казано от UltraVisioN на 04.10.09, 21:01:
Често попадам на този вид трениране и винаги съм искал да опитам. Ето, че сега се реших..
Смятам да правя Клек: 1x20 ; Лег: 2-3x10 ; Гребане: 2-3x10 ( ако имам сили може би ще прибавя и раменни преси и/или пулоувър )
Но имам няколко въпроса.. Сега ще започвам GreenMag и White flood и трябва да се пие доста вода.. Ако пия и вода и мляко проблем ли ще е? Какво предлагате, как да ги разпределя ? Храненето ще е на ниво, също така ще пия и протеин.
Млякото е 80% вода, така че няма нужда да пиеш толкова много допълнителна вода.
Така, както си ги разпределил е добре, но ако ще правиш и пулоувър, тогава го сложи веднага след клека.
Раменни преси и лег в една тренировка не са много удачни. Може да въртиш веднъж лег, веднъж раменни преси, но като цяло наблягай на клека, защото другите са второстепенни упражнения в случая.
Мнението беше редактирано от Hvanatema на 05.10.09 10:35.
05.10.09
11:16
Между всяко повторение ли да вдишам дълбоко или след 10-то повторение?
Клекът може ли да е на Смит машина,защото в залата няма стойка за клек?
Раменните преси,зад врат ли да бъдат?
05.10.09
11:38
казано от Сами на 05.10.09, 11:16:
Между всяко повторение ли да вдишам дълбоко или след 10-то повторение?
Клекът може ли да е на Смит машина,защото в залата няма стойка за клек?
Раменните преси,зад врат ли да бъдат?
Смит машината убива поне 80% от нещата, които ти дава клекът в тая система. Т.е. ти така де факто не правиш системата.
Пресите в оригинала са зад врат, но може и отпред.
Може да започнеш и от първото. А ако чак от десетото започнеш - явно тежестта ти е лека.
Част от ефективността идва от това, че през цялото време щангата е на гърба ти и цялото тяло се стяга за да я държи дори между повторенията. На машина това го няма.
07.10.09
03:47
Аз искам да ви попитам дали да тренирам днес отново, при положение, че все още имам лека мускулна треска на краката от понеделник, но това е защото не ги бях тренирал известно време. Също така от 3х10 лег и гребане нямам никаква мускулна треска на гърди и гръб, значи ли това, че не се натоварват достатъчно, да включа ли още някое упражнение или да продължавам пак така Клек 1х20, Пулоувър 1х20 с по-леки кг , Лег 3х10 и Гребане 3х10 ?
07.10.09
05:07
казано от UltraVisioN на 07.10.09, 03:47:
Аз искам да ви попитам дали да тренирам днес отново, при положение, че все още имам лека мускулна треска на краката от понеделник, но това е защото не ги бях тренирал известно време. Също така от 3х10 лег и гребане нямам никаква мускулна треска на гърди и гръб, значи ли това, че не се натоварват достатъчно, да включа ли още някое упражнение или да продължавам пак така Клек 1х20, Пулоувър 1х20 с по-леки кг , Лег 3х10 и Гребане 3х10 ?
Изчакай да ти се възстановят краката. След няколко тренировки ще разбереш интиутивно дали са ти нужни 2 или 3 дни почивка между отделните тренировки.
Може да включиш раменни преси и/или тяга - виж как са в различните системи. Може да използваш системата да си ‘отдъхнеш’ от лежанката и да правиш кофички вместо нея. Вариантите са много. Основното е клекът да присъства и да вдигаш с 2,5кг тежестта за него на всяка тренировка.
07.10.09
06:33
В залата няма тежесто от 1.25,може ли да добавям от едната страна диск 2.5,вместо отдвете по 1.25?
07.10.09
06:45
казано от Сами на 07.10.09, 06:33:
В залата няма тежесто от 1.25,може ли да добавям от едната страна диск 2.5,вместо отдвете по 1.25?
Бих те посъветвал да си купиш 2 диска по 1,25. Ако не искаш да ги харизваш на залата - носи си ги на тренировка. И след системата пак ще са ти от полза.
Друг вариант е да качваш по 2кг - 2 диска от 1кг от двете страни.
