Без метъл и джапанки в училище

Прескочи до:

06.09.09
05:58

казано от S7oMaN40 на 06.09.09, 00:40:

казано от head_hunter на 05.09.09, 23:28:

От такива хора не би излезнало нищо полезно за обществото.
Съгласен съм с позицията на Миро и според мен това е правилният подход.

Това все се повтаря. И вероятно за това е много вярно. Парадокса е, че постоянно се повтаря как всяко следващо поколение е по-занимарено спрямо предното, но въпреки това в елитните училища приема става все по-труден и се изискват все по-добри умения за да влезеш (визирам университетите и в частност елитните гимназии). А това как се получава? :)

Сестра ми е на 25 години. Когато тя кандидатстваше след 7ми клас приема ученици дори и с 2ка на някой от изпитите (математика и български) и при това в доста прилични училища. Когато аз кандидатствах (7 години по-късно) с 2ка директно отпадаш от класиранията, а дори и с 4ки ти остава само да се молиш за нещо по-добро. Сега съм 12ти клас, а малките (вероятно от 4ти клас) навярно имат и задължителни матури, както ние след 12ти клас. Е не може преди 10тина години да се е минавало едва ли не “ей така”, да е нямало такова затягане над това “какво, как и колко” да се учи, а учениците да са били по-умни и по-качествени и в крайна сметка от училищата да са излизали по-способни лица.

Въпреки всичко съм съгласен с head_hunter и останалите, че уважението към учителите, съучиниците и системата като цяло трябва да е на лице. Друг е въпроса за качеството на учителите. При нас имаме случаи, когато ученици преподават уроци вместо учителите просто, защото учителя или чете написаното в учебника или просто не може да обясни това, което има да преподава.

Проблемите в така наречената система са много и на всички нива. Не може да се винят нито само учениците, нито само учениците... по-скоро тези, които стоят над тях/нас. Но там вече не разбирам и няма да коментирам. :)

Как няма да са така учителите - я да помислим колко им е заплатата?!

06.09.09
06:50

казано от Миро на 05.09.09, 21:11:

Сега излизат едни хора от тъмнината и ни говорят.Даа,ще бъдем като тях,ама не съвсем!От тях ще взимаме само лошото: грабежите,кражби,убийства,измами.Ама хубавото,амиии.Никакъв съд,катилите ще ги пускаме.Никакво училище,пуберите ще бият даскалите си.Никакви оценки за поведение!Нека вършат квото им хрумне.Да пият и пушат колкото искат.Да се дрогират когато си щат.Нека има у нас “демокрация” ала балканика!Ще караме със сто километра в час по нашите градски “аутобани”.Ще минаваме на червено,ще караме пияни.Измамници ще продават апартаментите на хората,ще лъжат бабичките по телефона-синът ти катастрофира,дай 20 000 лева/долара.Така държава не се прави!

Еми не се. Нещата не са черно и бяло, затова ти казах че е схематично предното разсъждение. Че тук няма ред и си има кусури - има, че има какво да се вземе от така боготворения от теб режим на запад - има, но трябва да се избира кое да и кое не. Да вършиш каквото ти хрумне със сигурност не е начина за създаване на общество. Но ред може да има и нещата да вървят напред и без хората да са един с друг еднакви (защото на запад е точно така, ако не беше визуално да ги отличаваш, няма начин - идентични мисли, идентични възгледи, едни и същи приказки ... не знам дали си бил, за да видиш, но това се наблюдава дори и при много чужденци, поживяли 10-15 годинки там).
Аз лично моето образование, дотук каквото съм получил като такова, е било без някой да се опитва да ме прави същия като този до мен, пък не е чак толкова лошо (така смятам аз, така смятат и там, където би трябвало да е много добро образованието, нали си имат униформи..). Ред не се създава с уеднаквяване на хората, така се прави само по-лесна за контрол маса роботи. За ред трябват просто правила и наказания за неспазването им, което няма нищо общо. И точно тези правила и наказания трябва да вземем от западняците, а не системата им за промиване на глави (от нея нужда нямаме, макар че те упорито се опитват да ни я пробутат първо нея, пък после евентуално и останалото - защо така е друга тема вече).

06.09.09
08:06

казано от G33K на 06.09.09, 06:50:

За ред трябват просто правила и наказания за неспазването им, което няма нищо общо. И точно тези правила и наказания трябва да вземем от западняците, а не ...

По принцип съм съгласен с цитата.Но кой ще спазва тия правила,ако още от училищния чин не е научен на това? Кой след време ще се съобразява с каквото и да било? Изтървеш ли това начало за всеки човек(училищната дисциплина,спазването и),после по какъв начин ще въздействаш на едни пораснали индивиди? Със самочувствието,че на тях всичко е позволено.Могат да правят каквото си искат без да се съобразяват с никого.Страхувам се,че това няма как да стане.
И униформите са само върхът на айсберга от всичките проблеми.Имаме отиване в нетрезво състояние на училище или дори пиене там.А някои и дрогирани го посещават.Въпреки,че тоя проблем  малко отшумя. Има безпричинни системни отсъствия от часовете. Понеже на някой не са му толкова интересни,колкото компютърните игри.Ученици правят учителите си на маймуни.И не се разбира кой е учителят и кой ученика.Замерят ги с тебешири и се борят в стил “кеч” с тях.Бутат ги,блъскат ги.Някои родители защитават на 100 % всички глупости на отрочетата си.Други изобщо не знаят какво правят синчетата им.

