05.06.11
23:31
Хора, от къде да започна? Имам ужасно отупснато и непропорционално тяло, с целулит и вяла кожа, може би едно от най-некрасивите тела, които съм виждала на млад човек. В тийнейджърските ми години беше идеално, бях спортистка и от малка се храних здравословно, макар и изобилно, без да се вманиачавам. Нито ниско въглехидратно, нито вегетариански , просто нормално здравословно хранене, без сладки неща/баници пици и тн. После се вманиачих да ставам много слаба, развих анорексия, след което булимия, след което пък напълнях,спирайки булимията, след което отслабнах, но сега тялото ми изглежда ужасно, макар, че съм добре на килограми.
краката ми са дебели, отпуснати и целулитни, коремът ми виси... грозна картинка.
От скоро почнах да ходя на тренировки по плуване, но искам да си избера и програма за фитнес. Не знам обаче какви цели да си избера, какъв хранителен режим. Да имам ли калориен дефицит, или да се храня нормално и просто да разчитам на спорта да ме тонизира?
Висока съм 173 и тежа 60-61 кг.
05.06.11
23:42
Здрасти : ))
Защо не качиш снимки за да придобием представа за теб ?
Много хора с радост биха ти дали съвет какво да правиш.
Мнението беше редактирано от Anatoli Ivanov на 05.06.11 23:42.
Здрасти, за храненето правилно си се ориентирала, недей да се подлагаш повече на режими. Просто започни някакъв спорт, който ти харесва. Може да е някакъв аеробен (бягане, ролери, колело), а може и на фитнес да ходиш. Важното е да започнеш нещо да правиш :)
казано от Вио Ива на 05.06.11, 23:55:
...или пък многото калории прекалено мускулеста.
Знаеш ли много хора тренират тук именно с идеята да станат по-мускулести. Всеки от тях ще ти каже, че това въобще не е толкова лесно.
Един цитат, които прочетох преди време
Women who claim to be afraid to train hard because they “always bulk up too much” are often already pretty bulky, or “skinny fat” (thin but weak and deconditioned) and have found another excuse to continue life sitting on their butts.
Mark Rippetoe
Мнението беше редактирано от Fallen на 06.06.11 07:08.
06.06.11
16:53
Здравей и от мен-:)
Ще започна от там, аз съм бивш плувец. Мускулатурата, която оставам с впечатление че искаш не може да се постигне с плуване.
С плуване се получава продълговата мускулатура, голям гръб и много ама много трудно релеф(поради ниската температура на водата и тялото съответно).
Щом ти харесва плуване плувай, но ако искаш изразена стегнатост на мускулите добави и фитнешче-:)
06.06.11
17:24
На пръв поглед, килограмите ти спрямо ръста не са зле.
На база описанието на визията ти обаче и историята на храненето ти, мога да предполагам, че имаш изключително слаба мускулатура и висок процент подкожни мазнини. Отпуснатата кожа е резултат от рязкото вариране в килограмите.
Ако можеш да си го позволиш, аз бих ти препоръчал да се обърнеш към професионалист (треньор и диетолог). По този начин ще постигнеш максимално бързи резултати, като ще си спестиш доста грешки, типични за начинаещите.
Ако не можеш да си го позволиш, съветвам те да обърнеш внимание на две неща:
1. Храненето - изграждаш си един балансиран хранителен режим, с високо съдържание на белтъчини и полезни мазнини и умерено до ниско съдържание на въглехидрати с нисък ГИ. Забравяш за всякакъв вид junk food! Храненията нека бъдат поне 4 за деня, с умерени порции, разпределени равномерно във времето. Богатите на въглехидрати хранения в светлата част на денонощието.
ТЕЧНОСТИ! - не се ограничавай от вода, тя ще ти е пръв приятел. При финансова възможност, може да се снабдиш с едни добри мултивитамини и ОМЕГА-3 продукт (рибено масло). Други добавки не ти трябват.
2. Тренировките - тук целта ти е да се “стегнеш”. В никакъв случай не бива да омаловажаваш силовите тренировки. Подобрявайки качеството на телесната си маса (заздравяване на мускулатурата + топене на мазнина) ще постигнеш много по-естетичен външен вид, отколкото ако само правиш кардио до припадък.
И не се страхувай - големи мускули няма да можеш да направиш току-така :) Ако пък успееш - пиши как става ;)
Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 06.06.11 17:25.
казано от Delfin Dimitrov на 06.06.11, 16:53:
Здравей и от мен-:)
Ще започна от там, аз съм бивш плувец. Мускулатурата, която оставам с впечатление че искаш не може да се постигне с плуване.