казано от Oranje на 07.10.09, 06:45:
казано от Сами на 07.10.09, 06:33:
Бих те посъветвал да си купиш 2 диска по 1,25. Ако не искаш да ги харизваш на залата - носи си ги на тренировка. И след системата пак ще са ти от полза.
Друг вариант е да качваш по 2кг - 2 диска от 1кг от двете страни.
В нашата зала най малките дискове за малки и големи лостове са 3 килограма, после 5,10,15,20,25,50 ... Няма по 1 кг, за съжаление. Колко струва един такъв диск?
07.10.09
09:05
3-3.50лв ти е за килограм. Може и по-тънко да си намериш от някой, но от магазините са на такива цени средно.
07.10.09
16:09
Стартирах с програмата. Усеща се напомпването на цялото тяло. Много добре ми действа. Тренирам понеделник ,сряда и петък.
Ще споделя постиженията си в средата на Ноември. Нека всеки я опита. Успех!
08.10.09
09:03
На другите упражнения трябва ли да се гонят тежки серии или да бъдат по-чисто изпълнени?
Преди клека правят ли се някакви загряващи серии и ако бъде като първо упражнение би ли повлияло различно на тренировката?
08.10.09
09:13
За пореден път ще кажа - заеби тренировката,направи си клека. :)
Загряване...по-скоро няколко асимилиращи серийки,примерно лоста-40-50-70 и на 90 20ка. :)
Ако искаш да потренираш цялото тяло според мен след клек е абсурдно,не мога да проумея какви са тези упражнения след клек,аз съм труп за 15 минути след серията.Аз тренирах с кофички и набирания преди клек,след него си тръгвах.
08.10.09
09:14
Тежко без да жертваш чистата форма. Но все пак е добре да дефинираш какво е ‘чисто’, защото подозирам, че това е много разтегливо понятие...
Естествено, че загряваш преди тежката серия клек. Ако е в началото на тренировката ще го правиш с повече килограми, отколкото ако е накрая (по-изморен си от другите упражнения) или след упражнение за кръста (гребането). Може да опиташ различните варианти, а може и просто да избереш един от тях и да започнеш да растеш.
Системата е изпитана и ще ти даде повече тегло за 2 месеца, отколкото другите сплитаджии постигат за години. Яж здраво и клякай тежко!
08.10.09
19:21
Колко трябва да е почивката между сериите?
п.п.Задължително ще кажа резултатите след като приключа milk & squat (rock)
09.10.09
08:40
1:15 или 1:39,но на всеки 3 секунди трябва да дишаш тежко,а на всеки 5 леко.
казано от Oranje на 28.09.09, 18:10:
..Лари Скот, който е първият Мр. Олимпия е имал големи проблеми със съквартирантите си заради...газовете от протеина, който е пил. Тогава са яли и пили много мляко, днес ни е по-лесно.)
- Газовете са били от лактозата, не от протеина.:)
- Системата ще работи дотолкова, доколкото всяка система включваща стабилно хранене, най-доброто масиращо упражнение и прогресия в тежестите ще работи също.
- Хранителна идея, или план, от 68 г. при положение, че през 80-те години още се вярва, че високовъглехидратни, нискобелтъчни диети дават резултат.
- Млякото е трудно усвоима храна, от една възраст нататък(за повечето хора) човешкият организъм губи способността си да усвоява лактозата. Отделно, че млякото в БГ е с много ниско качество. Не казвам да се изключи напълно, но да се приема в такива промишлени количества не е добра идея. На негово място може да се сложи много по-качествена и пълноценна храна.
- Тежки тренировки за крака 3 пъти седмично е меко казано глупост.
- Смит машината е ок. Натоварването е подобно. Липсва мобилизирането на някои стабилизиращи мускули и баланса. Но е много по-безопасно.
- Съмнява ме да има пряка връзка м/у дихателните упражнения и масата. Пак, става въпрос за система от преди 40 години. Не трябва да се приема всичко за чиста монета, защото някой е качил 20 кила по този начин. А той може да е бил и на много други неща по същото време.
- Мнението ми - eat and squat и всичко е ок:)
Смита е съвсем различно упражнение и освен това - по-опасното. Крака можеш и всеки ден да тренираш - питай трибойците.
