01.06.08
10:36
Здравейте! Четох доста за въпросната елда и пише доста хубави неща за нея.Представлява нещо като зърнено растение,но не се води такова.Води се, че е безглутеново и е отличен източник на растителни белтъчини. Съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, много богата е на желязо,не повишава кръвната захар. Укрепва капилярите, пречиства черния дроб и е много полезна за червата. Много е известна със свойствата си да понижава холестерола.В Русия го ядат много,там го наричат “гречка”.Това е най-общото което успях да прочета за нея.Мисля, че не е калорична.Пробвах я днес за закуска смесена със сирене и беше доста вкусничко :) . Исках да чуя вашето мнение ако знаете нещо за въпросната елда.Дали е подходяща наистина за период на чистене или като цяло за отслабване.Надявам се да не повтарям предишна тема,но не видях нищо във форума за нея.
Поздрави!
Ето това представлява тя в суров вид:
01.06.08
11:20
Доколкото зная,елдата е богата на белтъци -може би към 11-12/100.За вкуса-друг въпрос :)
Не на всички се харесва.Има и малко странен мирис.Най-доре става на каша-смилаш зърната,някъде съм срещал и рецепти за ястия,но не съм опитвал.
п.п. Не би трябвало да пречи при чистене.Аз именно тогава я “ползвам” и нямам отрицателни резултати.
Мнението беше редактирано от Георгиев на 01.06.08 11:21.
01.06.08
17:47
Елдата е много подходяща при отслабване. Дори по-подходяща от ориза. Има нисък гликемичен индекс така че не виждам проблем да я хапваш преди 16:00 часа :).
Аз всъщност четох, че има едноседмична диета с елда като я хапваш на всяко ядене.Можеш да си правиш кюфтета от нея (което ще направя за вечеря :) ) , да я смесваш със салатата, да пълниш чушки с нея и още доста рецепти има.Ще опитам, от вчера почнах до събота ще видим дали има резултат :)
Еми майка ми го купи от диабетичен магазин...мисля, че и в Била го има, но не съм сигурна.Пише все хубави неща за нея пък ще видим дали и резултатите ще са хубави :) Ето няколко снимчици които успях да открия в нета (има и на въпросните кюфтенца които мисля довечера да си сготвя) :
Е това наисина е много добро като хранителни качества , аз лично го ям много есто защото тук а го има много, виж що се отнася до вкуса готвил съм го по 100 начина все не е добре. Ина4е е супер
Абе в началото ми беше горе-долу вкусно, но след 3-тия ден вече при мисълта за елда не ми се яде :lol: Като изключим кюфтенцата които си направих вчера...те бяха мн вкусни и си ги хапнах с голямо удоволствие :)
03.06.08
20:14
Емзо, фирмата, която пакетира е “Здраве за Вас”. Има още една, но не се сещам за името й.
Близо 3 години по-късно взех, че си купих :)
Провокиран от тази статия.
Сега ще си харесам някоя рецепта.
Обаче е сравнително скъпа - 500гр за 4.31лв.
опитай като свариш да прибавиш нискомаслено сирене и зехтин.това е моята рецепта
Mляко не ям*, мед може обаче.
Значи остава варианта на Екатерина.
* заради текущия режим
Може да се направи като салата със зехтин, домати, лук, чушка, маслини, магданоз и сирене поженалие :)
казано от ralista на 01.02.11, 11:01:
Може да се направи като салата със зехтин, домати, лук, чушка, маслини, магданоз и сирене поженалие :)
Много е безвкусно така.Със зехтин и малко сирене(но да е добре сварена)е перфектно
emzo, щом е за утре - накисни я във вода тази вечер (поне 3 пъти по-голямо количество). До утре сутрин ще е омекнала и вероятно ще е попила водата... Може да я изцедиш, ако има някаква останала вода и да я завъртиш в микровълновата със сиренето и каквото там си си харесал - примерно за 2-3 мин. По спомен отпреди 1 година, беше ми вкусна приготвена така :)
Мнението беше редактирано от Atom на 04.02.11 22:20.
Пробвах я, не е лоша.
п.с. тия 150 грама бяха леееко замръзнали, та си сварих 50 грама за проба, със сирене и зехтин е екстра.
