05.11.10
20:30
Знам че това не е подходящия раздел да задавам въпростите, които ме човъркат отвъре, но съм забелязал, че останалите масово не се поглеждат.
В много от описанията на упражненията и тренировачни програми в сайта се среща израза “упражнение за тонус/функционалност” “Програма за тонус/функционалност” Имам представа какво би се имало впредвид, но си е лично мое творчество и не съм сигурен дали съвпада с реалността и в тази връзка бих искал накратко да се опише същността на понятията.
05.11.10
20:41
Разговорно “Тонус” - базова сила, базов тонус (леко стегнати мускули), базова издръжливост, базова сила, базова силова издръжливост.
Специфични “Тонус” - степен на мускулна съкратеност. Различаваме активен и пасивен. Пасивният е всекидневният, а активният - този след тренировка. Вторият влияе на първия.
“Функционалност” като цел на тренировъчното развитие - напреднала сила, напреднала силова издръжливост, напреднал мускулен контрол.
Специфична “Функционалост”- критерии за икономичност (разход на енергия), т.е. колкото по-икономично може да се извърши дадено движение/двигателна верига.
Много ти благодаря за точното пояснението. Ако съм те разбрал правилно, трябва да разбирам тази програма като повишаваща силата и издръжливостта, нали така все пак за функционалност?
Моята представа за тонус бе оформени мускули и нисък процент подкожни мазнини, а за функционалност - близко съотношение на силата,издръжливостта, баланса ... т.е. средината м/у представата за силен,но тромав и слаб, но подвижен човек.
Мнението беше редактирано от Overlord на 05.11.10 22:04.
06.11.10
13:48
Въпросната програма дава възможност за увеличаване на силата на коремната и гръбната мускулатура от базова към напреднала. Практикуването й увеличава функционалността в конкретните движения. Понеже няма как да се увеличи работната тежест, след няколко седмици работа програмата започва да работи за издръжливост.
Само един последен въпрос, какво представлява понятието кондиция? Усещам че ставам досаден, така че това е последното нещо ще поискам да ми се разясни, че така статиите придобиват съвсем друг вид за мен.
06.11.10
15:47
Такова “субективно” усещане, което се смята за достатъчно от усещащия, че да не си дава зор за повече и което не му пречи на социалния живот и работата, губейки му време. Най-често ОФП с базови стойности на сила, издръжливост, тонус.