Марине, стига ги мъчи хората с това гладуване :) Те просто искат да си усещат стомаха пълен. А и много сложно им обясняваш нещата. Както мускулите имат нужда от почивка, така и всяка друга система в тялото има нужда от почивка. За храносмилателната и отделителната системи, единствената възможност за почивка е глада. От друга гледна точка е доказано, че гладът е единствения естествен стимулатор за клетките, който ги кара да увеличат КПД-то си и спомага за увеличаване на тяхната регенеративна способност. В състояние на глад се отделя една молекула (забравих и името), която е причината клетките да заработят с увеличено КПД. На тази база в момента се разработват и медикаменти за дълголетие, които да симулират състояние на глад, чрез изкуствено въвеждане на тази молекула в тялото.
По отношение на системата, която следваш, обаче също имам някои забележки. С прости думи: ако един ластик го разтягаш непрекъснато и го отпускаш, той бързо се скъсва. Т.е. ако непрекъснато (всеки ден) караш стомаха да се издува и след това да се свива почти до минимум той няма да издържи много дълго, макар и да издържи с години, след време има последствия. Второ, тялото е много “хитро”. С тази система ще успееш да го излъжеш за няколко дена или 2 седмици. След това то се адаптира и реално ефекта от гладуването е минимален. За да има реален и продължителен ефект трябва системата да е непрекъснато променлива, т.е. сравнително дълги периоди (няколко дена) на нормално хранене да се редуват с кратки (1-2 дена) периоди на гладуване или сравнително дълги периоди (няколко дена) с ниско калорично хранене. Тогава ще се постигне по-добър за организма ефект, в смисъл по-здравословен. А тренировките трябва да се нагодят към хранителния режим. За професионални спортисти, гонещи “супер” резултати и ползващи “добавки” горното може и да не е приложимо. Във всяко нещо, според мен, трябва да се търси принципа на “умереност”. Всичко, което излиза от рамките на “умереността” има последствия, които в дългосрочен план обикновено са негативни, дори и в краткосрочен план да има положителен резултат.
Надявам се да не съм отегчил никого с писанията си :)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 19.04.11 14:47.
19.04.11
15:31
При мен дните са с различни калории, няма нищо монотонно. От време на време (много рядко) имам и дни със закуска, обяд и вечеря. Просто съм се научил да усещам добре тялото си и карам по инстинкт. А в 95% от случаите тялото ме подтиква към някакъв варинат на цикличното хранене.
Отностно умереността...какво е умереност, кой я определя, спрямо какво?! ... Въобще , умереност, крайност....това са супер относителни неща.
Edit: Svetoslav, да не би ти да си “nemo nemo” ? :)
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 19.04.11 15:34.
Yes, I am :) Хубаво е, че си слушаш тялото. То обикновено най-добре си показва.
19.04.11
20:05
19.03.2011
Лежанка - 5@60, 2@80, 1@100, 1@110(PB), 3@100, 2@100, 2x3@95, 5@90
Клек - 10х5@60
Нов рекорд на лежанката! 8-) 110 мисля ,че бях вдигал преди около 2 години, но тогава бях по-тежък. За сега това ми е най-доброто постижение.
Клекът беше лек, с цел отработване на техника - поворения с голям разкрач и пауза в най-долно положение.
Също така трябва да отбележа, че тренировката беше след 21 часа без абсолютно никакви калории, само на две кафета и един зелен чай. Абсолютно потвърждение на думите в предните постове. Кой каза , че на гладно я няма силата ?! 8-)
22.04.11
18:45
22.04.2011
Клек - 5х3@85
Лежанка - 5@60, 2@80, 1@90, 5х1@100, 7,6,4@90
Клек - 5х3@85
Тренировка, абсолютно на гладно, след 18 часа фастинг. Петте единички на 100 бяха с по една минута почивка. Клека го разделих на две за да не ме измори много и да ми компрометира лежанката.
25.04.11
17:32
25.04.2011
Лежанка - 5@60, 2@80, 1@90, 10х1@100
Мъртва тяга - 5@60, 6х1@110, 120, 130, 140, 150, 160
След 19 часа фастинг направих една свежа, малообемна, но интензивна тренировка със сингълчета - много приятно! :)
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 25.04.11 17:32.
26.04.11
20:57
26.04.2011
Клек - 3@70, 5х5@80
Лежанка - 5@60, 1@90, 4х1@100, 3х2@100
Клек - 4х5@80
Тренировка след 20 часа без калории. Този път приказките бяха повече и почвките между сериите бяха големи - 3-4 минути. На лежанката направих 4 единички, но реших, че ми е прекалено лесно и завърших с три двойки. И на двете упражнения се движех далко от отказа.
