20.03.11
22:50
Първо здравейте на всички почитатели на фитнеса. Преди няколко дена, когато започнах да ходя на фитнес, намерих този форум и доста неща изчетох. Разбрах, че яденето е толкова важно колкото и самия фитнес. Но някой неща, да не кажа доста, не ги разбрах. Затова ще си позволя да се обърна към вас.
Първо да се представя... казвам се Иван, на 14 години съм, 174 см съм висок, 62-3 килограма. Както вече най-вероятно сте разбрали ходя на училище. Та така два пъти вече ходих на фитнес с един приятел от класа. Той е ходил 2-3 месеца до сега и ми казва някои неща горе-долу как да ги правя, макар че и той не знае много добре. На фитнес мога да ходя по 5 дена в седмицата (събота и неделя не ги броя, защото тогава ходя да ритам, да играя волейбол или някакъв друг спорт...). До сега тези две тренировки единия ден правих гърди, а на другия ден ръце (макар, че на 2рия ден към последните упражнения ръцете ми отказаха, защото и от първия ден бях доста изморен). Не мога да ви кажа какво съм правил, защото приятелят ми ми казваше и не помня много-много. Но искам да ви питам тук, защото вие имате доооста повече стаж от приятеля ми и можете да ми помогнете доста повече от него. Та каква програма ще ми препоръчате и как да разбера с какви килограми да вдигам? Имам и 1 проблем, лявата ми ръка е доста по слаба от дясната и вдигам 2 различни дъмбела с дясната и с лявата ръка, но не мисля, че това е правилно и ако може нещо и по това да кажете? Та това за упражненията, сега да премина на яденето. Ям каквото намеря. В училище дори и да искам не знам как може да се яде правилн, тъй като имаш избор между баница, принцеса, пица, кашкавалка и тем подобни... У нас ям каквото майка е сготвила, супи, ориз, мусака, пушено, пържоли, салати..... Другото което искам да ви кажа е, че ям мнооого. Може и да не вярвате, но например след училище като взема 1 хляб и 1 лютеница и 8-9 фелии ги ям... Но странното е, че не дебелея, а имам приятели дето са дебели пък се гледат малко да ядат, туй онуй... И ако може да ми препоръчате към каквъв хранителен режим да се придържам и какво мога да ям в училище според вас? Дават ми 5-6 лева за училище, не знам какво мога да си купя здравословно от близкия супермаркет. Благодаря ви предварително, ако се сетя за още неща ще питам!
Поздрави!
Ванка, поздрави за ентусиазма и желанието да се информираш преди да започнеш сериозно да ходиш на зала. Повечето начинаещи са започнали с кръгова тренировка. Няма да сгрешиш и ти ако го направиш. В статията има линкове към упражненията, но ако нещо не ти стане ясно просто питай. Тренирай 6 седмици по тази програма, след което сподели как ти се е отразила и ако е необходимо може да се промени или смени с друга. През тези 6 седмици наблягай повече на правилното изпълнение на упражненията, а не на килограмите които вдигаш. Научи правилното изпълнение на упражненията и резултати ще има. В това те уверявам... Успех :)
21.03.11
06:52
Благодаря за бързия отговор. А ако искам да тренирам по-повече от 3 дена се сдържаам по тази програма така ли ? И какво ще кажете по въпроса с храненето, защото ми е ясно, че без него няма да стане ... :) Благодаря предварително!
Здрасти и от мен, аз мисля че 5 пъти тренировки в седмицата ще ти дойде в повечко и няма да можеш да се възтановяваш добре и всяка следваща тренировка ще бъде не пълноценна. Колкото за програма тази на default и другите в сайта за начинаещи мисля че ще ти свършат работа за 1/2 месеца нещо като тази - http://www.bb-team.org/workout/1359_programa-za-obem-v-tri-dni-za-nachinaeshti#axzz1HAyCfRhi. Отностно за това, че лявата ти е по слаба - просто изравни килограмите. Въпреки че ще ти е по леко за дясната, леко ги покачвай докато лявата свикне и започнеш да вдигаш еднакво. Не е хубаво да вдигаш с различни тежести!
