09.04.10
05:05
Здравейте!
И аз реших да си направя дневник, тъй като от скоро тренирам - карам велоергометър, който имам вкъщи, но поради това, че обърках храната съм качила бая подкожни мазнини.
Малко предистория - имам дете на две години и половина и преди да забременея бях 58кг., висока съм 1.64. И се чувствах горе- долу добре в тези кила. Като забрененях финиширах на 90 кг.,които сравнително бързо стопих до 65. Никога не съм имала време да спортувам редовно, въпреки че съм спортувала - преди години ходех на комбинирана гимнастика няколко месеца, преди да забременея ходех на плуване съм, но винаги спорт- заниманията са били спорадични поради липсата на време. Преди Нова година имах много тежък изпит и много се заседях вкъщи и започнаха едни сандвичи - сутрин по три, на обед сандвич и вечер само нормално ядене.
Като мина изпитът и ме приеха докторантура се поуспокоих - имам и повече време и реших! Стига с това учене - време е да направя нещо за себе си.
И започнах да карам велото - сутрин на гладно, започнах с по 15 мин. на ден и стигнах до 50мин. Но яденето си остана предимно същото. И резултатът е - много потене и 7 кила отгоре!
Като започнах да спортувам бях 65-6, сега съм 70!
Писах тук във форума за своя проблем и ми дадоха съвети да сменя начина си на хранене. За това и правя този дневник- виждам, че тук има много хора, които обичат спорта и правилното хранене. На мен също ми доставя огромно удоволствие да спортувам.
В момента постижението ми е - 5 дни в седмицата вело, по 40 мин., скорост - 35км/час на най- ниската предавка и пулс от 140 - до 156.
Но ми е малко трудно да се ориентирам в храненето. Аз съм художник по професия и тези формули и изчисления са много абстрактни за мен!
За това ще пиша какво ям, поне дакато свикна и налучкам правия път!
Темата беше редактирана от maxxi на 09.04.10 05:08.
вчера -
7.30 - фемимодел
8.00 - варено яйце
8.30 - течен елкарнитин
9.30 - 40 мин. вело
12.00 - зелена салата с риба тон
16.00 - айрян и салата от зеле
19.00 - фемимодел
19.30 - свинска пържола със зелена салата и зелева салата
09.04.10
05:17
Здрасти!
Закуската ти е нищожна - като за начало започни корекциите от там:) от 07.30 до 12 да си само на 1 яйце, при условие, че тогава ти е тренировката... но дори и да не е - закуската е важна. Яйцата са чудесна храна, но увеличи бройката :) Можеш да добавиш и сирене, масло;
Ще видим по-натам как ще се храниш, надявам се да си набавяш достатъчно полезни мазнини.
Този фемимодел има ли изобщо някакъв ефект и какво би трябвало да му е действието?
Успех! :)
Здрасти! Благодаря за забележката, веднага изядох и един сандвич с пълнозърнест хляб и риба, без масло :))
Не забелязвам някакъв ефект от фемимодела- пия го вече седмица и половина и нищо, но той трябва да се пие два пъти по 20 дни. Не му вярвам особено, но... Действието му би трябвало да е намаляване на апетита, повишаване но обмяната за в-вата и като резултат - намалени талия и ханш ;) Малко съм скептична, но ще го пробвам ....
Много ме се иска да споделя!
Днес направих страхотна тренировка и се чувствам супер! Карах вело- то 40 мин със средна скорост - 33км/час. Изпотих се яко!
А после правих коремни преси.
Това, което най- много ме зарадва, че съм свалила сантиметър от обиколката на бедрото! Обаче килиграмите си стоят :(( Пустият кантар не мърда...
Та, сегашното положение на мерките е следното -
обиколка бедро – 63см.
Талия - 83см. - ужасно, а като бях на 20год. беше 65
Ханш - 106см.
Бицепс - 23см. - ако съм го измерила правилно, че ми беше малко трудничко...
Мнението беше редактирано от maxxi на 10.04.10 06:32.
