30.11.10
18:17
Момчета , въпроса може да ви се стори леко тъп за което се извинявам. Искам да Ви питам гребането с щанга същата част ли развива като набиранията .Преди правих гребане с дъмбел и имах чувството ,че се натоварват перките както при набирането с широк хват.Сега смених с щанга ,но имам чувството че се натоварват мускулите близо до гръбнака :? Ако може някоя снимка да ми покажете чукчетата с щанга кои мускули натоварват ,че не съм много наясно с латинските наименования
Мерси предварително !
П.с. Нормално ли е да ми треперят краката след тягата
30.11.10
18:36
сега ме мързи да обяснявам, но виж при упражненията, там всичко е обяснено кое къде удря.
За тягата - зависи колко се щадиш, аз след 4 серии тяга ходя като изнасилен от южноафриканец ;)
30.11.10
18:45
Зависи от хвата, от стойката на тялото, от това накъде дърпаш лоста...Ето прочети статията и дано ти стане ясно - http://www.bb-team.org/exercise/1158_grebane-s-shtanga-chukcheta#axzz16mkpn0A6 .
Различен е ъгъла, под който упражнението “влиза” в мускулите. Натоварването не е идентично, но може да се каже, че набирането с широк хват акцентира върху латисимуса, както и гребането с щанга.
Относно тягата - абсолютно нормално.
казано от johny_trevata на 30.11.10, 18:36:
... аз след 4 серии тяга ходя като изнасилен от южноафриканец ;)
@johny_trevata: Пак щом можеш да ходиш след подобно нещо:D :D :D
По темата, ако дърпаш към корема удря латисимуса. Към гърдите - трапецовидния и ромбоидния мускул, става по-скоро като гребане с Т-щанга. Според широчината на хвата влиза по към гръбнака или по-навън. Иначе както каза Стоянчо, гребането със щанга и набиранията са за широкия гръбен мускул - латисимуса. Обикновено в програмите за гръб са включени и двете или техни варианти като първо и второ упражнение. Като трето можеш да добавиш нещо за плътност, например гребане с Т-щанга. Тяга или хиперекстензии накрая и се получава една много добра тренировка за гръб.
Мнението беше редактирано от default на 30.11.10 19:27.