28.12.10
18:34
От август ям само конско и го правя на фурна ,но почна да не ми става вкусно.Кажете ми някои рецепти ,които се опитали и знаете че е вкусно.
Вчера дочетох книгата “Цар Плъх”. Там размножаваха плъхове и консумираха бутчетата им. Не знам защо ми дойде асоциацията с книгата, след като прочетох заглавието на темата, може би защото конското месо не е толкова разпространено и никога не съм яла такова (а и нямам желание честно казано). Успех.
29.12.10
16:54
#2
Брат, обиколих целия ши*ан Добрич и не открих никъде конско |-( ако идем с наще до метро във Варна, ще намеря ли там поне ? :@
17.01.11
22:20
#3
Ох, аз съм много против яденето на конско (да, знам колко е полезно, какви са му качествата), но конете са толкова....възхитителни, че заслужават само да им се радваш (докато са живи на поляната) и да ги яздиш.
Знам, че звуча много расистко спрямо прасенцата и пиленцата, ама какво да се прави :)
По въпроса: дай го да ти го смелят, направи си го на кайма за кюфтета (яйца, чубрица), можеш да прибавиш и мляно телешко. Печени са ОК.
А както е смляно, можеш да го свариш с ориз, булгур и тн.
Моя приятел прави такива работи (за нещастие), та съм запозната..
26.01.11
03:16
#4
Някакво ми е супер странно (и гадно) това да се яде конско месо... И на мен хич не ми изглеждат кончетата като нещо което може да послужи за утоляване на глада... :)
26.01.11
11:06
#5
Добре.. във Варна, да речем, в метрото или някъде има ли !? И аз искам да кусам ш***ното конско .. SAD ! :D
26.01.11
14:36
#6
казано от Калоян Цонев на 26.01.11, 11:06:
Добре.. във Варна, да речем, в метрото или някъде има ли !? И аз искам да кусам ш***ното конско .. SAD ! :D
В метро няма...или поне преди месец нямаше.
Всъщност, аз не съм чувал във Варна да се продава консо в хранителен магазин, супермаркет и т.н.
Източниците са други :)
Днес си купих от Метро Варна,конско-карета,9,47лв/кг. Та сега се чудя как точно да го приготвим?
казано от Заро на 29.06.11, 14:27:
Днес си купих от Метро Варна,конско-карета,9,47лв/кг. Та сега се чудя как точно да го приготвим?
Най-добре става на кайма смесено с телешко месо. Ако го направиш на пържоли или нещо подобно, то е доста жилаво и се яде трудно, а и е сухо.
казано от Petqq на 29.06.11, 14:40:
казано от Заро на 29.06.11, 14:27:
Днес си купих от Метро Варна,конско-карета,9,47лв/кг. Та сега се чудя как точно да го приготвим?
Най-добре става на кайма смесено с телешко месо. Ако го направиш на пържоли или нещо подобно, то е доста жилаво и се яде трудно, а и е сухо.
С телешкото не става ли прекалено сухо?Покрай мене го миксирват със свинско,аз още не се навивам да си взема заради неизвестният произход и липсата на изследвания,а метровското още повече не ми вдъхва доверие.
Не че много ги обичам конете като животни обаче имам чувството че месото ще е много гадно. СВИНСКО FTW
Малко след последното ми мнение досега съм само на конско.30-те грама протеин в 100гр. месо ме карат да притъпявам кофти вкуса, още повече след като знам,че ям истинско месо а не мешани кайми или водни пилета:))
07.12.11
16:08
#12
Айде сега и да кажете откъде в София може да се закупи и цена няма да имате ;)?
Не знам кое му е гадното, ама месото от младо конче си е екстра на вкус. Който не вярва да заповяда да му направя няколко кюфтета.
Сори за офф-а отново,не знам колко конско си изял досега за да ги съпоставяш,но да нормално е младото месо да е в пъти по вкусно ,но не винаги излизат оферти за младо ,а с месо като това се възползваш където излезе за даване.
10.12.11
17:43
#15
Колеги някой знае ли къде в Пловдив се продава конско месце?
04.01.12
09:45
#17
Казаха в една друга тема, че се продава конско месо в Карфур, но цената не била изгодна.
04.01.12
17:29
#19
И в МЕТРО вече го има, но цената му е убийствена - между 13 и 20лв/кг, в зависимост от разфасовката.
А и не е хубаво.
Конско месо употребявам в чистият му вид от няколко месеца. Правя го по няколко начина извън споменатите кюфтета, наденици и пастърма. Резултата е повече от задоволителен. На каренца най-често, че става най-бързо. /копирам рецептата от блог-а си, домързя ме да пиша(blush)/
Продукти
1 кг. конско месо - филе
За мариноване:
1 к.ч. балсамов оцет
1-2 к.ч. зехтин
Смес от ситно нарязани билки и подправки:
(розмарин, мащерка,градински чай, канела, индийско орехче, хвойна, черен и червен пипер по около 1 ч.л от всички, без канелата и индийското орехче от тях по 1/2 ч.л.) За предпочитане е зелените подправки да са пресни, аз ползвах сушени.
Измивате, подсушавате филето нарязвате го на ивици от по 1 см. нареждате го в подходящ съд и го заливате с маринатата. колкото повече престоява толкова по-ароматно става. Според моите наблюдения 12-24 ч. е напълно достатъчно. Останалото е фасулска работа. Включвате скарата, изчаквате добре да загрее. Нареждате каренцата и печете по 1-2 минути от всяка страна. След като са готови, ги завиите плътно с алуминиево фолио и изчакайте месото да се отпусне около 10 минути. Италианоговорящите ги сервират с всякакъв вид паста... аз го направих с ньоки /които забравих да цъкна/ и поръсени с нар.
казано от petia p на 06.02.12, 17:59:
Стига де това е гадно. Да ядеш някое конче. Отвратително
Чак пък ...зайчето не ти ли е миличко, то и прасенцата ,като бебенца
са много сладинки...кравата пък такъв влажен човешки поглед има...
За протокола не ми се е случвало да захапя за задния бут някой кон..досега
Ама кой знае какъвто съм хищник ;)