CrossFit

Прескочи до:

31.10.09
18:25

Препоръчайте нещо кросфитско за хипертрофия.По принцип са ми любимия тип тренировки, но от страх да не загубя и не толкова многото ММ, която имам, ги подминавам и правя “мързеливи” еднотипни тренировки.Предимно на лост и успоредка с прикрепени тежести.

01.11.09
12:00

казано от Silver4512 на 31.10.09, 18:25:

Препоръчайте нещо кросфитско за хипертрофия.По принцип са ми любимия тип тренировки, но от страх да не загубя и не толкова многото ММ, която имам, ги подминавам и правя “мързеливи” еднотипни тренировки.Предимно на лост и успоредка с прикрепени тежести.

Здрасти, Silver4512!

Хипертрофията НЕ Е цел на кросфит. Тя е страничен ефект. Целта на кросфит е сила, силова издръжливост, аеробна издръжливост, координация, баланс.

Както много пъти е повтаряно и в този форум, силата е фунция на нервната система. Следователно големи мускули не означава непременно сила. Доста е говорено за видовете хипертрофия (миофибриларна и саркоплазмена), но и двете са невъзможни ако няма прием на достатъчно градивен материал (протеин) и достатъчно енергия (калории от мазнини или въглехидрати или и от двете) за играждане на мускулите.

Сам по себе си кросфит няма да ти “изгори” мускулите. Ще ти изгори мазнините, а мускулите ти ще станат по-силни и издръжливи, а хипертрофията ще е миофибриларна. Моят 6-месечен опит с кросфит ми даде следното:
- увеличение на сила
- увеличение на издръжливост
- подобрена координаци и техника.
- подобрена визия, заради изгорените мазнини
- оформяне на мускулни групи

Тъй като нямах за цел мускулна хипертрофия и качване на кг, храненето ми се запази почти непроменено (ВМ НВД, с леки отклонения). Какво се получи на практика - изгорих мазнини и увеличих LBM, като теглото ми спадна всичко на всичко с 1-2 кг... Що се отнася до “свещените” мускулни обеми - изгубих точно 1 см от обиколката на мишницата (от 46 см на 45 см), което си е просто изчистване на мазнини. Сега съм доста по-твърд и плътен.

Това, което се опитвам да ти кажа е, че най-вече от храненето ти зависи увеличаването на мускулната маса. Дали ще се помпиш изолирано (не го препоръчвам) или ще тренираш цялото тяло, не се ли храниш правилно, няма да мръднеш напред. Според четеното в интернет за мнението на треньори занимавали се и със стандартен фитнес и със кросфит, методиките за трениране се подреждат така, според потенциала за мускулна хипертрофия:

1. Бодибилдинг на стероиди
2. Кросфит на стероиди
3. Натурален кросфит
4. Натурален бодибилдинг

Първите две е безсмислено да коментираме, защото там се намесват странични фактори. По-интересното е, че въпреки мнението на скептиците и на кросфит-хейтърите, от които си има предостатъчно и в този форум  :), натуралния кросфит се нарежда по-напред по стимул за мускулна хипертрофия (и то при условие, че хипертрофията НЕ Е цел на кросфит!) .

Изводът: Ако целта ти е само визия и мускулна маса - тренирай си както ти харесва и според която методика ти е по сърце, НО... се храни правилно!

Ако тренирането на предела на твоите възможности или леко отвъд те предизвиква - добре дошъл в Кросфит! Ако искаш нещо по-спокойно и еднообразно - има достатъчно други доказано добри методики.

Съвет: Не изолирай! Тялото работи като едно цяло и следва да бъде тренирано като такова. Ще цитирам грубо - тяло, оформено с изолиращи движения е колекция от мускули, несработващи се един с друг. Движения, ангажиращи повече от една ставна връзка, формират кинетична верига, което е естествения начин на тялото да оперира.

Мнението беше редактирано от Vic на 01.11.09 12:01.

01.11.09
13:30

I’m in :)

01.11.09
17:52

казано от Vic на 01.11.09, 12:00:

казано от Silver4512 на 31.10.09, 18:25:

Здрасти, Silver4512!

