ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

казано от Limka на 13.07.10, 12:17:

Мноого спам, мнооого работа...
А аз никъде не видях някой всъщност да е казал, че някой щял да ходи в Бургас... (освен Лазар, де)

Па и Вик като гледам.

Не знам и Ицо от ваште ли е .... Гледам, че даже е идвал до Бургас без да се обади :D

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 13.07.10 12:28.

12.08.10
08:32

Забелязах темата малко късно,като чета коментарите този спор между билдъри и кросфитъри взе да прилича на стар китайски филм с култовата реплика-”Моето кунг-фу е по-добро от твоето кунг-фу”. :D

ЛР

13.08.10
06:15

Темата се поуспокоила :)

Значи е време за следващата порция храна ... за размисъл :)

- Подбудите на хардкор бодибилдърите и подбудите на хардкор кросфитърите са едни и същи :)

поздрави

13.08.10
06:56

едните работят и държат повече на визията...
ние...не знам...аз лично не мога да го обясня...натоварването...предизвикателството...интензивността...разнообразието...
Според мен...не могат да се сравнят...
Подбудата на Джей Кътлър мислиш ли, че може да се отнесе и припознае с тази на Мико Сало, Греъм Холбърг...

ЛР

13.08.10
07:11

Цели и подбуди са различни неща :)

поздрави

13.08.10
07:29

казано от Лазар Радков на 13.08.10, 06:15:

- Подбудите на хардкор бодибилдърите и подбудите на хардкор кросфитърите са едни и същи :)

поздрави

Хардкор пичовете винаги следват правилните подбуди, така че си много дебело прав, този път :)

edit: ама можеше да се напише и по друг начин, че да не ти скочи slavko на момента  :D

Мнението беше редактирано от G33K на 13.08.10 07:33.

АН

13.08.10
22:24

Слави Кльощавия ;Д

13.08.10
23:46

казано от anonymous на 13.08.10, 22:24:

Слави Кльощавия ;Д

Цецко от както смени ника и картинката качи левел :D

14.08.10
06:00

Славко със сигурност не е кльощав!И не виждам какъв е смисъла само да се спори.Дори не може да се сравняват бодибилдин със кросфит,имат различна цел и различен начин на практикуване.Едно 90% от форума,могат да се поучът от хъса на някои корсфитъри тук!

Поздрави

Да се нанеса в темата без положително или отрицателно становище за кросфит. Струва ми се, че се прави опит този спор да измести онзи за кокошката и яйцето. :)

Дано има как да запазим информацията тук и да прочетем темата след, да кажем, 50 години. Тогава, имайки идея за състоянието на здравето ни, ще може да “за”-каме или “против”-якаме.

15.08.10
17:12

за някой съм кльощав...за някой съм ОК...за някой съм много здрав...за едни имам хубава техника...за други съм супер крив...аз всички Ви обичам:)...

15.08.10
17:33

казано от slavko на 15.08.10, 17:12:

за някой съм кльощав...за някой съм ОК...за някой съм много здрав...за едни имам хубава техника...за други съм супер крив...аз всички Ви обичам:)...

Say it,brother!

Аз продължавам да не знам що си мислите че техниката на мега, гига, хипер и прочие сериите с повече или по - малко повторения, отказът и свободните тежести, въобще някога са били измисляни от кросфита? Тва е пълен абсурд.
Или номерът е да е гигасерия набиранки отпреди с тяга, ако са отзади не се признава, също не се призанва ак она лежанката са 20 максимални, а не 25…?
И сега, аз като тренирам по подобен начин от доста време, какво?
- по неволя съм кросфитър;
- или ще ми кажете как да се оправя и да стана бодибилдър? Явно некъде бъркам....

Направо се чуствам все едно е измислено нещо и ся ако не го повтарям ташкън ,е забранено. А то нищо не е измислено, всъщност... Натъманисани са шаблонни тренировки върху отдавна предъвкана методика.