С плуване се получава продълговата мускулатура, голям гръб и много ама много трудно релеф(поради ниската температура на водата и тялото съответно).
Офтопик:
Е това колко ми е болна тема! Масово са заблудени, че с плуване се прави много хубав релеф! Чак като се сетя с колко хора съм спорил и ми се (puke)
Ами , аз ходя на плуване, защото много обичам да плувам. Аз не искам особен релеф, искам нормално женско стегнато тяло . Записана съм и на фитнес. но засега правя само разни кардио и не мн редовно. Снимки с дрехи според мен нищо няма да покажат, защото с дрехи изглеждам добре, а снимки без дрехи (:D) не ми е удобно да поствам.
мога примерно 2-3 пъти седмично плуване и 2-3 пъти седмично фитнес, но не знам дали ще има ефект такова малко ходене.
По-добре е от нищо според мен. Мисля си, че с времето сама ще се запалиш и ще покачиш тренировката .
Офтопик:
Е това колко ми е болна тема! Масово са заблудени, че с плуване се прави много хубав релеф! Чак като се сетя с колко хора съм спорил и ми се
Е , аз плуването с голЕм гръб го свързвам , по - скоро...и то , ако се практикува по - отрано...
Към авторката - на колко години си? ... ако си споменала и съм пропуснала - sorry :)
Минала съм по подобен “път” , но телата и виждането за тях са различни ...
Една снимка може и да е от полза в случая...
Не е нужно да си гола :D - дънки и потник е достатъчно :D
А с плуването , добре си се насочила :) ...във фитнеса - наблягай на тежестите/машини там...кардиото е за загрявка или след трен малко...некомпетентно и неангажиращо “мнение” :)
06.06.11
23:26
казано от mayasy на 06.06.11, 23:18:
Офтопик:
Е това колко ми е болна тема! Масово са заблудени, че с плуване се прави много хубав релеф! Чак като се сетя с колко хора съм спорил и ми сенекомпетентно и неангажиращо “мнение” :)
И доста вярно :))
Мнението беше редактирано от Anatoli Ivanov на 06.06.11 23:27.
Ето снимки. Цензурирала съм си бельото и някои отличителни белези. бедрата ми са много развити и не искам да качвам там мускули, но искам да ги стегна.
http://media.snimka.bg/8772/023798583.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8772/023798593.jpg?r=0
Не са ти развити.
“Стягането” всъщност представлява развиване на мускулите, повишаване на тонуса им и намаляване на мазнините.
Иглеждаш добре, представях си някаква трагедия. Вземи под внимание мнението на Петко К. На теб ти трябва яко спорт + яко здравословна храна (Владимир го описа това изключително точно). Това е, захващай се :). Качествени функионални тренировки и силна храна, чакаме резултати! :)
Благодаря за съветите. Ще се постарая да направя диетата си наистина здравословна,и да тръгна на фитнес.
Купих си омега 3, но имаше два вида от ленено семе и от риба, избрах лененото семе не знам дали има значение.
В какво количество трябва да се приема?
За храненето ето какво планирам днес:
1. закуска варено яжце
2 закуска 100 гр кварк с 30 гр пaлнозaрнест хляб, банан
3. обяд овесени ядки + кисело мляко
4 вечеря : 200 гр риба
Липсват плодове и зеленчуци, защтото тук се вдига голяма аларма за натравяния
Мнението беше редактирано от Вио Ива на 07.06.11 13:43.
07.06.11
14:09
Храненето ти изобщо не ми харесва - прекалено е малко и неправилно разпределено.
На закуска, когато ти трябва най-много и най-силна храна, ти изяждаш само едно яйце.
С подобно хранене няма да издържиш повече от 3-4 дни, преди да започнеш да посягаш към junk food-а, за да “залъжеш” глада си.
Аз ти препоръчвам нещо от сорта на:
1. Закуска: 75-100гр. овесени ядки с 200мл прясно(кисело) мляко + 1 банан. Ако имаш ленив стомах, банана е добре да заместиш с кисел плод (ябълка, портокал, грепфрут...)
2. Втора закуска: 3 яйчни белтъка и два жълтъка + 50гр сирене (внимавай да няма растителни мазнини вътре)
3. Обяд: 150гр. пилешка пържола + богата салата с обилно количество зехтин
4. Следобедна закуска: Кофичка кисело мляко или извара (150-200гр)
5. Вечеря: 150-200гр риба (без пържена!) + богата салата.
Опитай се да си намериш хубави зеленчуци - ще са ти нужни.
На ден изпивай поне 3 литра вода.