Аз лично хапвам и преди училище сутрин, а по време на училище - скара, сандвичи с пилешко, свинско и др., не са перфектната храна, но по бива от баниците и кашкавалките. За хранителната диета повече наблягай на месо, и млечни продуки.
Оставям някой по компетентен да те посъветва нещо по-конкретно. ;)
От “1 хляб и 1 лютеница” мускули няма да направиш, ако ще и 20 филии да изяждаш. :)
Вкарай и някакъв протеин в това хранене.
Ванка, много добре си разбрал, че храненето е толкова важно, колкото и спортът. Трябва да разбереш обаче, че почивката и възстановяването е също толкова важна. Мускулите растат докато почиват, а не докато тренираш. 5 дни в седмицата ще тренираш когато станеш професионалист или натрупаш много голям стаж в залата. Аз направих твоята грешка - първата година тренирах по 6-7 дни седмично и нямах АБСОЛЮТНО никакви резултати, освен постоянна умора и болки в мускулите, ставите и сухожилията. Тренирай си 3 дни седмично, а събота и неделя разпускай с футбол и волейбол. Ще се учудиш колко добре ще ти дойде.
21.03.11
12:32
Здравей, Иване. Колегите по-горе те посъветваха хубави неща. Кръговата тренировка, която ти предложи default е идеална за теб. Започни с нея и да, само 3 пъти в седмицата са ти достатъчни. Ако тренираш повече ще е по-зле. Прочети хубаво как се изпълняват упражненията, гледай внимателно клиповете и се старай да изпълняваш движенията възможно най-правилно. Първите 2 седмици може въобще да не слагаш тежести или да вдигаш с възможно най-лекото. Тялото ти трябва да запамети правилното движение, което ще ти помогне в бъдеще и ще те предпазва от контузии.
Относно ръцете и това, че са едната е по-слаба...не случайно в препоръчаната програма няма упражнения за ръце. В началото те не са ти нужни, а ръцете ще се натоварват достатъчно от другите упражнения. След 1 месец и повече ще можеш да мислиш и за тяхното трениране.
Относно тежестите...принципно, когато ти е написано 3х12 това означава, че трябва да правиш 3 серии по 12 повторения. Тежестта я подбираш така, че да можеш да направиш 12 повторения +/- 1-2. Т.е. на 12-тото повторение да ти е трудно, но да знаеш, че можеш да направиш още 1-2.
Относно храненето - в момента това, което трябва да направиш е да се научиш кои храни са качествени и помагат на тялото ти, и кои са некачествени и не ти помагат с почти нищо. Всяка храна се състои от 3 елемента - въглехидрати, белтъчини (протеин) и мазнини. Във всяко твое ядене трябва да присъстват храни, които съдържат качествени въглехидрати и качествен пълноценен протеин. Както и мазнини, но тях засега не ги мисли толкова.
Източници на пълноценен протеин: Пилешко месо, пуешко месо, говеждо месо, риба тон, сьомга, риба меч, треска, омари, скариди, яйца, кашкавал, нискомаслено сирене, нискомаслено мляко.
Иточници на комплексни въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте) – хляб (пълнозърнест, ръжен), картофи (обикновени, сладки), овес, леща, грах, боб, паста (пълнозърнеста), ориз (бял, кафяв, но най-вече кафяв) и др.
Източници на комплексни въглехидрати (богати на фибри) – аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, зелен боб, лук, гъби, грах, домати, спанак, зеле, маруля и др.
Източници на полезни мазнини – маслиново масло, рапично масло, слънчогледово масло, масло от шафран, ленено масло, фъстъци, фъстъчено масло, кашу и ядките като цяло и др.