Тва че кросфитър бил с по лоша визия от бодибилдър е грешка на кросфитъра. Начи е лош и неефективен кросфитър, с грешки в храненто и треноровката ,акко тренира за да качва или сваля. А то по принцип тази методика е предимно за това. Максималните движения не се постигат по нея. Максималната издържливост - тоже...

Също не разбрах, де сте ве... Нали щехте да идвате???
Вик, Хилчо?
Нема ли някой

15.08.10
20:36

О огромний силний великий, какво е имало преди БодиБилдинга ?
И какво точно постигаш с него, максимална сила, издръжливост ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 15.08.10 20:41.

Не ти разбирам въпросите, Младбой.
По - точно, уверен съм че ти си другият дето не си ги разбира... Просто пак се заяждаш.
Не свършва света с хасковския панаир.
Убеден л иси че можеш да ме учиш как се вдига за сила и ка кза отскок, или просто си влезнал в профила ми и си видел некви снимки?

Поуздрав!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 15.08.10 21:16.

15.08.10
21:57

Аз никога не съм се заяждал.
Едва ли мога, и да можех не бих си губил времето сякаш.

16.08.10
07:39

Пробвал съм някой комплекси  и определено  ако търсиш функционална сила, бързина и издръжливост .Това е тренировката за теб :)

16.08.10
08:41

казано от Димитър Михайлов на 14.08.10, 09:37:

Да се нанеса в темата без положително или отрицателно становище за кросфит. Струва ми се, че се прави опит този спор да измести онзи за кокошката и яйцето. :)

Дано има как да запазим информацията тук и да прочетем темата след, да кажем, 50 години. Тогава, имайки идея за състоянието на здравето ни, ще може да “за”-каме или “против”-якаме.

Здрасти, Митко!

Аз гледам на темата като на гръмоотвод. Особено в началото, всяка тема за кросфит неминуемо се изместваше в посока спор от типа “по-по-най-...”
Сега поне “споровете” са на едно място  ;)

@ D3BEP
Дали си неволен кросфитър не знам  :).
А не сме се обадили, защото не сме минавали през Бургас. Пък и честно, не виждам как и най-вече защо ще си доказваме чия методика е по-добра и дали въобще има смисъл. На практика би се получило нещо от сорта - евентуално аз ще съм по-силен, Славко ще е по-бърз, а Лимка - по-издръжлива от теб... И какво от това? Това ще е най-вече заради индивидуалните ни атлетически особености. Истинската разликата може да се отчете най-правилно при един и същи човек и промяната във възможностите му като сила, издръжливост, координация и т.н. при различен начин на трениране.

Открил си оптималния начин за трениране за теб? Чудесно! Дали ще го наричаш кросфит, функционален бодибилдинг, културизъм, физкултура и прочие, е въпрос на личен избор. Това няма да промени факта, че си по-силен, по-здрав и по-щастлив.

@ Лазар
Подбудите са еднакви, казваш? Ами, така си е. Или поне са сходни. Позачудих се защо въобще го пускаш този пост, но после ми светна, че е нещо като поредната кукичка  :D.

ЛР

16.08.10
09:07

Не знам какво имаш предвид “кукичка”, Вик. Размишлявах по разни въпроси, получих прозрение и реших да го споделя.

поздрави

16.08.10
09:14

казано от Лазар Радков на 13.08.10, 06:15:

...

“Кукичка” за размисъл или спор, според индивидуалната нагласа :). Да не замре съвсем темата  ;)

Глей го .Аз не ви карам да ми се обадите за да ви изпитвам.

Дали ще си по - силен от мен... Може да поспорим. Да, след контузията здраво намалих тежестите, но пак не съм съвсем за в кофата. Па ак кажеш по - рано, може и да се поподготвя.
За лимка имам противник за Лимка, ама работата е там ,че моя противник малко не му е приоритет в момента фитнеса та не знам в каква позиция ше го заварите.
Във всек ислучай издържливост в кросфит серия не признавам, издържливост може да е в 20 обиколки на парка на слънцето например, не и в заучена серия и упражнения.