Все пак западните държави са едни преуспяващи страни.И ние бягаме при тях,а не те при нас да търсят работа и препитание. Нямам против да сме горди.Ама на сегашния ни хал,на какво отгоре?Хем гладни и голи,хем горди? Няма как да имаме поне част от техния жизнен стандарт без техните ред и дисциплина,спазване на някакви правила и регламенти.Просто те са това,което са и заради по-дисциплинираното си население.Няма как да отделиш едното от другото.Няма как да имаш само икономиката им и уредените им държави,а в същото време да цари анария и безхаберие.Като се почне още от училището.

Може да не харесваш тия страни.Никой не те кара да ги обичаш.Но можем да вземем,да копираме и пренесем у нас техния положителен опит във всяка област.И да се учим от грешките им.Правили сме го десетилетия наред след 1878г.Мисля,че имат много полезни неща за нас и само може да спечелим от това.

Мнението беше редактирано от Миро на 06.09.09 08:08.

06.09.09
08:56

Джапанки - то малко време през учебната година става за джапанки теи,че не е голям проблем.Метал - не ме интересува :D.Униформи - говорят го от 3 години сигурно тва и все нищо не въвеждат,иначе ще го преживея и с униформи.

06.09.09
09:58

В крайна сметка всичките тези глупави забрани осъществяват ли се?
Ами чалгата? Що не я забранят и нея? Ако 2% от всички слушащи метъл са наркомани или нещо подобно, то от друга страна 20% от всички слушащи чалга са педераси. Ами розовите фланелки при момчетата?
Пълни глупости! Пълна пародия на някакви правила. Нямам думи просто.

Мнението беше редактирано от fqls на 06.09.09 10:07.

DE

06.09.09
12:29

казано от fqls на 06.09.09, 09:58:

Ами чалгата? Що не я забранят и нея? Ако 2% от всички слушащи метъл са наркомани или нещо подобно, то от друга страна 20% от всички слушащи чалга са педераси. Ами розовите фланелки при момчетата?

Едно 80% от форума съм сигурен, че разполагаме със розови ризи или тениски, включително аз. И ако си мислиш, че съм гей - дай си приятелката, тя ще ти разкаже. Не може да съдиш някой по това, че има еди каква си тениска, черни дънки, татуировки и прочие. Тоест, можеш, но не е правилно да съдиш книгата по корицата й.
От някъде трябва да се започне. В училище няма никакво уважение към учители, да не говорим към хигиенистките, които едва преживяват и търсят някаква работа и те. И те са хора. Във почти всяко училище се продава дрога, пие се и се пуши в тоалетните, псуват се учители в час и като цяло - никакво уважение към, най-малкото по-възрастни от теб хора, които се мъчат по цял ден да ти налеят нещо в главата.

Мнението беше редактирано от death на 06.09.09 12:33.

06.09.09
12:38

Миро, примерите които даваш за липса на дисциплина са показателни.
Аз поне, не виждам с какво носенето на униформи и забраната на определени прически, ще спре употребата на алкохол и наркотици сред подрастващите.

И определено трябва да се контролира външният вид на учениците - днес си отишъл с пиърсинг в училище, утре ще отидеш по джапанки и шорти в банката... след това на интервю за работа... такива неща не трябва да се толерират, а напротив. За да може поне малко да приличаме на европейци.

Защо?
И какво, като някой отиде в банката по джапанки, много ми е интересно, какво става?
Банките се интересуват от кредитната ти история, не от дрехите.
Относно интервютата - всеки сам си преценява, в какъв вид да отиде. Ако някой държи да отиде с училищната си униформа - да го направи. :)

Няма как да имаме поне част от техния жизнен стандарт без техните ред и дисциплина,спазване на някакви правила и регламенти.Просто те са това,което са и заради по-дисциплинираното си население.Няма как да отделиш едното от другото.Няма как да имаш само икономиката им и уредените им държави,а в същото време да цари анария и безхаберие.Като се почне още от училищет

Струва ми се, че грешиш.
45 години тоталитарен режим, показват че униформите, ходенето на паради и въобще ...плановото развитие, не гарантират добрите резултати.

Мнението беше редактирано от 6th на 06.09.09 12:42.

06.09.09
13:34

казано от death на 06.09.09, 12:29:

казано от fqls на 06.09.09, 09:58:

Едно 80% от форума съм сигурен, че разполагаме със розови ризи или тениски, включително аз. И ако си мислиш, че съм гей - дай си приятелката, тя ще ти разкаже. Не може да съдиш някой по това, че има еди каква си тениска, черни дънки, татуировки и прочие. Тоест, можеш, но не е правилно да съдиш книгата по корицата й.
От някъде трябва да се започне. В училище няма никакво уважение към учители, да не говорим към хигиенистките, които едва преживяват и търсят някаква работа и те. И те са хора. Във почти всяко училище се продава дрога, пие се и се пуши в тоалетните, псуват се учители в час и като цяло - никакво уважение към, най-малкото по-възрастни от теб хора, които се мъчат по цял ден да ти налеят нещо в главата.