Аз лично бих те посъветвал да си купиш рибено масло, но и лененото не е никак лош вариант. Виж какво е съдържанието в една капсула - по това ще прецениш каква доза да пиеш. Чети препоръките на производителя!
Владимир8507само пак да уточня, че не искам да съм с плочки или като културистка, а да имам женствено стегнато тяло, но което не виси и няма целулит. Нали няма опасност да кача с тази диета?
07.06.11
16:17
За да те успокоя ще ти кажа че дори и да искаш няма как да имаш плочки или да изглеждаш като културистка.
За повечето жени в форума това е обида , но пък се надявам да те зарадвам с това.
*Вио Ива
Това не е диета за “културистки”.... това е здравословен начин на живот, който ще ти даде нужната енергия и ще ти помогне да ... се “стегнеш”. Според теб, ако от една такава диета се ставаше културист, ние защо не сме на подиума всичките? Защо не постнеш снимка на женско тяло, което ти допада? Така ще ни улесниш.
Vitan, http://img.listal.com/image/480554/600full-baywatch-screenshot.jpg
нещо такова.
Относно тренирането във фитнеса, моще ли всеки път да тренирам всички мускулни групи, тъж като смятам да ходя само 3 пъти седмично между плуванията? И с повече тежести и по-малко повторения или по- леки тевести повече повторения?
Анатоли, Аз много трудно се обиждам по принцип :)
Също така и не искам никого да обиждам. Мерси много на всички за помощта и вниманието. За сйщаление не мога да се консултирам на този етап с инструктор, защото живея в дълбока провинция, знам само маж за един инструктор тук. Вйв фитнеса ми уж има инструкторки, но те са по-скоро момичета, които помагат да се ползват уредите и машините.
казано от Вио Ива на 07.06.11, 17:19:
нещо такова. :)
Имаш потенциал да станеш нещо много по-добро от това и то с малко усилия. 3 тренировки седмично и 3-4 пълноценни хранения + достатъчно вода. Толкоз..Плуването ще ти е идеална добавка към описаното
Дива, абе да ти кажа дори леко да се доближа до нея, си сменям професията веднага :Д шегувам се, разбира се.
Ми бях на фитнес, но то не е проста работа това...много машини, много гири чудесии. След някакво четене в интернет рещих да тренирам едно упражнение за всяка мускулна група всеки път, защото това било подходящо за начинаещи...пище да се правят три серии с десет повторения с такова тегло, което да не можеш да вдигнеш повече от десет пъти. Пише и че с гири било по ефективно отколкото с машини, затова мисля да наблегна на тях.
Верни ли са изобшто тези нешта?
08.06.11
09:29
казано от Вио Ива на 07.06.11, 16:03:
Нали няма опасност да кача с тази диета?
Преломния момент в храненето на всяка жена е това да разбере, че не е от значение количеството изядена храна, а нейното качество.
Преодолееш ли тази психолигическа бариера, всичко след това е лесно.
Плуването е отличен избор за твоя случаи.Да, няма релеф и маса от плуване но има страшно стегнати и супер плътни мускули и които казва че плуването няма да и помогне значи идея си няма за какво говори и няма място тук :).И не ме разбирайте погрешно с плуване се постигат много по добри и траини резултати от фитнеса но плуване не се тренира 3 ъути на седмица и за няколко месеца си готов , тренира се по 6 пъти на седмица със години :). Бих те посуветвал по усърдно плуване и добро ядене резултати ще имаш гарантирам ти :)
08.06.11
13:08
Здравей, би ли писала повече по въпроса какво представлява тренировката ти по плуване, мисля че там бих могъл да съм полезен.
08.06.11
17:00
казано от Tivoo o на 08.06.11, 12:50:
с плуване се постигат много по добри и траини резултати от фитнеса но плуване не се тренира 3 ъути на седмица и за няколко месеца си готов
Искам да ми покажеш, как с 3 тренировки седмично за няколко месеца във фитнес залата ще станеш “готов”. Каквото и да значи това.
Защо омаловажавате нашия спорт и свеждате всичко до плажен фитнес от Април до Юни !?
Владо, а как ти изглежда тази програма като за начало?
http://www.bb-team.org/workout/1465_parvi-stapki-vav-fitnesa#axzz1Od5GOIkw
Alexander, за тренировката ми - плувам 3 пъти седмично, около 3 километра, като един ден повече се набляга на техника- ръце крака и тн, втория ден се плува повечко като дължина(но с вариращо темпо, но без спринтове), а третия ден има пак повечко плуване и спринтове.
