С толкова мускули колкото Сашо, и Барби ще вдигне 200. Според мен нещо не е наред щом причината да го отблъскват клека и тягата е, че са му дискомфортни и неприятни. По-естествени движения в живота - здраве му кажи (освен някои упражнения за предмишница, и ако си късметлия - глуетус). Не давам акъл, глава на раменете си има всеки, просто не мисля, че всичко е на 100% окей когато с правилна техника и достатъчно мускулна маса в ядрото + колан, човека усеща вътрешен неприязън към Големите, понеже ги чувства повече като “искаме да те нараним” от колкото “искаме да ти помогнем”.
п.п. Гърба не е само перки. И “направен” не означава само да е хубав. Не там е проблема, обаче. Както казах, всеки със своята тимберица да си се оправя, но едните не знаят защо го правят и защо го проповядват, а другите си мислят че знаят защо не трябва да го правят. Да питам някой от предната страница “защо да правя клек и тяга, краката ми са 66см. мускулести?” няма да може да ми отговори. Да питам Сашо защо не ги прави - боляло го, неприятно му било и не знам си к’во. Туй реалния проблем, а не кой вдига и кой сгъва.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 23.10.10 22:10.
24.10.10
05:06
Изобщо грам не можете да ме убедите, колко е ВАЖНО да правя клек до припадък или пък мъртвата тяга - възможно най-тъпото упражнение на спорта.
След като Oranje , който е напълно компетентен и знае как се прави клек и тяга от години, се контузи доста сериозно съвсем наскоро и има проблеми с кръста - познайте колко ще се засиля да си прецаквам коленете като клякам с 140 кг (което мога да направя) или пък да дърпам 200 кг тяга - което съм сигурен, че мога.
Файда - НЯМА.
Beach muscles for the win.
:)
Хайде спора да спре дотук, моито доводи ги знаете - хубаво и естетично тяло се гради без ненужно изсилване. Лега си го обичам много всъщност и тепърва има там да се доказвам.
Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 24.10.10 05:49.
Много си прав аз сам сменил около 7 зали в Мадрид тренирам и много рядко сам виждал някои да прави клек и тяга и мога да ти кажа че хората имат по хубави тела от тези на хората в Бьлгариа и ги прават много по лесно.За мен лично аз клякам но за крака за мен наи доброто е преса за маса е наи добра.Успех просто ти завиждат хората :D
Никой не спори. Или поне аз не се опитвам да налагам мнение. Никой не ти казва да се изсилваш и да правиш нещо, което не искаш и не харесваш. Просто искам да е ясно едно - клек и тяга са кондиционни упражнения. Очевидно трябваше пак да го кажа, но с други думи.
Някой преди няколко десетилетия ги е превърнал в състезание, в което жертваш нещичко за да си по-добър от останалите - нарича се трибой. Този елемент го има и в професионалния културизъм, това е ясно, но да се абстрахираме от това. Тези упражнения имат за цел да те направят по-здрав (като здравословен, не корав) във всяко физическо отношение, а не да те контузят в замяна на големите цифри, с които да се хвали човек пред мацките -> “дигам 200”. Това, че се случват злоупотреби и неподготвени с правилната физическа и ментална нагласа хора се пречукват наляво и надясно е за тяхна сметка и това е следствието от тяхната невнимателност и неутолима жажда на егото. Оранье го има този негов проблем от много години. Знаеш ли как се е случило? Загрявал е с 50кг. тяга на ниска температура. Ами ако беше вдигнал 50кг. чувал с цимент за стълбите в Банско по средата на зимата? Просто тягата е активирала неизбежното. И пек-дек да правиш на -10 градуса, ще направиш беля.
Нека синтезирам всичко в едно изречение: И двата бряга (страните ЗА и ПРОТИВ) гледате погрешно на клека и тягата.
Повтарям - никого не се опитвам да убедя в нищо. Не казвам на никой какво да прави. Просто искам да е ясно веднъж за винаги какво аджеба са клека и тягата и да имате реални аргументи защо трябва или защо не трябва да ги правите.
Ключови думи: кондиция, атлетизъм, здраве!!!