Ето това са храните, на които трябва да наблягаш. Предполагам, че обичаш да ядеш и чипсове, солети, дюнери, баници и т.н. Тези храни са много слаб източник на качествена енергия за твоето тяло, затова ги избягвай. Хапвай си и от тях, но рядко. В училище можеш да си носиш храна от вкъщи в кутии. Обясни на родителите ти какво е положението, че искаш да се храниш правилно и ако могат да ти помогнат като те снабдяват поне с някакво месо (протеин) и боб, царевица, картофи и т.н. (въглехдирати). Слагаш порция от това в кутията и я хапваш в училище. Това е засега. Ако имаш въпроси - питай! Ние ще помагаме с каквото можем ;)
21.03.11
13:55
Благодаря за изчепателните отговори, но все пак имам няколко въпроса.
1/ картофите... четох вчера май, че мога да ги ям само печели или задушени? И тези сладки картофи какво представляват? Нямам спомен да съм ял нещо такова.
2/царевицата как да я ям? Преполагам, че сладка царевица не може да се яде, а за друга се сещам от тези на центъра където ги продават.
3/маргарин четох, че не трябва да ям. Така ли е? Четох, че е хубаво да се замени с масло.
4/Тези масла, които си избоил, не знам какви са и си нямам представя как се приготвят, но предполагам, че само с фъстъци ще стане?
5/чипсове, баници и такива мазни неща не обичам да ям, но пък дюнери, джобове, солети (това мисля, че няма проблем да го ям???) си ям.
6/у нас винаги има месо и това няма да ми е проблем, а и татко напоследък е започнал да си купува точно такива работи, които ще ми трябват, тъй като докторът му е казал, че трябва да отслабва
7/мога ли да ям кренвирши, шунки, луканки (домашна ако има значение), салами и тем подобни?
8/дъвки, бонбони за смучане, Ментос...? Как стоят нещата при тях?
7/!!! По колко да ям от тези храни? Защото никъде не пише по колко да се яде и ще имам ли нужда от везна или мога и на око горе-долу да се преценявам?
И така... за това се сещам сега, след още няколко поста и още малко четене ще се опитам да напиша тук някаква примерна програма за ядене и да ми кажете кое да оправя и тем подобни. Благодаря предварително!
Поздрави! И да ви кажа, че скоро може да се появя с друга регистрация, тъй като написах някакъв измислен и-мейл и не го запомних и сега докато ме помни сайта ще пиша от тук, а когато спре да ме помни и ако не съм успял да реша проблема до тогава ще пиша от нов. :)
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 21.03.11 14:00.
21.03.11
14:10
Точно там е работата, че си на 14 години и на тази възраст не би трябвало да имаш ограничаващи хранителни режими, да смяташ калории, грамажи и т.н. Тепърва тялото ти ще се променя и затова просто подбирането и наблягането на качествена храна е достатъчно. Естествено можеш да посмяташ малко, за да имаш някаква насока и представа колко точно е нужно на тялото ти, но ти е рано за менюта, които те ограничават по някакъв по-сериозен начин. Прочети тази статия за допълнителна информация - http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1HEVeQddh.
Картофите можеш да ги ядеш печени, задушени, варени. Към тях е хубаво да прибавяш някакъв зеленчук...с грах много добре се връзват. Сладките картофи са отделен тип картофи, но и аз не съм ги срещал по магазините. Остави ги настрана тях. Яж си обикновени картофи. Царевицата - сладка царевица в консерви. При нея вредните въглехидрати са малко...името и е малко лъжливо. Та яж си спокойно.
Маслото определено е по-добре от маргарина, но отново внимавай с количествата. Да намажеш 4 филии с масло си е доста. Фъстъците или ядки като кашу, орехи и др. също вършат чудесна работа.
21.03.11
14:45
Ще напиша някаква примерна програма на деня ми и казвайте какво е добре и какво зле.
6.00-ставам, обличам се, баня... закуска половин кофичка кисело мляко (нискомаслено) и 50 грама фъстъци (чел съм, че е добре да се изяде 1 кисела ябълка за закуска. Какво ще кажете по въпроса?