Точно така, напълно си прав, аз нямам право да съдя за някой по дрехите му, както и те нямат право да съдят за мене по дрехите ми. Слушам абсолютно всякакъв тип музика, има и хубави чалга песни(макар, че за мен са рядкост, но както и да е това е друга тема), даже да си призная ми прави кеф, когато съм на маса в приятна обстановка да слушам и гръцко/сръбско (който за мен са доста по-качествени от чалгата, но както и да е и това е друга тема), но “да ми забраняват метъла” е извинявайте ама просто няма да успеят, а и нямат абсолютно никаква причина да го забранят. Със забраната на подобни неща НИЩО няма да се промени. Трябва БОЙ и НАКАЗАНИЯ. Неща които напълно липсват. Както казах всичко това е пълна пародия и чиста проба “е вижте ни че и ние тука в министерството на образованието също правим нещо”, а какво е това нещо няма значение май...
П.П. Не съм казал, че който носи розова фланелка е педераст, прочетете ми отново внимателно поста. Въпреки всичко с по-горния си пост не съм искал да обидя когото и да е било. Мисълта ми беше, че щом забраняват едното, то трябва да забранят и другото.

Мнението беше редактирано от fqls на 06.09.09 13:39.

Много неща трябва да се забранят на съвременните ученици, и да се заместят с други по полезни.

06.09.09
16:16

казано от С7АЛК3Р на 06.09.09, 12:38:

Миро, примерите които даваш за липса на дисциплина са показателни.
Аз поне, не виждам с какво носенето на униформи и забраната на определени прически, ще спре употребата на алкохол и наркотици сред подрастващите.

Струва ми се, че грешиш.
45 години тоталитарен режим, показват че униформите, ходенето на паради и въобще ...плановото развитие, не гарантират добрите резултати.

Вторият твой цитат(за джапанките,шортите и банките)не е писан от мен,но както и да е.Не съм казал,че на запад е имало 45 години тоталитарен режим.Разбрал си ме погрешно.Освен това в тая статия не се говори за задължителни униформи.А само се казва ,че едно носене на униформи от учениците ще облекчи преценката кое облекло е допустимо в училищата и кое не.И да не забравяме,че имаше много ожесточени спорове тая пролет за религиозното облекло и символи в училищата.Що е то?И да се допуска ли на даскало?

От статията не се вижда категорично,че някой иска да въвежда униформи.Ето я в резюме:

/Без метъл и джапанки в час

Метълът, чехлите и голото пъпче паднаха първи жертви на просветната реформа. От есента те фигурират в забранителните списъци на някои училища като част от изискванията за добър външен вид в клас.

Хевиметълът заедно с джапанките отива в историята за възпитаниците на Строителната гимназия в Перник. Директорът на школото Самуил Шейнин е вероятно един от малкото ръководители, обвързали забраните и с определен музикален стил. За сметка на това няма училище, в което под възбрана да е отишла чалгата, констатира проверка на “Стандарт”.

Повечето училища в страната все още не са изготвили правилниците си за вътрешния ред, защото досега се занимаваха с приема на ученици, а и текат летните отпуски. Въпреки това директори и педагогически съвети вече пишат списъци на тоталните забрани, които ще посрещнат тийнейджърите на 15 септември.

Иначе най-много са тези, които се готвят да поведат война с голите пъпчета. Татуировките и пиърсингът милостиво са оставени от някои училищни директори само защото учениците вече са си ги направили и няма как да ги отстранят. Други, като 119-о СОУ в София, ги забраняват само ако се намират на видимо място. В други школа, като в Перник, пък ще гонят само ако забележат нови рисунки по кожата, които преди това ученикът е нямал. ......
Преди пет години, когато гимназията въвела униформите като един от задължителните елементи за новите паралелки, от 200 кандидат-гимназисти само един не пожелал да носи училищното облекло и отказал да се запише в школото, припомня си директорът. Негови колеги в столицата са записали изрична забрана и на късите панталони за момчетата, а минижупите са минали под брадвата в почти всички училища.
По-лесно е там, където има униформи, защото те са ежедневното облекло на учениците и не се налага да вкарваме допълнителни забрани, признават директори. В Смолянската природо-математическа гимназия забраняват дори щампите на белите униформени ризи. Пънкарските гребени и розово-зелените нюанси в косите също са минали под ножа. ./

Това е основното в статията.И В НЕЯ НЯМА КАТЕГОРИЧЕН ТЕКСТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА УНИФОРМИ С МИНИСТЕРСКА ЗАПОВЕД ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА. ПОДПИСКАТА Е МАНИПУЛАТИВНА ОТ КРАЙ ДО КРАЙ

Мнението беше редактирано от Миро на 06.09.09 17:28.