Мнението беше редактирано от ~ DN на 24.10.10 10:47.
24.10.10
11:09
То и аз съм го казвал това, но моята позиция е леко междинна. И мен често са ме обвинявали, че не тренирам крака и в частност не правя клек, но това са хора, които не ме следят отдавна. Останалите знаят.
Смятам “65 см крака ми стигат” за човек с моите габаритите за 100% оправдание. НЕ стигат. 70 см обаче стигат, и мен наистина си ми харесват толкова. Като размер говорим, другото е есетическо виждане. С клека това става много лесно - то е еквивалента на сгъването с прав лост за бицепс за мен - по същия начин може да качиш 1 см за една тренировка с як клек. Също така НАИСТИНА клека дава обща стимулация несравнима с никое друго движение. Просто нямам думи колко яко се чувствах след 15 секунди с 200 кг щанга, затова и ще повторя, и с повече килограми. Смисълт на килограмите тук е дори само в усещането след това - дълго трайно чувство за приповдигнатост, наркотик.
Тягата е малко по друга работа. Не се правя на анатомист, но продължавам да се дивя на “тягата прави гърба по-добре от всяко друго”. Добре бе, как? Тягата е една дърпащо движение с крака, гъз, еректори и гръб. Да, но предимно стабилизиращо - гърба не само че не се движи, ами НЕ ТРЯБВА да се движи, колкото и силно да е активиран по време на порторението. Идва ми абсурдно това да се сравнява с едно тежко набиране или гребане, където гърбът върши активна работа и прави мощни съкращения. Отделно, всеки който прави тяга се кълне колко безопасна е... Абе не е! И аз имам контузия от тяга, и още преди да я имах ми се струваше отвъд-брутално мазохистично натоварване на кръста, което просто задължително ще те преебе. Колкото и да ме убеждават как се дърпа със всичко останало, а кръста въобще не участва и може едва ли не да се изолира, като цяло тягата си остава едно упражне за кръст - без значение колко перфектно я правиш. И едно ЛОШО упражнение за кръст.
Лежанката сигурно е супер упражнение за гърди, при мен не прави НИЩО. Затова там говоря само от личен опит и мнението ми не е обективно.
Трябва всеки да е честен със себе си дали не бяга от тази 3 движения от мързел. Аз бягам от лега от безсмисленост, от тягата от разум а от клека бягам... през половината време, за да си почина. Ето, може и мързел да се нарече - но това е, харесва ми да го правя, но категорично не през цялото време.
Да се правят само изолиращи движения е тъпо. Но има огромен брой смесени, тежки движения, които заместват тези трите и боготворенето на само и единствено тези трите за мене признак на бодибилдинг незрялост.
Разликата е най-вече в това, че има хора, които тренират с изключително естетическа цел - следователно всичко е подчинено на това, а има хора, които тренират за сила, за функционална/приложима сила, за удоволствие от самото движение, напрежение итн., а естетическите промени са някъде там, по-долу.
Направете едно елементарно сравнение: едните тренират в зали, с две стойки, един лост и много тежести. мажат се с тебишир, крещят, пърдят, хвърлят железа по пода итн. Накрая, който вдигне най-тежко печели.
Другите тренират със стотици видове машини, правят някакви странни упражнения, подлагат се на някакви абсурдни диети, гледат се по 1000 пъти в огледалото и накрая излизат епилирани, намазани с някаква маз, черни, по някакви доста педалски бански и позират пред някаква публика. Който е по-хубав взима кешовицата.
Извинявам се, ама първите по-отговарят на идеята ми за мъж.
25.10.10
07:28
Е, аз не попадам в нито една от двете групи. :)
Аз тренирам за себе си и да се чувствам вътрешно доволен от себе си и това, което виждам в огледалото.
казано от Aleksandar Marinov на 23.10.10, 21:12:
Правете си тяга, клякайте си с 200 момчета. Като се контузите да не ревете после :)
Ти може да се контузиш и като стъпиш на криво, внимавай ;)
:D
Интересно оправдание иначе :)
То няма лошо де, прави каквото ти харесва, ама самото оправдание не ми допада :)
Мнението беше редактирано от Madboy на 25.10.10 07:40.