Здравей,
Храната ти е малко, ама и енергоразхода не е голям. Само с въртене на колело няма да свалиш мазнини. За същите 40-50 мин. можеш да направиш чудеса вкъщи с друг вид тренировка. Пробвала съм само с кардио, еми не става. И все пак ми е чудно как си качила 7 кила. Сигурна ли си че храната не е била в малко отгоре???
На прав път си. Успех!
Здрасти Дива,
Благодаря за коментара! Да, определено храната ми беше кофти - предимно сандвичи- сутрин по три, на обяд - два. Аз по принцип никога не съм ядяла па много, но и никога не съм била кльощава. Ама зимата с този изпит много се отпуснах...
Би ли ми казала какво имаш пред вид под “друг вид тренировка”? Склонна съм да пробвам!:))
Но да ти кажа, аз обичам кардиото. Дори преди, кагато ходех на комбинирана гимнастика, най- много ми харесваше първата част- аеробната. После, упражнинята на земя ми бяха скучни...
Мнението беше редактирано от maxxi на 09.04.10 10:10.
казано от maxxi на 09.04.10, 10:08:
Здрасти Дива,
Благодаря за коментара!
Би ли ми казала какво имаш пред вид под “друг вид тренировка”? Склонна съм да пробвам!:))
Но да ти кажа, аз обичам кардиото. Дори преди, кагато ходех на комбинирана гимнастика, най- много ми харесваше първата част- аеробната. После, упражнинята на земя ми бяха скучни...
Имам предвид търсачка - домашна транировка. И аз обичам аеробика и правя аеробика във почти всичките и разновидности. Правенето на едно и също нещо, кара тялото ти свикне с него и да не го възприема като натоварване. Аз имах предвид упражнения с гиричики или собствено тегло + велото щом ти харесва. Иначе тъпчеш на място и даже и надолу. В нета и в този сайт вкл. има много хубави упражнения подходящи за вкъщи
Да, между другото и аз тъкмо днес си мислех да разнообразя и с други упражния, да включа и за ръце. Както и имам две двд- та - едното е с Таебо, другото с комбинирана гимнастика и да ги редувам :) че на тялото не знам, ама на мен малко ми доскучавана вело-то.
ох! до сега четох статии за храненето и съвсем се обърках!
Значи изчислих BMR- 1471.6, индекс на активността - 1.55, тогава калорийните нужди излиза че са ми 2280.98 калории!
Но нали ако искам да отслабна, трябва да има отрицателен калориен прием? колко трябва да е той и как да го сметна?
тук е описано мн добре www.bb-team.org/forums/viewthread/32063/ т.e. - 500
Мнението беше редактирано от anniNP на 09.04.10 14:37.
казано от maxxi на 09.04.10, 14:24:
ох! до сега четох статии за храненето и съвсем се обърках!
Значи изчислих BMR- 1471.6, индекс на активността - 1.55, тогава калорийните нужди излиза че са ми 2280.98 калории!
Но нали ако искам да отслабна, трябва да има отрицателен калориен прием? колко трябва да е той и как да го сметна?
Не е нужно да ги смяташ просто трябва да приемаш между 300-500 ккал по-малко.Ако всеки ден приемаш по 1800 ккал, в тренировъчни дни е добре те да бъдат малко повече 2000 да кажем и се опитай да се храниш поне 4-5 пъти за деня - на често по-малко. Успех :-)
Благодаря! Сега ми стана ясно! :))
Супер сте!
Продължавам да се отчитам за храната -
Днес - около 3литра вода
на гладно - хладка чаша вода с лъжица мед
7.30 - фемимодел
8.00 - яйце, една филийка пълнозърнист хлаб с риба херинга, без масло, ел карнитин
10.00 - 40 мин вело, със средна скорост 33км/час
12.00 - пиле ва скара, не зная колко точно грама, може би около 150, + варени броколи с малко масло и чесън
16.00- айрян, кисело мляко със зърнен мюсли фитнес
20.00 - фемимодел
20.30 - пиле, около 150 гр. на скара + зелена салата + зеле и моркови
Мнението беше редактирано от maxxi на 09.04.10 16:54.