Там е работата, че то закони си има отдавна за много неща, но никой не ги спазва. Пък и никой не следи дали се спазват. Това е разликата между нас и белите страни, там хората имат правила и ги спазват без да питат ама защо, ама как, ама това не ме кефи , а тук всеки ден един човек нарушава повече правила колкото знае, че съществуват ей така за спорта.
Някой от най елитните училища в Бургас, си имат униформи отдавна и никак не е лоша идеята, офиса ми гледа към едно от тези училища и е чудесно да видиш едни прилежно облечени ученици отишли на училище за да усвояват знания и професия, а не за всичко друго, но не и за това.

06.09.09
16:58

казано от С7АЛК3Р на 06.09.09, 12:38:

Защо?
И какво, като някой отиде в банката по джапанки, много ми е интересно, какво става?
Банките се интересуват от кредитната ти история, не от дрехите.
Относно интервютата - всеки сам си преценява, в какъв вид да отиде. Ако някой държи да отиде с училищната си униформа - да го направи. :)

Ходенето в банки и други такива институции по джапанки и шорти говори за ниска култура. Всеки мениджър или служител на банката който има малко мозък в главата и е образован и интелигентен човек му правят впечатление тези неща. Банката се интересува предимно от кредитната ти история но гледа и други неща... вервай ми доста опит имам в това отношение. Ти ако си достатъчно образован човек няма да отидеш в този вид в банка... но не мисля че има смисъл да обяснявам - хората или го разбират или не... всеки сам си има глава.

За интервютата си прав - всеки решава сам как да ходи - но отидеш ли по джапанки и анцуг на интервю в сериозна фирма си загинал още преди да си влязъл на интервюто.

В момента си търсим служители за работа - 30% от снимките на кандидатите които получавам са или в огледалото с gsm-a или от плажа или от някое заведение с приятели... такива снимки и CV-та - директно ги изтривам - а така правят и много мой приятели на управляващи постове. Крайно време е младежта малко да си вдигне културата и да мисли за сериозни неща вместо за чалга и пиене. А не после само да мрънкат как в България нямало перспектива и нещата не ставали. Човек като е кадърен навсякъде ще успее...

BU

06.09.09
18:44

Според мен да се ходи на училище трябва да бъде привилегия и в сградата на училището би следвало да има правила.Спазването на правила винаги води до подобряване на дисциплината.Не само метал музиката трябва да забранят,а всякаква музика...като ти е скучно в даскало и нямаш какво да правиш - не ходи на училище.Според мен училището не трябва да бъде задължително.Има прекалено много училища,това е проблема.Откъде да се пръкнат 10000 учителя свестни ?!Който не му се ходи да учи - да не ходи,иначе пречи и на другите.

Ако имаше уважение и желание нямаше да бъде така.В моето училище никога не съм виждал някой да ходи по джапанки,никой не пуска музика от телефоните си,държат се изключени в час,няма голи пъпове,няма орязани дънки,няма обици по носовете.Причината е проста - за да те приемат в профилирана гимназия трябва да искаш да влезеш там по свое желание и да държиш изпит.Когато постигнеш нещо,било то лесно или трудно - цениш го повече.

Хората трябва да бъдат подбирани внимателни и да се допускат само такива с желание за успех.Иначе е загуба на време.Причината да се скача по чиновете и да се бият учителите е,че тези деца са отчаяни,не виждат бъдещето си ,нямат такова.Не виждат смисъл да учат,няма перспектива за тях и изкарват огорчението си чрез агресия.

06.09.09
18:53

Е, аз съм на мнение, че банките са просто фирми, които искат нашите пари под една или друга форма. Затова и не смятам, че някой трябва да се чувства задължен да си облече парадната униформа и да им ходи на поклонение.
Аз по чехли/джапанки и на плаж не отивам, но това е друга тема.
Вместо да им крият баничките из лавките или да им проследяват татуировките, може би е по-добре да им спретнат един курс по етикет, изготвяне на CV-та и т.н. Би било хубаво, ако образователната ни система, има и някаква практическа насоченост.

GO

06.09.09
18:57

DeadManWalking , привилегия казваш ?!? Лошото е , че всички ученици/студенти имат това за даденост и си мислят , че даскалите и даскалиците едва ли не живеят за тях , включвам и себе си в това ... Да не повярваш познавам роми , които учат много повече от колкото някои мои съученици , които си имат всички екстри , нит’ ходят без дрехи , нит им е студено през зимата/топло през лятото, нит да се оплачат , че нямат пари или не са ходили на почивка...
Въпроса навлиза така , защо “аджиба” ромите да са по-умни от нас?! Защото някой от тях имат училището за истинска превилегия докато Българските “чеда” си мислим , че “ше си прайм кот си искаме” в училищната сграда...
Просто ние имаме това като даденост и това трябва да се промени , но всички подсъзнателно знаем , че това няма да стане , поне аз така мисля !..

