След месец във фитнеса!

11.04.11
23:22

Здравейте на всички във форума! За начало да се представя... :) Казвам се Христо, на 14 години. От 1 месец ходя на фитнес по тази кръгова тренировка и вече мисля, че е време да премина към 3-дневен сплит и ще ви помоля да ме насочите към някой. От 1 месец всъщо съм спрял да ям сладко, да пия газирано и общо взето се опитвам да ям здравословно. Но след като започна сплита, целта ще ми е да кача мускулна маса и ще трябва да премина към някой хранителен режим. Знам, че за да кача мускулна маса има 2 етапа (поне според мен): 1.Качване на маса и 2.Правенето на масата на мускули... По 2рата точка горе-долу ми е ясно, но по първата не знам как трябва да кача килограми (предполагам, че не трябва да е с чипсове и подобни) и за това искам съвет от вас. И за да можете да ми кажете подходящ сплит и подходящо хранене ще запиша мерките си (макар и за сега скромни, но се надявам това да се промени :)):
години - 14
височина - 174-175
тегло - 62 - 63
подкожни мазнини (според програмата на СКОТА) - 12%, според кантара ми - 15 %
врат - 36см
бицепс - 30см
китка - 18см
гръден кош - 84 (без въздух) - 94 (с поет въздух)
талия - 81
ханш - 88
бедро - 50
прасец - 38
глезен-25
Само тези съм мерил... Хмм да спомена за спортовете: тренирал съм 2 години волейбол и 2-3 години плуване, играя редовно футбол и волейбол, което мисля, че ще ме бута назад при качване на ММ, но...
Не мога да се сетя какво още да спомена... Да обобщя: Искам да покача ММ, да ми предложите три-дневен сплит и да ми помогнете с храненето... мисля, че е това, ако се сетя за още ще питам...
Предварително благодаря на всички отзовали се да ми помогнат!

Поздрави, Христо!

Чети внимателно !

Наблегни повече на храна богата на белтъчини (месо, яйца, риба и т.н.), зеленчуци, плодове, пий редовно вода и дори повече. Храни се по 4-5 пъти на ден, та даже и повече, но без да преяждаш на едно хранене, някъде през 3 часа трябва да похапваш по нещичко. По възможност взимай някакви витамини на таблетки, или някакви комбинирани със минерали и соли.  Не се хвърляйт веднага да взимаш  хранителни добавки като другите, разните там креатини, глутамини, протеинови смески - те не толкова нужни с началото на твоите тренировки като начинаещ ! За тренирането: Единствено ти сам трябва да си изградиш 3 дневен сплит както ти е най-удобно ! Аз ще ти предложа един три дневен сплит: http://www.bb-team.org/workout/1289_pokachvane-na-muskulna-masa-v-tri-dni#axzz1JFhZjkPa Ето прегледай виж и коментарите и ако ти хареса започвай по него ! Другото нещо много важно е почивката,освен да се храниш и тренираш,трябва и да почиваш достатъчно! Както знаеш мускулът расте,докато почива! За да може тялото ти да се възстанови от тренировката, ти е необходим поне 8-9 часа сън на денонощие. Дори да е малко повече, няма да е лошо. Би било много добре, ако намериш време за около 2 часа следобеден сън - той действа много освежаващо! И ТОВА Е ОБЩО ВЗЕТО>>>Спортувай, но и почивай. Защото без почивка мускули няма. Когато става въпрос за почивка, не разбирай излежаване или седене пред телевизора. Най-добрата почивка е спокойна разходка сред природата или в парка, слънчева баня на плажа (през лятото) и др. УСПЕХ !!!

Мнението беше редактирано от Камен Никифоров на 12.04.11 10:11.