Започнала си да оправяш храната,браво :) Един съвет само : сутрин хапвай овесени ядки с мляко, лъжица мед и едно яйце.Сигурен съм ,че ще ти хареса.А яденето в 16 часа го промени ( ако е това фитнес на нестле) най-добре го махай .. това е пълна простотия + много захар.
Благодаря ти, Фантаа! Най- накрая малко светлина в тунела :) ) че вече бях започнала да се демотивирам. Ще пробвам това с овесените ядки, но аз водата с меда я пия заради стомаха, че малко ми е нередовен. А за нестлето мисля, че си прав, но какво друго мога да ям към 4?
казано от maxxi на 10.04.10, 12:17:
А за нестлето мисля, че си прав, но какво друго мога да ям към 4?
Обикновено кисело мляко с плод или шепа сурови ядки (бадеми или орехи най-добре); може и пак като някое от другите яденета да ти е: яйце, месо+зеленчук; може да си правиш някакви палачинки/курабийки/крекери от овесени ядки (виж рецептите) ако яденето ти е след тренировка.
Така, отчитам се за днес -
Реших да послушам Анелия и Дива, а именно - станах в 7 - не от любов към ранното ставане, а защото малкият ме вдигна, но в това имаше нещо хубаво - изпих си елкарнитина и си пуснах едно двд с аеробика. Малкият не ми разреши много, много да спазвам точно упражненията, тъй като подскачаше с мене и постоянно искаше за изтръгне копчетата на лап- топа. Въпреки това, успях хубаво да загрея и да се изпотя. После взех гиричките и правих 4 серии по 20 за бицепс и трицепс. После - упражнения на земя за бричове и крака, но още не съм научила имената на упражненията :( Така - после - корем! Пак 4 серии по 20 за всички коремни мускулни групи /едвам убедих вампирчето да не ми скача по корема, беше много смешен, щото после и той започна да вдига крака :))))
А храната:
3 литра вода
9.00 - две филийки пълнозърнест хляб с риба херинга
11.00 - ябълка и десетина пуканки
11.30 - кафе
13.00 - салата с риба тон с малко зехтин + един варен пелмен от порцията на мъжа ми + няколко маслини - 2- 3
16.00 - 1/2 Верея 3.6% кисело мляко с магданоз и копър + една хапка от сандвича с шунка на малкия
19.40 - пилешка пържола на скара с печени чушки с магданози чесън без мазнина
чаша червено вино
а, да към 17.00 пак направих по две серии за ръце
ами, за днес това е, едвам се въздържах да не изям кожата на пилето, така много я обичам :(( Голямо усилие ми е и да ям без сол. Ужааасно!
Но се чувствам изпълнена с енертия и постоянно подскачам и правя разни двежения, направо кипя от енергия и много ми се спортува!
Мнението беше редактирано от maxxi на 10.04.10 17:23.
Я си яж кожата на пилето. Хранене без мазнини не е добре. Освен това ползвай сол, но просто мааалко по-ограничено. Можеш да ползваш морска или хималайска (последната е маса скъпа, ама за идеята...). Освен това явно храната ти не стига, щом си кълвеш една хапка от тук, една от там... Яж повече.
И аз съм ЗА кожата на пилето, леле като знам как съм бягала от нея, хапвай си я спокойно и й се наслаждавай без никакъв проблем! :) Успех с целите! :)
Благодаря ви, момичета! Вашата подкрепа и обективни мнения означават много за мен!
Анелия, аз просто много обичам пелмени и днес бяхме взели някакви нови - кавказки и бях любопитна да ги пробвам, а за сандвича на малкия - еми стар навик, който трябва да изкореня - като не изяде всичко - аз дояждам, което е грешно, знам :))
А за кожата - сууупуеееррр! това, заедно с хрущялите е най- вкусното от пилето, хехе!
казано от maxxi на 10.04.10, 17:59:
А за кожата - сууупуеееррр! това, заедно с хрущялите е най- вкусното от пилето, хехе!