Това, че системата е на 40 години в случая е само плюс. Повечето от днешните системи работят с днешните “добавки” (и под добавки нямам предвид креатин и протеин).
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.10.09 11:28.
Трибойците обаче не целят маса.
Говоря за клетка и лост(платформа) с куки, ако това не е смит машина значи съм се изложил.:) Въпросното, за което говоря, изобщо няма да се съглася, че е по-опасното. Още повече, че съм правил това дълго време, както и със свободни тежести и мога да сравня. На свободна винаги може да се случи да залитне нещо тежеста, да не си прецениш силите и заминаваш. На машината захапваш с куките и всичко е ОК. Не че аз не правя редовно със свободни без да ми пази някой:), и то на 6-10 повторения.
Дали система за маса ще работи зависи основно от храненето. В частта “milk” системата става несериозна. Да се наливаш като бидон звучи “хардкор” някак си, нали както някой написа “било преживяване”. Обаче има къде къде по-пълноценни и лесно усвоими храни, с които да си пълниш стомаха.
В тренировъчната част - клек, не претренираш, прогресия в тежестите = мас гаин.
Крака можеш да тренираш всеки ден ако си профи-спортист(лека атлетика, вдигане на тежести) и разбира се профи-възстановяване, за фитнес привържениците повече от два пъти няма нужда, три пъти е глупост както е казал колегата по-горе, а всеки ден...Петко....ти тренирал ли си всеки ден крака..????
09.10.09
13:37
а ас немога да разбера това как може да се казва че тази програма дава резултати с който от обикновен тренировъчен план се постигат за години и какво повече дава тази програма 1 серия 20 клякания и после чакаш на 2 3 литра мляко ? това са пълни глупости.
09.10.09
13:58
Аз съм я правил 3 пъти. Първият път закусвах половин литър мляко от магазина с 3 яйца и лъжица мед. Вторият и третият път ми бяха без да пия и капка мляко. Написъл съм, че едно от имената, с което е известна е ‘Мляко и Клек’. Който иска може да не пие мляко, важното е да се възстановява достатъчно.
Също така съм отбелязал, че се прави 2 или 3 пъти седмично, зависи от съответния индивид.
С обикновен тренировъчен план, с който всеки иска да качи чисто, се постига...идете в залите и направете анкета. Ще се учудите от резултатите (по-скоро от липсата на такива). Това е система, която ти дава ТЕГЛО. Има младежи, които на 65кг искат ръка 45см. Това дори и гимнастиците трудно го постигат. С години правят всякакви системи за съперръце, яки гънс, армбластерс и т.н., и...си седят малки. Покачат ли теглото си - ръцете лесно ще пораснат. Вижте Георги - питайте го дали с 10кг по-лек щеше да има същите ръце.
Ако ви се спори, нека всеки напише за последната една година с колко е повишил теглото си. И сравнете с резултатите, когато повечко хора минат тази система.
А който продължава да не вярва - нека клекне 20пъти с тежестта, с която кляка 10 и ще говорим пак.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 09.10.09 13:59.
09.10.09
14:14
прав си ,но тези хора и те ако се възтановявът достатъчно ще имат напредък да се каже ,че е толкова по-добра колкото ти твардиш трявба всичко да е еднакво при трениращия и единствено програмата различно ,а за кг-те може да изглеждаш по съвсем различен начин и на едни и същи килограми.
09.10.09
14:25
казано от DOBRUJANECA на 09.10.09, 14:14:
прав си ,но тези хора и те ако се възтановявът достатъчно ще имат напредък да се каже ,че е толкова по-добра колкото ти твардиш трявба всичко да е еднакво при трениращия и единствено програмата различно ,а за кг-те може да изглеждаш по съвсем различен начин и на едни и същи килограми.
Искаш ли да намерим последните 10 програми в раздела и да ги сравним с тази на Джей или Мартинес?
Тази система действа повече от 50 години. За сметка на това във всяка зала има поне 50 момчета, които за последните 50месеца не са мръснали и килограм тегло, а се скъсват да сгъват под всякакъв ъгъл и с всякакъв чийтинг...
Опитвайки се да си ибясниш всичко логично ще свършиш като Иван Шишманов, т.е. - нищо няма да свършиш.