28.04.11
20:42
28.04.2011
Лежанка - 5@60, 2@80, 1@90, 5х2@100
Клек - 5х2@90
Раменна преса с дъмбели - 5х6@27
Днес около 14:00 хапнах, така че тренировката (18:00) не беше точно на гладно.
28.04.11
21:32
По-малко инсулин, но за дълго време или повече инсулин, но за кратко и в точния момент, когато инсулиновата чувствителност е най-висока?!
Първото се постига с много храненета на ден, а второто с глад и/или тренировка, последвани от обилно хранене.
Кое мислите, че е по-полезно? На мен ми се вижда второто, защото нищо монотонно и постоянно не е на хубаво, в природата всичко е вълни и периоди, минимуми и максимуми. Всичко е циклично, нещата винаги се редуват. Ден-нощ, тренировка-почивка, сън-будно състояние, глад-ядене, катаболни-анаболни процеси, ............, много нисък инсулин - висок инсулин ;)
01.05.11
21:06
01.05.2011
Лежанка - 5@60, 2@80, 1@90, 5х1@100
Клек - 5х5@70 (широк разкрач)
Лежанка - 5х2@90
Клек - 7х5@70 (широк разкрач), 3х3@80
Днес почивките бяха по-малки, но за сметка на това нацепих движенията на две части и ги редувах. Хареса ми тренировката.
На клека работих за техника. Трябва да почна да клякам по-разкрачен, защото иначе има доста напрежение в кръста и по-големите тежести сигурно ще ме затискат.
@Freelancer, тежестите биха те затиснали, ако щангата е на врата. Че и по - малки тежести могат да те захлупят....
Не зная как клякаш, де, но е факт, че няма да усещаш толкова напрежение в кръста, ако щангата ти е ниско (на задното рамо) и ще си в състояние да задържиш прав гърба по - лесно...
02.05.11
09:13
Инис, това е така в идеалния случей, когато имаш перфектни пропорции. При хора като мен с дълъг фемур, къс пищял и къс торс, нещата се изменят доста. За да клекна до хоризонталата, торса ми почти се опира в краката, колената също тръгват напред. Сега слагам лоста малко по-високо за да постигна ефекта на малко по-дългия торс. т.е да стоя малко по-изправен. Също така експериментирам с широк разкрач, защото само така мога до някъде да компенсирам лошите пропорции. Сигурно никога няма да имам добри постижения на клека, но съм надъхан и искам да видя до къде ще стигна. Пък и се надявам клека да ми помогне да стигна заветните 200 кг. тяга :)
За широкия разкрач съм съгласна, с него би трябвало да успееш да слезеш по - ниско при това положение. И според мен трябва да е достатъчно.
Но за положението на щангата не съм. И то не за друго, ами защото напрежението в кръста говори за това, че не го задържаш заключен и в това отношение високата щанга е и по - рискова. Не знам дали го усещаш на тия кг., но по - нататък със сигурност ще усетиш нестабилност. Отделно на теория ниската щанга при клек има трансфер на сила към тягата. Мисълта ми е първо да се убедиш категорично, че не става с ниска щанга, преди да я качваш нагоре.
Нали само си говорим...
02.05.11
10:44
Славко, да, трябва да направим една тренировка с теб за да дадеш съвети за клека. Аз по принцип знам какво да се стремя даправя, но друго си е някой да гледа отстрани и да казва какво се случва и къде трябва да се промени движението.
Инис, кръста ми за сега е перфектно заключен, не ми тежи щангата, просто много се накланям напред с торса.
Къс торс = все едно да сложиш щангата ниско. Това се получава при мен.
Low bar клека има трансфер към тягата, точно защото се накланяш малко повече напред и въпреки ,че си по-наведен, по-късто рамо (от лоста до таза) е предпоставка за по-малко напрежение, което ти помага да стабилизираш по-лесно пояса.
От моите наблюдения, хората ,които са много силни на клека, клякат като:
- слагат лоста по-ниско (low bar клек), горе казах, какъва е ползата от това
- клякат с по-голям разкрач, за да могат да бъдат по-изправени в кръста и така да компенсират по-ниско поставения лост.
При това положение, който е с по-къс фемур е най-облагодетестван, защото движението е най-малко и рамената на лостовата система - от коляното до таза и от таза до лоста са къси и трябва по-малко усилие.
широкия клек се нуждае от силни адуктори...а там котузиите са много гадни...
според мен...колко разстоянието е по-малко между лоста и кръста...си толкова по-стабилен...но пък тук ти трябват мобилни рамене...
ако не клякаш супер изправен(което предполага и много здрав корем), се получава едно накланяне напред...което ако е високо лоста, обуславя и...”залупване” и каскади...
02.05.11
11:20
Така е, някои хора просто не сме направени да клякаме с много килограми.
Абе ще видя до къде ми се простира потенциала, преди да почне да ми се влошава прекалено много техниката.
