Програма за релеф - оценки и препоръки

14.03.05
17:22

Здравейте, на 17години съм 85кг,182см.. масата ми стига(добре ми е разпределена) и съм решил да мина на тренировка за релеф.. тренировката(всичко правя с дъмбели) ми до момента е:

Понеделник-гърди:
1.хоризонтален лег - 3 по 10 (17кг на дъмбел)
2.пулоувър - 3 по 10 (20кг)
3.флайс - 3 по 10 (10кг на дъмбел)
4.лицеви от наклон - 2 серии до отказ

Вторник-бицепс и гръб:
1.гребане - 3 по 10 (17кг)
2.набиране
3.концентрично сгъване с дъмбел - 3 по 10 (17кг)
4.бицепсово сгъване с дъмбел - 3 по 10 (12кг на дъмбел)

сряда-почивка

четвъртък - рамо:
1.преса - 3 по 8 (17кг на дъмбел)
2.разгъване напред - 3 по 10 (10кг на дъмбел)
3.разгъване встрани - 3 по 10 (10кг на дъмбел)
4.задно рамо - 3 по 10 (10кг на дъмбел)

петък-трицепс:
1.френско - 3 по 10 (10кг на дъмбел)
2.разгъване зад глава - 3 по 10 (20кг)
3.кикбек - 3 по 10 (12кг на дъмбел)

събота-корем и крака:
1. 4 суперсерии крънч(30)+обратен крънч(30)+коремни преси с извиване(по 20 на всяка страна)
2.клякане - 4 по 20 (24кг)
3.напади с дъмбели(20кг)

неделя-почивка

За релеф какво трябва да направя освен да сваля малко от тежестите и да увелича повторенията(и на кои упражнения?)

14.03.05
17:26

Здравей! За да орелефиш ще трябва да минеш на отрицателен калориен баланс и да добавиш кардио към прогрмата. Иначе е добра.
Поздрави!

15.03.05
22:55

[quote author=“Martin”]Здравей! За да орелефиш ще трябва да минеш на отрицателен калориен баланс и да добавиш кардио към прогрмата. Иначе е добра.
Поздрави!

Отрицателен калориен баланс какво значи? преди време си смятах калориите по формулата от сайта и нормалният ми прием беше към 2000(ако съм сметнал правилно).. на колко горе долу трябва да ги намаля(за да не губя ММ) освен това минавам и на НВД нали така..

А за кардиото.. имам вело в нас така че не ми е проблем.. 3 пъти седмично по 30мин е добре нали ?

И последен въпрос.. смятам тежестите да ги намалява с 3-5кг и да кача повторенията с поне 5.. на всички упражнения ли да го права или примерно да не променям тези за гърди?

15.03.05
23:01

1) Горе си написал 200ккал на ден ли? Защото 2000, ако нещо не се заблуждавам, понеже ми се спи, са СУУПЕР малко, ако е така ти не си на ниско въглехидтатна диета, ама на СУПЕР-ДУПЕР ниско въгл. , което не е добре.
2) Нещо много важно е да си засилиш метаболизма. Има доста неща които да направиш, проучи. Като за начало ще ти кажа, пий много вода, ама се наливай яко. После стила на правене на упражненията е друг. При мен върши огромна работа като вдигам умерено бързо режестта. Тоест не експлозивни малко на брой повторения, а повечко с по-умерена тежест и скорост. При мен, както казах действа яко.

16.03.05
00:17

Значи относно тренировъчната програма бих ти препоръчал следното :
- в понеделник - пулоувърът го прави накрая, а лицевите опори ги замени с вдигане от полулег или кросоувър (най-добре редувай упражненията в тренировките - по принцип).
- за вторник - остави гърбът сам, а бицепса прати при трицепса в петък. Прави 3-4 упр. за гърба (зависи от стажа ти в залата). Виж писал си 2 упражнения за гърба, а 4 за рамото! На гърба си му трябва  :wink: 
- за събота - малко са 2 упражненията за крака, а и корема по-добре го остави за накрая, но може и така.
Корема го прави 3-4 пъти седмично (ако имаш желание де  :D )

16.03.05
09:07

Crystalized, пресметни отново калорийте, които изразходваш, 2000ккал са много малко наистина за 85кг атлет. Отрицателен калориен баланс ще рече,ако са 2000 наистина, то приемът ти да е около 1500 за начало. След това можеш да го свалиш още. 3 пъти седмично по 30 мин е добре, в зависимост от резултата през първата седмица, можеш да го увеличиш с 10-15мин. Броя на повторенията не е препоръчително да намаляваш. Може тежестите да намалиш малко, за да не претренираш. Натоварването ще регулираш посредством почивките между серийте. Освен пиенето на повечко вода, за стимулиране на метаболизма е редно да се храниш през не повече от 3 часа.

orome написа:
Значи относно тренировъчната програма бих ти препоръчал следното :
- в понеделник - пулоувърът го прави накрая, а лицевите опори ги замени с вдигане от полулег или кросоувър (най-добре редувай упражненията в тренировките - по принцип).
- за вторник - остави гърбът сам, а бицепса прати при трицепса в петък. Прави 3-4 упр. за гърба (зависи от стажа ти в залата). Виж писал си 2 упражнения за гърба, а 4 за рамото! На гърба си му трябва 
- за събота - малко са 2 упражненията за крака, а и корема по-добре го остави за накрая, но може и така.
Корема го прави 3-4 пъти седмично (ако имаш желание де  )

Предлагам ти да се съобразиш с това мнение.  :)

Поздрави!