По теоретичния ти въпрос.
За споровете и гръмоотводите и кукичките и рибките.
Не че ви мрази някой методиката.
Само че сам виж:
Вие се отделяте от фитнеса и бодибилдинга. Сами се “селекционирате”, така да се каже, затваряте се в някакво кръгче и се браните до последно.
Просто за пореден път ми се наби това в поста на Мадбой, но не е от него...
А ако не го правите, няма кой да ви напада.
Бъзик са ми думите за секта и прочие, но носят и някакъв сммисъл.

Само виж, ти и твоите хора ,в колко десетки постове сте направили разликата...
А такава няма.
Сами поставяте бариерата, после се сърдите че я чупят, все едно сте жертви на неразбиране.
Става тъй че едва ли не почва да се изисква от нас да отдаваме чест като на отделен спорт.

Все дно имаме спортовете: Бодибилдинг, фитнес, щанги, силов трибой и кросфит...
А некак си... не се получава, не знам дали ме разбираш. Всъност идва някой, иска това и това, било то сила, издържливост, маса или прочие, аде на кросфита... Получава се узурпация. Убеден ли си че аз не мога да подготвя някого и по - добре за предварително избрана цел, не използвайки кросфит комплекси?
Твърде отдавна има кондиционни за издържливост, за бързина и прочие тренировки във фитнеса... Нема нещо чак толкова ново. За чак таквиа претенции.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 16.08.10 10:25.

16.08.10
18:15

много се обясняваш и демагогсваш май френд...сега наистина съжалявам, че не минахме да те видим с Вик и Лимка през Бургас...а дали съм хилав...питай Вик...той да ти обясни...дали съм силен и издръжлив...измисли някой ‘’тест’‘....постни ми го и ще ти пратя клип и каквото искаш...Тома....

16.08.10
19:45

Нищо против Дзвер,но не виждам никакъв смисъл от това спорене.За него той си е прав,за кросфитърите-те.Това и още 1000 поста по 2 км,няма да променят това.

казано от slavko на 16.08.10, 18:15:

много се обясняваш и демагогсваш май френд...сега наистина съжалявам, че не минахме да те видим с Вик и Лимка през Бургас...а дали съм хилав...питай Вик...той да ти обясни...дали съм силен и издръжлив...измисли някой ‘’тест’‘....постни ми го и ще ти пратя клип и каквото искаш...Тома....

Аз па кти казвам ,приятелю, че не ви викам за да се състезавам с вас и да ви показвам кой кой е.
Макар че и за съсезание ставам криво лево.
Па ако само тва е начина, ок, дай ше се състезаеме...
Па ако си толкоз мераклия за клип, се клипни.

ВИкам ви да се запознаем и да се видим.
И ако верно се минали през бургас без да се обадите, че ви срещнем с камъни втория път!
Гладки, морски, с миди по тех.

Не се връзвай, бъзикам те просто, видях че се палиш. Не си хилав :) Дал иси злояд, не знам.
Не демагогствам, истината ти казвам. Нема кросфит и бодибилдинг, има тренирай бабо за хубост.
Е тва е.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 16.08.10 19:51.

17.08.10
08:44

така по ми звучиш...:)
с паленето съм доста по-умерен...по-емпатично се настройвам nowadays…
а и имам добър ментор...

18.08.10
18:13

Както маса народ вече каза по-нагоре- истина има в думите на всички. Разбираемо е да има емоция когато говорим за кросфит, идентично на всички останали неща от живота ни. Но според мен, когато емоцията е водеща често фактите придобиват различен отенък, съответващ на преживяванията на конкретния индивид.

