стигнеш 65см ръка.Това е един от първите “синтолени” билдъри,макар че иначе  е пауърлифтер

X_

10.02.05
18:19

в начална и крайна фаза на движението мускула  си”почива”т.е.голяма част от натоварването се поема от други мускули или цели мускулни групи,това е при пълната амплитуда на движението.Ако се избегнат началната и крайната фаза на движението се премахват тези т.н.”почивки” и се получава по-пълното изтощаване и абсолютно непрекъсната работа на конкретният мускул.Това го доказва и факта,че повторенията при пълна амплитуда на движението са с няколко повече отколкото тези -частичните,говоря за работа до отказ на една и съща тежест.Аз използовам такъв тип упражнения в  при метода на предварителното изтощаване.

Чувал съм различни мнения за това кое е по-добре като амплитуда при сгъването с щанга за бицепс. Едното е че е добре ръцете да опишат цялата траектория от колената до под брадичката, знаем за предимствата на пълната амплитуда. Наскоро един инструктор в залата обаче ме посъветва да го правя с доста по-тясна амплитуда за да не оставам мускула да почива, нещо като леките махове при коремните преси. Тоест ръцете минават много малко над положение успоредно на пода и докато бицепса още е контрахирал, връщаме обратно.
Имате ли впечатления за ползата от двата вида амплитуди, тъй като бицепсът ми е костелив орех и много трудно расте.

10.02.05
19:33

Да, но тъка бицепса ще е под постоянно напрежение. А от това може да се пренатоварим, а и нервната система може да се пошашне. Абе въобще работата на мускула няма да е завършена.
по-здрави

X_

10.02.05
19:38

emil_mlo,съгласен съм с теб за следното

Да, но тъка бицепса ще е под постоянно напрежение. А от това може да се пренатоварим,

и затова не трябва да се прави в началото,но при тренировки в застой,за релеф -става. :wink:

10.02.05
19:40

Да абсолютно съм сагласен! Може да се използва при тези вариянти, а и като ранообразно натуварване също може да се вкарва периодично.
по-здрави

X_

10.02.05
19:46

да,аз така го правя-основно когато чистя,получавам по-пълно изтощаване...разбираш,но кофти е за начинаещи,ще им се отрази цялостно върху тренировките  и развитието :wink:

11.02.05
09:28

Аз само искам искам да попитам, дали някой има въпросната книга на Манфред ....... , защото бих я поразгледал.

12.02.05
00:56

[quote author=“mile”]Не си мисли че това което пише този немец ще те направи като него.Едва ли с 3упр 3х8 ще стигнеш 65см ръка.Това е един от първите “синтолени” билдъри,макар че иначе  е пауърлифтер

Нямах предвид, че нещо, което е написал ще ме направи като него, а казвам, че намаляването на сериите и упражненията при мен действа добре на растежа. Като правих по 3-4 упражнения с по 4 серии за бицепс нещата не вървяха...

12.02.05
11:50

на мене най добре ми действа читинга от 41 направих 45 ръка с яко читинг  5 серии по 6 повторения с яко тежко

12.02.05
12:04

[quote author=“Sunder”]на мене най добре ми действа читинга от 41 направих 45 ръка с яко читинг  5 серии по 6 повторения с яко тежко

Още от самото начало на серията ? На мен съвет като този : ” правете чийтинг и ще ви пораснат ръцете ” ,ми се струва доста смешен ,ако искаш и обяснение да ти дам защо мисля така ... ?

WO

12.02.05
15:00

[quote author=“Sunder”]на мене най добре ми действа читинга от 41 направих 45 ръка с яко читинг  5 серии по 6 повторения с яко тежко

a кръста и ставите после....?!

13.02.05
01:03

Виждал съм един тип в залата - правеше бицепс с 60 кила крива щанга с такъв зверски чийтинг на всяко повторение, че се учудвам на здравината и издръжливостта на прешлените му. Ужасно е само да го гледаш...

13.02.05
09:36

Малеее и аз направих нещо такова преди 1-2 седмици, като правех с 90 кила сгъване. :))) Та почнах пирамидално да ги качвам от 60 с 10 килограма и на 60,70,80клг нямах проблеми, но на 90 се преуморих и направих само 1 чисто :))) .
Та пичове не трябва толкова голяма чийтин, че то тва упражнение става за гръб. А кривата щанга и без това не е за бицепс, а товари повече предмишницата и брахиалиса.
по-здрави

13.02.05
23:12

И аз съм правил чиитинг при много кила и не е добре за ставите наистина но не съм имал проблеми

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1