25.10.10
08:56
Според мен единствената ти загуба от липсата на клек и тяга е , че би качвал по-бързо с тях., но иначе тия глупости за крещене, пърдене, бански мански простотии са крайности. Средностатистическият човек няма нужда да кляка с 200 и тн. , средностатистическият човек му трябва да има приличен, представителен и привлекателен вид. А това какво е мъжко, Васил Левски съм сигурен, че няма и с 80 кила да клекне за 5ца, но си е бил мъж и то велик. И по поличка да ходиш ако си мъж си мъж, мен поне не ми трябва да пърдя в залата и да се дера да викам за да се чувствам мъж.
П.П. Кой от хората даващи съвети има по-внушителна физика от Александър Маринов ?
Мнението беше редактирано от huckleberry на 25.10.10 08:57.
25.10.10
10:29
Остър ум
Власт
Бърза кола
Красиви жени
Изключителна физическа сила
Изваяно и вдъхващо възхита тяло
Висок социален статус
Имущество
Уникални умения
Слава
Безсмъртие
Мнението беше редактирано от BusyMan на 25.10.10 10:30.
Някои хора във форума са изключително комплексирани - без изключение.... Големите гъзарчета редят във форума като 5класници определящи кой е по-мъж според измислени детски критерии..... майкооо....
казано от everytime we touch на 25.10.10, 08:56:
П.П. Кой от хората даващи съвети има по-внушителна физика от Александър Маринов ?
Може да не е давал съвет, но се намеси и все пак Делев има по-внушаваща физика от Сашо ;)
Кой от пишещите е изпил повече добавки от Сашо ? :D:D
everytime we touch - “Средностатистическият човек няма нужда да кляка с 200 и тн. “,
Па като ти е кеф а си сред средностатистическте “билдъри” лошо няма, мен не ми е :)
:D Гледам пак се вкарвате в някакъв филм тук. Поредна форумна драма, този път обаче за сметка на Сашо.
Някой дал съвет, друг не бил съгласен, трети пък дал някаква оценка - дотук добре. Едно не ми е ясно - защо ги приемате тия неща толкова навътре? :)
Сашо си тренира редовно, взима си добавки, каквито прецени и резултатите говорят сами за себе си - промяната във визията в последните 2 години е толкова убийствена, че няма какво да се каже просто. Не съм забелязал да си поставя някакви силови цели или пък да има амбиции в трибоя, така че защо е цялото това преливане от пусто в празно не мога да разбера? :)
25.10.10
17:27
Ден 25 от цикъла за чиста мускулна маса
Гърди
Хоризонтална лежанка на смит-машина
12 х 60 кг
12 х 70 кг
8 х 80 кг
8 х 80 кг
Горна лежанка с дъмбели
10 х 30 кг
8 х 35 кг
8 х 35 кг
Хамър машина, 2 серии хоризонтален и 2 серии вертикален хват
10 х 45 кг
8 х 45 кг
9 х 45 кг
8 х 45 кг
FST-7 за гърди на горни скрипци
7 серии х 10 повторения х 25 кг, 30 секунди между сериите - огромно напомпване. Смазах се.
18 серии Гърди
Трицепс
FST-7 за трицепс, горен скрипец с крива ръкохватка
10 х 60 кг
10 х 60 кг
10 х 60 кг
10 х 60 кг
10 х 50 кг
10 х 50 кг
10 х 50 кг
Всичко 55 минути.
Баси яката тренировка!
Към 11 ходих на доктор и ми набиха инжекциите в д-то... 3тата много болеше, едвам докуцуках до колата.
В залата рамото пак си ме болеше, то се вижда на клиповете - лявото рамо след всяка серия започвам да го въртя за да ме отпусне.
Между другото - НАЕДРЯЛ съм :) Голям кеф. Тениската ми седи по друг начин, ръцете са ми по-големи.
На ден 21 се бях претеглил 90 кг, ама сега май съм повече вече :D
Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 25.10.10 17:35.