Срещал съм човек, който не харесва тениса, защото развивал едната страна на тялото повече. Но за сметка на това няма нищо против бокса : ). Кой какви симпатии,  разбирания, пристрастия има и по какъв начин ще ги изразява си е лично негов проблем. За мен в тази тема чисто и просто трябва да се изкажат характеристиките на това „животно”- кросфит (crossfit, CF). Както всяко нещо и то си има плюсове и минуси. Всеки да си прецени какво означават те за него, коя група тежи повече и да избере какъв път ще следва.

Кросфит за мен са нещо като зала със стил. Определено се развиват, сравнете продуктите им- „Try this at home” и „Crossfit Games 2009”. Вече не са толкова крайни и не се опитват да покажат, че има само една истина- тяхната. Развили са се дотолкова, че доста зали по света им плащат, за да са част от тяхната общост. В това аз лично не виждам нищо лошо, не съм детайлно запознат с „врътката” им, но е нещо като франчайзинг. За МакДоналд не е лошо, защо за CF да е?
Който ги притикува за това, че „товарят” като продават някакви неща на някакви цени- ами да си направи свои, да си ги прадава и да не се занимава с тях, времето ще покаже къде е истината и по-доброто/търсеното ще се наложи.
От гледна точка на бизнеса толкова. От гледна точка на предмета на дейността сега. Според мен хората (или поне по-голямата част от  тях), които са против CF, не са запознати със същината, но както и да е. Вчера бях в зала с 11(единадесет) лежанки (както казва ДЗВЕРА- да има къде да се лежи), 1стойка за клек, 1 лост за набиране и място за кофички (+още пренебрежимо малко друго оборудване), а хората бяха с най-различни видове джапанки и плющяха по 1 серия „за гърди” на всеки 10мин приказки. Това бодибилдинг ли е?

Плюсове: базови упражнения; различни диапазони на повторения; различни режими на мускулна работа; стремеж към ефективност; не робуване на стереотипи; отричане на стероидите; (функционалността няма да я споменавам, Иво обясни, че тя е маркетинг, но ако някой все пак настоява..); по-голяма застъпеност на здравословно ориентирани занимания (сравнено с бодибилдинга); разнообразие; състезателен елемент; добра схема за прогрес (Ефо го броя за голям кросфитър, а не е почнал с неговите хора с Fran на 1-ва тренировка);... ... ... . Проблемите често идват от незапознатост/неопитност на отделия човек, а у нас често всеки гледа да мине по-тънко и затова не работи с професионалисти (пък и те често са псево такива : ) ).

Минуси: липса на индивидуален подход; пропагандиране на уникалност и универсалност (макар и редуцирани напоследък) за спортове и всякакви дейности; пренебрегване на техниката с цел намаляване на времето; липса на периодизация (това малко се вкл. в индивидуалния подход); трудна приложимост по нашите конвенционални зали; малко преоткриват топлата вода (пак ще дам пример с CFG2009, където James FitzGerald казваше, че след 7км бягане си подобрил макса на тяга и това го нямало никъде по света само в CF, докато нашите кадри от спортните у-ща това са го правили преди много години)... ... ...

Ние имаме също добри треньори, способни да направят неща от величината на CF (ако не и много по-големи), но при нас спорта не е маркетинг, или поне не в същия мащаб а и не се мисли в тази насока. Например- сещам се за уникално як десетобоец, който използва същите съставки както и кросфитърите, както и колегите във всички спортове (които заради целящата специализация откъсват необходимата им част от цялото). Кадърните ни борцови треньори също.

Личното ми мнение е, че минусите им тежат повече. Но харесвам хората, които го практикуват. Не са закрепостели, не е нужно постоянно да се сблъскваш с егото им, тренират здраво и някой от тях знаят какво правят.
Поздрави, Николай

Ps. Постът ми не цели обстоятелност, но се надявам, че е полезен за темата.