12.04.11
13:48

1/Това, че трябва да ям месо, целенчуци, пловове и да пия вода ми е ясно. Не ми е ясно какво НЕ трябва да ям. Защото както сами предполагате един новак си мисли, че като трябва да качва може да яде всичко... Та въпроса ми е: сладко, мазно(чипс, пържени картофи...) и други подобни трябва ли да спра да ям?
2/Както казах в предния пост, старая се да ям по много пъти на ден, но до сега не ми е било приоритет качването. И на последък корема ми е подут... не знам дали е от някоя от храните, които ям
3/Да имам витамини и ги пия всеки ден по 1. Хранителни добавки вообще не съм мислел да взимам.
4/Казваш, че сам трябва да изградя сплита, но как да го изградя като не знам кое упражнение за какво е и тем подобни... Точно за това Ви питам за съвет, защото разбирате доста повече от мен. Тази програма я прегледах и има неща, които не мога да правя...: набирания (около 2-3 ми е максимума), кофички (това изобщо не мога... правя до половината иначе не мога да се избутам). Има и други упражнения, които ми изглеждат доста сложни за правене като: мъртва тяга, клякане с щанга ... А и във фитнеса няма кой да ми покаже как да ги правя по правилния начин.
5/Почивам достатъчно. :)

Поздрави, Христо!

12.04.11
13:59

Сладко, тестено и газирано - ограничи ги до минимум. Вафли, чипсове, кроасани - също. Набиранията и кофичките ще почнеш да ги правиш с практиката. Започни да правиш серии с по 1-2 набирания и ще видиш след месец-два как ще правиш по 10. Мъртва тяга и клекове - задължително с инструктор и то такъв, който наистина знае как се правят правилно. А по кръговата тренировка можеш да си караш спокойно още няколко месеца.

12.04.11
15:40

Проблема е, че в този фитнес, в който ходя няма инструктори... а имам карта за още 11 посещения и не мога да го сменя поне още 30 дни... Ако нещо да сменя тягата и клековете с нещо друго и от понеделника да започвам по новата програма, да пиша тук какво съм правил, как се чувствам и ако нещо да заменим няколко упражнения...

13.04.11
21:17

Все още мисля по коя програма да започна... Мисля, че тази програма става http://www.bb-team.org/workout/1290_oshte-poveche-muskuli-sled-polovin-godina-v-zalata#axzz1JQXnipCy , макар че в нея пише, че трябва да имам половин година стаж... Вижда ми се по-лека от програмата, която ми препоръча божидар. Навярно в началото ще правя упражненията по грешен начин, но ще слагам малко тежест или вообще няма да слагам и ще се стремя към по-добро изпълняване. Мога да опитам и клека с щанга (без да слагам тежести), изгледах няколко клипчета и мисля, че ще го направя що годе. Тъпото е, че няма инструктор, който да попитам как да го правя правилно... Преди време ходех в един друг фитнес (2-3 пъти съм ходил) и там почти на всяко упражнение, което ме видеха, че правя грешно, идваше или инструктора или някой човек и ми обясняваше, но в този фитнес, в който ходя сега, нещата не стоят така...
А за качването, не знам как ще кача... Имам много странен организъм. Преди да започна режима е имало дни, в който ям сигурно по 5 000 калории и дни, в които ям по 1 000 калогрии и нито качвам, нито свалям... законтрил съм се на 63 килограма, а искам за 3 месеца да стана поне 70 кг. Може да се каже, че това ще ми е нещо като цел. :)
Та ако може да ми препоръчате как да подходя със сплита и защо аджеба не качвам килограми... А и някакъв добър въглехидрат за закуска? Опитах овесени ядки с прясно мляко и щях да повърна... Сега търся “Quaker”, но до сега не съм го мяркал да се продава в магазините, може би някой път като ходя до Била, Метро, Кауфланд... да потърся там. Но кажете ако има същия вкус като овесените ядки да не си давам парите...