Наистина ръцете изглеждат бая големи :) Това ще знаеш, че е от антифриза дето го пиеш м/у сериите :)
Човек, айде да ми ослужиш с 1000 лева да направя и аз такъв цикъл, глей как се покачва силата, просто нямам думи. А пък ръцете са ти поне 2 санта по-големи от преди.
25.10.10
18:07
:) Значи наистина се забелязва. Благодаря , момчета. Тениската обаче не я смъквам ,да има съспенс останалите 35 дни :D
Мишo - бах тоя син Антифриз :D всяка тренировка по 1,5 литра IntrAbolic
Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 25.10.10 18:08.
Допреди две години всички тренираха по два часа кръгови само на машини в началото, защото така беше “правилно”. Сега всеки тренира базови с много килограми, защото така е “правилно”. След две години всички ще почнат да си слагат тежест на четката за зъби, като осъзнаят, че устата е най-силният мускул в човешкото тяло и ще искат да си развиват и него.
Абсурдно е да твърдите, че без “клек” и “тяга” не може да се направи добре изглеждащо тяло и са “жизненонеобходими”. Клека и Тягата са двете най-съсипващи организма упражнения. Намерете някой познат ортопед, той ще ви обясни защо, аз не мисля да изписвам сто страници А4 относно “амортизация” и невъзможност за възстановяване на стави. В краткосрочен план, резултатите, които дават клека и тягата изглеждат страхотни. В дългосрочен план са чисто самоубийство.
Поздрави за стака и за желанието да не минеш към тъмната страна и вземеш бързи резултатите със -идите. А защо стеродите са вредни - ето Ви един пример от днес:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE69M22W20101023
25.10.10
18:10
@amistad - евала за мнението за клек и тяга. Подкрепям горещо :)
казано от amistad на 25.10.10, 18:09:
Допреди две години всички тренираха по два часа кръгови само на машини в началото, защото така беше “правилно”. Сега всеки тренира базови с много килограми, защото така е “правилно”. След две години всички ще почнат да си слагат тежест на четката за зъби, като осъзнаят, че устата е най-силният мускул в човешкото тяло и ще искат да си развиват и него.
Абсурдно е да твърдите, че без “клек” и “тяга” не може да се направи добре изглеждащо тяло и са “жизненонеобходими”. Клека и Тягата са двете най-съсипващи организма упражнения. Намерете някой познат ортопед, той ще ви обясни защо, аз не мисля да изписвам сто страници А4 относно “амортизация” и невъзможност за възстановяване на стави. В краткосрочен план, резултатите, които дават клека и тягата изглеждат страхотни. В дългосрочен план са чисто самоубийство.
Поздрави за стака и за желанието да не минеш към тъмната страна и вземеш бързи резултатите със -идите. А защо стеродите са вредни - ето Ви един пример от днес:
Едно от малкото мнения в форума, което се надявам повече да не мяркам.
казано от river на 25.10.10, 18:11:
Едно от малкото мнения в форума, което се надявам повече да не мяркам.
Мнението е много точно и с времето тези мнениа ще стават по често срещани.
25.10.10
18:29
Наистина си наедрял...браво :)
Леле колко интерестно изглежда тоя “антифриз”. :D Ако си взема и ида във моя фитнес със едно шише, с такава течност, сигурно 2 часа ще трябва да обяснвам какво е... :D
И след колко години точно да очаквам да се съсипя?
казано от Петко К на 25.10.10, 18:48:
И след колко години точно да очаквам да се съсипя?
5 години след смъртта.
25.10.10
20:43
Чиста истина.А Сашо наистина се е променил много.
27.10.10
19:14
Ден 27
Днес Тренировка за Гръб, Бицепс, Корем и Кардио
Гръб
Горен скрипец, широк надхват
12 х 50 кг
12 х 60 кг
10 х 70 кг
10 х 80 кг
7 х 90 кг + 10 кг увеличениe на силата
8 х 70 кг—дроп
Гребане с лост,подхват
10 х 90 кг
8 х 100 кг
8 х 110 кг
8 х 110 кг
Привеждане на машина
12 х 45 кг
8 х 50 кг + 5 кг увеличение на силата
8 х 50 кг + 5 кг увеличение на силата
8 х 45 кг
Лодка,тесен хват
12 х 75 кг
10 х 80 кг + 5 кг увеличение на силата
10 х 80 кг + 5 кг
10 х 75 кг
25 серии Гръб!!