Хипертрофията НЕ Е цел на кросфит. Тя е страничен ефект. Целта на кросфит е сила, силова издръжливост, аеробна издръжливост, координация, баланс.

Както много пъти е повтаряно и в този форум, силата е фунция на нервната система. Следователно големи мускули не означава непременно сила. Доста е говорено за видовете хипертрофия (миофибриларна и саркоплазмена), но и двете са невъзможни ако няма прием на достатъчно градивен материал (протеин) и достатъчно енергия (калории от мазнини или въглехидрати или и от двете) за играждане на мускулите.

Сам по себе си кросфит няма да ти “изгори” мускулите. Ще ти изгори мазнините, а мускулите ти ще станат по-силни и издръжливи, а хипертрофията ще е миофибриларна. Моят 6-месечен опит с кросфит ми даде следното:
- увеличение на сила
- увеличение на издръжливост
- подобрена координаци и техника.
- подобрена визия, заради изгорените мазнини
- оформяне на мускулни групи

Тъй като нямах за цел мускулна хипертрофия и качване на кг, храненето ми се запази почти непроменено (ВМ НВД, с леки отклонения). Какво се получи на практика - изгорих мазнини и увеличих LBM, като теглото ми спадна всичко на всичко с 1-2 кг... Що се отнася до “свещените” мускулни обеми - изгубих точно 1 см от обиколката на мишницата (от 46 см на 45 см), което си е просто изчистване на мазнини. Сега съм доста по-твърд и плътен.

Това, което се опитвам да ти кажа е, че най-вече от храненето ти зависи увеличаването на мускулната маса. Дали ще се помпиш изолирано (не го препоръчвам) или ще тренираш цялото тяло, не се ли храниш правилно, няма да мръднеш напред. Според четеното в интернет за мнението на треньори занимавали се и със стандартен фитнес и със кросфит, методиките за трениране се подреждат така, според потенциала за мускулна хипертрофия:

1. Бодибилдинг на стероиди
2. Кросфит на стероиди
3. Натурален кросфит
4. Натурален бодибилдинг

Първите две е безсмислено да коментираме, защото там се намесват странични фактори. По-интересното е, че въпреки мнението на скептиците и на кросфит-хейтърите, от които си има предостатъчно и в този форум  :), натуралния кросфит се нарежда по-напред по стимул за мускулна хипертрофия (и то при условие, че хипертрофията НЕ Е цел на кросфит!) .

Изводът: Ако целта ти е само визия и мускулна маса - тренирай си както ти харесва и според която методика ти е по сърце, НО... се храни правилно!

Ако тренирането на предела на твоите възможности или леко отвъд те предизвиква - добре дошъл в Кросфит! Ако искаш нещо по-спокойно и еднообразно - има достатъчно други доказано добри методики.

Съвет: Не изолирай! Тялото работи като едно цяло и следва да бъде тренирано като такова. Ще цитирам грубо - тяло, оформено с изолиращи движения е колекция от мускули, несработващи се един с друг. Движения, ангажиращи повече от една ставна връзка, формират кинетична верига, което е естествения начин на тялото да оперира.

Вдигам тежести от средата на септември, и половината от това, което качих е мазно. :(
Наистина, има голяма разлика в силата ми, но целта ми е да мога да изградя малко мускул, с който да правя качествени кросфит тренировки.Само че, от това което чета оставам с впечатление, че няма смисъл да се бавя, ами направо да се мятам на кросфита.
А и с храненето, което осигурява Морско (ВМ ВМ ВМ).....

01.11.09
18:10

Вики, чета ти поста братле, с човек като теб, времето, когато в българия ще създадем наша си кросфит организация наближава чувствително...!!!!...евала...

аз от утре почвам, че имам да те догонвам..:)))

01.11.09
18:13

казано от slavko на 01.11.09, 18:10:

Вики, чета ти поста братле, с човек като теб, времето, когато в българия ще създадем наша си кросфит организация наближава чувствително...!!!!...евала...

