07.06.10
21:34
Здравейте от мен на всички! Като за начало нека се представя - На 16 години съм имам стаж 5-6 месеца в залата,тежа 67 килограма и съм 182см. Първите 3-4 месеца в залата имах болки само в дясната китка,но с течение на времето се появиха и други и реших да потърся помощ от форума. Проблема както е ясно от заглавието е болка в ставите(двете китки,десния лакът и раменете).Качил съм снимка и съм заградил местата където е болката и ще опиша подробно от какво се случва.[[[ТУК]]]
Нека започна с болката в китките.Тя е най-често на дясната китка,просто изпитвам нужда да я изпуквам за да облекча болката.Най-често се случва когато тренирам бицепс и по-точно след ТОВА упражнение,правя го с вълнообразен лост,но пак имам болки след упражнението и най-вече на дясната китка.
Болката в десния лакът е сравнително по-силна,даже се замислям дали може да е някаква травма от малък ако съм паднал,става дума за нещо като наместване,но интересното е,че ме боли само когато правя упражнения за трицепс—> това и това..
Болката в раменете е най-слаба и се проявява най-често при упражнения за гърди(на лежанката) и по-често се случва лявото рамо.
Случва се и през деня от време на време да ме заболят и изпитвам нужда да ги изпукам с някое рязко движение което не е много добре,но просто така се чувствам по-добре.Когато се прибирам от тренировки не ме боли нищо :D
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 08.06.10 05:08.
Най-добре навести доктора. Може и да не ти помогне, но може и да открие някой по-сериозен проблем. Болки в дадена става могат да са причинени от всичко, така че е трудно да се каже какво точно да правиш.
Все пак ще пусна няколко изстрела в тъмното. Пробвай да тренираш разгъвачите на китката и да разтегнеш сгъвачите, това може да подобри движението на китката.
http://www.bb-team.org/exercise/2854/
http://www.bb-team.org/exercise/2266/#axzz0qFF7H3Zg
За лакътя може да помогне wrist rotation (thor’s hammer). Слагаш малко тежест от единият край на малък лост, хващаш го за другият край и като държиш китката права почваш да я въртиш. Аз използвам раглобяем дъмбел за целта.
Естествено това са най-общи упражнения, които не са специфични за какъвто и проблем да имаш. Ако нещо боли не го прави, включително и упражененията, които изброи в началото. Пробвай да загряваш със ставни ротации, но ги прави бавно и контролирано, а не сякаш имитираш перка на самолет.
Вземи си почивка колкото е нужно за да се възстановиш от травмите. Като се завърнеш в залата наблягай на правилното изпълнение на упражненията. Трябва да знаеш че има упражнения, които дори и при правилно изпълнение са потенциално опасни за ставите. Френската преса е едно от тях, но тава си е лично мое мнение. Ако говориш английски препоръчвам ти да се сдобиеш и прочетеш една книга: The Insider’s Tell-All Handbook on Weight-Training Technique от Стюард Макроберт, създателят на методиката Hardgainer. Сигурно си чувал за нея. В книгата ще намериш всичко за правилното и максимално безопасно изпълнение на основните упражнения.
08.06.10
16:02
На 16 години в момента ставите и костите ти още растат и е възможно част от болката да е оттам.
Друга част твърдо идва от лоши навици в залата, учи упражненията правилно.
И не се сили с килата.
казано от usgsus на 08.06.10, 07:53:
Най-добре навести доктора. Може и да не ти помогне, но може и да открие някой по-сериозен проблем. Болки в дадена става могат да са причинени от всичко, така че е трудно да се каже какво точно да правиш.
Все пак ще пусна няколко изстрела в тъмното. Пробвай да тренираш разгъвачите на китката и да разтегнеш сгъвачите, това може да подобри движението на китката.
http://www.bb-team.org/exercise/2854/
http://www.bb-team.org/exercise/2266/#axzz0qFF7H3Zg
За лакътя може да помогне wrist rotation (thor’s hammer). Слагаш малко тежест от единият край на малък лост, хващаш го за другият край и като държиш китката права почваш да я въртиш. Аз използвам раглобяем дъмбел за целта.
Естествено това са най-общи упражнения, които не са специфични за какъвто и проблем да имаш. Ако нещо боли не го прави, включително и упражененията, които изброи в началото. Пробвай да загряваш със ставни ротации, но ги прави бавно и контролирано, а не сякаш имитираш перка на самолет.
Мерси много ще пробвам предложенията ти и ще пиша ако има подобрения.Мерси много!
казано от default на 08.06.10, 08:28:
Вземи си почивка колкото е нужно за да се възстановиш от травмите. Като се завърнеш в залата наблягай на правилното изпълнение на упражненията. Трябва да знаеш че има упражнения, които дори и при правилно изпълнение са потенциално опасни за ставите. Френската преса е едно от тях, но тава си е лично мое мнение. Ако говориш английски препоръчвам ти да се сдобиеш и прочетеш една книга: The Insider’s Tell-All Handbook on Weight-Training Technique от Стюард Макроберт, създателят на методиката Hardgainer. Сигурно си чувал за нея. В книгата ще намериш всичко за правилното и максимално безопасно изпълнение на основните упражнения.
Проверих в интернета за книгите и съм заинтересован за здравето си за това няма да откажа да прочета книжките.Мерси за коментара.
казано от D3BEP на 08.06.10, 16:02:
На 16 години в момента ставите и костите ти още растат и е възможно част от болката да е оттам.
Друга част твърдо идва от лоши навици в залата, учи упражненията правилно.
И не се сили с килата.
Аз бих казал по-скоро “лоши навици в залата” защото по мои спомени преди да почна да тренирам нямах болки в ставите,но пък и сега съм точно в разгара на пубертета така че нищо чудно да е и от растежа.Мерси много за коментара ще го имам в предвид.
Спри тренировките за известно време .. и аз бях така .. имах болка докато не изпукам ставата .. спри и взимай витамини за костите ..
Аз се оправих за 3 месеца .. може би при мен беше от растежа, защото аз съм почти на 15 години :)
И когато пак започнеш не се сили с килата .. загрявай повече .. много повече от преди :) .. аз така правя и съм добре .. ще се старая винаги да съм така :) И това че мускулите се тренират повече след добра задрявка е наистина много вярно .. Аз стигнах един приятел от залата който беше със 7-8 месеца стаж а аз със 3-4 .. го стигнах и на обем и на сила :)
Успех!!