09.02.05
21:35
Чувал съм различни мнения за това кое е по-добре като амплитуда при сгъването с щанга за бицепс. Едното е че е добре ръцете да опишат цялата траектория от колената до под брадичката, знаем за предимствата на пълната амплитуда. Наскоро един инструктор в залата обаче ме посъветва да го правя с доста по-тясна амплитуда за да не оставам мускула да почива, нещо като леките махове при коремните преси. Тоест ръцете минават много малко над положение успоредно на пода и докато бицепса още е контрахирал, връщаме обратно.
Имате ли впечатления за ползата от двата вида амплитуди, тъй като бицепсът ми е костелив орех и много трудно расте.
На мен в общи линии бицепса ми е от лесните групи (не че е голям, но сравнен с други като гърди и трицепс) е добре.
Впечатленията ми са че и двете работят, като според мен пълната ампитуда по-добре, затова не съм правил много с тази по-малката.
Но моето мнение все пак е на начинаещ който не е експериментирал чак толкова със себе си :-) Стажа ми е 8 месеца сериозно (демек да знам ко правя в залата, а не просто като първите 2-3 да се ослушвам и да прая кото праят другите)
09.02.05
22:29
аз днеска правех бицепс(по изключение само него) и установих доста нови неща- едно от тях беше тази по-кратка амплитуда(друго беше поразителния ефект на изометр. повторение/май така беше/). по принцип винаги съм бил стриктен и съм правил упр от начало до край, мислех, че другото изпълнение е неточно и неправилно...да,ама не ... пробвайки по-къса амплитуда днес разбрах, че има мн добър ефект от тва...задоволството ми може и да се дължи на факта, че стресирах мускула с нещо ново, но все пак го препоръчвам.....
Важното за да натувариш яко и правилно бицепса е ръката ти да бъде изместена леко навънка тъкаче мускула да е в пълно съкращение. Колкото повече се съкрати мускулът толкова по-добре. Аз също при бицепсовите сгъвания обичам да наблегна на малкият пръст да го стисна мноооо яко. А амплитудата ми е от крайна долна точка до стречинг до максимално сгъване с вдигане на лактите леко.
по-здрави
09.02.05
22:39
а изометрично ли беше това със задържането ...?
Изометричното е сгъване без тежести. По-скоро това е статично натоварване или напрежение.
по-здрави
09.02.05
22:43
начи съм в грешка.... :cry: а сещаш ли се как се казва тва , за което питам?
Ае статично си е това и има доста ефект в културистичната тренировка. Ае добра методика си е при мен е давало резултат.
по-здрави
ПП човек когато се цитира сам себеси значи или е луд или е станал класик. Еми не ща да съм креизииииии махам тоя цитат :))) ае успех и братле да не спамваме темата
09.02.05
22:48
ахам , не го разбрах в първия пост, съжалявам.. та това ми допадна много ще видя утре как съм и мога да го включа и занапрад в тренировката
Аз винаги съм бил привърженик на цялостна амплитуда частичните или получастичните упражнения ако не става въпрос за сила (преминаване на мъртва точка) ми се виждат несериозни
Абе имат ефект частичните повторения и намалените амплитуди и точно за културистичните тренировки най-вече! Но са за по напреднали и си зависи от нивото на трениране ако яко тренираш по-добре да се придържаш към класиката тия методи ще те претренират. Но помагат да се акцентира, което за мен е много ценно!
по-здрави
10.02.05
11:07
Именно , частичните повторения ти дават възможност да акцентираш найстина “както трябва ” . При бицепс-а правя упражненията в пълен обем като се старая да намаля до минимум ( което е невъзможно ) почивката при сгъването и разгъването (краините точки). С оглед на стажа ти , по-добре (лично мнение ) го прави в пълен обем .
Мускула се натоварва най-силно от по-голям ъгъл при изпълнение, но аз лично не изпъвам лактите докрай с правия лост, защото тежестта при отпускане до долу пада изцяло върху ставите и сухожилията, които се натоварват силно и в последствие - в първите моменти на сгъването. Така че пускам почти до долу, но оставям малък ъгъл. Бицепса ми расте много добре от комбинация на сгъване с прав лост и скотово сгъване с щанга или концентрирано сгъване с дъмбел (по 4 серии). Повече упражнения не правя и никога не съм имал нужда да правя. Манфред Хьоберл - човека с огромните ръце споделя, че когато намалил броя на упражненията и сериите ръцете му порасли неимоверно много. Претренирането не води до добър растеж.
