Откраднах една рецепта и смятам да пробвам утре:
Моцарела от извара
250 гр. извара
100 мл. кисело мляко
малко сол
1 пакетче /10 гр./ желатин /поставя се в 100 мл мнооого хладка вода, след 10 минути е набъбнал и се слага в микровълновата фурна на размразяване да се втечни или на водна баня, но да не завира, а просто да се избистри/
Приготовление: Изварата и млякото се разбиват с блендер /пасатор/ до получаване на хомогенна смес. Добавя се разтвореният желатин /да е хладък/ и солта - после отново се пасира. Сместта се изсипва в навлажнена кутия с капак и след един ден в хладилника имате чудесно “сирене”, което се реже като истинското.
В сместта може да се добави риган, босилек, лют пипер.
20.04.10
21:50
Незнам какво толкова и се гнусите на тая извара? Случвало ми се е да нямам търпение да се прибера да хапна извара. Ям от обезмаслената на дядо Либен направо от пакета. Но като виждам колко хора не понасят извара явно при мен нещо не е наред :D
Здравейте от един стар-нов участник във форума! Нов, защото се регистрирах днес, и стар, защото ви чета от години, което подсказва, че досега само черпя информация, но днес реших да споделя нещо и аз. Вкусът на изварата не ми е проблем, дори ми харесва, но след като днес се зачетох в тази тема, реших да експериментирам.
Пасирах в блендер
200-250мл прясно мляко,
150-200гр извара,
половин обелена ябълка
и една супена лъжица мед
Резултатът беше много добър, дано ви хареса и на вас!
Апетитни вегетариански макарони
Необходими продукти за 1 порция ( мен ме засища идеално, но и двойно количество да е - пак ще се изяде, щото са много вкусни :-) )
50 гр. макарони, 1 варено яйце, 100 гр извара или сирене, няколко маслини, 1 с.л. горчица, чесън на прах, червен пипер, магданоз, розмарин
Начин на приготвяне: Сиренето (изварата) се смесва с горчицата, малко чесън на прах, червен пипер на вкус, нарязани маслини и магданоз, риган. Макароните се сваряват, но все пак трябва да останат леко жилави. Прецеждат се и се смесват със сиренето и настърганото яйце.
Ако се приготви с обезмаслена извара, съставът на порцията е приблизително следният:
Протеини 18
Мазнини 8
Въглехидрати 40
К.Калории 350
05.05.10
15:26
казано от Mavrodinov на 20.04.10, 21:50:
Незнам какво толкова и се гнусите на тая извара? Случвало ми се е да нямам търпение да се прибера да хапна извара. Ям от обезмаслената на дядо Либен направо от пакета. Но като виждам колко хора не понасят извара явно при мен нещо не е наред :D
И аз съм така! В последно време не мога без извара. Например миналата седмица не бях в страната и нямах търпение да се прибера... за да хапна ИЗВАРА! Ям я във всякакви вариации или пък направо с лъжицата от пакета...
Ето една рецепта, която много ми харесва:
Извара+яйца+пресен лук / може да се добави и сирене/ с подправки черен и червен пипер. Лукът се нарязва и се смесва с останалото, после всичко се бърка и се слага в микровълновата, става и в тиган без мазнина, във фурна - който както поиска :)
Друго, което се сещам сега е сурова чушка, пълнена със смес от извара и сирене / и тука пак може вариации - с яйце, без.../
И аз много обичам извара и до скоро си мислех, че само аз съм толкова повредена :) Изяждам между 500 гр. и кило на ден. Всеки ден, и не ми омръзва. Взимам си най-вече “Мероне” - страхотна е. Много вкусно става следното:
взимам няколко тиквички, режа ги на филии по дължина и ги мятам на скара/плоча/тефлонов тиган за съвсем кратко
докато се пекат, смесвам извара, яйце, евентуално чесън и шарена сол
след като са поомекнали тиквичките ги мажа с горната смес и ги пека в тава на горен реотан, докато стегне сместа
доста е лесно и е ужасно вкусно, харесвало се е даже на хора, дето не обичат нито извара, нито тиквички :)
Рецептата ми звучи вкусно.Но само си мисля ,че тези тиквички ще са сурови или само си мисля ? Колко време ги печеш във фурната и на колко градуса ?
Ще пробвам тази рецепта дези дни и ще пиша дали ми е харесала.