14.04.11
22:22

... Не вярвам, че никой не може да ми помогне. :(

Здравей, Христо!
Останал си с доста грешни впечатления, някои от форума дори продължиха да те насочват в грешна посока. (fubar)
Да започна с това, че на теб не ти трябва 3 дневен сплит. И ти като повечето новаци си останал с грешното впечатление, че след 1 месец в залата ти си готов да тренираш редом с професионалистите по 3-4 дневни сплитове. Та дори се хвърли върху програма, на която изрично пише, че е за хора с поне 6 месеца стаж...прекалено лесно подмина тази препоръка, а тя не е написана случайно! Има обаче една друга програма, която отговаря точно на стажа ти и ще ти помогне много - http://www.bb-team.org/workout/1291_kachvayte-masa-vednaga-sled-4-tata-sedmitsa#axzz1JZWcys3e . Ето това е програмата, по която трябва да продължиш да тренираш в следващите 2 месеца. Довери ми се. ;)

За храната - правилно си се ориентирал и си разбрал, че храненето е изключително важно. При теб нещата стоят по следния начин. Още си малък. Тресе те пубертет. Имаш (най-вероятно) бърз метаболизъм, бушуват хормони, имаш динамично ежедневие. Тялото ти се променя с всеки изминал ден, както външно, така и вътрешно. До 18 години ще се развиваш и около тази възраст ще достигнеш своя завършек на биологичното си развитие. За да стане обаче това по правилния начин, трябва да осигуряваш на тялото си енергия. Тази енергия идва от храната, затова на теб не ти трябва специални хранителни режими и не трябва да се ограничаваш от въглехидрати, мазнини или белтъчини. Като казвам обаче, че не трябва да се ограничаваш говоря за качествените храни. Храни като шоколади, вафли, кроасани, газирани напитки, солети, дюнери, бургери, чипсове, понички и...(мисля, че сам можеш да запълниш многоточието)... тези храни не носят енергия на тялото ти. Носят, но некачествена. Те повече ти вредят отколкото ти помагат. Тях трябва да избягваш. Е, не казвам, че никога повече не трябва да ядеш чипс, но гледай да го избягваш. Нямаш полза от него. Ето ти една тема, в която обобщих по-важните неща около храненето - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51874 . Прочети я. В нея ще намериш списък с полезните храни. Наблягай на тях. Хапвай здраво, защото както ти казах, на тази възраст гориш доста енергия, а за да имаш напредък във фитнеса и да правиш мускули трябва да доставяш достатъчно енергия на тялото си. За теб важи това, че трябва да ядеш яйцата цели и млечните продукти да са с умерена масленост. Започни да четеш и статиите от ”Хранене 101” и ”Фитнес 101” . Train smart! ;) Това са съветите ми към теб. Ако имаш въпроси - питай! Стига да мога, с удоволствие ще ти отговарям.

Поздрави! :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.04.11 08:02.

16.04.11
10:17

Ясно, значи от понеделник почвам по тази програма. А с какъв хват да правя горния скрипец? До сега го правех така: http://www.bb-team.org/exercise/1188_pridarpvane-na-vertikalen-skripets#axzz1JcEdJimU ето от тази статия, 3тото и 4тото клипче. Та сега как трябва да го правя?
За храната всичко това, което си написал ми е ясно. :) Даже съм чел и темата ти, която много ми помогна. :) Само не мога да си смятам ккал, които трябва да изям на ден, тъй като ям и например и някакви манджи, които си нямам и на представа как да ги сметна. И ще съм много радостен ако някой ми обясни как да ги смятам тези ккал, защото сега от както съм решил, че трябва да качвам и май ям прекалено много, но не мога да разбера и да не взема да кача тези 8 килограма за 1 месец...
калориеният оптимум ми е 2556ккал дневно при индекс 1.5.

Мнението беше редактирано от Hristo St на 16.04.11 10:27.

Набирането сега го прави като клипче 2 или 5. Разликата при тях е в ширината на хвата. Можеш и да не хващаш лоста напълно в краищата, както Лазар Радков прави в клип №2. Няколко см. по-тясно може да ти е по-удобно.