аз от утре почвам, че имам да те догонвам..:)))

Ще има ли коктейл за откриването? :)

01.11.09
18:34

хахахахах...не
по-скоро ще метнем 3-4 комплекса да видим кой докъде е стигнал в кросфита..:))))

05.11.09
20:24

http://vbox7.com/play:18ba7f8a

моля Ви, вижте това, не се сдържах да го споделя с Вас

06.11.09
07:16

:lol: Мноооого яко

06.11.09
07:20

казано от slavko на 05.11.09, 20:24:

http://vbox7.com/play:18ba7f8a

моля Ви, вижте това, не се сдържах да го споделя с Вас

И друг път съм го гледал, забавно е компилирано  :lol:
Само дето от половината ми се сви корема направо  :grrr:

06.11.09
13:00

Пускам тук, тъй като съвсем се отклоних от темата (death by pullups).

казано от Vic на 06.11.09, 10:52:

казано от Silver4512 на 06.11.09, 10:46:

Малко спам, но къде може да се купи колан за набиране?

Ако питаш за колан за тежести (т.е. такъв на който се закачат тежести), има ги почти във всеки фитнес магазин. Иначе можеш да използваш някоя стара, но здрава раница, например или да вземеш дъмбел и да го задържиш между кръстосаните си крака, малко над колената.

В момента ползвам раница, мисля че колан за тежести ще е по-удобен обаче.Май ще си направя един хенд мейд, от колан за кола.Иначе несбъднатата ми мечта е жилетка с тежести, aко някой знае читави и по-тежички в България, ще помоля да пише едно ЛС.

07.11.09
17:49

http://www.youtube.com/watch?v=dsTbas5NgF0

09.11.09
12:56

:lol:  :lol: :lol: ... За правилното отношение към Кросфит тренировките:

09.11.09
13:42

Лудница с тоя кросфит, толкова ли е престрастяващ?? Вик, голяма снимка иначе!! :lol:

09.11.09
13:52

казано от Petar Cholakov на 09.11.09, 13:42:

Лудница с тоя кросфит, толкова ли е престрастяващ?? Вик, голяма снимка иначе!! :lol:

По-скоро е шега  ;-) .
Но честно казано, съпруг, който поставя подобни ултиматуми, заслужава да бъде напуснат.  :coolhmm:

09.11.09
18:46

Петре, пристрастяване не, ами мания голяма е това брат...

17.11.09
15:13

Попаднах на сайт с комплекси, имитиращи натоварването при изпълняване на мисии от силите за специални операции.
Всяка тренировка е от съставена от няколко комплекса, представящи задачите на всяка операция.

http://www.brassringfitness.com

17.11.09
15:18

Хареса ми една от идеите ... да преместиш някакъв тонаж с определени движения... примерно 10000lbs deadlifts, 5000lbs press,pushpress or push-jerk… някой път ще пробвам.

24.11.09
20:40

http://www.ontariostrongman.ca/Resources/training/smolovsquatcycle.htm

клякащите братя да разгледат това, аз от тази седмица го почнах...някой навива ли се да се запретне и да коментираме после...

25.11.09
07:16

казано от slavko на 24.11.09, 20:40:

http://www.ontariostrongman.ca/Resources/training/smolovsquatcycle.htm

клякащите братя да разгледат това, аз от тази седмица го почнах...някой навива ли се да се запретне и да коментираме после...

Да повъзстановя още малко ябълките и ще му обърна подобаващо внимание  :)

25.11.09
07:46

теб съм те броил още като се заинтересувах от този вид трениране :)))

25.11.09
08:35

Правил съм го няколко пъти и мога да кажа, че дава много добри резултати. Много тежко, но затова и увеличението е наистина впечатляващо за такъв период от време.
Между другото, освен за клек съм го пробвал и само основния цикъл за тяга - не е чак толкова силно както при клека, но и там дава нелошо увеличение на килата (даже докато го правих за тяга качих и бая килца, така че дава и такъв стимул на тялото).
Абе с една дума - яко е, пробвайте :) Само не знам какво му е общото с кросфит, но е много силна схемата.

http://www.google.bg/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http://www.joeskopec.com/Smolov.xls&rct=j&q=smolov.xls&ei=n-wMS6OUC8f__Qbp6uHjBA&usg=AFQjCNF-QeWXNg-Vf6U-KAXU85xbulTp_Q&sig2=KdjeCTS83gpIJ3ilmBDaNw - това помага :)

Мнението беше редактирано от G33K на 25.11.09 08:37.