09.10.09
15:28
а тези 50 момчета едва ли са на хапчетата на Джей или Мартинес ,а и дори да бяха всеки човек си има мускулни рецептори и си е индивидуален затова неможе да се смята че като програмата е на 50 години няма равна.
Идеята на тези програми е следната - ядеш много, и клякаш тежко, което стимулира анаболизма и отделянето на тестостерон, от там качваш бързо килограми. Цялостния обем на тренировката е ограничен до няколко упражнения, така че да не се хаби излишна енергия.
Претренирането е малко вероятно, с този обем, дори да се прави 3 пъти седмично. Освен това, такава програма се прави ограничен период от време, един-два месеца. След нея следва почивка за свърхкомпенсация.
казано от slavko на 09.10.09, 13:28:
...Петко....ти тренирал ли си всеки ден крака..????
Без тежести брои ли се? :)
казано от Емил Начев на 09.10.09, 15:40:
Ако се следва наистина разумната логика, че общото покачване на теглото води до увеличаване и на ръцете, то тогава хора с наднормено тегло трябва да я избягват ... :lol:. С 10/15 кг или повече излишни кг мазнини е тъпо да качиш още 10 кг за някакви си 2 см ръце..
Аз лесно качвам килограми (не казвам мускули :)), краката са ми добре развити и лесно дърпат, затова съм се въздържал от подобни ударни системи за качване на тегло. Иначе е факт, че размера на ръцете зависи от теглото - като качиш 10 кг и ръцете ще дръпнат.
Навремето кляках 2 пъти седмично в 4-6 серии х 8-9 повторения (на практика до отказ), плюс правех и още 1 упражнение за крака и така два пъти седмично. И това на оскъдно хранене със 80-90 грама протеин на ден и краката ми дръпнаха доста. Обаче горната част взе да изостава, и затова след този период спрях да ги тренирам няколко години :)
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.10.09 16:15.
казано от Емил Начев на 09.10.09, 15:40:
Може би върши работа при подрастващи, който така или иначе имат да растат и така стимулират мускулатурата повече.
Ако се следва наистина разумната логика, че общото покачване на теглото води до увеличаване и на ръцете, то тогава хора с наднормено тегло трябва да я избягват ... :lol:. С 10/15 кг или повече излишни кг мазнини е тъпо да качиш още 10 кг за някакви си 2 см ръце..
Тук, по-скоро става въпрос за нещо друго.
Всеки се съобразява с метаболизъм, моментно състояние и т.н.
И без 20 клека, ако избухнеш на 7000Ккал(примерно), нещата няма да са много на добре.
За мен, тази система е с идеята за “bulk”. Аз поне, не бих я препоръчал на някого, който иска да сваля.
Първо, защото идеята и е точно в противоположна посока и второ, защото ако я приложиш самата тренировка при отрицателен калориен баланс, надали ще е особено успешно.
ами, лошото е че малко хорат клякат и дърпат сериозно тяга...признайте...всички сме висяли доста по залите
манекенски изпълнения с некви тежки лежанки...а за крака..ми...”аз тичам по 2 пъти седмично”....”от тягата ме боли кръста”...
...който не кляка, било то и не с някакви садистични серии и кила, по-добре да не влиза в залата...
казано от Емил Начев на 09.10.09, 17:22:
Ех тея тежки лежанки уе, който ги бута ок, ами който не може? Лега при мен, и не само при мен, прогресира доста бавно.
Темите клек 20 повторения и 5x5 са класика и са важни. Направете една и за класическия лег - най-популярното “фитнес” упражнение сред народа, мерилото за ВСЯКАКВО фитнес развитие и постижения, универсалната база за сравнение между индивиди.. :lol:.
.
Мнението беше редактирано от El padre на 08.12.09 20:55.
09.10.09
18:38
Трибойска програма или 5х5 .
казано от Thrashmetal на 09.10.09, 19:07:
Той иска базова сила, но да тренира по сплит.
.
Мнението беше редактирано от El padre на 08.12.09 20:55.
казано от Емил Начев на 09.10.09, 16:45:
Мисля че много го преекспонират тоя момент как клека и тягата развивали страшно много. Ако човек иска да е корав от всякъде трябва да прогресира с тези упражнения. Иначе всеки всеки човек ходи на краката си всеки ден, и поради тази причина долната част на тялото не може да е кой/знае колко недоразвита :lol:.