FST-7 пул-оувър на горен скрипец с въже
7 серии х 50кг—45 кг, 30 секунди между сериите. Ненормално напомпване—УМРЯХ!
Бицепс
FST-7 за Бицепс, на долен скрипец с крива ръкохватка
7 серии х 45-40 кг, 30 секунди между сериите. Огромно напомпване, разцепих се от пъмп.
Корем
Молитва
25 х 80 кг
18 х 80 кг + 12,5 кг дъмбел
15 x 80 кг + 12,5 кг дъмбел
12 x 80 кг + 12,5 кг дъмбел
Коремни преси от наклон
4 х 20
Кардио—пътека, 15 мин ХИИТ, 200 калории и 15 мин велоергометър—150 калории.
Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 27.10.10 19:15.
27.10.10
20:14
Саше... прави си стречингите между тия 7 серии, после контракциите и тогава ще си говорим за умиране :P гледам, че широчината гоним
27.10.10
20:44
Михран, на клипа в блога правя нон-стоп стречинг между сериите. Може би имаш нещо друго предвид , би ли ми казал за контракциите? :)
28.10.10
15:45
Ами от това което виждам че правиш на клипа за трицепс е, че правиш контракции (стягания). Разтягането нещо не го виждам.
http://www.youtube.com/watch?v=ggnddZLEJCs ...
аз използвам подобна техника само, че хващам въжето от скрипеца с ръката която ще разтягам и моля някой да дойде да опъне за 10тина сек на ръка... 10 за лява, 10 за дясна и 10 сек контракция... 30 сек почивка
Михран, става и така, но по лесно е да се хванеш за нещо (скелето на скрипеца) по този начин като на клипа, но леко приклекнал и се изправяш бавно.
28.10.10
15:57
Мда... и това е вариант... днеска и без това имам да правя ръце след час тъй, че ще се пробва :)
30.10.10
13:23
Ден 30
Днес Тренировка за Бицепс и Трицепс
Бицепс
Сгъване с крив лост
14 х 20 кг
12 х 30 кг
12 х 40 кг
10 х 50 кг
8 х 55 кг
Скотово сгъване на машина
8 х 55 кг
8 х 55 кг
8 х 55 кг
FST-7 с дъмбели от наклонена лежанка
7 серии х 10 повторения с 15 кг и 12,5 кг. Нечовешка болка от напомпването, изтръпнаха ми чак пръстите накрая.
30 секунди почивки между сериите и активен стречинг
Трицепс
Тесен хват на смит-машина
12 х 40 кг
12 х 60 кг
12 х 70 кг
9 х 80 кг
Тук внимавам много заради рамото
Разгъване с права ръкохватка на горен скрипец
12 х 60 кг
12 х 70 кг
10 х 80 кг
10 х 80 кг
FST-7 за Трицепс с дъмбел над глава
7 серии х 8-10 повторения с 15кг и 12,5 кг. 30 секунди почивки между сериите.
Общо 15 серии Бицепс и 15 серии Трицепс. 30 серии Ръце общо за деня—скромно
Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 30.10.10 13:23.
30.10.10
16:00
Fst-7 за бицепс с дъмбели - болезнено!
Вмомента си точно в средата на цикъла за маса, нали ? Ще може ли да кажеш колко килограма качи, като размери как си ?
30.10.10
16:07
казано от Aleksandar Marinov на 30.10.10, 16:00:
Fst-7 за бицепс с дъмбели - болезнено!
То и аз се откачих от клипове днеска, ама ти па 10 минути клип! Хехе! Досега не бях гледал толкова дълъг.
странно, на мен ми се стори че почиваш около минута но не и 30 сек. Ако почиваш точно по 30 секунди доста по-трудно ще се справиш със FST-7
Личи си, че си качил - браво