25.11.09
12:54

ами силните бедра са си предпоставка за успешно изпълнение на много комплекси в кросфита, да не кажа в повечето.
аз също ще го пробвам и за тягата и за лега...
сега съм разделил така нещата, в дните без клек се набирам зверски и по малко сначове и клиин...
ще видим как ще изглеждат нещата след цикъла на смолов....

01.12.09
11:09

Joe Weider коментира положително за Кросфит:

http://tinyurl.com/ydhcjbb

01.12.09
12:48

умен човек

03.12.09
21:27

да споделя тук един комплекс, който днес замислих и изпълних...
21-15-9 reps of ...
-dead lift(110kg.)
-power snatch(40kg.)
-weightened push-up(10kg.)...идеята беше с набирания...но предмишниците ми са много зле...

времето ми малко под 10минути, като на последната серия лицеви, махнах диска, не можех да направя и една лицева повече с него...

бавничко, с много раздишвания...Khalipa’s challenge тотално ми изпи силичките завчера...

06.12.09
16:03

Еми кога ще ходим на кросс фит игрите :)

07.12.09
08:22

може да отидем като си ги организираме на местна почва, като за начало...
за официалните CFG…там е  по-сложно...първо трябва да си рег-нем бг организация, за да можем официално да бъдем приобщени...а и трябва яка подготовка, защото сериозния кросфит си е зверско мъчение...:)))

07.12.09
08:35

Аз съм адски навит за КросФит игри, но в Сливен освен мен други ентусиасти не намирам, по-скоро като правя някой комплекс в залата ми се смеят и се чудят какво правя :lol:

07.12.09
18:48

и аз така бях Дани, стоят и се пулят, но сега някои плахичко ме подпитват и пробват по някое комплексче...
аз лично доста говоря в залата с “билдерите”, спорим силно, но аз лично съм много предубеден на тема кросфит...и като аргумент имам най-силното доказателство-себе си:))))
трябва серизоно да го разпрострянаваме и по залите и тук по форумите...и наистина да се съберем като се пооправи времето, да полафим, да потренираме. Това е начина, в София(особено) и Варна действат вече..:))))

11.12.09
22:29

Абе може да сте виждали подобни, ама на мен ми направи впечатление тая лицева опора
http://www.youtube.com/watch?v=g2Gvacj8qrs&feature=related
реших просто да споделя с вас. Аз се пробвах 1 ама безуспешно :lol:

11.12.09
23:31

и аз съм пробвал доста пъти...безуспешно...

12.12.09
09:48

Те гимнастиците правят дълги прогресии от по-лесни към по-трудни упражнения :) Книгата “Building the gymnastic body” наистина е безценна в това отношение. Сега като гледам има прогресии за над 15 упражнения :)

14.12.09
05:59

казано от introducer на 11.12.09, 22:29:

Абе може да сте виждали подобни, ама на мен ми направи впечатление тая лицева опора
http://www.youtube.com/watch?v=g2Gvacj8qrs&feature=related
реших просто да споделя с вас. Аз се пробвах 1 ама безуспешно :lol:

Много пъти съм се възхищавал на хора, които могат, но за съжаление, аз не съм от тях...

16.12.09
06:30

казано от mitadoc на 15.12.09, 22:43:

Колеги,зарибявам се нещо по този тип разчупена тренировка.Има ли някаква възможност да се изпълнява у дома с чифт дъмбели да речем ,лост и повечко желание?Има ли някаква такава домашна рецепта или задължително трябва да е в зала с всичките му удобства?Предварително благодаря за отговорите.

Здрасти, mitadoc!

Разгледай тази тема - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39860/

Също така в списъка с комплекси (http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39584/) има доста, които се изпълняват с лично тегло или ти е нужен само лост за набиране.

Ако имаш въпроси, с удоволствие ще помагаме.

Тъй като въпросът ти е за общата тема “Кросфит”, ще го преместя там.

15.12.09
22:43

Колеги,зарибявам се нещо по този тип разчупена тренировка.Има ли някаква възможност да се изпълнява у дома с чифт дъмбели да речем ,лост и повечко желание?Има ли някаква такава домашна рецепта или задължително трябва да е в зала с всичките му удобства?Предварително благодаря за отговорите.