Да кажа , че тренирам отскоро и засега ми идва доста на зор. След тренировка обикновено гледам филм и спя по 10тина часа :Д:Д
казано от Владимир8507 на 08.06.11, 17:00:
казано от Tivoo o на 08.06.11, 12:50:
с плуване се постигат много по добри и траини резултати от фитнеса но плуване не се тренира 3 ъути на седмица и за няколко месеца си готов
Искам да ми покажеш, как с 3 тренировки седмично за няколко месеца във фитнес залата ще станеш “готов”. Каквото и да значи това.
Защо омаловажавате нашия спорт и свеждате всичко до плажен фитнес от Април до Юни !?
Еми не ми пречи да ти покажа :).Всичко зависи от къде почваш аз примерно ако бях на неиното място не ми трябват повече от няколко месеца за да стана “готов” под което имам предвид да и се стегне тялото и да види добри резултати, не да изглежда като олимпииска спортистка .Естествено това няма да стане без двете наи важни неща - постоянството и отлично ядене. И за какъв плажен фитнес говориш не разбрах.
08.06.11
21:08
казано от Вио Ива на 06.06.11, 23:49:
http://media.snimka.bg/8772/023798583.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8772/023798593.jpg?r=0
Защо ли си мисля, че ако продължиш да си внушаваш разни неща, ще пострадаш сериозно ? Тренировките и правилното хранене не са излишни на никой, но обаче като прочетох заглавието си представих - 160см, 110кг, 14г.
казано от Вио Ива на 05.06.11, 23:31:
Хора, от къде да започна?
Здрасти :) . Хубаво е, че си се изморила от безсмисленото залитане в крайности и си решила да питаш: “от къде, как, какво..” и да искаш да дадеш на тялото и душата си мир :) . Ако започнеш сама, особено в твоя случай, имай на предвид, че ще ти отнеме време, докато разбереш кое работи за тебе, дали даденото нещо е правилно, а дали “правилното” е правилно за тебе. Всеки човек е индивидуален, води определен начин на живот, харесва различни неща и т.н. Според мен за да постигнеш красивата фигура, към която се стремиш ще мине време докато разбиеш много митове, които си приела за истина в главата си, като например, че като вдигаш тежко ще станеш културистка едва ли не :) .
казано от Вио Ива на 05.06.11, 23:31:
От скоро почнах да ходя на тренировки по плуване, но искам да си избера и програма за фитнес. Не знам обаче какви цели да си избера, какъв хранителен режим. Да имам ли калориен дефицит, или да се храня нормално и просто да разчитам на спорта да ме тонизира?
Тялото ти хич не е толкова зле, колкото звучи заглавието на темата :) . Другия вариант е да се свържеш с някой треньор. Упс, не “някой”, че ще стане още по-зле :) , а човек, който ще седне и ще поговори с теб, който професионално ще ти отговори на милионите въпроси в главата ти, с който да тренираш - индивидуално или в група (визирам страхотните начинания на кросфит групата) и т.н.
Начин има и непоправими неща няма ;) . От личен опит ти го казвам :) .
Мнението беше редактирано от maria на 09.06.11 10:15.
09.06.11
12:18
Здравей, Ива
Ето какво си мисля за твоя случай - първо ако ще правиш промяна трябва да я започнеш в главата. Като чета имам чувството че си човек който иска всичко веднага, тук и сега както се казва. Второ то бива самокритика, бива желание за усъвършенстване ама дай да е малко реалистично. Никъде не видях ужасни и увредени тела, а човек който е плувал и спортувал и малко се е пообездвижил със съответните последствия. Виждаш какви са ефектите от желанието за бързи резултати - крайности. Предлагам ти следната мотивация - нищо във вида ми не изисква спешна промяна и живея здравословно. Идеята е вечерта във всеки тренировъчен ден да можеш да кажеш - днес тренирах и се храних правилно, а в почивен ден - днес се възстановявах и се храних правилно и ще има резултати със сигурност. Ако сложиш фокуса на резултатите - може би пак ще залитнеш в крайности, а може и изобщо да загубиш мотивация. А и режима е за да го понарушаваме отвреме навреме, не сме професионални спортисти. Сега например според мен си се засилила към некви огромни обеми тренировки, които може би няма да издържиш и съответно или ще ги направиш неефективни или ще ти писне. Моят съвет/без да претендирам че само аз съм прав/ е засега да се съсредоточиш върху плуването като правиш 4 тренировки седмично и по-късно да включиш други неща. Аз съм чувал най-различни теории за ефекта от водата върху телесните мазнини, тотално противоречиви, като крайните са - 1. Заради поддържането на телесната температура в студената вода тялото усилено гори мазнини срещу 2. Заради поддържането на телесната температура в студената вода тялото усилено натрупва мазнини. Не зная как е, но поне аз докато плувах активно винаги съм бил слаб. Така че повече протеин, по-малко въглехидрати, но достатъчно в тренировъчните дни, рибено масло - не от черен дроб, а омега 3 и ще стане. Трябва да се консултираш за енергийна добавка в тренировъчните дни, за по-ефективна тренировка и възстановяване. Аз използувам BCAA + глутамин и т.