Калориите...не ти трябва да смяташ още. Ако започнеш сега ще се вманиачиш и ще започнеш да се ограничаваш, което трябва да избягваш. Просто хапвай правилно и всичко ще е наред. :) Доста си слаб като телесложение и няколко килограма от горе няма да ти навредят ;)

16.04.11
11:25

Ясно! А каква е разликата между клипче номер 2 и номер 5. В началото го правех като номер 2 и ми беше удобно, но после смених, не знам поради каква причина.
Щом казваш, че не трябва да ги смятам, няма да ги смятам. :) Ще си ям здраво и от време на време ще се меря на кантара. А кога е най-добре да се меря? Сутрин на гладно след посещаване на тоалетната или? И някакъв добър въглехидрат за закуска, който да приемам с мляко ако може да ми кажеш. Опитах овесени ядки и щях да повърна, просто ми става мноого гадно. Сега мисля да си взема “Quaker”, но не знам в кой магазин продават и не знам дали вкуса няма да му е същия като на овесените ядки...

Разликата между 2 и 5 както ти написах е в ширината на хвата. Различно е натоварването на гърба при по-широк и по-тесен хват. В статията ясно си пише. ;)

Закуска...пробвай с мюсли въпреки, че то е доста скъпичко в сравнение с овесените ядки. Друга добра закуска е варени яйца с хляб. Или бъркани яйца. А Quaker и аз не знам къде се продава. Не съм и търсил. :)

17.04.11
16:15

Аха! Преди 5 минути се прибирам от село, а там нещата се развиват доста сложно за хранителния ми режим. Ям като разпран... Вчера ориз, 2 пилешки бутчета, пържени картофи, баница, макарони на фурна, шоколад и всякакви глупости... Днес за закуска пържени филии с баница след това дядо заколи заек, ядох заешко с пържени картофи и общо взето доста зле за хранителния ми режим, но няма как да откажа на баба... тя все гледа да ми сготви нещо да ям, все си мисли, че съм гладен... знаете как е. :) Та от сега пак започвам по режима си и на великден... Сега ще видя да си купа овесени ядки или куейкър и ще опиша хранителния си режим горе-долу, но като нямам грамажите няма да е много хубаво описано... може да “изпота” татко да купи една електронна везна. :)
П.С Можете ли да ми кажете какви са хватовете на клипче 2 и 5, защото от горе не знам коя информация да чета... Прониран, супиниран, неутрален... не знам кои хватове точно са използвани...

Мнението беше редактирано от Hristo St на 17.04.11 16:20.

Клип №1 - широк прониран хват зад врат
№2 - широк прониран хват пред гърди
№3 - тесен супиниран хват
№4 - тесен супиниран хват
№5 - тесен прониран хват

18.04.11
18:52

Днес направих тренировката! Вижда ми се доста по-натоварваща от предната. Сега правя упражненията с малки тежести и се старая да ги правя правилно и мисля, че ми се получава, но упражнението според мен трябва да сменя упражнението за трицепс (трицепсово разгъване на горен скрипец или нещо от сорта беше), тъй като като дърпам това въже надолу и много ме боли левия лакът, нямам проблем с тежеста, която слагам, а с болката, сякаш ми пука лакътят като започна да дърпам... Та с кое упражнение да го сменя? Или да продължа да правя това и може би болката ще отшуми след време?
А сега относно храната... Ям доколкото мога здравословно и по колкото мога повече и мисля, че доста бързо започнах да вдигам килограми... вече съм 64, а за сравнение в четвъртък-петък бях 63… Та въпроса ми или по-точно въпросите ми са... До колко килограма да качвам при височина 174-175 см? И колко бързо трябва да ги кача тези килограми?

Поздрави!