После може да се преквалифицирам от трибоец в двубоец :D
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 02.05.11 11:21.
казано от Freelancer на 02.05.11, 10:44:
...
Инис, кръста ми за сега е перфектно заключен, не ми тежи щангата, просто много се накланям напред с торса.
Къс торс = все едно да сложиш щангата ниско....
Ти сам пишеш, че усещаш напрежение в кръста, което няма как да се получи, ако ти е заключен. Затова и ти написах първия пост...
От гл. точка на центъра на тежестта може и да е вярно, но гръбначният ти стълб усеща ниската и високата щанга по различен начин и определено предпочита ниската. Това ми беше мисълта.
казано от Freelancer на 02.05.11, 10:44:
...
Low bar клека има трансфер към тягата, точно защото се накланяш малко повече напред и въпреки ,че си по-наведен, по-късто рамо (от лоста до таза) е предпоставка за по-малко напрежение, което ти помага да стабилизираш по-лесно пояса.
От моите наблюдения, хората ,които са много силни на клека, клякат като:
- слагат лоста по-ниско (low bar клек), горе казах, какъва е ползата от това
- клякат с по-голям разкрач, за да могат да бъдат по-изправени в кръста и така да компенсират по-ниско поставения лост.
При това положение, който е с по-къс фемур е най-облагодетестван, защото движението е най-малко и рамената на лостовата система - от коляното до таза и от таза до лоста са къси и трябва по-малко усилие.
Всъщност “широк” може да означава едно за теб, а друго - за мен.
Ето клипче на човек, който кляка с много кг. Разкрачът е най - много една идея по - широк от раменете.
И най - добрите (другите най - добри, освен Ивайло), които съм виждала най - вече на клипчета, клякат със същия разкрач. И доста се навежда, нали, просто няма начин. Той бута тежестта нагоре с гърба, не просто я държи там. Ако не бута, ще го затисне, каквито изпълнения можеш да видиш често.
Все си мисля, че един истински широк клек няма много шансове...
От моите наблюдения хората, които са много силни на клек, клякат като:
- слагат лоста по-ниско (low bar клек);
- клякат с разкрач на широчината на раменете или малко по - широк.
Както и да е. Наистина клекът не върви на всички, но то и с тягата е така, и с лега. Един е по - силен в едно, друг - в друго, затова е трибой, компенсираш с каквото върви : ) А иначе нисичките хора с къси крайници са облагодетелствани и в трите движения заради малката амплитуда на движенията...
Мнението беше редактирано от Инис на 02.05.11 14:01.
Mного интересно....Ще вметна нещо, не е точно свързано с циклично хранене, но предполагам може да е интересно. Едно време много се бях зачел по разделно, рационално хранене и гладуване. Гладувах 24 часа всяка седмица и 3 дена през месец до колкото помня. Точно така, 3 дена само на вода - 3-4литра на ден. Идеята е да оставиш на мира малко организма да си кара другите работи, не постоянно да мели храна... Това разбира се много грубо казано...И мога да кажа, че хората изпадат в ужас като разберат и е нормално тъй като така сме възпитани от малки. Да тъпчем 3 пъти на ден и не дай си Боже ако прескочиш хранене ще стане нещо страшно. А организма си казва сам, кога е гладен и кога не. Аз в онзи период плувах 2 пъти седмично, бягах по 3км 2 пъти седмично и бях на фитнес 2 пъти. Разбира се докато не ядях гледах да почивам и се чувствах уникално добре. Спях по 8 часа, никога не бях сънен или отпаднал. Следвах режима за около 6 месеца, през които ядях само плодове, салати, яко ядки и млечни продукти. След тези 6 месеца спрях да правя асматични пристъпи, които докторите бяха казали че са доживот, спряха да ми се развалят зъбите, кожата ми се изчисти и се чувствах много различно от общоприетото възприятие за “добре съм”. Спрях щот съм несериозно говедо. Ся не мога се наканя да правя експерименти отново, може би щото покрай тези фитнеси и кросфити ми става тъпо ако хвана да отслабвам, а и не се удържам и почти нямам ден в който не съм активен за да го отделя за това....
ПС: Извинявам се на автора за офтопика
Мнението беше редактирано от andre7080 на 02.05.11 14:17.