И аз се убедих в това, когато започнах да ги консумирам, като се има в предвид че не ги бях яла (кожа и т.н.) от години.., така че смело ги добави.. :)
И така - денс малко с водата се изложих :((( - 2 литра
храна -
8.00 - овесени ядки с малко прясно мляко и лъжица мед
11.00 - ябълка
13.00 - свинска пържола и малко салати
16.00 - зелена салата с кисело мляко
20.00 - пилешка пържола и 10-ина маслини и изядох кожата на пилето :))))
откъм спорт - 3 серии за дупе и бричове, 3 серии за ръце - почти всички мускулни групи и малко подскачане - тоест - малко почивкa :)))
Мнението беше редактирано от maxxi на 12.04.10 05:38.
Здравейте!
Днес направих супер готина тренировка - 45 мин. на велото, 25 изминати км., със средна скорост 34- 36км/час. Иска ми се да вдигна минутите до 60.
а храната -
8.00 - две филийки пълнозърнест хляб с 50гр. кашкавал ементал
11.00 - 1/2 ябълка
12.00 - 200гр. пълнозърнести спагети с доматен сос, гъби, броколи, и лъжица сметана
16.00 - кисело мляко с магданоз и пресен лук
20.00 - /планирам/ свинска пържола на скара и зелена салата
обаче на знам дали ще издържа - сестра ми има днес рожден ден и ще има торта и не знам още какви вкуснотиии.... ооооххх! стискайте ми палци да не се издъня, че тъкмо имам резултат - две килца съм на минус!
Мнението беше редактирано от maxxi на 12.04.10 13:21.
Хехехе! Успях! Хапнах само една съъъвсем малка лъжичка от тортата!
Хайде, сега отивам на велото с идеята да изкарам 60 мин, но малко се съмнявам....
Успях! Изкарах 60 мин. със средна скорост 33км/час, 32 изминати км.!!!!
Скривам кантара и сантиметъра за около седмица, да видим какво ще покажат после.....
Мнението беше редактирано от maxxi на 13.04.10 13:26.
И ето отчетът ми за днес:
8.00 - варено яйце и една филийка пълнозърнест хляб с риба
9.30 - 60 мин вело със средн аскорост 33км/час плюс упражнения за дупе и бричове
11.30 - свинска пържола на скара
14.30- супа от агнешка главичка
17.00 - ябълка
19.30 - зелена салата, катък, половин порция супа от агнешка главичка
Надявам се за коментари относно храната :)) и тренировката, де.
Оказа се, че моето колело не е сглобено като хората и на първа предавка е така стегнато, както по принцип трябва да е на четвърта! Чудя се, дали на това не се дължи част от “наедряването” ми?
Утре ще се обадя на сервиза да го сглобят наново, нещо май не ми върви с колелетата!
казано от maxxi на 13.04.10, 17:25:
8.00 - варено яйце и една филийка пълнозърнест хляб с риба
9.30 - 60 мин вело със средн аскорост 33км/час плюс упражнения за дупе и бричове
11.30 - свинска пържола на скара
14.30- супа от агнешка главичка
17.00 - ябълка
19.30 - зелена салата, катък, половин порция супа от агнешка главичкаНадявам се за коментари относно храната :)) и тренировката, де.
Оказа се, че моето колело не е сглобено като хората и на първа предавка е така стегнато, както по принцип трябва да е на четвърта! Чудя се, дали на това не се дължи част от “наедряването” ми?
Утре ще се обадя на сервиза да го сглобят наново, нещо май не ми върви с колелетата!
Храната ти е свястна, само дето аз като прочета агнешка главичка или телешки бъбреци или свински опашки и ме втриса, но това си е за мен, ти си ги хапвай. Към обедната пържола можеше да има нещо зелено острани например за разнообразие. Кардиото ти е много и да...възможно е да си наедряла от това въртене
казано от diva 97 на 13.04.10, 19:05:
казано от maxxi на 13.04.10, 17:25:
19.30 - зелена салата, катък, половин порция супа от агнешка главичка
Надявам се за коментари относно храната :)) и тренировката, де.
....Храната ти е свястна, само дето аз като прочета агнешка главичка или телешки бъбреци или свински опашки и ме втриса, но това си е за мен, ти си ги хапвай. Към обедната пържола можеше да има нещо зелено острани например за разнообразие. Кардиото ти е много и да...възможно е да си наедряла от това въртене
Дива, паднах от смях като го прочетох, още не мога да се спра... :lol:
Иначе съм съгласна и аз.