06.09.09
19:42

В България лошото е, че нещата по училищата са много различни. Аз завърших най-елитното училище в града и там разбира се нивото на обучение беше много добро. Но има училища, в които положението е просто трагично. Учениците са като диваци, излизат с нулеви знания и никакви перспективи. В чужбина не е така. Там ‘елитните’ училища са частните, а държавните са на кажи речи на едно ниво, което е достатъчно добро. В интерес на истината България си е държава на крайностите, така че това е обяснимо. Още по-лошото е, че висшето ни образование е просто...не знам...от дузпа в тъч. Вече който малко от малко е по-кадърен заминава да учи висше из Европа...та не знам какво ще остане в България. Всъщност знам - лош материал. Това е.

19.09.09
07:58

В училище всички равни, както е по света. Ако не ти харесва отиваш в частно училище..., въпреки че и там са равни и с униформи. Правете каквото искате, слагайте си пентаграмите, but please, до вратата на училището. Тук става въпрос за морални и ценностни съображения ( при униформите ). На някои хора може да не им е приятно другарчето да ходи с дрехи gucci, комплексира ги, същото е и с металските дрехи, ще ме извиняват, но моля ви, излезте малко навън, огледайте се как изглеждат прилично облечените хора и после се върнете пак....това е мое мнение естествено, а за униформите и разните забрани за религиозни символи и т.н съм твърдо ЗА!

19.09.09
12:09

а да кажете нещо за татуировките какво против тях имате? Повечето сте ходили “на запад”, който е бил в англия примерно знае
какви са традициите там. Правят си татусите на видими места най-много по предмишниците и все пак си работят престижна работа и имат поече пари от 99% от прилежните в тоя форум. Иначе контрол наистина трябва да има, но много лесно се преминава от едната крайност в другата, затова управляващите трябва много добре да си конкретизират нормите и изискванията. За дрехите някой беше дал пример с “гучи”, ми ако му е от илиенци пак ли ще комплексира другарчетата

19.09.09
13:26

казано от kao на 06.09.09, 16:58:

За интервютата си прав - всеки решава сам как да ходи - но отидеш ли по джапанки и анцуг на интервю в сериозна фирма си загинал още преди да си влязъл на интервюто.

В момента си търсим служители за работа - 30% от снимките на кандидатите които получавам са или в огледалото с gsm-a или от плажа или от някое заведение с приятели... такива снимки и CV-та - директно ги изтривам - а така правят и много мой приятели на управляващи постове. Крайно време е младежта малко да си вдигне културата и да мисли за сериозни неща вместо за чалга и пиене. А не после само да мрънкат как в България нямало перспектива и нещата не ставали. Човек като е кадърен навсякъде ще успее...

Напълно съм съгласен и в тази връзка ще ви напомня поговорката “по дрехите посрещат...”. Никой, ама никой няма да ви обърне внимание, ако се появите на интервю за работа в неподходящ вид. А че няма да пускат в дискотеката по анцуг е много ясно, всяко уважаващо себе си заведение държи на определени правила за поведение и дрес код. Униформата няма да накара никой ученик да учи повече, но ще го научи на дисциплина. След това вече всичко ще е по-лесно. Не забравяйте, че тренировките учат първо на това-да бъдеш дисциплиниран, а от там идват успехите.

19.09.09
21:25

казано от Ultima Ratio на 19.09.09, 13:26:

Униформата няма да накара никой ученик да учи повече, но ще го научи на дисциплина.

Ще го научи ако не иска да я носи, а трябва. А какво става ако си харесам униформата - как ми е супер широко горнището в талията, но в раменете и ръцете ме стяга? Същия ташак ще става по училищата.

20.09.09
07:30

казано от The_scouser на 19.09.09, 12:09:

а да кажете нещо за татуировките какво против тях имате? Повечето сте ходили “на запад”, който е бил в англия примерно знае
какви са традициите там. Правят си татусите на видими места най-много по предмишниците и все пак си работят престижна работа и имат поече пари от 99% от прилежните в тоя форум. Иначе контрол наистина трябва да има, но много лесно се преминава от едната крайност в другата, затова управляващите трябва много добре да си конкретизират нормите и изискванията. За дрехите някой беше дал пример с “гучи”, ми ако му е от илиенци пак ли ще комплексира другарчетата

Имат повече пари и живеят по-зле...щото нали се сещаш, че стандарта им на живот е друг ( тва от личен experience ти го казвам в Англия )

20.09.09
09:35

Нормално. Колкото повече пари имаш в джоба, толкова по-висок ти е стандарта на живот.

20.09.09
14:49

казано от Thrashmetal на 19.09.09, 21:25:

казано от Ultima Ratio на 19.09.09, 13:26:

Униформата няма да накара никой ученик да учи повече, но ще го научи на дисциплина.

Ще го научи ако не иска да я носи, а трябва. А какво става ако си харесам униформата - как ми е супер широко горнището в талията, но в раменете и ръцете ме стяга? Същия ташак ще става по училищата.

Това, че униформата не ти е по мярка е друг въпрос, ние обсъждаме принципа, че е необходимо да се носи униформа.

20.09.09
14:58

Аз конкретно тези твои думи коментирах. Униформата не прави дисциплина. Камерите по коридорите не правят дисциплина. В моето училище сложиха камери и на втория ден ги изпотрошиха и изрязаха.

20.09.09
16:19

казано от Thrashmetal на 20.09.09, 14:58:

Униформата не прави дисциплина.