16.12.09
17:30

Нов съм във форума,повечето термини нямам представа какво значат.Иначе благодаря за помощта.

16.12.09
18:23

здравей и от мен...Вики ти каза...аз искам само да добавя, че можеш и сам да си намислиш някой комплекс...лост, дъмбели и стена за вертикални раменни преси, даже ще са ти предостатъчни...намисли си нещо, пробвай го...сподели и ще коментираме..УСПЕХ

16.12.09
18:58

точно отва щях да кажа,че взех да си мисля едни и аз за вкъщи...доколкото разбрах-трябва да са с различна натовареност-да речем едно тежко,едно средно и едно почти кардио.Опитах с лицеви опори,бицепсово сгъване и клякане-всичко по 10 броя.Другото е набиране,лицеви опори с тесен стоеж-за трицепс,раменни преси-пак всички по 10 и така.Ще видим-засега ми се струва добре,пък и малко като репетиция.

17.12.09
06:42

казано от mitadoc на 16.12.09, 18:58:

точно отва щях да кажа,че взех да си мисля едни и аз за вкъщи...доколкото разбрах-трябва да са с различна натовареност-да речем едно тежко,едно средно и едно почти кардио.Опитах с лицеви опори,бицепсово сгъване и клякане-всичко по 10 броя.Другото е набиране,лицеви опори с тесен стоеж-за трицепс,раменни преси-пак всички по 10 и така.Ще видим-засега ми се струва добре,пък и малко като репетиция.

Здрасти!
Ще ти дам няколко примерни комплекса с твоето оборудване:

1 - Fran (bodyweight)
21-15-9 повт
* Burpee - Бърпит - клякаш, заемаш положение за лицева опора, лицева опора, връщаш краката до положение клек, изправяш със скок и пляскаш ръцете над глава, докато си във въздуха. http://www.youtube.com/watch?v=7MGljX4bbps
* Pullups - (набирания, без ограничения във хват и стил на изпълнение, единственото, което спазваш задължително е ръцете изпънати в долно положение и брадичката над лоста в горно) http://www.youtube.com/watch?v=tAZaHzd6qAY

За време

Пояснение: Започваш с 21 повт бърпита, след това 21 набирания, после 15 бърпита и 15 набирания и накрая 9 бърпита и 9 набирания. Целта е да направиш комплекса за минимално време. Едва ли ще успееш да го направиш без прекъсване на сериите, но това не е проблем.

Основни правила:
- броят се САМО чистите повторения, безопасната и правилна техника е от изключително значение, предвид скоростта на изпълнение
- достигането до отказ НЕ Е край на серията или комплекса - спри за момент, раздишай и продължи
- Старай се да завършиш, независимо колко време ще ти отнеме.

2 - HSPU/SU/DBFS
10 рунда, за време:
5 HSPU (Hand Stand Push Ups) - раменни преси от стойка на ръце, краката подпряни на стената
10 situps - коремни преси
15 DB front squats - преден клек с дъмбели в ръцете

3 - Cindy - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39626/
AMRAP (as many rounds as possible) 20 min - възможно най-много рундове за 20 мин от следното:
5 pullups - набирания
10 pushups - лицеви опори
15 air squats - клекове със собствено тегло

4 - WOD (DB Burpee&Thruster; (combo) and Weighted Pullup) - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40677/
Тук има и видео и няма нужда от много обяснения.

Малко общ коментар:
- Изолирани движения, като сгъване за бицепс например, не се изпълняват в кросфит комплексите. Не е необходимо и няма полза от тях. Тялото работи като едно цяло и следва да се тренира по този начин.
- Няма леки комплекси. Колкото повече заякваш, толкова по-бързо ще изпълняваш комплексите и те винаги ще бъдат трудни и на границата на възможностите ти.
- Не бързай да си измисляш твои комплекси. Има предостатъчно. В www.crossfit.com и www.youtube.com има клипове с правилната техника на непознатите ти движения, като thruster, burpee и т.н.

Успех!

Мнението беше редактирано от Vic на 17.12.09 08:04.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1