Макси, 1 час вело не ти ли идва в повече?
По - добре е май (и не толкова досадно) да го комбинираш с упражнения с гиричките, т.е. първо гирички, после макс. 30-40 мин. вело.
Е, развам се, че ви развеселих :)))
Инис, честно казано вчера ми дойде в повече, може би и защото тренирах в два поредни дни и първите 12- ина минути направо си чувствах мускулите страшно изморени. Но после - не ми се слизаше! Аз започнах вече да вкарвам и други упражнения, но тъй като още не ми е останало време да им науча имената, не ги описвам подробно. Имам гирички от 1кг. и правя 4 серии x20 за бицепс, задната част на ръката и други, но като ги науча как се казват тогава ще ги описвам. Също правя и едни упражниня от комбинирата гимнастика за дупе и бричове, пак 4 серии x 20 и корем. Но това след кардиото. Не е ли по- добре след като тялото е загряло да се правят останалите упражниния?
Иска ми се да тръгна на фитнес, но имам две проблема - детето, което взимам в 6ч. от детската и това, че малко ме е страх да тренирам сама, за да не се получи пак обратен ефект :(((
А и малко ме е срам, като никога не съм ходила в зала, не съм сигурна, че знам какво да правя.....
Мнението беше редактирано от maxxi на 14.04.10 05:42.
Вчера си дадох почивка. Нищо не съм правила, защото малко си почувствах мускулите изморени. Днес смятав да направя едно кардио 40 мин. и коремни преси. Даже ще помоля мъжа ми да ме снима, за да мога да направя разликата след две- три седмици.
Можете ли да ми препоръчате свестен фитнес в Студ. град или Диана бат? Аз живея в кв. Витоша, но той е съвсем нов квартал и няма такива екстри:((
Открих, че в Худ. академия са направили много хубава зала - има пътечка, велоергометър кетлер, степер и гладиатор, но аз не зная как се използва. Например- какви тежести да си сложа, колко повторения, ако искам да си намаля обема на ръцете, също искам да стегна вътрешната част на бедрата и да оформя малко прасците....
За това, ако можете да ми препоръчате някой свестен фитнес в тези райони да отида да ми направят свястна програма, защото не ми се правят пак глупости, кат ос тия 7 кила.....
А храната вчера:
вода малко по- малко то три литра
8.40 - филийка пълнозърнест хляб с три резана свинско филе и краставичка
10.00 - ябълка
11.00 - 50гр. кашкавал ементал
13.00 - свинска пържола на скара със зелена салата
17.00 - супа /няма да казвам от какво, за да не ми се смеете пак :)))/
20.00 - пилешка пържола на скара и зелена салата
Мнението беше редактирано от maxxi на 15.04.10 05:42.
Утре ще дойдат да ми оправят велото!
а днес -
3 литра вода, 40 мин. вело. Коремни преси със свити крака - 3 серии по 20, коремни преси с вдигнат ляв крак върху дясното коляно - и обратно - 3 серии по 20, коремни с повдигане на изпънати крака - ееее, добрее, само 10! :(((
гирички - 3 серии по 20 за бицепс и задната страна на ръката 3 серии по 20. Също и упражнения за дупе и бричове.
а храната -
8.40 - филийска ръжен хляб със сирени екскузия и три резана шунка
11.00 - ябълка
13.00 - пълнозърнести спагети с лъжица и половина сметана и черен пипер
17.00 - 3 лъжици кисело мляко - 4.5% с магданоз
20.00 - зелена салата с риба тон
15.04.10
17:24
казано от maxxi на 10.04.10, 17:19:
...едвам се въздържах да не изям кожата на пилето, така много я обичам :(
Ако приемаш мъжки мнения, ще ти дам своето по този въпрос. Абсолютно съгласен съм с Дамите преди мен. Хапвай кожата на пилето - смело, без притеснение. Нека това да са твоите “лоши” мазнини. Ако това е проблемът на режима ти - забрави за него, няма да те провали, гарантирам това. Храненето не е само поглъщане на дадени храни с цел достаняне на “гориво” за организма. То трябва да бъде и нещо повече - удоволствие за всички сетива.