Хм, вече направо забравих кога за последно съм те виждал да пишеш.
Много хубав пост. Но като цяло с вече от гледна точка на опита и на минаването през цифра различни тренировки - и мога да кажа 9/10 от тях резултатни, всяка с нещо свое си, мога да кажа следното нещо:
По - е важно кой какво го мотивира да прави. Ако нещо ти харесва да го правиш, по добре го прави, даже и ак охич не е идеално, отколкото да правиш постоянно нещо идеално, дето не ти харесва.

От тая гледна точка аз гледам на хората, които абсолютизират дадена методика - пък били те и с изписан на челото им 120 години стаж - каот на хора с малък опит. Хора, които не са тренирали по дуга методика или пък са тренирали по другите методики безрезултатно, като проблемът рядко е в другите методики, обикновено е в начина по който човек ги разбира или практикува.

Така че за мен не е толкоз проблема в методиката. За всяка методика може да се изсипят плювни.
А в абсолютизирането. То е което дразни. И обичайно отхвърля алтернативите, които ... не познава.
И на второ място ме дразни точно това, което каза ти. Маркетинга, запазените марки...
Сори, ама всичко си има граници.
Когато здравето, знанието, образованието - станат маркетинг и запазена марка, работите вече не отиват на добре.
А професионално съм се занимавал с маркетинг и продължавам чат пат да го правя.
Има неща, на които просот не бива да се посяга... За пари.

18.08.10
21:13

казано от D3BEP на 18.08.10, 20:46:

По - е важно кой какво го мотивира да прави. Ако нещо ти харесва да го правиш, по добре го прави, даже и ак охич не е идеално, отколкото да правиш постоянно нещо идеално, дето не ти харесва.

Е те тва е !

19.08.10
09:05

казано от D3BEP на 16.08.10, 10:03:

...
Само виж, ти и твоите хора ,в колко десетки постове сте направили разликата...

D3BEP,
Ако си направиш труда да изчетеш всичките ми постове в темата, ще установиш, че горното не е точната истина. Почти във всеки мой коментар се старая да успокоявам страстите и говоря за личния избор и важността да се тренира като цяло, не само за конкретна методика. Да си видял някога някъде да пиша в дневниците на хората или в други теми, че тяхната методика и тренировка не струват? Няма и да ме видиш.

И въобще, като правило, нападките са винаги започвани от страна на неприемащите Кросфит, което неминуемо води от засилване на махалото и ответна остра реакция от по-младите и буйните. Безсмислено и ненужно. Ако някой има нужда да доказва някому нещо, отправя спортно предизвикателство, определя му параметрите, който иска го прави и накрая се споделят резултатите и впечатленията.

казано от D3BEP на 16.08.10, 10:03:

...
А некак си... не се получава, не знам дали ме разбираш. Всъност идва някой, иска това и това, било то сила, издържливост, маса или прочие, аде на кросфита... Получава се узурпация...

Това искрено ме озадачи, но няма да го коментирам.

казано от jalokin на 18.08.10, 18:13:

...
Ps. Постът ми не цели обстоятелност, но се надявам, че е полезен за темата.

Николай!
Постът ти е чудесен и е точно това, което смятам, че трябва да присъства в темата. За което ти благодаря!

Хайде стига сме си чесали езиците/пръстите, ами да хващаме железата!

Мнението беше редактирано от Vic на 19.08.10 09:30.

19.08.10
09:19

‘Ако някой има нужда да доказва някому нещо, отправя спортно предизвикателство, определя му параметрите, който иска го прави и накрая се споделят резултатите и впечатленията.’

за това говорех и аз...но някои го възприемат пак като нещо негативно...

Мнението беше редактирано от slavko на 19.08.10 09:19.

Само на бой скачате, ей :D
Да предизвиквам не мисля че е решението, напротив, още по голямо деление ше настане.
Съвсем други неща казах, ВиК фана пак противоречието и взе да се търси в него...