Не са сурови, защото преди да се сложат за печене заедно с изварената смес, вече са претърпели някаква обработка - печене на скара или пържене в тиган (за съвсем кратко обаче, за да не изсъхнат прекалено много). А за това колко време се пекат с “плънката” - зависи колко е гъста. По принцип стават за около 10-15 мин (на вече загрята фурна на 160-180 градуса). Щом започнат да приличат на принцеси с яйце и сирене и замирише на вкусно, значи са готови.
Мнението беше редактирано от Laura на 05.05.10 20:00.
Слагам й една лъжица захар и с една чаша мляко или вода си влиза, даже и ми е вкусно :)
A ако някой от Варна го интересува, мога да му кажа къде има уникално готина обезмаслена извара за 2.80 лв/кг. Производители са и винаги им е прясна, аз лично унищожавам кило и половина от нея за 2-3 дни :)
Пазар Чаталджа - във вътрешността на пазара има една чешма (там където продават CD-та и варена царевица) - от това място се тръгва надолу по реда с “магазини” - първият млечен е въпросното място. То е фирмен магазин на някаква мандра, изварата е тяхно производство. Подчертавам, че е ПЪРВИЯТ млечен след чешмата, щото след него има още един, в който няма нищо свястно и продавачката е супер крива.
Първият път като купувах, изварата беше безобразно вкусна, после попадах на партиди, дето е готина, ама не чак като в началото. Не го намирам за странно, нормално е да има разлики... Тези дни не съм купувала, защото по принцип прекалявам с изварата (кило на ден не ми е никакъв проблем) и реших да изкарам няколко дни без млечни, да видя как ще ми се отрази. Тъй че от 3-4 дни нямам пресни впечатления :)
19.05.10
13:05
майка ми работи в съседния магазин за месо и много се имат с продавачката на млечни и винаги от там ми взема извара и бих казал,че е наистина хубава изварката ;)
Ето една лесна рецепта:
100 гр. извара обезмаслена
1 яйце
4 филийки черен хляб (Вита)
1 с.л. лютеница
горчица
риган, сол
Изварата се разбърква със суровото яйце и подправките, получената паста се намазва на дебел пласт и се запича в грил. По желание може да сложите малко горчица и лютеница отгоре. Получават се 4 филийки, които ми стигат за закуска и обед (на обеда добавям още нещо разбира се).
Ето и една рецепта от мен. Всички рецепти си приличат, но тази не очаквах да ми донесе такава наслада. Току що я хапнах и реших да я споделя.
Необходими продукти:
- 250 грама извара от суроватка, без мазнини(Точно на тази извара, пишеше, че е от суроватка и без мазнини).
- 100-150 грама обезмаслено мляко 0.1%
- магданоз с количество по вкус
- копър с количество по вкус
Нарязват се магданоза и копъра, след което се смесват с изварата и млякото. Хубаво е, да се пасират леко, за да стане еднородна смес и да се наситнят повече подправките. Ястието се консумира студено.
Няма почти никакви мазнини и въглехидрати. Ястието е богато на протеин, който се разгражда бавно и е много подходящо за последно хранене преди сън. Приготвя се за не по вече от 10 минути.
Anelia,благодаря за прекрасната рецепта! :) Днес направих всичко по инструкции, но двойно утре ще го пробвам, чакам с нетърпение да дойде утрешният ден :P
24.02.11
15:26
Една рецепта и от мен вчера я открих става мега яко.
Аз я правя така: 4-5 белтърка,прясно мляко,овесени ядки и изварата ги слагам в една каничка и пасатора ги пасирам докато сместа стане хомогена,след това си загравям тигана с няколко капки зехтин и изсипвам течноста става като палачинка,на мен много ми хареса ядах я с сирене.
Инче си мисля че ако я направя на айрян ще е най-бързо..
Мнението беше редактирано от Младен Марков на 26.02.11 18:23.
Наистина пробвайте тази рецепта която Аnelia каза направо става превъзходна изварата! :)
Моцарела от извара
250 гр. извара
100 мл. кисело мляко
малко сол
1 пакетче /10 гр./ желатин /поставя се в 100 мл мнооого хладка вода, след 10 минути е набъбнал и се слага в микровълновата фурна на размразяване да се втечни или на водна баня, но да не завира, а просто да се избистри/
Приготовление: Изварата и млякото се разбиват с блендер /пасатор/ до получаване на хомогенна смес. Добавя се разтвореният желатин /да е хладък/ и солта - после отново се пасира. Сместта се изсипва в навлажнена кутия с капак и след един ден в хладилника имате чудесно “сирене”, което се реже като истинското.