За протокола - и аз обожавам кожичката... препеченка, хрупкаща... и съответно - не пропускам да й се насладя!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.04.10 17:25.
Кожата на купешките пилета едва ли е най-здравословното нещо дори и за ВМ НВД. Бъкани са с хормони и антибиотици, въпреки че и аз купувам пилета на грил
15.04.10
17:50
казано от diva 97 на 15.04.10, 17:31:
Кожата на купешките пилета едва ли е най-здравословното нещо...
Dosis sola facit venenum… нали?
Хехе! Радвам се за кожата, Кольо! Наистина полагам усилия това да ми е прегрешението, особено последните три седмици и вече определено имам резултат! Просто виждам как мазнините се стопяват, особено по корема, паласките и краката. Дано се запази тази тенденция, много разчитам да ми сглобят утре колелото наново и да мога да вдигна скоростта до 40 км/час! Благодаря за подкрепата, форумци!
15.04.10
18:19
Така де... ако 2-3 пъти седмично хапваш по една огромна порция пържени пилешки кожички - това вече е друга бира, нали? Разбира се, че ще имаш резултат - храненето е в основата на тези неща. Смятам, обаче, че човек не трябва да робува на храната си. Това значи да бъдем наистина стриктни и последователни, но с ясното знание кога и до колко можем да “кръшнем”.
Абсолютно съм съгласна с теб! Най- хубавото е, аз обичам тези неща, с които се храня в момента. Сладкото - никога не съм обичала, само сандвичите с бял хляб малко ми липсват, но ... искат се жертвички. Пък открих, че пълнозърнестият хлаб също е доста вкусен. Хехе! Като няма пасти, ще ядем хляб, я!
А въщност, аз никога не преди не съм яла толково много!
Мнението беше редактирано от maxxi на 15.04.10 18:22.
15.04.10
18:37
Понякога жертвичките всъщност се оказват Жертви, но пък си струва. Освен това когато човек влезе в релси и добие навици, нещата стават чувствително по-лесни. Откритията са най-приятното нещо и всъщност са един фантастичен мотив да отидем още по-далеч. Експериментите са основният двигател, защото организмите ни работят и реагират различно, въпреки че са принципно еднакви. Колкото до количеството на храната - един от най-големите митове е, че трябва да се гладува, за да се отслабне...
Да, така е!
А относно неграмотността, ами не знам дали е нормално, но определено е дразнещо!
15.04.10
18:47
Неграмотността е проблем, който много хора подценяват и който в бъдеще ще става все по-определящ за някои неща. Да, аз често съм малко краен, но от толерантност в това отношение полза няма (според моя опит). Въпрос на възпитание и взаимно уважение. Мога много да говоря по темата, имам любопитни впечатления от различно ученолюбиви и грамотни млади хора, но може би не му е тук мястото...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.04.10 18:48.
Урааа! Оправиха ми велото! както и велосипеда! Нямам търпение да направя първата тренировка! Ама така се наядох сега, че ще трябва да минат поне два часа ... хих!
Ужасяващо ужасно се чувствам!
Освен, че днес съгреших с два бонбона мерси, пробвах колелото. 40 мин. със средна скорост 38км/час. ама почти не се изпотих!
Преди като карах на старата предавка, си чувствах мускулите супер напрегнати и стегнати, а сега - само потръпваха след тренировката. Кое е правилното??? Вече се обърках...
А храната -
8.00 - филийка пълнозърнест хляб със сирене екскузия
10.00 -ябълка
13.00 - китайска салата с оризово фиде, кълнове и черни гъби две флейки пиле на скара, един бонбон мерси
17.00 - филийка пълнозърнест хляб с шунка
19.00 - 40 мин вело
20.00 - един бонбон мерси
вечерята предстои, тъй като ще излизаме, но ще е някаква салата, сигурно зелена с месо на скара.
и червено вино - не зная колко
Моля ви за коментари относно тренировката, тъй като малко се обърках?