07.11.10
19:35
Здравейте,
какво ще кажете за първото упражнение от това видео? Вече четох във форума каквото намерих за клякане на пръсти и никой не го одобрява като цяло. Питам защото аз го правех в продължение на 2 месеца(по 50 клякания наведнъж на тренировка) и ми се отразяваше доста добре(поне така аз ги чуствах нещата) и сега след като попаднах на статията “Как да не клякаме” се чудя дали е безопасно да продължавам да го изпълнявам.
:)))
Със собствено тегло, надали би бил особен проблем. Хората, които не могат да клекнат без вдигната пета, клякат с подложки. Да се цели умишлено стоене на пръсти ми се струва лишено от смисъл.
А, ако ще тренираш и прасци със собствено тегло, опитай на 1 крак.
07.11.10
19:45
не съм чел ‘’Как да не клякаме’’ но на 98% съм сигурен, че става дума за клекове с щанга или вид тежест - тогава повдигането на пръсти е забранено ( ако може така да се каже ), защото има реална опасност от 1. да загубиш равносвесие а в крайна сметка на теб има щанга и ако паднеш на земята с щанга на врата е ... болезнено най-малкото и 2. може да причиниш контузия и то не лека на глезените.. в клипа който си дала момчето и момичето клякат със собственото си тегло. Според мен това не е опасно... ще подобри баланса ти а и е по-трудно от обикновенния клек без тежест а нали това е целта.. Така, че ако клякаш без тежест спокойно може да го правиш както на клипа който показа :) ако клякаш с тежест никакво отлепяне на петите :)
08.11.10
11:07
казано от kristiancho на 07.11.10, 19:45:
не съм чел ‘’Как да не клякаме’’ но на 98% съм сигурен, че става дума за клекове с щанга или вид тежест - тогава повдигането на пръсти е забранено ( ако може така да се каже ), защото има реална опасност от 1. да загубиш равносвесие а в крайна сметка на теб има щанга и ако паднеш на земята с щанга на врата е ... болезнено най-малкото и 2. може да причиниш контузия и то не лека на глезените.. в клипа който си дала момчето и момичето клякат със собственото си тегло. Според мен това не е опасно... ще подобри баланса ти а и е по-трудно от обикновенния клек без тежест а нали това е целта.. Така, че ако клякаш без тежест спокойно може да го правиш както на клипа който показа :) ако клякаш с тежест никакво отлепяне на петите :)
Кристианчо, ти да не си медиум?! Хем не си чел “Как да не клякаме”, хем си сигурен. Това е несериозно.
Неда, клякането на пръсти не се препоръчва заради ниската му ефикасност (като двигателна верига), заради това че не ангажира достатъчно задните бедра и седалището и заради това, че силно натоварва коленните стави. Причината на теб да ти е по-лесно да клякаш на пръсти може да е:
> в скъсени прасци (токчета?)
> слаби седалищни мускули
> изнесен назад център на тежестта (доналд дък стойка?)
Ако се търси баланс и умение да се балансира, по-добре е да е в правилна позиция - тази на клек, с отворени крака и цяло стъпало. Ако искаш просто да се затрудниш или да си развиеш квадрицепсите, опитай да изпълняваш Женски (Глезен) клек. Името му идва по аналогия с начинът по който клякат жените, когато са на токчета. Разбира се, нямаш нужда от такъв тип клекове, но това е друга тема на разговор.
Благодаря за мнението, Владимир :) Аз по принцип нямам проблеми да клякам и без да отделям стъпалата от пода, просто се чудех дали упражнението от клипа е безопасно за изпълнение, а доколкото разбирам сега не е и кой знае колко ефикасно за оформяне на бедрата и дупето (а мен това ме вълнува) :) Явно съм си въобразила, че при мен има някакъв ефект .....и пак да благодаря на всички, които ми помогнаха да си изясня този въпрос ..на всички 3ма :D
08.11.10
18:10
хм... това, че на теория Владо ти е казал, че не е ефикасно като клека без отлепяне на пръсти не пречи пак да е имало ефект при теб :)
Кристияне престани на всяка манджа да си меродия.... пффф, на всички им писна.
Ако пусна тема за ядрена физика, пак ще даваш акъл, мамка му не си у ред !
08.11.10
20:14
като коснки мухи ми се лепите... и по физика имам точно 5… малко или много
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 08.11.10 20:15.
08.11.10
22:13
Единственото, което е донесъл клекът на пръсти е разход на енергия и свръх тонизиране на квадрицепсите. Кристианчо пък отнася официално предупреждение за СПАМ.
09.11.10
17:31
съжелявам, че изказвам мнение различно от твоето ...
Неда имам позната, която правеше като теб, правеше клекове на пръсти и сега казва че има дискомфорт в ставите. Така че, под добре си ги прави правилно, както е описано в сайта, но щом толкова желаеш да тренираш дупето, прави го с български клек. До колкото знам, той е именно за тази мускулатура
10.11.10
13:11
Зад всяко мнение следва да стоят аргументи с научна основа, а не личностни мнения и претенции. Зад твоето мнение, стои какво? Това стои: “не съм чел ‘’Как да не клякаме’’ но на 98% съм сигурен”, т.е. допуски, теории. По-долу започва СПАМ-ът, за което си и предупреден.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 10.11.10 13:12.