В България хората не знаят какво искат! Наистина.Казва се трябва се подобри образователната ни система,трябва се затегне разпасаната дисциплина. И когато трябва се предприеме нещо на практика,започват едни извъртания на 180 градуса. “Ама сИгааа ли? Ама що сИгаа,що не послИ? Тия мерки никой няма ги спазва.От тях няма се промени нищо в училище. Униформата не прави дисциплината.”

Най-неприятното българско качество е точно това. Събеседникът не ти казва открито,че е против. Привидно е съгласен. Дори “подкрепя” идеята, Отговаря ти утвърдително: Даа,но...
И вече след това “но”,следва изречение напълно потивоположно по смисъл: съгласен съм,ама не съм съгласен.Да ама не
И тъй  с всяко нещо в тая страна.И с катастрофите по пътищата,и с карането в нетрезво състояние,и с хиляди други важни неща.Всички съгласни,палят се.Когато се стигне до реални мерки,извъртат се.Затова в тая държава нищо не върви и няма да върви,

20.09.09
17:33

Не виждам, кое им е реално на мерките.
Всъщност, защо държавата, трябва да се занимава с външния вид на учениците, отнемайки им (в даден случай), тяхното право да получат образование?
В крайна сметка, тия деца/юноши имат родители. Разбирам, че въпросните родители, искат някой да им облече и възпита децата, а вечерта да им ги приспи у дома с милиционер по възможност, но не това е начина.
И, не виждам, защо това да е извъртане, както ти го наричаш.
Напротив!
На едно потъващо корабче в Охридското езеро, един тип се разхождал и предлагал пепси. Точно така ми изглеждат и ‘мерките’, които се взимат в посока подобряване образованието на ‘днешната младеж’. Ще им дадем овесени ядки за закуска, ще ги облечем по калъп и всичко е ок - дали?

20.09.09
21:16

Аз искам моите деца (някой ден, когато имам), да имат индивидуалност, а не да ги обличат и обучават по калъп. Дисциплината си е отделно, но аз искам децата ми да могат да мислят, а не да се подчиняват сляпо и да изпълняват команди.

21.09.09
13:33

Аз искам моите деца (някой ден, когато имам), да имат индивидуалност, а не да ги обличат и обучават по калъп. Дисциплината си е отделно, но аз искам децата ми да могат да мислят, а не да се подчиняват сляпо и да изпълняват команди.

Какво самостоятелно мислене могат да имат деца на по 12-13-14-15 години? Възпитанието като цяло е един вид мислене вместо тях, докато те не станат способни сами да взимат правилинте решения за себе си. И нима самостоятелното мислене се изразява в това как се обличаш, дали имаш дълга коса и татуировки? Разбира се, че трябва да се забрани всичко това. Като трябва да се лансира индивидуалното мислене (а не имидж) да се създадат кражоци, дискусии, дебати итн.

21.09.09
15:17

Ами могат да имат самостоятелно мислене. Аз съм имал, значи и децата ми също ще могат.
И да, как се обличаш и какво слушаш е въпрос на личен избор. Друг е въпроса, че децата се водят по останалите. Т.е., следват модата в момента или се водят по акъла на приятелите си и компанията.
Според мен, трябва да покажеш на децата какво е правилно (според теб) и какъв избор имат, а не да ги дресираш като животни. В това се изразява възпитанието.
Нещата не се оправят със забрани.
Това ми харесва :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.09.09 15:23.

21.09.09
18:23

Heartcore, пишеш абсолютни глупости.Има доста 15-годишни, които са много по зрели от 90% от българите над 30 годишна възраст.Останалото, което си написал също са безсмислици.Нищо лично, просто така мисля аз.Ако трябва да пиша защо така, сигурно ще ми отнеме 2 листа.Спирам до тук.
Със здраве.

21.09.09
18:50

казано от alabalaa на 21.09.09, 18:23:

Heartcore, пишеш абсолютни глупости.Има доста 15-годишни, които са много по зрели от 90% от българите над 30 годишна възраст.Останалото, което си написал също са безсмислици.Нищо лично, просто така мисля аз.Ако трябва да пиша защо така, сигурно ще ми отнеме 2 листа.Спирам до тук.
Със здраве.

Щом пишеш така, гаранция и ти си на 15-16. На 15 години човек няма житейски опит нито за да бъде зрял, нито да изказва мнения, базирани на теоретична самоподготовка. Или пък обосновани такива.

Мнението беше редактирано от Инис на 21.09.09 18:51.

21.09.09
19:34

А аз като пиша с разстояние след препинателните знаци и без значително много правописни грешки съм на 25 години ли?
Също така ще кажа, че днешните “15-16” годишни живеят много по-бързо от родителите и дядовците/бабите си. Растат по-бързо. Това, че има такава и онакава мода, че са простаци, че са не знам си к’ви (говоря за мнозинството от български чеда, за което стана вече банално да се говори в такава насока, за което се извинявам, че засягам темата), не означава, че не знаят, че не виждат, че не “преживяват”.