7.30-вече съм на училище
10.00-тук ми е времето за ядене, но ми е най-трудно да избера тук какво ще ям... Имам около 3-3.50 за за ядене, защото с другите 2 ходя на фитнес, а през дните, които не съм на фитнес може да ям нещо по-така...:D. Един от вариантите е да си нося да ям, а другия да разбера къде има наблизо до училището някаква скара, където да правят кюфтета ... салати и такива :)
1:30-ям някакво месо с малко черен хляб и 1 айрянче примерно
3.00-утивам на фитнес
5.00-половин консерва сладка царевица и 1 филия черен хляб с масло и някаква шунка или салам на нея
7.30- там на майка супите или каквото е сготвила (мусака,орис), салата, малко пушено, сирене или кашкавал...
и преди да си лягам може да си дояждам кофичката кисело мляко или не знам... добре ли е както съм го планирал? как ви се струва ?
И другото което е, да взимам ли някакви витамини или нещо от сорта? И колко време преди и след фитнес не трябва да ям? Защото ето сега ядох, 3/4 фелийка бял хляб(поради липса на черен), 3 свиски ребра - пушени (не мога да ви кажа колко са тежки, но не много) и половин кисело мляко 3% (поради липса на по-малко), и сега ще ходя на фитнес, но не знам дали да не изчакам още малко, защото в 4 трябва да съм във фитеса.
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 21.03.11 15:12.
22.03.11
10:18
Сутринта не си избрал хубава закуска. Яж нещо като овесени ядки + прясно мляко. Или мюсли вместо овесени ядки, но то е доста по-скъпо. В 10 часа можеш да си носиш от вкъщи 2-3 варени яйца заедно с 50гр. фъсъци. Или 2-3 варени яйца с хляб направени като сандвич. В 17:00 ти трябва качествено месо. В салама няма нищо качествено. И по-добре варени картофи вместо царевица за след фитнеса. За вечеря е добре...яж си кисело мляко няма проблем. То е нискокалорично и сравнително полезно като за българския стандарт. Витамини можеш да си купиш от аптеката. Аз пия ето такива - http://www.multipharm.eu/product/272/multitabs-multitabs-90tabl.html . Можеш да си купуваш на блистери. 1 блистер ти стига за 15 дена и струва 2.3лв. По 1 хапче на ден се пие.
22.03.11
14:14
Значи вчера на фитнеса направих кръгова програма или там както се казваше. Не ми се видя трудна и сутринта вообще не бях изморен, а от предишните ми 2 тренировки с приятеля ми бях като заклан сутринта, не си усещах ръцете нито гърдите. Днес в училище ядох някакъв сандвич от краставички, луканка, кашкавал и още някаква неиндетифицирана съставка. Накрая имаше само хляб и го хвърлих. Сега като се прибирах от училище си купих бадеми, фъстъци, кисело мляко 2%, сладка царевица и витамини (не като твойте, защото нямаше, а някакви немски “ABO Pharma A bis Z Tabletten”, но аптекарката ми каза, че са хубави). Сега си варя 2 яйца и ще ям... :) А тези варени картофи как да си ги права по 2-3 картофа например. Трябва да пускам фурната ли? Или и в микровълновата също ще станат? Защото ако пусна фурната, докато станат и ще ми се е отяло... :D
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 22.03.11 14:18.
22.03.11
14:25
Нормално е да се чувстваш по-добре. Приятеля ти предполагам ти е показвал неправилни упражнения за твоя стаж и затова. А картофите...Взимаш 2 нормални картофа и ги белиш. Взимаш една малка тенджерка и в нея нарязваш картофите в каквато искаш форма. Сипваш вода докато не нивото и не стигне 1-2 пръста над картофите. Сипваш и съвсем малко сол, около половин супена лъжица, че и по-мако. Слагаш тенджерата на котлона и го пускаш. Наблюдаваш водата и като видиш, че ври започваш да засичаш 15мин. Като изтекат 15мин. спираш котлона, изсипваш водата от тенджерата и имаш готови варени картофи за ядене :)
22.03.11
14:42
ясно... :) а сега предстой една 12 дневна ваканция и какво може да правя още през тази ваканция? Искам докато дойде време за плаж да направя малко по-добра фигура :) Затова мисля да сложа още 1 упражнение (това което си вдигам краката) за корем.