19.08.10
09:27

казано от slavko на 19.08.10, 09:19:

‘Ако някой има нужда да доказва някому нещо, отправя спортно предизвикателство, определя му параметрите, който иска го прави и накрая се споделят резултатите и впечатленията.’

за това говорех и аз...но някои го възприемат пак като нещо негативно...

С едно уточнение - по-добрият резултат на някой атлет не означава непременно по-добра тренировъчна методика. Важното в случая е да не се говорят празни приказки, а да се пробва натоварването и тогава да се споделят впечатления.

27.08.10
10:57

Благодаря за фийдбека, радвам се че съм оцелил посоката на мисли.

Дзвер, брат, често имам какво да кажа, но малко хора слушат, мислят и променят нещата след това и затова вече ме мързи да се занимавам. Честно казано ти се възхищавам откъде намираш толкова енергия и ентусиазъм да си толкова активен и същевременно ползотворен.
Според мен (както и другите, които ги оцениха) думите ти са много важни и силни- всеки да прави това, което харесва. Това много пасва на примера с тениса, който дадох. Какво значение има, например че плуването развива по-симетрично, като ти не искаш да плуваш?!
Иначе за абсолютизирането също си прав, но това е до човека- на мен ми е омръзнало да бъда на места, където се отхвърлят алтернативите- машини vs свободни тежести; борба vs джудо/бокс; кросове vs интервали; кросфит vs какво ли не. Ако събеседника ти отсреща не слуша няма смисъл. А и всяко нещо има своето място, но малко хора го разбират.
Най-важното според мен е това- „ИМА НЕЩА, НА КОИТО ПРОСТО НЕ БИВА ДА СЕ ПОСЯГА... ЗА ПАРИ!”. Но както се пееше- „за милиони няма закони”.

Вик, и ти много добре го каза- който иска да доказва нещо да се разберат в залата с железата (или където и да е) и да почват. Естествено съпоставката е невъзможно да бъде представителна за цялата методика, а само за моментното състояние на конкретните атлети, но е много по-продуктивно. Естествено спор, в който се използват добри обосновка и размишления, е нещо много полезно и градивно. Но тук поне е лесно- което става остава, което е спам- със секирата и айде...

И за да не съм напълно спамер и аз. Към плюсовете- задружност, взаимопомощ, колективност на хората занимаващи се с кросфит. Това е нещо, което трудно се прави и е присъщо повече на отборните занимания. И за мен е много хубаво. Аз винаги съм намирал общ език с човек, който (е) прави(л) някой комплекс, докато често се затруднявам при тези лежейки на лежанките :) .

30.08.10
08:42

Слушайте сега двама мои приятели...мислиш ли, че аз или Вик не познаваме алтернативите...аз не съм абсолютизирал нищо..казвам какво работи за мен и давам личен пример(дневника ми, клповете всичко)...не знам какви са ти вижданията за бг тренерите...гледам, че споменаваш Ефо...я поговори с него малко на тая тема...
Иначе-ДА...и аз познавам седмобойци, десетобойци...ДА-има сходни неща...(въпреки, че не съм виждал седмобоец на халки)...
OPT по-скоро каза, че това със 7-те км. и после макса на тяга е против всякакви приети треньорски методики...и тоно това му е хубавото...защото ако кажеш на някой тренер по вдигане на тежести, че правиш 30 снача и той ще ти се смее 1 месец...те казват-олимп. движения-не повече от 3-5 в серия...е хубаво де, аз ще направя 50, е така да видя какво толкова ще стане, какво толкова неправилно правя...
Хубаво, резонно и обстоно пишеш, успяваш да си защитаваш тезите, без да си краен...дано така и тренираш май френд!!!
Всичко добро

30.08.10
09:23

казано от slavko на 30.08.10, 08:42:

(въпреки, че не съм виждал седмобоец на халки)...

Не. Както няма да видиш и плувец под тежка щанга, лекоатлет в басейн и т.н. И си има много добра причина за това, ама след малко за нея.