п.п. HeartCore. Нямам лошо мнение за теб като трениращ и като личност. Впрочем нямам никакво мнение за теб, тъй че не съм пристрастен към някого в зараждащия се спор, нито съм опозиция на някого (в случая - на теб). Но мнението ти е... Stupid as fuck.
Нищо лично  :kiss:

Мнението беше редактирано от ~ DN на 21.09.09 19:35.

21.09.09
20:42

‘Айдеее, намразиха ме децата :) Ама имате си майки да ви възпитават, а и аз нямам много време ;)

21.09.09
21:00

Не са бре :)
Просто се чудят, че има хора, които са прекарали първите си 15 годинки, в липса на съзнателен живот.  :-P

Дефинирай понятието съзнателен живот :)

21.09.09
21:39

казано от yavor.topchiev на 20.09.09, 07:30:

казано от The_scouser на 19.09.09, 12:09:

Имат повече пари и живеят по-зле...щото нали се сещаш, че стандарта им на живот е друг ( тва от личен experience ти го казвам в Англия )

Това и аз ще потвърдя с 2 ръце!! Тука не знаят как да се веселят, и да живеят като Българите... пък са богади да ги еба в маркучите :)

21.09.09
22:17

казано от HeartCore на 21.09.09, 20:42:

‘Айдеее, намразиха ме децата :) Ама имате си майки да ви възпитават, а и аз нямам много време ;)

Относно другия ти пост, преди този, който съм цитирал, нека изпадна в лична драма - моето семейство се разпадна именно заради това мислене. Че децата на не-знам-си-колко-години са безмозъчни като мухи. Нямат воля, нямат характер и т.н., докато родителя не им помогне да си го изградят. Е, нека ти кажа, че родителите ми са разведени не защото не са били достатъчно пораснали когато са се оженили. Ами защото по-специално единия от тях е бил прекалено подвластен на единия от родителите си. Бил е възпитаван така, както ти казваш - хайде чадо ненагледно, това е добро. А това - лошо. Хайде златце, ти обичаш това, а онова - не чак толкова. Да, ти буквално го каза - родителя мисли вместо робота, докато някой не му каже, че е достатъчно голям (по закон - пълнолетен), за да мисли сам (това, което са му казвали да мисли).

Е, нека ти кажа. Аз при живи майка и баща съм живял като сирак 10 години със полу-грамотна баба на сериозни години. Обичам я, но това не означава, че не е проста. Такава е. Е, след като не е имало кой да ме възпитава, мой човек, и не е имало кой да “мисли вместо мен”, защо съм съществото, което съм в момента? Защо имам богата обща култура за света и мнение за всичко, което знам за него? Мнение изградено на базата на знания, четене, интересуване. И най-важното - мнение, което не е било провокирано от околната среда. Приятели, познати, братовчеди и други роднини. Не съм комерсиален, дори напротив. Това е достатъчно доказателство, че въпреки самотния си живот аз мога да мисля сам и да взимам решения от голямо и малко значение сам за себе си. “Дори напротив” казах, но това не означава, че не знам къде е границата. Това не означава, че съм с промит мозък, видиш ли някой metalhead ми е казал, че чалгата е вредна и проста и комерсиална и аз не трябва да ставам такъв, затова правя избора да слушам метъл ли? Това е просто пример.

Просто каза адски голяма глупост. 90% от разделите за тренировки, програми и упражнения не могат да се мерят с твоя пост. А сам виждаш, тъй като си потребител на сайта и форума, че всеки ден лавина от лайна засипва този раздел. Все същите наивни въпроси, зададени я по хитър и привлекателен начин от човек, в чиято природа е заложено да се харесва на другите ИЛИ просто знае как да се хареса на другия, я поредния скучен недъг, който не можеш да обвиняваш, че не знае нищо за ядрената физика, но ти е писнало да просветляваш сульо и пульо.

И ти повтарям това, което казах в предния си пост - не съм те намразил, макар че усетих хумора в поста ти - с лека ръка изтърва думите от устата си. Дано те кара да си мислиш, че си високо горе в нечий очи (в отговор на това ще получа, че не ти пука, но ако не ти пукаше щеше отдавна да си си теглил ножа през вените). 5 пара не давам какъв си, затова не те мразя, но не те и харесвам. Неутрален съм. Но просто твоето мнение и моя живот се преплетоха.

Петко е прав. Предай житейския си опит на децата си и ги остави пред избор когато са способни да го направят.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 21.09.09 22:24.

HE

22.09.09
08:14

Thrashmetal гледай сега ти си вид изключение от общата картинка и за по-ранното съзряване е изиграло голяма роля всичко което си преживял, но явно имаш и нещо между ушите за да се получи по този начин, а не по обратния  ;-) . Научил си урок преди да ти е дошло времето - това те прави “отцеляващ”. Ако можеше да има повече ученици с твойто мислене картинката тук щеше да е различна.