22.03.11
14:44
казано от Иван Петров на 22.03.11, 14:42:
атова мисля да сложа още 1 упражнение (това което си вдигам краката) за корем.
Става. Само не прекалявай! Ако го направиш, тялото ти може да се обърне срещу теб :)
22.03.11
15:24
А проХхХ ти от къде си купуваш този ориз? Защото ти гледах дневника и ядеш някакъв ориз 48гр. точно, та как го знаеш това? Домашен ориз и си го мериш по 48гр. или си копуваш от някъде ориз 48гр. ? Всъщо така грах... нали не трябва да си готвя цяла манджа за 50 грама грах? Защото мисля кои храни мога да си готвя и скоро пак ще се опитам да напиша 1 програма за яденето.
П.С. А и как мога да си правя шейкове и какво е най-добре да слагам вътре? Имам такава машинка където ги рекламират от Телешоп от рода на 100в1 :D.
П.С2. У нас имам кростренажор да ходя ли да тренирам на него или?
П.С3. Кои храни мога да ям от консерви? Риба например мога ли да ям? Защото каза, че може само печена...
П.С4. От кои упражнения да започна, за да се науча да се набирам горе-долу, защото мога ли да направя 1 хубаво набиране ще се науча по-лесно и на повече, но като не мога не се сещам как ще стане... лицеви опори? Също така съм забелязал, че тези 2та кокала на гърба (лопатки или както там се наричат) са ми доста изпъкнали като съм отпуснат (двете ръце ми сочат надолу) и като си стегна гърба пак ми изпъкват...
П.С5. Царевицата с течноста ли да я ям или да я цедя? И дъвки и бонбони мога ли да ям?
Извинявай, че задавам толкова въпроси на 1 път, но забелязах, че не се засичаме...(когато аз съм на училище ти си тук, а когато се прибера се засичаме около 1 час и отиваш някъде) :). Ако се сетя за още неща ще пиша П.С,5,6,7… :D Ще те помоля ако можеш да отговориш на всички въпроси 1/ 2/ 3/ 4/... защото както казах по малко време се засичаме и да не се налага пак да ти задавам въпросите :)
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 22.03.11 18:21.
22.03.11
18:59
Хаха...опасен тип си, ей :D По въпросите:
Ориза е напълно нормален от магазина. Просто имам електронна везна и си меря количеството, което ми е необходимо. С грахта е същото. Тя е от буркан или консерва и е готова за ядене.
1/ Не знам какви шейкове да ти препоръчам. Всичко опира до твоето въображение, вкусови характеристики и поносимост. Да си направиш шейк от банан и прясно мляко е хубаво, но ако направиш шейк от боб, леща и извара надали ще можеш да го преглътнеш :D
2/ Можеш да го ползваш по 20-тина минути в дните, в които нямаш тренировки. Примерно Вторник и четвъртък. Събота и Неделя остави за пълна почивка.
3/ Всички. Изцеждаш течността от консервата обаче.
4/ http://www.bb-team.org/articles/1673_4-nachina-da-pravite-poveche-nabiraniya#axzz1HJyrrsby
5/ Изцеди я. Дъвки можеш да дъвчеш. Бонбони - зависи. Ако са шоколадови не е препоръчително. :)
ПС: Лопатките на гърба ти стърчат най-вероятно поради липса на маса и плътност в гърба ти. С времето ако продължаваш да тренираш упорито ще се оправи. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.03.11 19:01.
22.03.11
19:45
казано от ProXxX на 22.03.11, 18:59:
5/ Изцеди я.
късно... :D от утре ще знам ... сега се опитах да си напиша 1 програма... я виж дали става за нещо...
6.00-ставам, зоба си витамините :D
6.30-закуска: 1 чаша прясно мляко (да слагам ли захар? и какао или как му беше името на онова .... Несуик ли кво беше :D уж го рекламират, че полезно било) и някакви фъстъци или ядки...