н. XTEND, но не зная дали са подходящи за жени. На опаковката препоръчват дневен прием за жени, но не зная има ли стр. ефекти. Чувал съм добри отзиви за FYRE - освен че гори мазнини дава и енергия, но не съм пробвал и не зная. Във всеки случай по-внимателно отначало ако решиш, че йохимбина при всеки действа различно, но поне л-карнитин периодично преди тренировка и вечер и сутрин и вечер когато не тренираш можеш да включиш веднага. За плуването - на твое място бих тренирал три пъти седмично. За единия ден запазвам интервалната тренировка - спринтове, съчетани със спокойно плуване без прекъсване + работа върху техниката. 1 път седмично - тренировка на средни разстояния /200 - 400 м/ със мах близо до състезателното темпо за теб, при което задължително 200 м бруст и 400 м съчетано, не е нужно всички стилове, може свободен - бруст. Опитвай 400 бруст. Ако плуваш бътерфлай - 200 м. Този ден завършва със тренировка за техника при която плуваш в умерено темпо, без да се съобразяваш с времето, а с всеки детайл на техниката. Например бруст - изнасяне на ръцете, максимално мощно загребване с краката,вълнообразното движение, максимално мощно загребване с ръцете, положение на тялото, стягане на задника и т.н. Целта е намаляване на движенията, с които покриваш дадена дистанция. Последния тип тренировка - свободен стил с акцент покриване на определена дистанция - голяма според възможностите ти, но не и на време. Разбира се ще намаляваш времето и може да увеличиш дистанцията. След време бих започнал да тренирам четири пъти седмично като включа втори ден средни разстояния. Успех.
Не бих казала, че на този етап има нужда от добавки...каквито и да било, а най - малкото термогенен бърнър.
На този етап дори и от амини няма нужда.
Ива, нагласи си храната както са те посъветвали и влез в залата да се запознаеш с тежестите. Това, което искаш, се постига с тях. А плуването, както ти е казала Дива, е чудесно допълнение.
Тия момичета във фитнеса все ще могат да ти покажат някое и друго упражнение. Попитай ги. Дай им програмата от сайта и им кажи да ти покажат как да изпълняваш упражненията. За 1-2 месеца ще ти свърши работа. После може да минеш и на свободни тежести.
Много благодариа на вси4ки за саветите.Много сте мили !!!
Алекси, ђе взема предвид и ште коригирам тренировките саответно ‘мерси мн. Прав си, 4е много се силиа, а е наи вајно е постоианството. И аз сам 4ела, 4е профи плувците имат средно 5% пове4е мазнина от професионалните лекоатлети например, ама това за мен са ниакакви детаили. Нали изглејдат добре по бански :) Вси4ки спортувашти хора имат хубави тела от неспортуваштите хора.
ште прилоја засега три пати плуване, и три пати фитнес по тази програма за на4инаешти (ште видиа колко се измориавам, заштото по4нах да спиа страшно много откакто по4нах плуването и не искам да ниамам сили през дениа).
Нај много ште наблегна на спазване на хранителниа рејим , препора4ан ми от Владо,заштото в4ера и днес се 4увствам много добре хем ми е леко, хем не ми е гладно, хем ми е приатно да си приготвљм храната .
За сега добавки ниама да вземам, освен омега 3, докато си оправиа диетата. Пџк и не знам кое какво е в света на химиата :):)
Извинете ме за правописа, но пиша от работа и намерих само србски кирилизатор и не мога да се ориентирам.
казано от e_s_n на 09.06.11, 12:57:
казано от diva 97 на 07.06.11, 18:56:
казано от Вио Ива на 07.06.11, 17:19:
нещо такова. :)Имаш потенциал да станеш нещо много по-добро от това и то с малко усилия. 3 тренировки седмично и 3-4 пълноценни хранения + достатъчно вода. Толкоз..Плуването ще ти е идеална добавка към описаното
твойте снимки си ми изглеждат съвсем нормални
а ако това ти е целта, трябва даже качиш тегло :)
Мерси много за успокоението :), но наистина коремчето ми виси и се дипли като седна, тресе се като се смея, вътрешната част на бедрата виси като си ги вдигна. имам и много целулит и ме е срам да ходя с късо или на плаж, което все пак не е готино.