Промени на родното образование му трябват и то сериозни и нищо не може да стане за два дни, а храната в училище е едно добро начало. Същото е и за униформите - с тея модни течения изглеждат все едно са ги влачили мътните. Егати не разбирам родителите които пускат 15 годишната си дъщеря облечена като магистрална проститутка да излезе от тях и по-лошото навили са се да и купят въпросните парцали. Точно такива увличания по модните тенденции и различията във финансоното състояние на родителите е напълно възможнода се премахне с въвеждането на униформи. Повечето от Вас говорят от страна на учениците, но съм сигурен, че друга песен ще пеете когато се сдобиете с наследници. Възпитанието на едно дете не е никък лесно начинание, а отглеждането му още по-малко.

Мнението беше редактирано от head_hunter на 22.09.09 08:18.

22.09.09
08:53

казано от head_hunter на 22.09.09, 08:14:

Промени на родното образование му трябват и то сериозни и нищо не може да стане за два дни, а храната в училище е едно добро начало. Същото е и за униформите - с тея модни течения изглеждат все едно са ги влачили мътните. Егати не разбирам родителите които пускат 15 годишната си дъщеря облечена като магистрална проститутка да излезе от тях и по-лошото навили са се да и купят въпросните парцали. Точно такива увличания по модните тенденции и различията във финансоното състояние на родителите е напълно възможнода се премахне с въвеждането на униформи. Повечето от Вас говорят от страна на учениците, но съм сигурен, че друга песен ще пеете когато се сдобиете с наследници. Възпитанието на едно дете не е никък лесно начинание, а отглеждането му още по-малко.

Промени трябват в образованието в световен мащаб, не само в родното, но май не сме съгласни за посоката. Линка на ПеткоК е доста добър.
Колкото за храната - добра идея е дотолкова, доколкото наистина ще има резултат. Но далеч по-добре щеше да бъде да се въведе образование на такава тематика и пак да им се остави избора - не е хубаво да се редуцира до минимум ролята на мисленето, защото накрая ще стане като в Англия - голямо табло в кенефа, на което в 9 картинки е описано как да си измием ръцете (не, не се ебавам). Пък който се окаже неспособен на мислене - нека има пълното право да си вреди, и без това сме станали сума ти милиарда заради изключения в последно време естествен отбор...
С униформите малко или много е същото - да не би едно време като е имало униформи да не е имало меко казано странни модни течения, по които да са се увличали много хора? Това винаги е така, “модата” като цяло е много сбъркано нещо и може да се бориш с нея като явление само чрез изкореняване на стадното чувство и учене на хората да мислят сами със собствените си глави. Не виждам как карайки ги да са еднакви още от детска възраст ще постигнеш това.
Също така - не разбираш родителите, които пускат дъщерите си така облечени..еми и аз не ги разбирам. Но така са преценили - така са направили..нужно ли е да ги разбираш? Детето им е направило този избор, те са направили този избор, толкова им е бил акъла - еми като е толкова накрая ще стане точно една такава магистрална проститутка и толкова. И без това живеем в свят, който прекалено много се опитва да спасява глупаците от собствената им глупост, а това никак не е нужно. Униформата в училище няма по никакъв начин да промени облеклото на въпросната девойка през останалото време, нито (евентуално) курвенското и поведение, нито нищо. Както и забраната на Бийтълс едно време не е спирала никой който иска да ги слуша по мазетата, нали? Или може би трябва да въведем униформи за през цялото време, направо и не само за учениците? Нещо камери, полиция, контрол да има? Дай един режим а-ла “1984” да спретнем направо, че да пазим хората, които не им работят както трябва главите и не разсъждават от самите тях...
А разликите във финансовото състояние не са нещо, което трябва да се премахва. Не всички са еднакво умни, затова е и редно не всички да водят еднакво уреден живот - така е честно. А това, че някой парадира с парите си си е негов проблем, и това, че някой му пука за парадирането на друг - също си е негов проблем. То това пак идва от немислене и от мода, не от друго.

Мнението беше редактирано от G33K на 22.09.09 08:56.

HE

22.09.09
09:45

Хайде сега да не си говорим глупости - хората които парадират със състояние в БГ определено не са го изкарали с акъл. Не ми обяснявай, че тъпите свирки с ТТ и подобни возила на по 20 г. са успели да си ги купят с честен труд и благодарение на високото им образование. Не ми обяснявай, че чичкото с Кайен-а, който те засича по светофарите е професор по атомна физика, а по интеригентната му физиономия си личи, че не може да си завърже връзките без чужда помощ. Еденици са хората в БГ които са направили някъкво финансово положение без да нарушават закона и аз за такива не съм чувал, но да предположим, че съществуват.
Умните и богати хора в БГ са като Йети - предполага се, че съществуват обаче никой не ги е виждал  :lol:

Извън училище децата са грижа на родителите си и те са отговорни за облеклото и поведението в обществото. Докато са на училище обаче е нужно да се подчиняват на норми и поведение приети от обществото. Униформите освен, че изглаждат различията и налагат спазването на принцип за прилично облекло показват и даден ученик в кое училище учи - това е доста добре също и от гледна точка на разкриваемост на престъпления извършени от малолетни и непълнолетни  ;-) . По този начин също им се отнема т.нар. “анонимност” в обществото. Ревнали срещу камерите - ами дават реални резултати по пътищата, а защо да не дадат подобни и в училище. Щом спазваш правилата не би имало от какво да се притесняваш.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1