Функционалност и тонус, що е то ?

05.11.10
20:30

Знам че това не е подходящия раздел да задавам въпростите, които ме човъркат отвъре, но съм забелязал, че останалите масово не се поглеждат.

В много от описанията на упражненията и тренировачни програми в сайта се среща израза “упражнение за тонус/функционалност” “Програма за тонус/функционалност” Имам представа какво би се имало впредвид, но си е лично мое творчество и не съм сигурен дали съвпада с реалността и в тази връзка бих искал накратко да се опише същността на понятията.

ВН

05.11.10
20:41

Разговорно “Тонус” - базова сила, базов тонус (леко стегнати мускули), базова издръжливост, базова сила, базова силова издръжливост.
Специфични “Тонус” - степен на мускулна съкратеност. Различаваме активен и пасивен. Пасивният е всекидневният, а активният - този след тренировка. Вторият влияе на първия.

“Функционалност” като цел на тренировъчното развитие - напреднала сила, напреднала силова издръжливост, напреднал мускулен контрол.
Специфична “Функционалост”- критерии за икономичност (разход на енергия), т.е. колкото по-икономично може да се извърши дадено движение/двигателна верига.

05.11.10
22:00

Много ти благодаря за точното пояснението. Ако съм те разбрал правилно, трябва да разбирам тази програма като повишаваща силата и издръжливостта, нали така все пак за функционалност?

Моята представа за тонус бе оформени мускули и нисък процент подкожни мазнини, а за функционалност - близко съотношение на силата,издръжливостта, баланса ... т.е. средината м/у представата за силен,но тромав и слаб, но подвижен човек.

Мнението беше редактирано от Overlord на 05.11.10 22:04.

ВН

06.11.10
13:48

Въпросната програма дава възможност за увеличаване на силата на коремната и гръбната мускулатура от базова към напреднала. Практикуването й увеличава функционалността в конкретните движения. Понеже няма как да се увеличи работната тежест, след няколко седмици работа програмата започва да работи за издръжливост.

06.11.10
15:33

Само един последен въпрос, какво представлява понятието кондиция? Усещам че ставам досаден, така че това е последното нещо ще поискам да ми се разясни, че така статиите придобиват съвсем друг вид за мен.

ВН

06.11.10
15:47

Такова “субективно” усещане, което се смята за достатъчно от усещащия, че да не си дава зор за повече и което не му пречи на социалния живот и работата, губейки му време. Най-често ОФП с базови стойности на сила, издръжливост, тонус.

06.11.10
18:25

Ех, ако бяхме от един град щях да те черпя нещо, но понеже не сме - просто няма да мога да ти се отблагодаря :D:D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1