В сместта може да се добави риган, босилек, лют пипер.
Изварата я хапвам само по два начина.Първо пълня чушки с нея,риган и зехтин и пека.Втория вариант е да смеся със задушени зеленчуци в зехтин и лимон.Обезателно гарнирам с малко хубав пълнозърнест сухар
Овесени крекери с извара
Не давам точни количества, защото всеки може да си прави на око според вкуса
фини овесени ядки (аз сложих около 150 гр.)
извара (може извара+сирене) (около 200 гр.)
спанак (300 гр.)
яйце/яйца/ (аз имах само едно яйце в хладилника)
малко кис. мляко (всъщност нямах и кис. мляко, но се слагат няколко лъжици)
Овесените ядки се накисват с киселото мляко или може и с вода, спанакът се измива и нарязва на парчета. Цялата смес се бърка, по желание могат да се добавят допълнително сол или сирене. Разстила се на тънък слой в тава върху хартия за печене и се разрязва с нож на парчета. Пече се до почервеняване на умерена фурна (може и на силна, по-бързо ще стане).
Може би изглежда сложно, но както и да направите крекрите, ще станат сполучливи. Единственото пипкаво нещо е миенето на спанака.
Студена супа: (Мисля ,че никой до сега не я е споменал)
250гр извара
25-50гр сирене
50гр обезмаслено кисело мляко
200-250гр доматен сос (ако може домашен да е по-едро смлян).
Слага се доматения сок в една чиния и аранжирате на воля с продуктите.Може и кисели краставички да се добавят, както и пресни :) :D
03.03.11
22:27
казано от Anelia на 02.03.11, 22:30:
Овесени крекери с извара
Не давам точни количества, защото всеки може да си прави на око според вкуса
фини овесени ядки (аз сложих около 150 гр.)
извара (може извара+сирене) (около 200 гр.)
спанак (300 гр.)
яйце/яйца/ (аз имах само едно яйце в хладилника)
малко кис. мляко (всъщност нямах и кис. мляко, но се слагат няколко лъжици)
Овесените ядки се накисват с киселото мляко или може и с вода, спанакът се измива и нарязва на парчета. Цялата смес се бърка, по желание могат да се добавят допълнително сол или сирене. Разстила се на тънък слой в тава върху хартия за печене и се разрязва с нож на парчета. Пече се до почервеняване на умерена фурна (може и на силна, по-бързо ще стане).
Може би изглежда сложно, но както и да направите крекрите, ще станат сполучливи. Единственото пипкаво нещо е миенето на спанака.
А спанака не трябва ли да се свари преди това? Изглежда интересна тази рецепта, но не съм съвсем сигурен какъв ще е вкуса :)
Аз не варя спанака. На него му трябва съвсем малко и печенето е достатъчно. Ако искаш пък може да си го свариш.
Тази рецепта е малко специфична. Не всеки обича вкуса на спанака. Съпругът ми например не иска и да ги вкуса дори тези крекери.
Бързо, лесно, вкусно :)
Това беше днешната ми закуска и реших да я споделя: 100г извара с 20 г смлени орехи и червени боровинки (аз използвам замразени).
Ъпгрейт с добавка на кокосови стърготинки, а ореховите ядки не са смлени :)
Мнението беше редактирано от maria на 07.05.12 12:52.
29.05.12
18:10
Тези крекери с извара и спанак, може ли да се правят без спанак, че изобщо не обичам :D
09.06.12
12:49
200 грама извара,сол и къри,
1 лъжица,чаша вода и голяма глътка-за такива като мен на които не им понася особено:)))
Мнението беше редактирано от Silicone Soul на 09.06.12 12:51.
09.06.12
13:52
Ето сега ще ви кажа една рецепта, която обожавам и съм стигал до над килограм извара на ден :)
Количествата са примерни, всеки да си прецени според нуждите.
