16.04.10
20:04
Немога да разбере кардиото гори ли ММ ... и как да предпазим мускулите си ... и как да правим кардио с наи малак расход на Мм.... и кога ?
17.04.10
07:46
Такива теми има почти всеки ден и на теб май това не ти е първата такава тема.Кардиото гори ММ,когато е 20-30 минути независимо кога го правиш.Не гори или поне по-малко,когато правиш спринтове или после бавно темпо и после пак спринт,но не трябва и да го правиш това прекалено дълго време.
Няма как кардиото да не “гори” маса.
В тялото има гликоген между мускулите, който идва от храната. По-точно въглехидратите. Това е един вид гориво за тялото. Когато започнеш да извършваш аеробна дейност, тялото не изгаря нито мускулна маса, нито мазнини. То първо ще изчерпа наличния гликоген, след което ще започне горенето. Тъй че за да изгаряш мазнини трябва да стигнеш до такава фаза, че да топиш и мускул. Разковничето е в подобаващото следтренировъчно, с което възстановяваш изгубената маса обратно. Класическите видове аеробна дейност просто изгарят повече маса, защото поради естеството си се налага да са по-продължителни, за разлика от интервалното кардио. Затова HIIT е по-препоръчваното.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 17.04.10 08:05.
17.04.10
13:46
Най=после разбрах за тва кардио мс :)
Дано и други да са разбрали от тази тема!
Всеки ден има такива теми. А и не само тук - из интернет има толкова много статии и дискусии, че е грехота да не знаеш. Това е една от най-обсъжданите теми за спорта сред начинаещите.
17.04.10
13:58
Да така е .Само да попитам един друг въпрос за да не правя друга тема.
Днес бях на фитнес и тренирах гърди,бицепс и 15 мин HIIT
По принцип не си гледам мн мн пулса,а гледам да потдържам скороста и темпото,но забелязах че пулсами е само от 60 до 80 ,а пък се потя много.А когато след такава тренировка отида на пътеката само докато загрявам пулса ми е над 120.Защто ли е така ?
Може и колелото да е развалено,но не ми се вярва,понеже е ново.
И междудругото този пулс го видях срешу Heart Rate
Мнението беше редактирано от NeverBeckDown на 17.04.10 13:59.
Ако не е вързан този heart rate с жички за теб, не му вярвай. В по-стария ми фитнес имаше часовник точно под телевизора пред кардио уредите. Докато въртя педалите, се хващам за гушата и отброявам колко удара ще направи за 15 секунди, след това умножавам това по 4 и получения резултат е сърдечния ти ритъм за определеното темпо. Спринтовете ми бяха по 20 секунди и тогава скачаше средно до 180 удара в минута, докато през останалото време седеше на 130-140. Пробвай и ти така с часовник на ръката, или евентуално хронометър на телефона, ако няма часовник при кардио уредите в твойта зала. Следи си сърдечния ритъм и след време ще знаеш каква скорост да поддържаш без да се налага постоянно да си мериш пулса и прочее.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 17.04.10 14:10.
17.04.10
14:12
Добре ще порвам!
Виждам че ми помагаш и се надявам да не е порблем,за това ще ти задам нов въпрос.
Чудя се дали правя ХИИТ правилно (на колелото).Правя го последния начин:
1 минут въртя на 2-ра степен с 28 км/ч
1 минута на 4-та степен с 28км/ч
или
1 минута 1-ва степен 27-8км/ч
1 минута 3-та степен 28км/ч
Не разбирам. Във всеки вариант въртиш с 28км./ч., което означава, че положените усилия на всяка степен са еднакви. Аз интервалното кардио го разбирам така - спринтираш за кратък период от време, да речем 15-20 секунди, като трябва да дадеш абсолютно всичко от себе си в този спринт, след което въртиш педалите, или тичаш доста по-леко, колкото да си поемеш дъх и когато смяташ, че си готов за следващия спринт се изстрелваш.
17.04.10
14:19
Еми това се опитвам да правя,защото на 1-ва степен при 28км/ч краката ми се въртят съпер бързо,а не 3-та степен със същтата скорост се въртят значително по бавно но е същата скоростта.Не е ли това спринт ,защтото на 1-ва степен немога да вартя мн по бързо махимума е 29-30 км/ч
Ами излез навън и направи няколко спринта. Усложняваш допълнително нещо, което може да бъде елементарно.
17.04.10
16:50
Добре на вън е по-добре,но кардиото ми в фитнеса добре ли е (по начина по които псоделих)
Нeправилно зададен върпос. Не може да се даде eднозначен отговор. Oтносително e. Отговорът е “зависи!”. При правилна суплементация преди, по време и след тренировката, мускул може да НЕ се изгори (дори режимът да е ниско въглехидратен). Мисля, че не е вярно, че за да започнеш да топиш мазнини, трябва да започнеш да топиш и мускул. След гликогена, тялото “се обръща” за енергия първо към мазнините след това към мускулите. Поправте ме, ако греша.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.04.10 11:23.
18.04.10
10:30
Пичове, всяко година участвах на максимаратон. Това беше следното: тичаш 12км за един час, даваш щафетата на следващата група, почиваш 3-4 часа, тичаш 12км за един час... И така от сутринта на първия ден, през нощта, та до следобяд на втория ден. В България маршрутът бе Плевен-Козлодуй-Враца-София, може да сметнете за какво става на въпрос. Ясно ви е, че подготовката не е за месец, а трябва да си тичаш целогодишно. Та всички тичащи бяхме с положитело число мускули, никой нямаше да тежи -50кг примерно, никой не си връзваше гюлета, за да не излети нагоре като балон с хелий, което би станало според вашите съждения за горене на мускулна маса. От Румъния всеки път идваше нацепен един тамошен билдер от тежката категория. Много от тези хора, а и други, които познавам служебно или по друг канал, стават сутрин, не пият БЦАА, не пият протеин, не казват молитва към бога на билдерите да им запази мускулите, а се обличат и отиват да тичат. Не могат да спечелят състезание по културизъм, но това не им е и цел. Но са скелети. Дори в залата, в която тренирам, идват по-слаби от тях. Нищо, че изпомпват, правят концентрично, пият добавки и т.н. Интересното е, че много малко, да кажем 5% от всички няколкостотин участника, имахме видими плочки. Това го казвам да хвърля в размисъл и една друга групичка.
Според ме е глупаво да качиш минимално количество мускули, ако въобще качиш, с програма за напреднал билдер, и после да се страховаш като изчистиш мазнините да не изгориш мускул. Предпочитам да си кача с програма според стажа, дори да ми се смеят, че не правя сплит, пък после безстрашно да свалям. Като изляза с 5кг по-тежък и с плочки никой не пита колко мускул съм изгорил, нали?