Инис, доста си изчерпателна, но трябва да се подходи индивидуално :) Слави само трябва да дойде и всичко ще се нареди...аз също имам подобни пропорции и широкия разкрач не ми помага или по-скоро ми е неудобен. Пробвах с малко по-чирок от раменете, както написа по-горе, и става идеално...само дето ако погледа ми е на 2-3 метра напред започвам да се кривя....като вдигна главата нагоре всичко се оправя. Абе разчитаме на Слави да ни помогне! :)
Е, Валери, така е, разбира се, на живо нещата се получават къде-къде по - добре и по - бързо. И наистина са индивидуални...Аз просто съм фен на тия теми за клекове, тяги и т.н. и си драскам. Някой може и да намери нещо полезно за себе си : )
02.05.11
21:01
andre7080, ако компенсираш глада с добро угощение няма как да отслабваш. Според мен не е било добре да се лишаваш от месото през тези 6 месеца, даже ми звучи малко като хроничен глад. Аз не съм превърженик на глада в дългосрочен план. Може да не ям по 20 часа на денонощие, но в оставащите 4 поглъщам всички калории, които ми трябват.
02.05.11
21:02
02.05.2011
Лежанка - 2@80, 1@90, 5х1@105
Клек - 10х5@60 (изпробвах различни разкрачи и положения на лоста)
Лежанка - 5х2@95
Клек - 2@80, 3х1@85,90,95(PB)
В 14:00 хапнах 100 гр. сурово кашу и това бяха всички калории до тренировката в 18:00. През деня пих 3 кафета, едното преди тренировката плюс 3-4 грама витамин Ц. Днес всичко ми вървеше супер и клека и лежанката. Силата беше на ниво, техниката мисля, че и тя. Другата или по-другата седмица трябва да клекна вече със 100 кг.
04.05.11
15:02
Вчера споделих, на един ендокринолог, че се храня циклично и доста често приемам всички калории за деня в рамките на 3-4 часа. За моя най-голяма изненада, без да му казвам нищо друго, човека каза: “Защо го правиш това, искаш да порастнеш на височина ли?” Също така каза, че това е практика при пациенти с нисък хормон на растежа. Та нещата, които ви говоря за цикличното хранене, дори лекарите ги прилагат ;)
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 04.05.11 15:03.
Да, те понеже културистите са по 4 метра високи от многото хормон на растежа ;)
До каква възраст може да се приложи това? Нали имаше някаква граница на растежа?
04.05.11
15:49
казано от valerious на 04.05.11, 15:40:
До каква възраст може да се приложи това? Нали имаше някаква граница на растежа?
На повечето места е дадено 25 години като горна граница. Предполага се , че след това краищата на костите се калцират и не могат да растат повече.
могат бе Маринчо...GH яко в стомаха и ще стоиш и ще наблюдаваш как ти растат и ноктите...real time:)
Петко, накъде да растат бе брат...скоро видях снимки на Тони Фриймън в подговителен период...леле...накъде отива този “спорт”...150кг. изрод-кон...
04.05.11
22:02
Абе,нали докато пътувахме с колата,си говорихме за някакви по 2 метра 200 кила трибойци.Може ли някой да даде снимка на такъв “човек”?
04.05.11
22:49
казано от FlashTerran на 04.05.11, 22:02:
Абе,нали докато пътувахме с колата,си говорихме за някакви по 2 метра 200 кила трибойци.Може ли някой да даде снимка на такъв “човек”?
Владко ги разправяше, аз не ги знам.
04.05.2011
Тяга - 5@70, 3@110, 6х1@120, 130, 140, 150, 160, 170
Лежанка - 3@70, 1@90, 1@100
Лежанка с тесен хват - 8@70
Раменни преси с дъмбели - 3х6@25
170 кг. тяга я вдигнах сравнително лесно. На другите упражнения след това нямах никаква сила.
05.05.11
10:31
Лично тегло 69,50 кг. Отслабнал съм, трябва да преяждам повече на вечеря! :)
Махай ги тия раменни преси с дъмбели :) И май седнал ги правеше..? Ще те учим на военна преса с щанга :)!
05.05.11
11:31
Аз също съм го замислил това ;)
05.05.11
13:00
казано от valerious на 05.05.11, 11:28:
Махай ги тия раменни преси с дъмбели :) И май седнал ги правеше..? Ще те учим на военна преса с щанга :)!
Мноооого добро упражнение. Откакто ме научиха на него, зарязах дъмбелите и рамо от седеж (наистина всичко започва с Вик и Лимка :D )
кой прави нещо седнал...:)))
всичко прав и над глава...така се става як:)))
Абе, ти ползвай дъмбели, с общо тегло близко до твоето собствено, пък нека си седнал ;)
Иначе, и аз гласувам за военната преса като основно упражнение, в което да се гонят резултати, пък дъмбелите нека са за разнообразие и като спомагателно.
05.05.11
21:23
http://www.30bananasaday.com/forum/topics/my-raw-food-low-fat-vegan
Първата снимка е ПРЕДИ, втората е СЛЕД. ....така става като си подтиснеш хищинеския инстинкт :)
05.05.11
21:48
Препоръчвам ти да прочетеш “Тайните на хранителните продукти”, изд. ‘Наука и изкуство’ - София. :)