казано от Hristo St на 18.04.11, 18:52:

Днес направих тренировката! Вижда ми се доста по-натоварваща от предната. Сега правя упражненията с малки тежести и се старая да ги правя правилно и мисля, че ми се получава, но упражнението според мен трябва да сменя упражнението за трицепс (трицепсово разгъване на горен скрипец или нещо от сорта беше), тъй като като дърпам това въже надолу и много ме боли левия лакът, нямам проблем с тежеста, която слагам, а с болката, сякаш ми пука лакътят като започна да дърпам... Та с кое упражнение да го сменя? Или да продължа да правя това и може би болката ще отшуми след време?
А сега относно храната... Ям доколкото мога здравословно и по колкото мога повече и мисля, че доста бързо започнах да вдигам килограми... вече съм 64, а за сравнение в четвъртък-петък бях 63… Та въпроса ми или по-точно въпросите ми са... До колко килограма да качвам при височина 174-175 см? И колко бързо трябва да ги кача тези килограми?

Поздрави!

Трицепсовото разгъване можеш да го смениш с кик-бек или трицепсово разгъване на машина. Хубаво разрявай лактите преди упражненията за трицепс, защото в повечето упражнения те са слаба точка. Винаги започвай с разгряващи серии с леки тежести.
Качвай до към 75кг. Тогава според резултатите и това как изглеждаш ще му мислиш дали да продължаваш да качваш или се нуждаеш от “чистене”. Колко бързо? Никой не може да ти каже. Ако качваш прекалено бързо значи най-вероятно трупаш повечко мазнини. При положение, че си от скоро сред тежестите, за теб е нормално да качваш по 2 до 4кг. на месец. :)

19.04.11
06:25

Аха! Значи ще качвам 2 месеца ММ и после ако има нужда от “чистене” ще чистя, а ако няма нужда ще продължавам да качвам до към 75. :)

21.04.11
22:56

Опа! :) Тренирам си в последно време, ям си, качвам маса уш, обаче ме мъчат няколко въпроса...
1/ Това мюсли какво представлява (малко тъп въпрос, но... не съм ял никога), питах в магазина и ми посочиха едно “Нестле Фитнес”. Това ли е? И също така има 1 “зърнен микс” или нещо от сорта, та то става ли за закуска?
2/ Има ли вариант да модифицирам малко програмата, за да правя още някакво упржнение за уплътняване на гърба, че много ме дразни, а и е грозно  тези “лопатки” (или както се казват там да стърчат)...
3/ Нормално ли е... как да го кажа... да ми се виждат само 2те най-горни плочки? И това значи ли, че трябва да наблегна на някакви други упражнения освен коремните преси, които са за долен корем (знам, че мускула е един, но не мога да се изразя по друг начин)? И кое е по-добро, вдигане на краката от лег или вдигаге на краката от вис?
Хмм... май е това, за което се сещам в момента, а и междо другото, на миналата тренировка, като правех упражнението за трицепс, не ме боля лакътят. :)

1/Мюслито...я виж тази статия направо - http://www.bb-team.org/articles/1634_myusli-e-nay-dobrata-zakuska#axzz1KDrk07J7 .

Обикновено мюслито е скъпо и ако можеш да ядеш чисти овесени ядки, това ще ти помогне да спестиш някой друг лев. А тия мюслита на Nestlen не си заслужават парите. Ето как изглеждат обикновените мюслита, които се продават, и към които трябва да се насочиш - http://biozona.eu/images/sierra/Miusli_5 vida iadki.jpg . Не става въпрос за абсолютно същата марка, а просто ти го давам като образец.

2/ Най-добре остави програмата в оригиналния й вид. Има време. Лопатките ще се скрият. За това ти трябва и маса, не само тренировки.