По естествено е да развиваш горната част на тялото с упражнения за горната част, която нормално хората искат да развият защото е по-атрактивно.
Единствено се чудя дали не променят цялостния метаболизъм към по-добро, и така да “отпушват” мускулното развитие. Стига да не те заболят всички кости, мускули и стави и да се чувстваш като пребито куче преди “отпушването”. Клека не е майтап работа ;-P.
А ти като всеки съвременен човек прекарваш цял ден в походи, работа на полето или лов и затова имаш развити крака :lol:
Крака може да не тренираш единствено ако не ти пука за силата и за здравото тяло като цяло, а искаш само да си манекенче от кръста нагоре. Извинения хиляди ще се намерят ;)
Истината е, че клека и тягата са тежки упражнения. Малко хора имат смелостта и желанието да ги тренират сериозно, както си трябва. Ако се тренират сериозно, от тях има ефект, и върху тестостерона и върху метаболизма като цяло. Аз поне го усещам и затова ги правя, въпреки че моите крака са добре развити.
Колкото до ставите,сухожилията и костите... няма да заякнат, ако ги щадиш. Примерно, без здрав кръст ще се сецнеш и докато ставаш от леглото (или правиш други работи в него ;)), а коленете могат да те заболят и докато качваш стълбите или се затичаш да хванеш автобуса. Т.е., ако искаш да са здрави (а от там и ти да си здрав и нищо да не те боли), трябва да ги тренираш. Това става най-ефективно с тяга и клек в различните им варианти.
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.10.09 22:38.
10.10.09
07:06
казано от Петко К на 09.10.09, 16:09:
Идеята на тези програми е следната - ядеш много, и клякаш тежко, което стимулира анаболизма и отделянето на тестостерон, от там качваш бързо килограми.
Добре щом целим отделяне на тестостерон тогава е много по добре да направим 3 наистина тежки 2ки тяга или клякане и ще имаш доста по голямо отделяне на тестостерон ,а и как ще направя 20 клякания с тежест която правя 10 като ас клякам до отказ ???
10.10.09
08:18
Сега не мога да ти кажа кога,колко и какви хормони ще отделяш,но относно 20те повторения - просто ще почиваш в горно положение,докато събереш сили за още 1-2 повторения и така до 20. :)
Тези упражнения не са приятни и лекички, те са трудни и брутални. Това не са кик - беци и бицепсови сгъвания които можеш да си правиш по цял ден без да се изпотиш, това са упражнения които карат тялото да почуства че е в сериозна опасност и ако не предприеме спешни мерки като това да станеш по - голям и по - силен може да умреш, примерно това което чуства тялото при кляканията е че една огромна тежест иска да те смаже в земята и ако не я вдигнеш може да умреш - именно това кара тялото да се адаптира до такава степен иначе тялото не е склонно да образува мускулна тъкан освен ако не е необходима защото мускулната тъкан е много метаболитно ангажираща т.е. ти трябва да ядеш повече и по качествено само за да я поддържаш.
Така че вече сигурно разбираш че тези упражнения които са най - брутални и трудни са и най - ефективни, без тях няма да промениш физиката си радикално.
- Alkorin - 19.03.2008
Мнението беше редактирано от ~ DN на 10.10.09 08:26.
казано от DOBRUJANECA на 10.10.09, 07:06:
Добре щом целим отделяне на тестостерон тогава е много по добре да направим 3 наистина тежки 2ки тяга или клякане и ще имаш доста по голямо отделяне на тестостерон ,а и как ще направя 20 клякания с тежест която правя 10 като ас клякам до отказ ???
Ако ще се работи с двойки трябва да се правят доста серии, поне 10-15. Колкото и да са тежки три серии по две повторения не нанасят достатъчно стрес.
Мнението беше редактирано от usgsus на 10.10.09 09:06.
Разбира се, че може и с тройки и двойки, ако целта е само тестостерона. Но ако гоним маса, а и ефект върху метаболизма, ще трябват повечко серии.
И като цяло, много се вживявате в детайлите - може да не са 1х20 клека, изберете си друг формат, щом искате ;)