10.00-тук ми е времето за ядене в училище, но все още не знам какво ще правя, ще го мисля накрая, но има супермаркет и ако мога да измисля какво да ям от него ще е по-добре... ако не ще си нося в кутиики
14.00- 2-3 сварени яйца с 1 или половин кисело мляко и 1 краставица примерно
15.00- отивам на фитнес (около час и 10-15 минути ми е горе-долу тренировката, макар че имаше доста хора и бавно правех нещата...)
17- месо, варени картофи, черен хляб 1 фелия и малко сирене примерно
20-днес има мусака и леща за ядене, но не знам дали е хубаво да ям мусака, затова ще си маам леща :D, някаква саладка, фелия черен хляб и айрян примерно
Преди да си лягам 1 шейк може да си направя, но това те питах, че не знам как се прави... Слагам всички в онова, където върти и го пускам?
Като си правя варени яйца, сол мога ли да слагам? И този режим трябва ли да е еднообразен или мога да си заменям различните неща с такива в тяхната група? (май не можах добре да обясня)
Като цяло май се получи, но ми се струва, че малко мазнини има в тази програма... какво ще кажеш
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 22.03.11 19:47.
23.03.11
09:46
Сравнително добре се справяш. Започваш да схващаш как стават нещата ;) Все пак има забележки :) Закуската ти е много слаба. Тя, заедно с храненето след тренировка са двете най-важни за деня. Чаша прясно мляко е недостатъчно. И недей да слагаш захар или какао. Защо не послушаш съвета ми за овесените ядки? Овесени ядки (70-80гр.) + Прясно мляко (250-300гр.) е супер закуска. В 10:00 или можеш да си носиш домашен шейк от извара (около 150гр.) + кисело мляко (около 200гр.) + малко сол и евентуално черен пипер. Другия вариант е нещо в кутия...варени яйца, месо, картофи, ориз и т.н. В 14:00 прибави и 1-2 филий хляб. Между това хранене и тренировката ти трябва да има разлика от поне 90мин. Яденето в 17:00 е идеално. Само махни сиренето...няма нужда от него. Щом тренираш следобяд, то на вечеря не се притеснявай да ядеш мусака или други въглехидратни храни. Преди лягане най-хубавия шейк, който можеш да си направиш е този от извара и кисело мляко. Яйцата можеш да солиш, но не прекалявай. Мъничко сол колкото за вкус. Мазнините са добре. Можеш да добавиш 40-50гр. фъстъци вечер към шейка преди лягане :)
ПС: Точно това е предимството сам да се научиш да си съставяш менюта. Ако накараш някой друг да го направи вместо теб, то ще трябва да ядеш само едно и също, а ако искаш промяна пак трябва да търсиш помощ. Като се научиш сам ще можеш да сменяш храните и всеки ден да ядеш различно :)
23.03.11
13:40
Днес сутринта закусвах за първи път рано... ядох половин кисело мляко и 25 грама фъстъци... просто повече не можах
В 10 часа в училище пих 1 айрян и изядох 50 грам ядки...
Сега ще ям 3 варени яйца, 1 фелия хляб, киселото мляко ще си доям и царевица съм си купил, но не знам кога да я ям...
След фитнеса ще ям някакво месо с хляб и ... не знам какво още, бирени фъстъци имам
Вечерта обичайните манжди :D
И един въпрос... до сега съм ял много сладко и сега не мога да си прадставя как ще спра напълно сладкото и искам да питам това сладко никога ли не трябва да го ям или има нещо, което мога да си позволязам от време на време? А и друго се сетих... кебапчета, кюфтета?
23.03.11
14:01
Ми...хапвай си сладко, но гледай да не прекаляваш. За нормално аз приемам 1 шоколад разделен по равно през седмицата. Ако пък толкова много обичаш сладко и не можеш да се разделиш с него го яж веднага след тренировка. Поне тогава ще ти вреди по-малко :) Кебапчета и кюфтета също яж...не че са вредни, но повечето са с неясен състав...и най-добре да са печени, а не пържени. И моля те, спри да пишеш “фелия”, че вече започва да ми лази по нервите. Пише се “филия” в единствено число и “филии” в множествено ;)
23.03.11
14:01
Както и Прокс ти намекна - опитай се да гледаш на храната като сбор от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Белтъчините са от животински и от растителен произход, като вторите не се усвояват напълно. Мазнините са полезни и неполезни. Въглехидратите са бързи и бавни. Само с тази информация може да си правиш храненията през деня, стига да знаеш към какъв режим се придържаш.