3/ Нормално е. При мъжете мазнини най-лесно се трупат в талията т.е. корема, а това, че ти се виждат само най-горните две означава, че долните редове са покрити с мазнини и затова не се виждат. След време като напреднеш и направиш цикъл за “чистене” ще се появят. До тогава обаче има време.
Вдигането на краката от вис според мен предлага повече плюсове, но то е за малко по-напреднали. Засега прави упражнението от лег, докато не ти заякне коремния пояс. :)

22.04.11
09:58

1/ Значи ще търся такова мюсли, но в някоя по-голяма търговска верига, защото в кварталните магазинчета не мога да намеря...
2/ Ясно.
3/ Краката си ги вдигам без проблеми от вис и повечето пъти правя него, вместо от лег. А можеш ли да ми дадеш някаква представа, какъв е този процес “чистене” или да ми дадеш някакво четиво. Аз си го обяснявам като изчистване на мазнини, но не знам по какъв начин... може би кардио и отрицателен калориен баланс?

3/ Този процес на “чистене” представлява именно това. Чрез тренировъчни програми с голям енергоразход и подходящ хранителен режим поддържаш калориен дефицит (отрицателен калориен баланс) и по този начин изчистваш тялото си от мазнините като запазваш мускулната си маса (ако правиш всичко правилно). Грешен начин това да бъде направено е да се подложиш на гладуване. По този начин сваляш както мазнини така и мускули. Даже изгубените мускули в повечето случаи са повече от изгубените мазнини. Но до тогава имаш време. Първо ти трябва да натрупаш приемливо количество мускулна маса, за да има какво да показваш като изчистиш мазнините. ;)

22.04.11
10:14

Ясно. А кога трябва да се меря и да следа дали вдигам? Сутрин преди ядене ли?

Най-добре е сутрин, веднага след събуждане, преди да закусиш, след като си отишъл във WC-то по голяма нужда. Е, ако не я вършиш тогава е все тая. Просто гледай да е винаги по едно и също време, в един и същи ден от седмицата. Сутрин е най-добре, защото тогава в тялото е “най-чисто” така да го кажа и резултатите са най-реални. И се мери само 1-път на седмица. По-честото мерене няма смисъл. :)

22.04.11
11:18

Значи утре ще се премеря и другата седмица в събота пак. :) А я вижте дали хранителният ми режим е добър и трябва ли нещо да сменя или добавя.
6.00- първо хранене- чаша прясно мялко 3.2% с мюсли 50-60 грама
10.00- второ хранене- повечето пъти ям фъстъци (бирени и всякакви други), около 100 грама и тук мисля, че трябва да добавя още нещо, но тъй като съм на училище трябва да може да се купи от магазин и да не се готви...
14.00- 4 цели варени яйца, филия хляб, 1 краставица, кисело мляко (понякога) и вчера ядох печени картофи, а и от време на време пия натурален сок ако няма кисело мляко
час и половина след това ядене отивам на тренировка
Веднага след връщането от тренировка ям или у нас или ходя на 1 место, където продават куфтета, кебабчета... И попринцип ям 2 пилешки шишчета (пише, че са 100 гр едното), зелева салата и 1 филия хляб
19.00- пето хранене- тук ям каквото майка е сготвила: ориз, печени картофи отгоре с яйца (не знам как се казват), някаква супа, миш-маш, понякога пържоли... таратор, айрян или когато няма нито едно от двете, пия натурален сок... салата... и за друго не мога да се сетя.
Знам, че и малко преди лягане пак трябва да ям нещо, но не знам какво. 200мл извара мисля, че е добре, но никога не съм ял извара (с изключение на 1 път, когато майка беше направила миш-маш с извара вместо със сирене и чак след се наядох ме информира с какво е...) и винаги съм мислел, че е гадна, но може би трябва да опитам и най-вероятно ще ми хареса. А и как мога да я правя тази извара? Нещо като шейк може би? А какво още мога да слагам в този шейк?
Та горе-долу това е хранилният ми режим... критикувайте го. :)

Без да смятам вечерята ти излиза, че приемаш грубо по 2000 калории. На теб пък за целта ти са ти необходими към 2600-2700. Та ако смяташ, че последните хранения ти носят към 6-700 калории, то значи с тази задача се справяш добре.