Необходими продукти:
500гр. извара (на мен лично най ми харесва на Олимпус обезмаслената)
50-60гр. домашна лютеница (аз обичам да е леко люта)
3-4 яйца (твърдо сварени)
20-30мл. зехтин
50-60гр. орехи (може и други ядки, но на мен с орехи ми е най-вкусно)
по желание може да добавите и малко сирене (но е адски вкусно и без)
Рецептата е повече от лесна и бърза, само продуктите да имате. В една по-голяма купа слагате изварата, лютеницата и зехтина и разбърквате. После натрошавате орехите на малки парченца (с ръце, все пак да се усещат, че ако ги смеляте...) и режете варените яйца на малки парченца (аз и яйцата ги късам с ръце на малки парченца). Разбърквате хубаво всичко, взимате една лъжица и гледате да не изядете всичко на един път (аз лично трудно спирам, за това си правя в по-малки количества :D). Мога по цял ден да ям такова, а до преди 1 година от 2 лъжици извара ми се повдигаше и едвам се сдържах да не повърна :D
Забравяте нещо много лесно и вкусно...правите си например шопска салата и изсипвате отгоре огромно количество извара,тя не е солена и като се смеси със соса от доматите става превъзходно...
Аз лично ползвам готови салати от супермаркета,защото нямам възможност да готвя...просто взимам 300-400г салата(шопска,жътварска,краставици и репички и т.н.) и я смесвам с 500г извара.Лоша комбинация няма.Ползвам извара Олимпус :)
Аз лично си взимам насипна извара и ми е много вкусна дори без добавки. Определено не е обезмаслена, но възможно ли е нещо да не и е съвсем наред, щом така ми се услажда, а на повечето тук, като гледам, не ви е любима : ))
28.05.13
21:35
150гр извара Елби - 15гр белтъчини на 100гр извара
150гр кисело мляко 3,6% - 3,2 гр белтъчини на 100гр извара
50гр плодово кисело мляко с парченца плод 9гр белтъчини на 100гр извара
1 супена лъжица сметана Препълнена - аз ползвам флакон-шпрей
разбърквате и хапвате
29,1гр протеин има в тази порция -без да смятам супената лъжица сметана ;)
Мнението беше редактирано от Fitness Inspiration на 28.05.13 22:32.
изварата напоследък я бутам в блендера и с 700 вода я зобам ( наща вика как може ги пиеш тея пумий ) :Д викам т’ва аирян ба
дат хардкоре диет
17.02.14
22:14
Извара + лютеница! Лично на мен много ми допада!
Извара, нарязани наситно кисели краставички, сол и червен пипер.
Перфектно се получава и е много вкусно и ниско калорично.
Здравейте,
Изчетох темата и доколкото разбирам, има хора на които не им понася изварата. Това ми е малко странно като явление , но предполагам, че се дължи на лични предпочитания / вкус / начин на живот. Аз израстнах в къща, в която постоянно имаше домашни млечни продукти и се ядяха извара / сирене / кашкавал постоянно (когато поискаш и колкото поискаш). Също, за закуска и за следобедна закуска се пиипваше суроватката (в сурово състояние без никакви подправки или термична обработка) останала от направата на сиренето / кашкавала (съревновавахме се с прасетата, хахаххахахахаха)
За хора, които мислят, че им е трудно да хапват извара:
* солен вариант:
- направете си я на снежанка / сух таратор:
1 - извара
2 - наситнени орехи
3 - копър
4 - чесън
5 - кисели краставички / преясна краставица
6 - малко хималайска сол за тези, които обичат по-солено и си правят рецептата с прясна краставица
7 - шарлан / зехтин (екстра девствен)
Ако ви се струва прекалено сухо, добавете биволско кисело млако / ценедо кисело мляко (краве, козе, овче и т.н.).
Надявам се, няма да се намери някой, който да започне да обяснява, че комбинация от кисели краставички и шарлан / зехтин звучи гадно / гнусно (и аз мисля така но съм го виждал :D :D). Вариации колкото поискаш. Важното е да е вкусно за този, който консумира.
* сладък вариант:
- извара
- мед
- орехи
- малини / къпини / смокини
Също искам да вметна, че е много вероятно да не ви понася изварата защото това, което ядете може да не е точно ” извара “. За хората, които живеят в София / Бургас —-> http://dobrev-cheese.com/bg/stores/. По мои наблюдения изварата, която предлагат там е най-близка до това, което помня от детството ми (надявам се да не я третират с някакви химии и т.н.)
http://dobrev-cheese.com/bg/продукти/извара/
П.С. - не съм чел правилата на форума и не знам дали линковете към други страници се считат за реклама / директно нарушение. If so, please delete it.
Cheers :D
16.02.16
16:09
Аз си правя изварата с кисели краставици червен пипер и 20гр зехтин