Докато разглеждаш храната като “сладкото е вредно”, “от хляба се дебелее” и т.н. - няма да успееш. Може да ядеш сладко и да слабееш, може да пиеш гейнер и ядеш яйца и да не качваш...
23.03.11
14:29
Благодаря за съветите! Ще се старая да се придържам към тях. Само искам да попитам тази кръгова тренировка, която правя, колко време да я правя? И трябва ли да я сменя по-натам с друга кръгова тренировка като тази , в която например дигам на лежанка, крив лост и така нататък?
А за фИлията вече ще знам, че се пише така... :) Старая се да пиша правилно, но ...
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 23.03.11 15:10.
23.03.11
22:13
Най-добре карай само по сегашната си в продължение на 6-8 седмици. Научи се да усещаш мускулите как работят. След това ще минеш на друга програма за цялото тяло, където ще тренираш и лежанка и крив лост и т.н., но няма да е кръгова програма.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.11 22:13.
24.03.11
06:27
Ясно. А вчера си купих овесени ядки и млеко (сварено) и сега не знам как да ги правя... Някаква рецепта ?
24.03.11
09:22
Има “фини” овесени ядки и ...”нефини” :D Фините стават за моментална консумация и не се нуждаят от накисване, но аз ти препоръчвам винаги да ги накисваш. Стават по-меки и удобни за ядене. Та...рецептата - Взимаш една купичка/чиния. Сипваш в нея 80-100гр. овесени ядки. Целия плик предполагам е 500гр. и ако нямаш електронна везна се ориентирай по това...раздели мислено плика на 5 части или си ги начертай с маркер. И изсипваш 1 от петте части. Много сложно го обясних :D Та като сложиш около 100гр. ядки, после добавяш около 300гр. прясно мляко.Ако нямаш как да го измериш просто полей хубаво ядките и нека да има доста мляко, защото те ще попият част от него. След това слагаш купичката в хладилника и сутрин като станеш я изяждаш. :) Можеш да добавяш и по 1-2 малки лъжички мед за вкус или други подправки...аз лично си ги ям само с мед, а често и без него :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.03.11 09:24.
24.03.11
13:44
Само не мога да разбера дали са фини или нефини... Значи опаковката е една зелена, пише “Златна нива, по-добрите продукти, овесени ядки”... 200 грама са и отстрани си има едни линии, които показват точно къде е... И значи права си манжата вечерта, слагам я в хладилника, сутринта я топля в микровълновата (или не трябва се топли), слагам мед малко и ям? А добре ако не е фина ще стане ли или ще трябва да я варя?
Сега ще ям 3 варени яйца, царевица, 1 филия хляб и кисело мляко... А да те питам тези “Марети” или ... ааа не мога да ми се сетя за името, пак такива кръгли и има с различни вкусове... бейкролс... тях мога ли да ги ям?
24.03.11
14:10
Щом не пише върху опаковката “Фини” значи не са. Можеш да я топлиш в микровълновата. Аз ти препоръчвам, независимо дали са “фини” или не, да ги накисваш вечер в прясно мляко и на сутринта ще са екстра. За “Марети” не знам...аз лично не бих ял :D
Как ви е проблем да ги ядете овесените ядки?
Аз съм супер пристрастен към тях и поне 2 пъти на ден ям!Във вода!