защото ако кажеш на някой тренер по вдигане на тежести, че правиш 30 снача и той ще ти се смее 1 месец...те казват-олимп. движения-не повече от 3-5 в серия...е хубаво де, аз ще направя 50, е така да видя какво толкова ще стане, какво толкова неправилно правя...

Нищо неправилно, нищо толкова няма да стане. Но тренера докато ти се смее, неговите леки момчета ще правят снач със 130-40 докато ти правиш с 80-90 (примерно). И хич няма да ги интересува, че ти бягаш повече, скачаш повече, издържаш повече на някои видове специфично натоварване и т.н., защото някое от тях може да стане и световен шампион в спорта си един ден.

Защото говорим за спортисти, състезатели по някакъв спорт. С конкретния спорт се работи като за конкретен спорт и се профилира. И това е единственият начин - за най-класически пример можеш да вземеш Фелпс. С тия халтави рамена, смешна физика и, в най-добрия случай, задоволителен атлетизъм на каквото и друго освен плуване да го пипнеш, ще загине. Пука ли му, според теб? Това са профилирани спортисти, дали ще са седмобойци,щангисти,плувци, бегачи....
Или кросфитъри ;) Защото, кросфита, в крайна сметка, си е просто друг, нов и самостоятелен спорт. В неговите рамки могат да се сравняват конкретни атлети, затова има кросфит геймс, както и по-малки регионални състезания отатък Голямата вода. Извън неговите рамки ... Кросфитър на световно по щанги? Кросфитър на световно по лека атлетика, примерно на 100 метра? А щангист на кросфит игрите? Хмм.. no way. Или поне не бих си заложил парите със сигурност, на нито един от тримата.

Става малко както спорят пубертетите в Щатите - едните викат бокса не струвал, защото боксьорите не могат да се борят/ритат, другите говорят, че ММА не става, защото мма-файтърите не могат да боксират като хората ... втф? Сравнения между атлети могат да се правят само в рамките на един и същи спорт.
Същото са и сравненията между методики - или може би методите на мр. олимпия (ще ме прощавате, че не го знам кой е в момента) не стават, защото не може да плува или да прави по 30 снача за 2 минути?
Кросфит методиките няма да произведат нито един световен шампион по щанги. Както и нито една методика от щангите няма да произведе шампион на кросфит игрите. Е, и? Особено щом говорим за непрофесионални спортисти, каквито (почти) всички тук сме, при наличието на толкова спортове мисля че всеки може да си избере спорт според предпочитанията, след това да избере методика, доказала се в избрания спорт и накрая да се състезава с други, практикуващи въпросния спорт (бах тия повторения). Къде, дъ фак, е проблема?

Мнението беше редактирано от G33K на 30.08.10 09:27.

30.08.10
11:34

Слушайте сега двама мои приятели...мислиш ли, че аз или Вик не познаваме алтернативите...аз не съм абсолютизирал нищо..казвам какво работи за мен и давам личен пример(дневника ми, клповете всичко)...не знам какви са ти вижданията за бг тренерите...гледам, че споменаваш Ефо...я поговори с него малко на тая тема...
Иначе-ДА...и аз познавам седмобойци, десетобойци...ДА-има сходни неща...(въпреки, че не съм виждал седмобоец на халки)...
OPT по-скоро каза, че това със 7-те км. и после макса на тяга е против всякакви приети треньорски методики...и тоно това му е хубавото...защото ако кажеш на някой тренер по вдигане на тежести, че правиш 30 снача и той ще ти се смее 1 месец...те казват-олимп. движения-не повече от 3-5 в серия...е хубаво де, аз ще направя 50, е така да видя какво толкова ще стане, какво толкова неправилно правя...
Хубаво, резонно и обстоно пишеш, успяваш да си защитаваш тезите, без да си краен...дано така и тренираш май френд!!!
Всичко добро