Към ядките в 10:00 най-лесното е да прибавиш едно кисело мляко или варени яйца от вкъщи.
За преди лягане изварата е перфектен избор. Щом не си ял досега ще ти е малко странно, но...пробвай моята рецепта - 150гр. извара + 200гр. кисело мляко 2-3% + сол и черен пипер на вкус. Всичко това в една дълбока чиния и бъркаш с вилица докато не стане на хубава каша. Та е супер вкусно да я ядеш. А ако добавиш и 20-30гр. сирене към всичкото това ти гарантирам, че ще си оближеш пръстите. :D

Съвет - махни го тоз натурален сок. Колко е натурален само производителя си знае, а повечето от нас се досещаме. :) Все пак ако ще го пиеш нека да е до 14:00…след това таз захар няма място в менюто ти. ;)

С другото се справяш екстра. :)

22.04.11
16:45

Има ли някакъв вариант да прибавя нещо друго към храненето в 10 часа? Нещо, което в междучасието мога да купя от близкия супермаркет. Мога да ям кисело мляко, но в супермаркета няма лъжички и ще трябва да си нося...
Това с изварата ще го пробвам, само трябва да си купя. :)
А натуралния сок знам, че не е натурален (по едно мое просто изчисление... имам сокоизтисквачка у нас и ми трябват 3 портукала, за да направя 250мл сок и ако беше истински този натурален сок трябваше да е горе-долу 5-6 лева... малко странна логика имам, но мисля че има доста вярно в нея), но го пия най-често в 2, ако няма кисело мляко или нещо друго, с което да преглъщам.
А и да се похваля (то не е кой знае колко похвално де), днес във фитнеса опитах колко ще дигна от мъртва тяга и започнах да слагам на 1 лост тежести... качвах с по 10 килограма на опит, докато не стигнах 100 килограма, вдигнах ги, но с доста зор и ме беше страх да слагам повече, за да не се констузя нещо, защото техниката навярно не ми е от най-добрите, можеш поне още 10 килограма да сложа, но както казах ме бе страх. :)
Хайде, сега отивам малко на волейбол в острова да поиграя. (острова е един парк, най-общо казано, в Пазарджик, да не се чудите :D )

Ти хубаво имаш сила, но недей да си правиш такива експерименти. Особено при упражнения като тягата. Изглежда лесно - хващаш и дърпаш, но веднъж се греши. Едно сецване и си готов да почиваш известно време. Научи хубаво техниката на изпълнение...има време да се товариш. ;)

За киселото мляко не ти трябва лъжица. Раздрусваш го яко и става за пиене. Естествено гледай да не е от 4% масленост, че ще има да си друсаш :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.04.11 16:55.

22.04.11
16:56

:D Мерси, значи ще си намеря някакво 2 процента и ще го друсам. :) Хайде сега отивам да спортувам. :)

25.04.11
12:55

Онзи ден се получи следното нещо. Станах в 10 часа, закусих мляко с ... не помна с какво, но беше малко и отидох на село. Седнах да уча, учих, учих и по едно време гледам 4 часа ... И се чудя какво да правя, за да съм в положителен калориен баланс. И си викам, давай ще се наям като прасе и вечерта пак ще ям много и готово. А точно в този ден, дядо беше заколил 1 агне и го бяха направили с ориз. Та така, направих 2 много големи ядения и мисля, че съм на положителен калориен баланс, защото първо, че доста хапнах и второ, на село коефициента, по който умножавам е 1.1… :D само лежене и ядене. Та искам да питам ако пак стане нещо от сорта как е редно да постъпя? Да ям като прасе или да си продължа по план, като пропусна предишните 2 ядения?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1