07.02.11
19:59
Една чаша гречка и 3 чаши вода.Вари се към 30 мин на бавен огън.Като стане се слага краве масло и се разбърква.Става “мозък” :)
07.02.11
20:43
Днес сутринта за първи път ядох елда. Хареса ми много. Ето как си я приготвих. Снощи си накиснах 100гр. във една купичка с вода и я оставих през нощта да се накисне. Сутринта казах на майка ми да ми я свари в съотношение 1:3 (че аз нямам време сутрин тепърва да си варя, а така като стана само овкусявам и хапвам:)) и за това не мога да ви кажа колко време се вари, но предполагам докато омекне. Тези 100гр. набъбнаха и станаха ужасно много. Изцедих си от водата малко повече от половината, сложих 1 препълнена с.л. мед и канела и я нападнах. Много ми хареса, тази седмица мисля закуската ми да представлява елда с мед и канела, може да пробвам и да я накисна в ябълков сок или фреш от грейпфрут/портокал, ще експериментирам, но определено комбинацията елда+мед+канела е убиец - препоръчвам я. :)
казано от madlunatic на 07.02.11, 19:59:
Една чаша гречка и 3 чаши вода.Вари се към 30 мин на бавен огън.Като стане се слага краве масло и се разбърква.Става “мозък” :)
30 минути?? Аз я варя най-много 10 :)
Не съм обръщала внимание на фирмата производител, но цената е същата. Само преди два месеца беше на половина, една собственичка на магазин ми беше казала че Украина не са произвели достатъчно елда тази година. :)
08.02.11
12:12
казано от Margaritka на 08.02.11, 08:56:
казано от madlunatic на 07.02.11, 19:59:
30 минути?? Аз я варя най-много 10 :)
Някой път ела на гости да пробваш как става ;)
казано от emzo на 08.02.11, 10:00:
На коя фирма купувате и колко струва ?
500gr. Път към здраве - 4.41лв.
И аз незнам фирмата, но цената е подобна. Купих я от Карфур а там има само един вид.
В интерес на истината дори не знаех за съществуването и, преди да обновиш темата. Ще я опитам и ако ми хареса, ще търся вариант да се снабдявам с нея на по-прилична цена.
казано от Valdis на 08.02.11, 13:12:
В интерес на истината дори не знаех за съществуването и, преди да обновиш темата. Ще я опитам и ако ми хареса, ще търся вариант да се снабдявам с нея на по-прилична цена.
От био щанда в Карфур ли я взе?
В Пикадили има елда, около 6 лева е килограма, при здравословните храни, във Фантастико също, около 4 лева е половин килограм. Преди година-две беше около 1-2 лева максимум, цената май наистина доста се е вдигнала оттогава.
Жена ми е рускиня и готви много с нея. При тях гречката струва някакви си стотинки а тук е между 4 и 6 лева. Другата седмица я чакам да се върне и ще постна няколко репецти. Аз лично я харесвам на закуска с масло и сирене, както макароните и кускуса само малко по-диетично.
Мнението беше редактирано от default на 09.02.11 00:51.
казано от emzo на 04.02.11, 20:50:
Koлко време се вари ? горе долу :)
Утре мисля да я пробвам вече.
правиш 3 към едно докато се изпари водата.
Снощи приготвих около една водна чаша гречка, с масло и сирене. Днес почнах да го ям ......... (whew) ще е голяма борба, но днес съм предвидил да го изям. Абсолютно сигурно е, че втори път няма да повторя този експеримент. :D :D
казано от Valdis на 11.02.11, 11:20:
Снощи приготвих около една водна чаша гречка, с масло и сирене. Днес почнах да го ям ......... (whew) ще е голяма борба, но днес съм предвидил да го изям. Абсолютно сигурно е, че втори път няма да повторя този експеримент. :D :D
Защо не му добавиш и 1 или две лъжици мед
казано от Valdis на 11.02.11, 11:37:
Защото съм сигурен, че няма да помогне :D :D
хахахахах, и аз съм си купила един пакет “ЕЛДА”, но така и си стои
23.05.11
13:34
Здравейте,аз си купих зелена гречка,сварих я и стана много вкусна,как да я прилагам за да отслабна с до 10 кг.Благодаря за отговорите
11.06.11
17:56
Привет, прочетох почти всичките коментари и мисля да я пробвам също :) От къде мога да си я купя в Пловдив? Някои знае ли ?
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 15.07.11 17:47.