Не съм сигурен дали ме критикуваш за нещо. За абсолютизирането, както вече казах- мисля, че е до човека. С Ефо съм засягал темата, но беше отдавна- може да не помня точно мнението му, може да го е променил. Стойностните треньори/хора/специалисти са малко и трудно се намират като цяло навсякъде, включвам дори и CF. Но смятам, че в крайна сметка всичко опира до думите на Иво за различните спортове, специализацията, целите и ценностите. Аз лично не виждам проблем в тази работа и не смятам че това има връзка с + и - на CF.
Иначе тренирам както ми харесва, преди даже веднъж по”кросфитаросвахме” 2та с Ефо..
Поздрави и на теб

01.09.10
10:03

Дълго се чудя дали да кажа нещо и на края се престраших. Ще започна с това, че спортувам от близо тридесет години, предимно за здраве и добър тонус. Тренирал съм сериозно плуване 8г. и бодибилдинг около 5г. след това по малко от всичко колкото за здраве. На 28г. обаче, вече се бях отпуснал доста. Една сутрин като се видях в огледалото леко плешив с коремче и тънки ръце, просто се стреснах .  Почнах яки тренировки, щанги, тичане колело... върнах си формата, но губех много време в тренировки.
Липсата на време ми наложи да тренирам пътьом, минавайки през близкото училище на връщане от работа. Не знаех, че това било кросфит. Тренирах като в казармата, набири, помпични, лицеви опори спринтове, всичко за не повече от 20-30мин. Един път седмично в зала с тежести. Какво беше учудването ми когато започнах да се чувствам все по-добре, бърз, лек, силен. Повиших си постиженията с тежести в залата, а бях 12кг. по-лек. По цял ден се чувсвам перфектно, с невероятен тонус и не ми се яде постоянно. Разбрах за кросфит преди година-две, и открих много прилики между това което правя и там заявените техники. Така, че мен ме пишете към феновете. Докато мога ... само кросфит :)))

Мнението беше редактирано от ShadowMan на 02.09.10 18:39.

01.09.10
10:14

казано от ShadowMan на 01.09.10, 10:03:

Дълго се чудя дали да кажа нещо и на края се престраших...

Здравей, ShadowMan!

Радвам се, че си открил сам най-добрия начин за трениране за теб. На мен ми трябваше повече време и доза предизвикателство, за да изляза от утъпканите коловози на билдерските тренировки.

Пък и плешивите трябва да се подкрепяме!  8-)

01.09.10
10:53

и ние леко прошарените те приветстваме...:)))
Viva la crossfit:))

01.09.10
11:08

казано от G33K на 30.08.10, 09:23:

(въпреки, че не съм виждал седмобоец на халки)...

Не. Както няма да видиш и плувец под тежка щанга, лекоатлет в басейн и т.н. И си има много добра причина за това, ама след малко за нея.
...

Като цяло съм съгласен горното твърдение, но си има и изключения. Сещам се за един познат, брат на моя приятелка, един от олимпийските ни надежди по плуване от близкото минало. Та момчето замина да учи в Щатите, със стипендия по плуване. Беше изумен колко много щанги блъскали плувците там. Дали са тренирали правилно, не мога да преценя, но все пак Щатите са от водещите нации в плувните дисциплини.

Относно тясната специализация - очевидно тя РАБОТИ, разбира се в рамките на практикувания спорт. Но не е единствения път до целта. На прима виста се сещам за разликата в методиките на две велики сили в тежката атлетика - българските и руските щанги. Докато при нас момчетата на Иван Абаджиев не са правили никога бенч преса и изключително рядко раменни преси в дву и три-разовите си тренировки, то руснаците са ги практикували доста. Идеята на нашите е била, че щом нещо не ти трябва, не го правиш, а на руснаците, че едно силно във всяко отношение тяло ще вдига повече. В резултат - и нашите и руснаците имаха супер шампиони.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1