21.03.05
17:58

Благодаря на всички за мненията.. оставих пулоувъра последен в понеделник ,а бицепса преместих при трицепса в петък за да ми остане в 1 ден само гръб..
Освен това вместо лицеви днес като тренирах гърди с помоща на  няколко възглавници успях да вдигам и от полулег..
Започвам значително да наблягам на кардиото и корема(3 пъти седмично) и почнах да пия повече вода
Ще ви помоля да ми обесните как да си изчисля правилно най-накрая калориите.. защото в http://healthyfood.info.bg/Calculators.html ми се получава 2200кк ,а и на мен ми се струва много малко.. и последен въпрос - какъв е грамажът на продуктите от таблицата в сайта на бб-теам защото нещо не мога да разбера как точно да си пресмятам калориите от нея

21.03.05
23:26

Според мен добре си се насочил. Забелеязвам , че си 17 годишен, много по добре е да барнеш релефа, отколкото да вдигаш тежко за маса/лично мнение/

Ами аз виждам и една друга грешка... незнам, може само аз така да си мисля, но... Тежестите, които си написал за упражненията са доста лошо подбрани.

Пример, аз съм 65 кг, и като за релеф вдигам 2 пъти по-тежко от теб. Вярно е, че аз генетично не съм предразположен за маса, но все пак. Пример:

Ти правиш:
1.хоризонтален лег - 3 по 10 (17кг на дъмбел)
2.пулоувър - 3 по 10 (20кг)

Малко е, лег-а. Просто няма смисъл. Все пак си 85 кг, прави поне пирамидка като начално упражнение с 12 повторения към края при  45-тина килограма/общо/.

Пулоувъра, също малко можеш да завишиш струва ми се, наистина е доста лекичък...

А в същото време правиш: 3.кикбек - 3 по 10 (12кг на дъмбел) , което пропорционално е високо в сравнение с килограмите от другите упражнение.

Помисли върху това. Опитай да балансираш тежестите и повторенията. Опитай с 12-ки повторения с умерена тежест/малкоп по висока от тази която си дал за момента/

Успех!

22.03.05
09:07

Дай си теглото, ръста и възрастта. Както и индекса на физическа активност.

А стойностите в таблицата са за 100гр продукт

Поздрави!

22.03.05
16:40

А ве тва да си изчисля калориите мн е трудно , ба професор ще стана ако успея  :twisted:

23.03.05
23:47

[quote author=“tpd”]Ами аз виждам и една друга грешка... незнам, може само аз така да си мисля, но... Тежестите, които си написал за упражненията са доста лошо подбрани.

Мда, тва го знам.. в края на този месец най-вероятно ще си купя лежанка(тренирам в домашни условия) и тогава ще мога да увелича тежеста защото сега ми е супер неудобно като вдигам от лег(лягам на 1 стол и по-голямата част от тялото ми е във въздуха)

[quote author=“Martin”]Дай си теглото, ръста и възрастта. Както и индекса на физическа активност.

А стойностите в таблицата са за 100гр продукт

Мерси.. 85кг,182см,17 години.. какъв е този индекс на физ. активност

24.03.05
09:29

2025ккал ти е дневния калориен минимум. Тоест, това ти е енерго разхода, ако нищо не правиш. За да получиш реалния енергоразход, трябва да умножиш 2025 по индекса на физическата активност:

Ако вашият начин на живот е по-скоро заседнал, то индексът на активността Ви е 1,2

Ако вашият начин на живот е умерено активен (спорт 1-3 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,375

Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,55

Ако вашият начин на живот е усилено активен (спорт 6-7 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,725

Ако вашият начин на живот е екстремално активен (спорт всеки ден заедно с тежък физически труд или двуразови тренировки) е индексът на активността Ви е 1,9.

—-лесно ще го сметнеш  :wink: .
Поздрави

24.03.05
13:43

[quote author=“Crystalized”][quote author=“tpd”]Ами аз виждам и една друга грешка... незнам, може само аз така да си мисля, но... Тежестите, които си написал за упражненията са доста лошо подбрани.

Мда, тва го знам.. в края на този месец най-вероятно ще си купя лежанка(тренирам в домашни условия) и тогава ще мога да увелича тежеста защото сега ми е супер неудобно като вдигам от лег(лягам на 1 стол и по-голямата част от тялото ми е във въздуха)

Брейй... Това беше важно да го споменеш. :) Ще ти дам някои съвети, поне аз как мисля:
1) тази “лежанка”, защо поне не я правиш на 2 стола, един до друг слепени, така няма да ВИСИШ. Това с висенето е кофти работа, ще се повредиш, изкривиш нещо... Или на някаква маса... измисли там нещо.
2) ПРави повечко гимнастически упражнения. Те са поросто МНОГО ГОЛЕМИ за релеф./нерелефен гимнастик виждал ли си? :lol: / Прави си различните мускулни групи по програма като вкарваш упражнения: л/опори, преси/има 100 разновидности, комбинирай/, набирания/за гръб, пак 100 разновидности/, кофички, лицеви опори на успоредки и т.н.... Помисли си и експериментирай, в рамките на разумното, много ясно.

Чао.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1