24.03.11
15:35
Във вода аз не ги понасям. Обаче ако към водата се прибави и 50-60гр. сирене и заедно с овеса става някаква фантазия! :P
24.03.11
15:59
Да ви кажа, аз за първи път ще ям такова нещо... и не знам дали ще ми се стори вкусно, но така като го гледам ми се струва като храна за тревопасни :D утре сутрин ще кажа дали ми е харесало :)
25.03.11
13:51
Днес за закуска ядох мляко с овесени ядки
В училище изядох 2 “активия закуска”
Сега ще ям 3 варени яйца с кисело мляко и кашкавал малко
След фитнеса ще ям 2 кебапчета и 1 кюфте със зелева салата и 1 филия хляб
Вечерта все още не знам какво ще ям...
И сега имам 2 въпроса:
Яйца не е ли вредно да ям всеки ден?
Колко време след фитнеса трябва да ям или може и веднага?
Мнението беше редактирано от Иван Петров на 25.03.11 14:25.
Moето момче,виж дневниците на връстниците си във форума и вземи пример от тях.
И си обогати малко речника и подобри правописа.
Успех.
25.03.11
14:24
Честно да ти кажа не виждам грешки в по-горния си пост... Освен точките на края на изречеията, но все пак пиша пост, в който естествено се стремя да няма много грешки, а не някакво произведение и си позволявам повече волности... Пишех на отделни редове и всеки ще разбере къде започва новото изречение. :) А дневниците съм ги прегледал, макар че не са много (тези на моите връстници), но аз имам конкретен въпрос, на който можеше да отговориш вместо да ми казваш, че пиша грешно...(поне това е мое мнение де :) )
А и след “Успех” се пише удивителна. :)
Поздрави!
25.03.11
14:32
Личната ми препоръка е на всяко 3-то или 4-то яйце да махаш жълтъка. Като горна граница ти препоръчвам 8-10 жълтъка на ден да поемаш. Белтъците си ги яж колкото искаш.
След тренировка е хубаво да изчакаш около 10-15 мин. и след това да ядеш.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.03.11 14:44.
25.03.11
14:43
казано от ProXxX на 25.03.11, 14:32:
След хранене е хубаво да изчакаш около 10-15 мин. и след това да ядеш.
След трениране искаше да кажеш. :) Еми аз на ден ям по 3-4 яйца, значи на едното ще махам жълтъка. :) А сладолед мога ли да ям? Тъй като днес като се прибирах от училище завирах и изядох 1 сладолед от машина, този най-малкия от 50 стотинки и само кафяв.
25.03.11
14:46
Благодаря за поправката. ;) Щом ядеш по 4 яйца си ги яж цели. Нищо ти няма. А за сладоледа - знам, че доставя голямо удоволствие, но не ти го препоръчвам ама хич :) Е, 1-2 пъти в седмицата можеш да си го позволиш и да се поглезиш. :)
25.03.11
15:04
Ясно... Благодаря ти много! Продължавам с тренировките и с храненето и да се надявам до лятото горе-долу да стане нещо. А някъде бях чел за ден, в който трябва да изненадам организма си или нещо такова... В смисъл да ям 3 пъти повече отколкото нормално, да ям сладки неща и тем подобни... Има ли такова нещо?
25.03.11
15:10
Нещо грешно си чел или не си разбрал за какво става дума. Може би си чел за cheat day т.е. ден, в който можеш да си позволиш 2-3 хранения да са от пици, бургери, дюнери и т.н. Целта е по-скоро да те поддържа психически. Нещо като награда за това, че предишните 5-6 дни си се придържал стриктно към диетата...но става въпрос за наистина качествена диета :)
25.03.11
15:37
Ясно... това няма да го правя... По-скоро през ден ще хапвам по нещо сладко в малки количества. :) Еми за сега не мога да измисля какво да те питам... аааа да за шейка. Ти каза от какво да го правя, но не каза как... та ? Хайде аз отивам на фитнес и съм решил 1 от упражненията за крака да го махна, защото след това отивам да поиграя футбол и ... :) Вечерта ще прочета отговора. :)
Поздрави!
25.03.11
15:39
(dull) И не би трябвало да ти казвам :D Взимаш извара, кисело мляко, сол и черен пипер и ги бъркаш докато не станат едно цяло :D