Манфред Хьоберл за мен е апсолютен смешник и книгата му е зверски тъпа!
по-здрави
Не си мисли че това което пише този немец ще те направи като него.Едва ли с 3упр 3х8 ще стигнеш 65см ръка.Това е един от първите “синтолени” билдъри,макар че иначе е пауърлифтер
10.02.05
18:19
в начална и крайна фаза на движението мускула си”почива”т.е.голяма част от натоварването се поема от други мускули или цели мускулни групи,това е при пълната амплитуда на движението.Ако се избегнат началната и крайната фаза на движението се премахват тези т.н.”почивки” и се получава по-пълното изтощаване и абсолютно непрекъсната работа на конкретният мускул.Това го доказва и факта,че повторенията при пълна амплитуда на движението са с няколко повече отколкото тези -частичните,говоря за работа до отказ на една и съща тежест.Аз използовам такъв тип упражнения в при метода на предварителното изтощаване.
Чувал съм различни мнения за това кое е по-добре като амплитуда при сгъването с щанга за бицепс. Едното е че е добре ръцете да опишат цялата траектория от колената до под брадичката, знаем за предимствата на пълната амплитуда. Наскоро един инструктор в залата обаче ме посъветва да го правя с доста по-тясна амплитуда за да не оставам мускула да почива, нещо като леките махове при коремните преси. Тоест ръцете минават много малко над положение успоредно на пода и докато бицепса още е контрахирал, връщаме обратно.
Имате ли впечатления за ползата от двата вида амплитуди, тъй като бицепсът ми е костелив орех и много трудно расте.
Да, но тъка бицепса ще е под постоянно напрежение. А от това може да се пренатоварим, а и нервната система може да се пошашне. Абе въобще работата на мускула няма да е завършена.
по-здрави
10.02.05
19:38
emil_mlo,съгласен съм с теб за следното
Да, но тъка бицепса ще е под постоянно напрежение. А от това може да се пренатоварим,
и затова не трябва да се прави в началото,но при тренировки в застой,за релеф -става. :wink:
Да абсолютно съм сагласен! Може да се използва при тези вариянти, а и като ранообразно натуварване също може да се вкарва периодично.
по-здрави
10.02.05
19:46
да,аз така го правя-основно когато чистя,получавам по-пълно изтощаване...разбираш,но кофти е за начинаещи,ще им се отрази цялостно върху тренировките и развитието :wink:
Аз само искам искам да попитам, дали някой има въпросната книга на Манфред ....... , защото бих я поразгледал.
[quote author=“mile”]Не си мисли че това което пише този немец ще те направи като него.Едва ли с 3упр 3х8 ще стигнеш 65см ръка.Това е един от първите “синтолени” билдъри,макар че иначе е пауърлифтер
Нямах предвид, че нещо, което е написал ще ме направи като него, а казвам, че намаляването на сериите и упражненията при мен действа добре на растежа. Като правих по 3-4 упражнения с по 4 серии за бицепс нещата не вървяха...
на мене най добре ми действа читинга от 41 направих 45 ръка с яко читинг 5 серии по 6 повторения с яко тежко
12.02.05
12:04
[quote author=“Sunder”]на мене най добре ми действа читинга от 41 направих 45 ръка с яко читинг 5 серии по 6 повторения с яко тежко
Още от самото начало на серията ? На мен съвет като този : ” правете чийтинг и ще ви пораснат ръцете ” ,ми се струва доста смешен ,ако искаш и обяснение да ти дам защо мисля така ... ?
12.02.05
15:00
[quote author=“Sunder”]на мене най добре ми действа читинга от 41 направих 45 ръка с яко читинг 5 серии по 6 повторения с яко тежко
a кръста и ставите после....?!
Виждал съм един тип в залата - правеше бицепс с 60 кила крива щанга с такъв зверски чийтинг на всяко повторение, че се учудвам на здравината и издръжливостта на прешлените му. Ужасно е само да го гледаш...
Малеее и аз направих нещо такова преди 1-2 седмици, като правех с 90 кила сгъване. :))) Та почнах пирамидално да ги качвам от 60 с 10 килограма и на 60,70,80клг нямах проблеми, но на 90 се преуморих и направих само 1 чисто :))) .
Та пичове не трябва толкова голяма чийтин, че то тва упражнение става за гръб. А кривата щанга и без това не е за бицепс, а товари повече предмишницата и брахиалиса.
по-здрави